Efsanelere Konu Olan Dülger Balığı Hakkında Her Şey
Binlerce çeşit canlıya ev sahipliği yapan su altı dünyasının gizemi gittikçe büyüyor. İrili ufaklı balıkların bir arada yaşadığı, yaşamsal faaliyetlerini sürdürmek için kimi zaman birbirlerine rakip olduğu bir dünyadır orası. Çoğu zaman insanların bile göremediği, mükemmel bir uyum vardır suların en derinliklerinde.
Denizin altını renklendiren ve hareketlendiren, avlandıktan sonra da tabakları lezzetlendiren bir balık ile tanıştıracağız sizi. Öyle bir balık ki kendisi, efsanelere bile konu olmuştur. Sözü çok uzatmadan dülger balığı hakkında hazırlanan yazımıza giriş yapalım.
Dülger Balığı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Dülger balığı, ülkemizde peygamber balığı olarak tanınmıştır. “Dülger balığına neden peygamber balığı denir?” diye merak edenleri duyuyor gibiyiz. Bu isimlendirmenin altında koca bir mitolojik efsane yer alır.
Rivayet edilir ki, İsa Peygamber’in havarilerinden biri olan balıkçı Saint Peter, kıtlık döneminde balık avına çıkmıştır. Uzun bir bekleyişten sonra ne yazık ki eli boş dönecektir. Tam dönüş yolunda balıkçı teknesine yaklaşan bir dülger balığı, Saint Peter’e kendisini yakalamasını ve götürmesini söyler. Saint Peter de dülger balığını baş ve işaret parmağı ile tutarak, avdan eli boş dönmesinin de bir keramet olduğunu söyler. “Haydi sen yaşamaya devam et!” diyerek balığı yeniden sulara bırakır.
Balığın bu davranışından çok etkilenen Aziz Peter, dülger balığının kıyamet kıtlığında insanlığa gıda olması için dua eder. İşte böyle bir mitten günümüzde kadar gelen bir hikaye anlatılır. Hatta dülger balığının yanlarına bakıldığında görülen iki adet parmak ucu genişliğindeki siyah lekenin de, Aziz Peter’in kutsal parmak izi olduğu söylenir.

Su ürünleri terimlerinde adı “Faber” olan bu balık, dilimize dülger olarak geçmiştir. Faber kelimesi nalbant demektir. Başındaki kemikler nalbant gereçlerine benzediği için, bu ismi aldığı da söylenmektedir. Yassı bir gövdeye sahiptir dülger balığı. Genellikle kahverengi tonlarında ve sarıya yakın bir renkte görülür. Her iki yanında siyah bir çember şekli yer alır. Ortalama 14 adet dikeni bulunmaktadır. Bu dikenler, yüzgeçlerinde ve sırt kısmında yer alır.
Ülkemizin bütün sularında görülme ihtimali çok yüksektir. Bölge konusunda seçici değildir. Dünyanın her denizinde görülebilir. Ömürleri en çok 12 yıldır. Kendinden küçük canlıları avlayarak yaşamını sürdürürler. Yaşam bölgesi denizin en derinlikleridir. 400 metre derinliklerde dülger balığına rastlanır. Kış sonu ve bahar döneminin ilk günlerinde üredikleri gözlemlenir.
Dülger avı, ülkemizde biraz zahmetli bir av türüdür. Oltalara gelmeyen, farklı balıklar için ağ atıldığında ağa takılan bir yapıya sahiptir. Lezzetini denemek isteyenler için, balıkçılara gittiğinizde dülger balığı fiyatı 1 kilosunun 45 TL olduğunu göreceksiniz.
Dülger Balığı Nasıl Temizlenir?
- Ağzı oldukça geniş olan dülger balığını temizlemek için öncelikle kuyruk kısmını kesmelisiniz. Kuyruk kısmından karın bölgesine doğru gelerek, altta kalan dikenli kısmı temizleyin. Yine aynı şekilde sırt çizgisini devam ederek sırtındaki dikenleri ayırın.
- Kuyruk bölgesinden başlayarak başına doğru, bıçakla balığı ikiye ayırın. İç organlarına gelene kadar eti ayırabilirsiniz. Başa yakın yerde kesme işlemini bitirebilirsiniz. Bu şekilde iki adet dülger fileto elde edeceksiniz. Ayrılan filetoların derisini bir bıçak yardımıyla alarak, yemekleriniz için hazırlayın.
- Etini ayırdığınız zaman kemik kısmını çöpe atmamanızı tavsiye ederiz. Kemiğinin de oldukça lezzetli bir tada sahip olduğu bilinmektedir. Balık çorbası için bu kemik suyundan faydalanabilirsiniz.
Dülger Balığı Nasıl Pişirilir?
- Lezzetli dülger balığı tarifi denemeniz için öncelikle balığınızın temizlenmiş olması gerekir. Temizlenen balıklarla tavada veya ızgarada nefis tatlar elde edebilirsiniz.
- Tavada dülger hazırlamak için derin bir tava seçin. Zeytinyağı ile soğan, mantar, patates ve kuşkonmazı kavurun. Bir tatlı kaşığı bal ilave ederseniz nefis bir tat alabilirsiniz.
- Ayrı bir tavada kuşbaşı olarak doğranan dülger balığınızı, biraz tereyağı ve zeytinyağı ile kavurun. Bir tutam tuz lezzetini dengeleyecektir. Servis ederken isterseniz önce sotelenmiş sebzeleri tabağına ekleyin. Üzerine dülger kuşbaşı sotelerini yerleştirebilirsiniz. Dilerseniz sebzelerle balığı karıştırıp da sunabilirsiniz.
- Bu balığı ızgarada da pişirip tüketebilirsiniz. Zeytinyağı, tane karabiber ve tuz ile harmanlanan filetoları ızgarada önlü arkalı hazırlamak da bir seçenek olabilir. Afiyet olsun. Bol yeşillikli bir salata ile enfes bir tat bırakacaktır.
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.