Brusella Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Brusella Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tarifi

Brusella Hastalığı Hakkında Önemli Bilgiler

Brusella hastalığı, Brucella cinsi bakterilerin neden olduğu bulaşıcı hastalık olarak esasen bir enfeksiyon çeşididir. Bu hastalık Bruselloz, Akdeniz humması, Kırım ateşi ve Malta ateşi gibi çeşitli isimlerle de bilinir. Brusella, iyi huylu olarak adlandırılan ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır ancak belirtileri ve bulguları pek çok hastalığı taklit etmesi nedeniyle tanısı zordur. Brusella hastalığı hakkındaki tüm bilgiler için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Brusella Nedir?

İnsanlarda görülmesinin tek nedeni brusella taşıyıcısı olan hayvanlarla temas sonucu veya enfekte olan bu hayvanlardan elde edilmiş ürünlerin tüketimiyle olur.

Brusella nasıl bulaşır? Genelde çiğ sütten üretilen ve taze olarak tüketilen peynirlerle de bulaşır. Sağım yapıldıktan sonra sütün hiç dinlendirilmeden ve kaynatılmadan hemen peynir ve yoğurt yapılması başta brucella olmak üzere pek çok mikrobun insanlara bulaşmasına taşıyıcı etken olabilir.

Hastalıktan korunmanın en önemli adımı ise sütün iyice kaynatıldıktan sonra tüketilmesidir. Bu sütten üretilen peynirlerin ise en az 2 ay süreyle salamura şeklinde muhafazası gereklidir. Brusella hastalığı ölümcül sonuçlara da neden olabilen bir enfeksiyondur.

Brusella Belirtileri Nelerdir?

Brusella mikrobu ile ortaya çıkan brusella hastalığının belirtileri pek çok hastalıkla karıştırılabilir. Hastalığın kuluçka dönemi olan 15inci günden 2 aya kadar olan süreçte hastalık belirtileri görülmeye başlar. Hastalığın ilk evresinde yemek yeme sorunları, terleme, yorgunluk, eklem ve kas ağrıları ile vücut ısısında artış görülür. Vücut ısısındaki artış ise 38 ile 40 dereceye kadar çıkarak acil müdahaleye ihtiyaç duyulmasına neden olabilir.

Hastalığa terleme ve titreme şeklinde belirtiler de eşlik ederken bu tablo soğuk algınlığı ile karıştırılabilir. Kesin bir brusella tanısı için kan tahlilleri yapılarak tedaviye hemen başlanması gereklidir.

Brusella Testi Nasıl Yapılır?

Brusella tedavisi için öncelikle kan testleri ve kan ile doku kültüründe bruselloz mikrobu araması yapılır. Brusella kan tahlili için kan testlerinde kullanılan bakterilere karşı antikor için test ve kan kültürlerinden organizmalardan yararlanılır.

Gerekli görüldüğünde biyopsi kemik iliği ve karaciğer de tanı araması yapılır. Brusella laboratuvar bulguları için detaylı kan testleri, düşük trombosit sayımları ve yükselmiş karaciğer fonksiyon testleri önemlidir.

Diğer görüntüleme tetkikleri ve uygulamaları da hastalığın belirti ve bulgularına bağlı olarak istenebilirken MR, ultrason, eklem aspirasyon ya da elektrokardiyogram (EKG) taramalarının da yapılması gerekir.

Brusella Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Brusella kan değerleri ile teşhis olduğunda vakit kaybetmeden tedavisine başlanması gereken bir hastalıktır. Bruselloz bakterisini alan bireyin tedavisinde antibiyotikler büyük rol oynarken nüksetme riskine karşı klinik tedavisi de yatarak yapılır. Ancak tedavi programı hastalığın şiddeti, hastanın yaşı ve gebelik durumuna göre değişir.

Brusella tedavisi ne kadar sürer? Genelde tedavi süresi birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürerken bazen cerrahi müdahaleler olabilir. İstenmeyen komplikasyonlara bağlı apse oluşumu ya da kalp kapak hastalıkları gibi durumlar da gerekli olabilir. Brusella ilaçları oldukça etkin bir tedaviyi sağlayan yapıda olmakla birlikte mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir enfeksiyondur.

Brusella hastalarında ayrıca kas ve iskelet tutulmaları yaşanırken brusella artriti de yaşanabilmektedir. Hastalığın ateşli döneminde ve geç evrelerinde yaşanan artrit sorununda kalça, diz ve dirsek eklemlerinde ciddi kas tutulumları söz konusudur. Bu sorunun tanı ve tedavisi için kemik ölçümü yani kemik sintigrafisi çekilirken zaman geçmeden uygun tedavi uygulanmalıdır. Özellikle yaşlı ve çocuk brusella hastalarında yaşanan artrit için cerrahi müdahaleler gerekli olduğunda bu müdahaleler klinik ortamda uygulanmalıdır.

Tedavi edilmeyen veya tedavisi geciken brusella artritinde felç ve kısmi refleks kaybı yaşanmaktadır. Bu durumda hastalarda kalıcı hasarlar oluşurken farklı hastalıkları da tetikleyen ciddi bir tablo ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

Brusella Bulaşıcı Mı?

İnsanlarda ve hayvanlarda brusella hastalığı yapıcı mikroorganizmalar genelde hasta danalar, boğalar, koçlar ve koyunlardan gaita, idrar, süt ve akıntılardan bulaşabilir. Brusella cinsel yolla bulaşır mı sorusu ise merak edilmekle birlikte cinsel yolla bulaşmayan yapıdadır. Brusella insanlarda nadiren cinsel yolla bulaşır. Hayvanlarda ise bu durum farklıdır. Brusella hayvanlarda cinsel yolla kolayca bulaşan bir hastalıktır.

Brusella insanda kısırlık yapar mı? Brusella hastalığının özellikle erkeklerde yüksek ateş ve enfeksiyon sebebiyle kısırlık yapabileceği yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır. Bu nedenle erken tanı ve tedavinin yapılması da önem kazanır. Brusella hastalığının zararları bu noktada öne çıkarken ölümcül sonuçlara varan bir tablo sergilediği de bilinen bir gerçektir.

Brusella Hastalığında Yenmemesi Gerekenler

Brusella hastalığının hayvanlardan insanlara dolaylı olarak bulaşması nedeniyle et, süt ve süt ürünleri tüketiminde çok hassas davranılmalıdır. Hayvanlardan insanlara üç farklı yoldan bulaşan bu enfeksiyonun olduğu herhangi bir şeyi yemek ya da içmek, brucella mikrobunun teneffüs edilmesi ve deri üzerindeki yaralardan bakterilerin vücuda girmesiyle hastalığa doğrudan ve dolaylı şekilde yakalanılabilir.

Çiğ sütlerin iyice kaynatılmaması, bakterili sütün içilmesi veya bundan yapılan peynir ile yoğurdun tüketilmesi sağlık açısından sakıncalıdır. Ayrıca, etinden ve sütünden faydalanılan besi hayvanlarının tümünün kanuni çerçevede sunulan yasal gereklilikler kapsamında aşılarının yapılması önemlidir.

Brusella aşısı göz damlası şeklinde hayvanlara uygulanan kolay bir önleyici tedavidir. Brusella aşısı kolay uygulanırken hem aşıyı uygulayan güvende olurken hem de hayvanın ürkmemesi ile tedavi tamamlanır. Brusella hastalığı ile mücadele kapsamında eskiden şırınga ile aşı yapan görevliler, huysuz hayvanlara aşı yaptığı esnada iğnenin kırılarak yüzüne sıçraması ya da vücudunun herhangi bir yerine iğnenin yanlışlıkla batması gibi durumlar nedeniyle hastalık riskini taşıyorlardı. Hayvanlara küçükken uygulanmaya başlanan önleyici tedaviler ile aşıların yapılması hem hayvanlarda hem de insanlar da ortaya çıkabilen brusella hastalığının oluşmamasını ve kontrol altına alınmasını kesin olarak sağlamaktadır.

Brusella İçin Şifalı Bitkiler

Brusella bitkisel çözüm ile korunulabilen ve tedaviye yardımcı olan yöntemleri içermektedir. Brusella bitkisel tedavi için şifalı olan bitkiler ve yöntemlerin başında sarımsak gelir. Brusella ve sarımsak hastalığın panzehiri gibidir. Sarımsağın antibiyotik ve antiviral etkileri nedeniyle brusella bakterisinin yok olmasına yardımcı olduğu bilinir. Gece terlemeleri ve ateş gibi komplikasyonları geçiren sarımsak, günde bir iki diş çiğnenmesi ile tüketilebilir.

Sarımsak ayrıca rendelenerek bir limonun suyuyla birlikte içilir. Bu şekilde de hem C vitamini hem de antibiyotik etkili bir karışım ile ateş, terleme ve titremenin geçmesi sağlanabilir. Brucella hastalarının yaşadığı pek çok şikayeti en aza indiren sarımsağın yanı sıra adaçayı bitkisi de tüketilmesi tavsiye edilen şifalı bir bitkidir. Çayının yanı sıra kaynatılıp lapa yapılan adaçayı yapraklarının alın bölgesine konması da ateşi düşüren bir faydaya sahiptir. Adaçayı bitkisinin çayını içen hastanın ateşi düşerken titreme gibi sorunları da geçmektedir. Ateş ile su kaybeden vücudun tekrar kaybettiği sıvıyı alması da bu şekilde mümkün olmaktadır. Vücudun direnci artarken hastalığın zararları da azalmaktadır.

Brusella hastalarının bol su içerek sıvı kaybını önlemeleri, süt ve süt ürünlerinden mutlaka uzak durmaları, et tüketiminden kaçınmaları ve doktorunun tavsiye ettiği bir beslenme programı izlemeleri önemlidir. Hastalığın iyileşmesinden sonra da tekrar nüksetmesi çok büyük bir olasılık olsa da kronikleşebilen vakalarda araştırmalar vardır. Bu nedenle tahlil, tetkik ve tedavi programının aksatılmadan uygulanması gereklidir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri