Darülfülfül Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? 99 Derde Deva!

Darülfülfül Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? 99 Derde Deva! Tarifi

Uzun Biber Darülfülfül Nam-ı Diğer Tiflis Biberi

Halk arasında Tiflis biberi ya da uzun biber olarak bilinen darülfülfül, karabiberin alternatifi olarak dünya mutfaklarında sıklıkla kullanılır. Türkiye’de mesir macunu yapımında kullanılan bitkinin, Osmanlı’da ilaç yapımında ve özellikle de haremdeki kadınların adet dönemindeki ağrılarının hafifletilmesinde kullanıldığı bilinmektedir. Zamanla kullanımı azalan bitki, son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş baharatlar arasında yer alır.

Darülfülfül Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ülkemizde yetiştiriciliği yapılmayan darülfülfül bitkisi Doğu Hint adalarında doğal olarak yetişir. Yapraklarını dökmeyen sarmaşık şeklinde büyüyen bitki iki çenekliler sınıfına aittir. Karabibergiller familyasında ait olan bitki nişasta, piperin ve resin içerir. Ayrıca bitki, kendine has aromasını veren uçucu yağlar nedeniyle oldukça keskin bir kokuya sahiptir.

Ana vatanı Hindistan olan bitki Arapça biber ağacı anlamına gelir ve boyu 10 santimetreye eni ise 2 santimetreye ulaşır. Mesir macunun yapımında kullanılan darülfülfül özellikle Orta Doğu’da en çok kullanılan baharatlar arasında yer alır. Kozalağa benzer şekliyle dikkat çeken bitkinin meyveleri öğütülerek baharat olarak kullanılır. Karabibere oranla daha keskin bir aromaya ve tada sahip olan bitki yemeklere lezzet katmak amacıyla çok eski zamanlardan beri kullanılır.

Acı tadının yanı sıra yenibaharı ve karanfili andıran aroması ile farklı bir baharat olan darülfülfül sağlığa faydaları ile de dikkat çekicidir. Tüketildiği andan itibaren içeriğindeki fenol bileşikler nedeniyle vücuda yüksek ısı sağlar ve yarattığı termik etki ile yağların vücutta yakılmasına yardımcı olur. Ayrıca sindirimi güç olan besinlerin sindirilmesine de yardımcı olur.

darülfülfül faydaları

Darülfülfül Bitkisi Nerede Yetişir?

Baharat adaları olarak bilinen ve dünyanın en büyük takımadası olan doğu Hint adalarında doğal olarak yetişen darülfülfül bitkisinin ekimi bahar aylarında yapılır. Toprağın 3 parmak altına ekilen bitki tohumlarının çimlenebilmesi için toprağın nemli olması gerekir.

Sert ve soğuk iklim koşullarına dayanıksız olan bitki sıcak iklimleri sever. Çimlenmesi sırasında don olmaması gereken darülfülfül okyanus iklimine sahip yüksek sıcaklığa sahip bölgelerde yetişebilir. Sera gibi alanlarda bitki yılın her mevsimi ekilebilir ve yetiştirilmesi kapalı alanlarda çok daha kolay olur. Suya pek fazla gereksinimi olmasa da kurak topraklarda yetiştirilmesi çok daha zor olur. Hasadı yaz aylarında yapılan bitkinin verimli olabilmesi için bakımına özen gösterilmesi gerekir. Sık sık toplanması ve düzenli olarak sulanması bitkinin doğal hasadına yardımcı olur.

Kumlu ve nemli topraklarda yüksek verimliliğe sahip olan darülfülfül yaprakları geniş ve damarlıdır. Sapsız ve küçük meyvelere sahip olan bitkinin yaprakları her mevsim yeşildir ve yapraklarını dökmez. Sarmaşık yapısı nedeniyle yabani otlardan baskın çıkar ve hızla büyüyebilir. Tohumları çok zor bulunan darülfülfül bitkisinin acı ve baharatlı aromasını veren, bitkide bulunan uçucu yağlardır.

darülfülfül

Darülfülfül Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek oranda vitamin ve fenol bileşikler içeren darülfülfül, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu korur. Özellikle soğuk algınlığında çay şeklinde tüketilmesi önerilen bitki, vücut ısısını arttırır ve toksin maddelerin vücuttan ter yoluyla atılmasını sağlar.
  • İştah arttırıcı özelliği nedeniyle özellikle iştahsızlık çeken çocuk ve erişkinlerde bal ile birlikte tüketilmesi önerilen darülfülfül, yemek ve salatalara katılarak iştahı artırır.
  • Sindirim sistemine faydalı etkileri ile ön plana çıkan bitki, sindirimi zor besinlerin hazmını kolaylaştırır, gaz oluşumunu önler ve oluşan gazları söktürür. Mide şişkinliğini de önleyerek refllü oluşumuna karşı vücudu korur.
  • Mide ve bağırsak enfeksiyonlarını tedavi edici etkiye sahip olan bitki, idrar söktürücü özelliği ile toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • İçeriğinde yer alan fenol bileşenlerin sakinleştirici etkisi nedeniyle özellikle depresyon ve anksiyete tedavisinde önerilen darülfülfül. Sinir sistemini güçlendirir. Vücuda enerji vererek hem vücudun genel sağlığının korunmasına yardımcı olur hem de cinsel performansı arttırır.
  • İnsülin metabolizmasındaki faydaları nedeniyle şeker hastaları tarafından da tüketilmesi önerilen darülfülfül, diyabetin vücutta yarattığı hasarların onarılmasında önemli rol oynar.
  • Toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan darülfülfül yağ hücrelerine ulaşımı kolaylaştırarak yağ yakımını arttırır. Aynı zamanda bitkinin termojenik etkisi vücudun bazal metabolizma hızını arttırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Zayıflama diyetlerinde darülfülfül çayı kullanılması ve baharat olarak yemeklere eklenmesi diyetin etkinliğini arttırır.
  • Vücut ısını arttıran darülfülfül aynı zamanda vücudun savunma mekanizmasını daha etkin hale getirir. Özellikle mide üşütmelerinde darülfülfül tüketilmesi midenin kendini kısa sürede toparlamasına yardımcı olur. Ayrıca mide bulantısını önler ve kusmayı engeller.
  • Darülfülfül faydaları ile kullanılması önerilen bir bitki olsa da her bitkide olduğu gibi aşırı tüketimi zararlı etkilere yol açabilir. Yüksek miktarda darülfülfül tüketimi romatizma kaynaklı ağrıların artmasına neden olur. Bağırsak iltihabı ve egzama rahatsızlığı olanların bu bitkiyi tüketirken mutlaka doktora danışmaları önerilir. Bunlara ek olarak hipertansiyon, damar sertliği ve kalp problemi olanların ise darülfülfül tüketimlerine dikkat etmeleri gerekir.

darülfülfül

Darülfülfül Nasıl Kullanılır?

  • Çam kozalağı şeklinde olan bitkinin meyveleri öğütülerek toz haline getirilir. Baharat olarak özellikle yahni yemeklerinde kullanılan darülfülfül karabibere benzeyen aroması nedeniyle hemen hemen tüm yemeklere eklenebilir. Kendine has bir lezzete sahip olan bitki salatalara ve çorbalarda yaygın olarak kullanılır.
  • Mesir macunu yapımında da kullanılan darülfülfül şifalı etkilerinden dolayı ilaç olarak da kullanılabilir. Ağız kokusu için bir miktar darülfülfül özellikle aç karnına sabahları tüketildiğinde ağız kokusunun giderilmesine faydalı olabilir. Ağızda çiğnenen bitki ağızda oluşan kötü kokuların ortadan kalkmasını sağlar.
  • Bitki çaylarının içine de eklenebilen darülfülfül özellikle kilo problemi yaşayanlar tarafından tercih edilir. Tohumları havanda dövülerek toz haline getirilen bitki, sıcak suyun içine atılarak beş on dakika demlenir ve daha sonra yemeklerden önce aç karnına 1 bardak tüketilir.
  • Termojenik etkisi ile vücut ısısını arttıran karışım hem yağ yakar hem de metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle kış aylarında vücut ısısını arttırıcı özelliğinden dolayı sabahları aç karnına tüketilmesi önerilir.
  • Sıcak su ile karıştırıp içildiğinde ses kısıklığını önleyen darülfülfül aynı zamanda öksürüğe de faydalıdır.
  • Acı tadından dolayı bazı kişiler tarafından tüketimi zor olan bitki bal ile karıştırılıp tüketilebilir. Kurutulan darülfülfül bitkisi yakılıp solunduğunda akciğerlerde oluşan enfeksiyonun tedavisine yardımcı olur.

Darülfülfül Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

99 derde deva şifalı Tiflis biberi olarak tanınan darülfülfül baharat olarak aktarlardan, büyük alışveriş merkezlerinden, şifalı ürün satan marketlerden ve online ürün satışı yapan firmalardan satın alınabilir. Organik ürün satışı yapan firmalarda da bulunan darülfülfül taze olarak ülkemizde bulunmamaktadır.

Yurt dışından ithal edilen darülfüflfül kozalak şeklinde bütün olarak satılabildiği gibi, toz haline getirilmiş baharat şeklinde de satılır. Yaygın olarak baharat formu tüketilen darülfülfül fiyatı ürünün markasına, kalitesine ve miktarına göre değişiklik gösterir. 100 gram kurutulmuş darülfülfül fiyatı 10 lira ile 20 lira arasında değişir. Tıpkı karabiber gibi az miktarlarda tüketilen bitki genellikle 100 gramlık paketler halinde satışa sunulur.

Güneş almayan ve nem içermeyen ortamlarda yaklaşık 2 sene tazeliğini koruyabilen darülfülfül, kullanıldıktan sonra ağzı kapatılması gereken bir baharattır. Ağzı açık unutulduğunda uçucu yağ asitlerinden dolayı kendine has aromasını ve tadını kaybedebilir. Bitkinin bozulduğu aroma kaybından kolaylıkla anlaşılabilir.

Karabiber Ağacı Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Süper Kahvaltı Ya Ne Dersiniz? Tarifi

Süper Kahvaltı Ya Ne Dersiniz?

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kendi Mayonezinizi Kendiniz Yapmaya Ne Dersiniz ? Tarifi

Kendi Mayonezinizi Kendiniz Yapmaya Ne Dersiniz ?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Evde Ne Varsa Çorbası Tarifi

Evde Ne Varsa Çorbası

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
1 Hamurdan Neler Yapılıcana Şaşıracaksınız Tarifi

1 Hamurdan Neler Yapılıcana Şaşıracaksınız

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Evde Ne Varsa Yemeği (Etsiz) Tarifi

Evde Ne Varsa Yemeği (Etsiz)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Afyon Yöresi‘ne Ait Göce Köftesi Tarifi

Afyon Yöresi‘ne Ait Göce Köftesi

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri