Darülfülfül Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? 99 Derde Deva!

Darülfülfül Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? 99 Derde Deva! Tarifi

Uzun Biber Darülfülfül Nam-ı Diğer Tiflis Biberi

Halk arasında Tiflis biberi ya da uzun biber olarak bilinen darülfülfül, karabiberin alternatifi olarak dünya mutfaklarında sıklıkla kullanılır. Türkiye’de mesir macunu yapımında kullanılan bitkinin, Osmanlı’da ilaç yapımında ve özellikle de haremdeki kadınların adet dönemindeki ağrılarının hafifletilmesinde kullanıldığı bilinmektedir. Zamanla kullanımı azalan bitki, son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş baharatlar arasında yer alır.

Darülfülfül Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ülkemizde yetiştiriciliği yapılmayan darülfülfül bitkisi Doğu Hint adalarında doğal olarak yetişir. Yapraklarını dökmeyen sarmaşık şeklinde büyüyen bitki iki çenekliler sınıfına aittir. Karabibergiller familyasında ait olan bitki nişasta, piperin ve resin içerir. Ayrıca bitki, kendine has aromasını veren uçucu yağlar nedeniyle oldukça keskin bir kokuya sahiptir.

Ana vatanı Hindistan olan bitki Arapça biber ağacı anlamına gelir ve boyu 10 santimetreye eni ise 2 santimetreye ulaşır. Mesir macunun yapımında kullanılan darülfülfül özellikle Orta Doğu’da en çok kullanılan baharatlar arasında yer alır. Kozalağa benzer şekliyle dikkat çeken bitkinin meyveleri öğütülerek baharat olarak kullanılır. Karabibere oranla daha keskin bir aromaya ve tada sahip olan bitki yemeklere lezzet katmak amacıyla çok eski zamanlardan beri kullanılır.

Acı tadının yanı sıra yenibaharı ve karanfili andıran aroması ile farklı bir baharat olan darülfülfül sağlığa faydaları ile de dikkat çekicidir. Tüketildiği andan itibaren içeriğindeki fenol bileşikler nedeniyle vücuda yüksek ısı sağlar ve yarattığı termik etki ile yağların vücutta yakılmasına yardımcı olur. Ayrıca sindirimi güç olan besinlerin sindirilmesine de yardımcı olur.

darülfülfül faydaları

Darülfülfül Bitkisi Nerede Yetişir?

Baharat adaları olarak bilinen ve dünyanın en büyük takımadası olan doğu Hint adalarında doğal olarak yetişen darülfülfül bitkisinin ekimi bahar aylarında yapılır. Toprağın 3 parmak altına ekilen bitki tohumlarının çimlenebilmesi için toprağın nemli olması gerekir.

Sert ve soğuk iklim koşullarına dayanıksız olan bitki sıcak iklimleri sever. Çimlenmesi sırasında don olmaması gereken darülfülfül okyanus iklimine sahip yüksek sıcaklığa sahip bölgelerde yetişebilir. Sera gibi alanlarda bitki yılın her mevsimi ekilebilir ve yetiştirilmesi kapalı alanlarda çok daha kolay olur. Suya pek fazla gereksinimi olmasa da kurak topraklarda yetiştirilmesi çok daha zor olur. Hasadı yaz aylarında yapılan bitkinin verimli olabilmesi için bakımına özen gösterilmesi gerekir. Sık sık toplanması ve düzenli olarak sulanması bitkinin doğal hasadına yardımcı olur.

Kumlu ve nemli topraklarda yüksek verimliliğe sahip olan darülfülfül yaprakları geniş ve damarlıdır. Sapsız ve küçük meyvelere sahip olan bitkinin yaprakları her mevsim yeşildir ve yapraklarını dökmez. Sarmaşık yapısı nedeniyle yabani otlardan baskın çıkar ve hızla büyüyebilir. Tohumları çok zor bulunan darülfülfül bitkisinin acı ve baharatlı aromasını veren, bitkide bulunan uçucu yağlardır.

darülfülfül

Darülfülfül Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek oranda vitamin ve fenol bileşikler içeren darülfülfül, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücudu korur. Özellikle soğuk algınlığında çay şeklinde tüketilmesi önerilen bitki, vücut ısısını arttırır ve toksin maddelerin vücuttan ter yoluyla atılmasını sağlar.
  • İştah arttırıcı özelliği nedeniyle özellikle iştahsızlık çeken çocuk ve erişkinlerde bal ile birlikte tüketilmesi önerilen darülfülfül, yemek ve salatalara katılarak iştahı artırır.
  • Sindirim sistemine faydalı etkileri ile ön plana çıkan bitki, sindirimi zor besinlerin hazmını kolaylaştırır, gaz oluşumunu önler ve oluşan gazları söktürür. Mide şişkinliğini de önleyerek refllü oluşumuna karşı vücudu korur.
  • Mide ve bağırsak enfeksiyonlarını tedavi edici etkiye sahip olan bitki, idrar söktürücü özelliği ile toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • İçeriğinde yer alan fenol bileşenlerin sakinleştirici etkisi nedeniyle özellikle depresyon ve anksiyete tedavisinde önerilen darülfülfül. Sinir sistemini güçlendirir. Vücuda enerji vererek hem vücudun genel sağlığının korunmasına yardımcı olur hem de cinsel performansı arttırır.
  • İnsülin metabolizmasındaki faydaları nedeniyle şeker hastaları tarafından da tüketilmesi önerilen darülfülfül, diyabetin vücutta yarattığı hasarların onarılmasında önemli rol oynar.
  • Toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan darülfülfül yağ hücrelerine ulaşımı kolaylaştırarak yağ yakımını arttırır. Aynı zamanda bitkinin termojenik etkisi vücudun bazal metabolizma hızını arttırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Zayıflama diyetlerinde darülfülfül çayı kullanılması ve baharat olarak yemeklere eklenmesi diyetin etkinliğini arttırır.
  • Vücut ısını arttıran darülfülfül aynı zamanda vücudun savunma mekanizmasını daha etkin hale getirir. Özellikle mide üşütmelerinde darülfülfül tüketilmesi midenin kendini kısa sürede toparlamasına yardımcı olur. Ayrıca mide bulantısını önler ve kusmayı engeller.
  • Darülfülfül faydaları ile kullanılması önerilen bir bitki olsa da her bitkide olduğu gibi aşırı tüketimi zararlı etkilere yol açabilir. Yüksek miktarda darülfülfül tüketimi romatizma kaynaklı ağrıların artmasına neden olur. Bağırsak iltihabı ve egzama rahatsızlığı olanların bu bitkiyi tüketirken mutlaka doktora danışmaları önerilir. Bunlara ek olarak hipertansiyon, damar sertliği ve kalp problemi olanların ise darülfülfül tüketimlerine dikkat etmeleri gerekir.

darülfülfül

Darülfülfül Nasıl Kullanılır?

  • Çam kozalağı şeklinde olan bitkinin meyveleri öğütülerek toz haline getirilir. Baharat olarak özellikle yahni yemeklerinde kullanılan darülfülfül karabibere benzeyen aroması nedeniyle hemen hemen tüm yemeklere eklenebilir. Kendine has bir lezzete sahip olan bitki salatalara ve çorbalarda yaygın olarak kullanılır.
  • Mesir macunu yapımında da kullanılan darülfülfül şifalı etkilerinden dolayı ilaç olarak da kullanılabilir. Ağız kokusu için bir miktar darülfülfül özellikle aç karnına sabahları tüketildiğinde ağız kokusunun giderilmesine faydalı olabilir. Ağızda çiğnenen bitki ağızda oluşan kötü kokuların ortadan kalkmasını sağlar.
  • Bitki çaylarının içine de eklenebilen darülfülfül özellikle kilo problemi yaşayanlar tarafından tercih edilir. Tohumları havanda dövülerek toz haline getirilen bitki, sıcak suyun içine atılarak beş on dakika demlenir ve daha sonra yemeklerden önce aç karnına 1 bardak tüketilir.
  • Termojenik etkisi ile vücut ısısını arttıran karışım hem yağ yakar hem de metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle kış aylarında vücut ısısını arttırıcı özelliğinden dolayı sabahları aç karnına tüketilmesi önerilir.
  • Sıcak su ile karıştırıp içildiğinde ses kısıklığını önleyen darülfülfül aynı zamanda öksürüğe de faydalıdır.
  • Acı tadından dolayı bazı kişiler tarafından tüketimi zor olan bitki bal ile karıştırılıp tüketilebilir. Kurutulan darülfülfül bitkisi yakılıp solunduğunda akciğerlerde oluşan enfeksiyonun tedavisine yardımcı olur.

Darülfülfül Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

99 derde deva şifalı Tiflis biberi olarak tanınan darülfülfül baharat olarak aktarlardan, büyük alışveriş merkezlerinden, şifalı ürün satan marketlerden ve online ürün satışı yapan firmalardan satın alınabilir. Organik ürün satışı yapan firmalarda da bulunan darülfülfül taze olarak ülkemizde bulunmamaktadır.

Yurt dışından ithal edilen darülfüflfül kozalak şeklinde bütün olarak satılabildiği gibi, toz haline getirilmiş baharat şeklinde de satılır. Yaygın olarak baharat formu tüketilen darülfülfül fiyatı ürünün markasına, kalitesine ve miktarına göre değişiklik gösterir. 100 gram kurutulmuş darülfülfül fiyatı 10 lira ile 20 lira arasında değişir. Tıpkı karabiber gibi az miktarlarda tüketilen bitki genellikle 100 gramlık paketler halinde satışa sunulur.

Güneş almayan ve nem içermeyen ortamlarda yaklaşık 2 sene tazeliğini koruyabilen darülfülfül, kullanıldıktan sonra ağzı kapatılması gereken bir baharattır. Ağzı açık unutulduğunda uçucu yağ asitlerinden dolayı kendine has aromasını ve tadını kaybedebilir. Bitkinin bozulduğu aroma kaybından kolaylıkla anlaşılabilir.

Karabiber Ağacı Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Süper Kahvaltı Ya Ne Dersiniz? Tarifi

Süper Kahvaltı Ya Ne Dersiniz?

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kendi Mayonezinizi Kendiniz Yapmaya Ne Dersiniz ? Tarifi

Kendi Mayonezinizi Kendiniz Yapmaya Ne Dersiniz ?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Evde Ne Varsa Çorbası Tarifi

Evde Ne Varsa Çorbası

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Evde Ne Varsa Yemeği Tarifi

Evde Ne Varsa Yemeği

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Salça Nasıl Küflenmeden Uzun Süre Kullanılır Tarifi

Salça Nasıl Küflenmeden Uzun Süre Kullanılır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Evde Ne Varsa Yemeği (Etsiz) Tarifi

Evde Ne Varsa Yemeği (Etsiz)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri