İçeriğinin Yarısından Fazlası Protein!
Borazan Mantarı
Ilık ve nemli iklimlerde en çok dikkat çeken besinler mantarlardır. Klorofili olmayan kısa süreli canlılardır. Biraz suyu ve nemliliği gördüklerinde birer birer can bulurlar. Bir iken bin bile olabilirler. Dünya genelinde yüzlerce çeşit mantar olmasının nedeni de ılıman iklimlerin etkisi olmaktadır.
Her çeşit mantarın yenilmeyeceği bilinir. Mantar zehirlenmeleri yaşamamak adına tüketilen mantarların ince elenip sık dokunması gerekir. Olası bir zehirlenme durumu yaşamamak adına, mantarlar konusunda bilgi sahibi olmak önemli bir detaydır. Mantar zehirlenmeleri ülkemizde sıkça yaşanan bir vakadır. Zehirlenme anında zehirlenen kişiye hiçbir gıda verilmeden derhal hastaneye götürülmelidir.
Mutfağımızda neredeyse her yemeği lezzetlendiren mantarlar, pek çok şekilde ve özellikte gıda sektöründe yerini almıştır. Çorbaları, makarnaları, et yemeklerini lezzetlendiren bu türler arasından borazan mantar türünü seçtik ve faydalarını hazırladık. Farklı tatları sevenler için trompet adıyla da bilinen borazan mantarı hakkında merak edilen her şey şimdi sizlerle. Kayın ağaçlarının çevresinde borazan mantarına denk gelirseniz, yazımızı hatırlayabilirsiniz.
Borazan Mantarı ve Özellikleri
Mantarların kalorisi düşük olması ile sıkça tercih edildiği bilinir. Borazan mantarı da bunlardan biridir. Bir külahı andıran görünümü ile alışılmış mantarlardan farklı olduğunu gösterir. Rengi de çoğu zaman koyu tonlarda görülmektedir. Siyah olanları da dikkat çeker. Kenarları yapışkan kıvamındadır ve dışa dönük kıvrımları vardır. Etli bölgesi adeta baharatlı bir meyveyi andırır. Aromalı bir tadı olduğu için tüketilmeye uygundur. Şekli ve rengi ile insanları biraz düşündürse de lezzeti ile bütün yemekler de tercih edilebilecek bir mantardır.
Bulunduğu topraklarda biraz zor fark edilir, borazan mantarı. Bunun nedeni ise renginin siyah olmasıdır. Ağaç diplerinde kendini gizleyen bir yapısı vardır. Verimli bir borazan mantarının boyu 6 cm ile 15 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Borazan mantarının geçmişi Yunan Mitolojisi’ne kadar uzanmaktadır. Antik Yunan’da bu mantar bolluk ve bereketin simgelerinden biridir.
Tüketilirken diğer mantarlar gibi dikkatli olunması gerekir. Borazan mantarına benzeyen zehirli mantarlar, zehirlenme ve ölüme neden olabilirler. Fransızlar borazan mantarına “ölüm trompeti” adını vermiştir. Bu ismin hikayesi de oldukça ilginçtir. Borazana benzeyen şekli ile, yeraltında yatan ölülerin sesini duyuran bir bitki olduğuna inanırlarmış. Bu sebeple Fransız kültüründe bu mantar ölüm trompeti olarak yer edinmiştir.
Borazan Mantarı Nerede Yetişir?
Mantar türleri ılık ve nemli alanları, ormanların dip bölgelerini ve insanların nadir geldiği yeşil alanları çok severler. Bu bölgelerde özgürce yetişmektedirler. Borazan mantarları da yine bu bölgelere uyum sağlayan, hatta kayın ve meşe ağaçlarının bulunduğu verimli ormanlarda yetişen bir türdür. En çok uyum sağladığı topraklar, kalkerli yapıda olan arazilerdir. Fındık bahçelerinde görülme ihtimali de vardır.
Konum olarak ise Kuzey Amerika ve Avrupa bölgelerinde sıkça gözlemlenir. Uzak Doğu topraklarında da yer alarak mutfaklarda severek tüketilir. Özellikle Japonya ve Kore’de yemekleri lezzetlendiren bir sebze olarak tercih edilir. Ülkemizde ise Ege topraklarında az da olsa bulunmaktadır.
Borazan Mantarı Faydaları Nelerdir?
Mantarın faydaları her yaştan insan için oldukça etkilidir. Çeşitli yemeklerde kullanılarak mantarın içinde bulunan vitaminler alınabilir. İşte sağlıklı bir yaşam için listelenen borazan mantarı faydaları:
- Siyah rengi ile dikkat çeken borazan mantarında, bolca lif bulunmaktadır. Lif ise her insan için sindirim sistemini düzenleyen bir maddedir. Lif alınan bünyelerin sindirim sistemi daha aktif ve düzenli çalışmaktadır.
- C vitamini konusunda da oldukça zengindir. C vitamini ise sizi soğuk günlerde hastalıklardan koruyacak bir vitamindir. Yeterli miktarda C vitamini almayan kişilerin bağışıklık sistemi oldukça zayıf olmaktadır. Bu durum ise sürekli tekrarlanan hastalıklara yer hazırlar.
- Doymamış yağ asitleri bakımından da zengin bir mantar türü olarak karşınıza çıkar. Bu yağ asitleri ise kötü kolesterolü azaltır ve kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkiler.
- Borazan mantarı güçlü bir protein deposudur. Sporcular ve diyet yapanlar için tercih edilebilir bir besindir. 100 gramlık bir siyah borazan mantarında yaklaşık 70 gram protein vardır. Yetişkin bir bireyin gün içinde alması gereken proteini, tek başına karşılayacak kadar güçlüdür. Aynı zamanda 13.44 karbonhidrat içerir. 5 gram da yağ bulunur.
- Balık menülerinde sağlıklı bir beslenme için tercih edilecek mantar türüdür. Vücut sağlığı için ihtiyaç duyulan karbonhidratı karşılar.
- Düzenli olarak borazan mantarı tüketen kişilerin vücutlarında, yağlanma olmadığı ve daha dirençli oldukları gözlemlenmiştir.
Borazan Mantarı Nasıl Pişirilir?
Lezzetli bir siyah borazan mantarı ile yemek hazırlamak istediğinizde öncelikle taze mantara ihtiyacınız olacaktır. Mantar toplayanlar bu mantar için “kara deliğe bakmak” tabirini kullanırlar. Renginden dolayı iyi kamufle olmuştur ve zor fark edilir. Haziran ve Kasım aylarında toplama imkanı bulunur. Tıpkı biber ve patlıcan gibi kurutulmuş borazan mantarlarını da yemeklerinizde tercih edebilirsiniz.
Külaha benzeyen şekli ile, içine toz ve ufak böcekleri alması oldukça doğaldır. Bu sebeple ortadan ikiye keserek güzelce yıkamalısınız. Temizliğinden emin olunca pişirmek için hazırlayabilirsiniz. Diğer mantar türleri ile pişirilmesi çok tavsiye edilmez. Temizlenen mantarınızı sote yapmak istediğinizde doğrayıp zeytinyağı ile pişirebilirsiniz. Et ile yapılan ızgara yemeklerinizde mutlaka aklınızda bulunmalı.
Bir Japon pişirme tekniği olan “tempura” ile borazan mantarlarınızı hazırlamak isterseniz, öncelikle tempura hamurunuzu hazırlamalısınız. Tempura tekniği; sebze veya etleri hamura batırıp kızartma işlemidir. Un, süt, su ve yumurta ile yapılan kaba hamurun içine mantarınızı batırıp çıkarın ve bol yağda kızartın. Mantarınızı bu yöntem ile daha da lezzetlendirebilirsiniz.
Siyah borazan mantarları ile lezzetli pizzalar yapmak da mümkün. İnce dilimlediğiniz mantarları pizzalarınıza ekleyerek bol malzemeli bir pizza yapmak sizin elinizde. Geç yapılan kahvaltılarda da mantarlı omlet hazırlayabilirsiniz. Kurutulmuş borazan mantarını, sebzeli pilavlarınızda değerlendirmek de aklınızda bulunabilir. Kuru mantarınızı sıcak suda biraz bekleterek, çözebilirsiniz. Çözülen mantarlar; afiyetle tüketilmek için hazır olacaktır.
Borazan Mantarı Nerede Bulunur? Fiyatı Ne Kadar?
Ülkemizin Akdeniz kıyılarında ve Güneydoğu Bölgesi’nde fazla güneş olmasından dolayı sebzelerin kurutulması yaygındır. Tıpkı biber ve patlıcan gibi borazan mantarları da kurutularak tüketilebilir. Her mevsim kurutulmuş mantarlar ile lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.
Büyük marketlerde bulabileceğiniz kurutulmuş borazan mantarı fiyatı 250 gramı 25 TL’den başlayan rakamlarda satılmaktadır. Zor bulunmasından dolayı, ekonomik değeri biraz yüksektir. Ülkemizin Kuzey kesimlerinde bulunması oldukça zordur. Mantar satışı yapan internet satıcılarından, bu mantarı satın alabilirsiniz. Eğer Ege Bölgesi’nde yaşıyorsanız Haziran ve Kasım aylarında orman gezintilerine çıkıp bir araştırmacı edasıyla borazan mantarı arayabilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.