C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? Tarifi

Vitamini Kabuğunda Bilgiler Serisi: C Vitamini

Vücudumuzun yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için vitaminlere ihtiyacı vardır. Özellikle vücut içerisinde gerçekleşen birçok enzim reaksiyonunda koenzim ya da kofaktör olarak görev yapan vitaminler, bazen de hormon görevi üstlenir. Vücut tarafından sentezlenemediği için mutlaka dışarıdan besinler yoluyla ya da preparat halinde alınması gereken vitaminler sağlıklı bir vücudun temel taşıdır.

Fiziksel ve zihinsel sağlığın korunmasında rol olan yaklaşık 30 vitamin ve minerale ihtiyaç duyulur. Miligram gibi küçük miktarlarda vücuda alınması yeterli olan vitaminler yağda ve suda eriyen olmak üzere ikiye ayrılır. İnsan yaşamının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyan bu organik bileşiklerin eksikliğinde birtakım hastalıklar oluşur.

C vitamini vitaminler arasında en çok bilineni ve en çok tüketilenidir. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez vitamini olan C, bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı vücut direnci oluşturur.

Havaların soğuması ile birlikte en çok tüketilen vitaminler arasında başı çekmeye başlayan C vitamini, uzun gemi yolculuklarının yapıldığı eski çağlarda iskorbüt hastalığını tedavi etmesi ile ortaya çıkar. Uzun dönem gemi yolculuklarında taze sebze ve meyve tüketilemediğinden dolayı yeterli miktarda C vitamini alınamaz. Denizcilerde diş eti kanaması ağız yaraları olarak ortaya çıkan iskorbüt hastalığı, C vitamini verilerek tedavi edilebilir. Hastalığın daha ağır seyretmesini engelleyen ise gemide uzun süre saklanabilen patates olur.

Patates kabuğunun hemen altındaki bölge C vitamini açısından zengindir. Genellikle kabuğu soyulabilen sebze ve meyvelerde C vitamini kabuğun hemen altında yer alır. Bu yüzdendir ki meyvelerin kabukları ile yenmesi ya da çok ince bir zar halinde kabuğunun soyulması önerilir.

C Vitamini Nedir?

İnsan vücudu tarafından sentezlenemeyen ve suda eriyen bir vitamin olan C vitamininin bir diğer adı ise askorbik asittir. Suda eriyen bir vitamin olan C vitamini vücut tarafından depo edilemez ve ter ya da idrar yoluyla dışarı atılır. Depolanmadığı için günlük olarak mutlaka vücuda yeterli miktarda alınması gereken C vitamini ekşimsi bir tada sahiptir ve kendine özgü bir kokusu vardır. Ortalama olarak yetişkinler günde 70-75 miligram, çocuklar ise 80-100 miligram civarında C vitamini tüketmelidir.

C vitamini ısı ve ışığa karlı duyarlı bir vitamindir. Isı, ışık, hava, su, sigara ve pişirme sonucunda C vitamini özellikleri kaybolur.

C vitamini içeren besinlerin saklanması ve pişirilmesi dikkat ister. Besinlerle alınamadığı durumlarda C vitamini ampulleri, C vitamini tableti, C vitamini ilacı,C vitamini toz ve C vitamini efervesan tableti şeklinde kullanılabilir. C vitamini kullanımı harici de olabilir. C vitamini cilt serumu olarak kullanılabilir. C vitamini serumu saçların canlılığını arttırır. Ayrıca C vitamini ile saç açma işlemi gerçekleştirilebilir. C vitamini maskesi ve C vitamini kremleri ciltteki yaşlanma belirtilerinin ortadan kaldırılmasını sağlar.

C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Yeşil yapraklı sebzeler, hemen hemen tüm meyveler yüksek oranda C vitamini içeren besinler arasında yer alır. C vitamini portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi narenciyelerde bol miktarda bulunur. Kivi, çilek, kızılcık, kavun, ahududu, kuşburnu ve yaban mersini C vitamini olan meyveler arasındadır. Maydanoz, marul, dereotu, tere, roka, kekik, taze fasulye, kuşkonmaz, pırasa, yeşil biber, kırmızı biber, taze rezene, kırmızı lahana, karnabahar, papaya, tatlı patates, ıspanak, brokoli, bezelye ve taze soğan C vitamini yüksek besinler olarak bilinir.

C vitamini deposu olan bu besinler hazırlanırken vitamin değerini kaybetmemeleri için mümkün olduğunca çiğ tüketilmelidir. Çiğ tüketilemeyen besinler kendi sularında çok fazla pişirilmeden tüketilmelidir. Bu besinlere ek olarak ananas, Brüksel lahanası ve avokado da C vitamini kaynakları olarak tüketilebilir. C vitamini meyveler ve sebzeler dışındaki gıda maddelerinde çok az miktarda bulunur.

Detaylı bilgi için:

C Vitamini En Yüksek 12 Süper Meyve

C Vitamini Faydaları Nelerdir?

  • Vücuda besinlerle alınan C vitamini demir emilimi için önemli bir vitamindir. Demirin emilimini arttıran C vitamini, hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
  • Özellikle soğuk algınlıkları için C vitamini ve çinko birlikte kullanıldığında, hastalık kısa sürede atlatılabilir.
  • Kolojen üretimini destekleyen C vitamini, vücuttaki yara, yanık ve kemik kırıklarının tedavisine yardımcıdır. Yaraların iyileşme sürecini hızlandırması C vitamini faydaları arasında yer alır.
  • Kolojen üretimini destekleyen C vitamini saç uzamasını, saçların doğal ve parlak görünmesini de sağlar.
  • Kalp ve damar sağlığının korunmasında C vitamini ne işe yarar? Antioksidan özelliklere sahip olan C vitamini, vücuttaki toksin maddelerin atılmasını destekler. Ayrıca antioksidan özelliği ile arter duvarlarına zararlı etkisi bulunan serbest radikallerle savaşır ve kalp damar sağlığını koruyucu etki gösterir.
  • Kolesterolün düzenlenmesinde etkin bir role sahiptir.
  • C vitamini gözlerde yer alan oküler tabakanın beslenmesini destekler ve katarakt riskini minimuma düşürür.
  • C vitamini kanser yapıcı hücrelerin durdurulmasını sağlar. Özellikle gırtlak, mide, ağız, akciğer ve kolon kanseri risklerini azaltıcı etkisi ile dikkat çeken C vitamini tümör oluşumunu engeller.
  • Yeterli miktarda alınan C vitamini stres hormonları olarak bilinen noradrenalin ve adrenalin salgılanmasını arttırır. Stres etkilerinin düzenlenmesi C vitamini görevleri arasındadır.
  • C vitamini cilt lekeleri tedavisinde de etkin bir rol oynar. C vitamini içeren cilt serumları düzenli kullanıldığında lekelerin tamamını yok edebilir.

Detaylı bilgi için:

C Vitamininin En Önemli 11 Faydası

C Vitamini

C Vitamini Eksikliği Nelere Sebep Olur?

Vücut dokularının onarımı ve sağlıklı gelişmesi için önemli bir vitamin olan C vitamini eksikliği süreklilik halinde olursa iskorbüt hastalığı oluşmasına neden olur. Eklem ve kas ağrıları ile başlayan hastalık diş eti kanamaları, ciltte kolay morarma, kendiliğinden kanama gibi semptomlara sahiptir. Bu hastalığın tedavisi için C vitamini takviyesi yapılmalıdır.

Özellikle sigara içenlerde, C vitamini alımı daha yüksek olmalıdır. Sigarada bulunan zararlı maddeler C vitaminin deformasyonuna neden olur. Vitaminin eksikliği halinde kalp ve damar hastalıkları, felç ve inme gibi rahatsızlıklara yakalanma riski artar.

Kanser hücrelerinde artış gözlenebilir. Enfeksiyon hastalıklarına karşı vücut direnci düşer grip, nezle gibi soğuk algınlıklarına yakalanma riski artar. Diş ve diş eti kanamaları oluşabilir. Kansızlık, sürekli bir iştahsızlık hali ve yaraların geç kapanması C vitamini yetersizliği belirtileri arasındadır.

Detaylı bilgi için:

C Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Bu 7 Belirti Varsa Aman Dikkat!

C Vitamininin Zararları Nelerdir?

C vitamini açısından zengin olan besinler, kabızlığın tedavisinde oldukça etkindir. Ancak yüksek oranda C vitamini alınması ishal yapabilir. Ayrıca bulantı ve mide de görülen rahatsızlıklar C vitamini yan etkileri arasındadır.

Talasemi ve Hemokramatoz hastalarına C vitamini takviyeleri verilmemelidir. C vitamini zararları arasında böbrek taşı oluşumu da söz konusudur. Aşırı dozda C vitamini alınması ki bu kadar büyük miktar ancak besin desteği şeklinde olabilir, C vitamini zehirlenmesi yaratır.

Aşırı kusma ve mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi şeklinde kendini gösteren C vitamini fazlalığı belirtisi durumunda mutlaka en yakın sağlık kuruluğuna gidilmelidir. C vitamini alerjisi ciltte kızarıklık olarak kendini gösterir.

C Vitaminli Çok Besleyici 4 Farklı Tarif

1) Lezzet ve Vitamin Deposu: C Vitamini Bol Semizotu Salatası

Semizotu, kırmızı soğan, nar ekşisi, domates ve zeytinyağı ile hazırlanan semizotu salatası bol vitamini ile sağlık saçar. Özellikle hamilelik ve emziklilik döneminde önerilen semizotu, salatası ile sofralara lezzet katar. C Vitamini Bol Semizotu Salatası

Tarif: C Vitamini Bol Semizotu Salatası

2) Portakal Yatağında Mandalina, Kivi ve Yeşil Elma Ziyafeti: C Vitamini Smoothie

Yüksek C VİTAMİNİ içeriği ile vücudun bağışıklık sistemini arttıran C vitamini smoothie için mandalina, kivi, yeşil elma ve portakal suyu kullanılır. Günün her saati dilediğiniz zaman içebileceğiniz bu vitamin deposu içecek ile hastalıklara karşı koyabilirsiniz.  C Vitamini Smoothie

Tarif: C Vitamini Smoothie

3) Mikroplarla Savaş: Grip İçin Bol C Vitamini Smoothie

Portakal, mandalina, limon, kivi ve elma kullanılarak hazırlanan ve bol C vitamini içeren smoothie ile vücudunuzun direncini arttırabilir grip nezle gibi soğuk algınlıklarına karşı kendinizi ve ailenizi koruyabilirsiniz. Grip İçin Bol C Vitaminli Smoothie

Tarif: Grip İçin Bol C Vitaminli Smoothie

4) Hem Besleyici Hem Lezzetli: C Vitamini Deposu Smoothie

Portakal, kivi, elma, su ve şeker kullanılarak hazırlanan Smoothie, besleyici özelliklerinin yanı sıra lezzeti ile de ön plana çıkar. Özellikle çocukların beğenisini kazanan C vitamini deposu smoothie ile onlara lezzetli ve bol vitaminli ara öğünler hazırlayabilirsiniz. C Vitamini Deposu Smoothie

Tarif: C Vitamini Deposu Smoothie

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Bir meyve var. Ülkemizde doğru düzgün bilinmiyor. Anavatanı Peru Amazon ormanları. Meyvenin adı CAMU CAMU. Bu meyve bilinen en güçlü antioksidanlardan birisidir ve cvitaminideposu dur. C Vitamini Deposu olarak li,teratürlere geçmiştir. En iyi C Vitamini deposu olan Camu Camu meyvesini ülkemizde bulamazsınız. Bilinirliği yoktur. Ülkemize bir kaç distürbitör firma tarafından genellikle toz olarak getirilip satışa sunulmuş. Ama ben bu c vitamini deposu Camu Camu meyvesini kapsul olarak buldum. Toz içemiyorum. Bence araştırın Camu Camu meyvesini. C vitamini tüm virüslere karşı, sağlıklı kalmamız için şart.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bol “C” Vitamini Rengarenk Salata Tarifi

Bol “C” Vitamini Rengarenk Salata

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
C Vitamini Deposu Narenciye Suyu Tarifi

C Vitamini Deposu Narenciye Suyu

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
C Vitamin Şekeri Tarifi

C Vitamin Şekeri

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
C Vitamin Deposu Tarifi

C Vitamin Deposu

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Bebeklere C Vitaminli Pankek Tarifi

Bebeklere C Vitaminli Pankek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
C Vit Kış Çayı Tarifi

C Vit Kış Çayı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bebeklere Özel Sabah Kahvaltısı Vitamini Bol Tarifi

Bebeklere Özel Sabah Kahvaltısı Vitamini Bol

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri