Enerji Veren Besinler, 8 Farklı Yiyecekle Anında Zinde Hissedin!

Enerji Veren Besinler, 8 Farklı Yiyecekle Anında Zinde Hissedin! Tarifi

Vücudunuz İçin Enerji Deposu 8 Sağlıklı Besin

Mevsim değişikliği, uyku düzensizliği, yeme-içme alışkanlığında bozukluklar ya da sağlıksız beslenme çoğu zaman halsiz hissetmemize yol açıyor. Yılın belli zamanlarında daha enerjik hissederken, belli zamanlarında takviyeye ihtiyaç duymamızın sebebi bunlar haricinde kansızlık, depresyon, hamilelik, yeni spor düzeni, iş ve ders yoğunluğu, oruç tutmak ve daha birçok sebepten de olabilir elbette. Kabul edelim ki bunların her biri hayatın birer gerçeği.

Görüldüğü üzere kendimizi “enerjisiz” hissetmek için nedenimiz çok. Dolayısıyla da, bu soruna çözüm üretmemiz şart. Eğer ciddi bir rahatsızlığınız yoksa, enerji veren yiyecekler tüketerek halsizlik sorununu ortadan kaldırmanız mümkün. Güne daha enerjik başlamak için kahvaltıda tercih edebilecekleriniz de, gün arasında enerji yenilemek için atıştırabilecekleriniz de büyük yarar sağlayabilir. Biz, sizler için kolay ulaşılabilir, enerji verici besinler sıralaması yaptık.

Yazımızın en başında saydığımız halsizlik nedenleri her an karşılabileceğimiz türden olduğundan, bu besinleri aklınızın bir kenarına yazmakta fayda var, bizden söylemesi. Gelin, vücudumuza enerji veren besinler nelerdir, birlikte inceleyelim!

enerji veren yiyecekler

1) Yumurta

Özellikle düzenli spor yapan kişilerin, kahvaltıda yumurta tüketmeye özen gösterdiğini gözlemlemişsinizdir. Çünkü güne daha zinde ve enerjik başlamanın yollarından biri yumurtadan geçiyor. Oldukça iyi bir protein kaynağı olan yumurta, tam da bu sayede bedene enerji verme görevini başarıyla yerine getiriyor. Proteinin yanı sıra yumurtada bulunan karbonhidrat ve yağ oranı da, yenilenlerin enerjiye dönüştürülmesini hızlandırıyor. Kısacası yeni bir güne, enerji dolu başlamak için kahvaltınızda bulunması gerekenlerden biri yumurtalı bir tarif.

enerji veren besinler nelerdir

2) Fındık

Enerji verme konusunda anında etki gösteren besinlerden biri de fındık. İster tek başına, ister meyve salatasına katarak ara öğün şeklinde tüketebileceğiniz bu yemiş, gün arasında hızlıca enerjinizi yenilemek için birebir. İçerdiği kaliteli protein, antioksidan ve esansiyel yağ asitleri sayesinde fındık, hem zihinsel hem de fiziki anlamda performansınızı geliştirecektir. Fındığa alternatif olarak ceviz ya da sert kabuklu kuru yemişleri de tercih edebilirsiniz.

enerji veren besinler sıralama

3) Portakal

C vitamini eksikliğinin vücuda yansıması kendini halsizlik olarak gösterir. Eğer bedeninizi halsiz ve enerjisiz hissediyorsanız, mutlaka C vitamini içeren meyvelere başvurmalısınız. Örneğin portakal, bu vitamin yönünden oldukça zengin bir meyve olarak mutlaka öğünlerinize dahil olmalı. Bunun yanı sıra mandalina ve diğer tüm turunçgiller de enerjinizi yenilemeye faydalı olacaktır. Eğer bu meyveleri tüketmeyi sevmiyorsanız, herhangi bir mevyei gün içinde yenilenmek adına tüketebilirsiniz. Ne de olsa enerji verme konusunda meyvenin iyisi kötüsü olmaz!

enerji verici besinler sıralaması

4) Bitter Çikolata

Enerji yenileme işini en eğlenceli hale getiren besin ise şüphesiz bitter çikolatadır. Eğer çikolataya ya da tatlıya bağımlıysanız, nispeten daha sağlıklı olan bitter çikolataya yönelebilirsiniz. İçerdiği kakao, esansiyel yağ asitleri ve karbonhidrat sayesinde enerji verme konusunda oldukça etkili olan bitter çikolata, kendinizi çok daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır. Bunun yanı sıra serotonin yani mutluluk hormonu üretimi artırması da bitter çikolatayı tercih etmenizi ekstra körükleyebilir.

vücuda enerji veren besinler

5) Somon Balığı

Aslında genel olarak balıklar protein, vitamin, mineral ve magnezyum açısından enerji vermeye oldukça müsaittir. Fakat somon gibi yağlı balık türleri, enerjiyi çok daha yoğun şekilde karşılayabilen içeriklere sahiptir. Yediklerinizi enerjiye dönüştürme konusunda etkili olan vitaminleri içeren yağlı balıklar, kaslarınızı kuvvetlendirip daha zinde hissetmenize yardımcı olacaklardır. Özellikle Omega-3 yağ asidi kaslar için oldukça önemlidir. Bu yağ asidi bakımından bilinen en zengin balık türü ise somondur. Fakat ton balığı, sardalya, uskumru gibi diğer yağlı balıklar da tercih edilebilir.

enerji veren besinler

6) Kırmızı Et

Bu listede gördüğünüze şaşırmayacağınız bir diğer besin ise yağsız kırmızı et. Enerji verme konusunda büyük öneme sahip olan protein ve demir açısından zengin olan kırmızı et, daha zinde ve daha enerjik hissetmek için mutlaka öğünlere eklenmesi gerekenlerden. Demir eksikliğinin kansızlığa yol açtığı bilinmektedir. Kansızlık ise halsizliğin baş nedenlerinden biridir. Bu sebeple demir açısından zengin olan kırmızı et, halsizlik sorunlarını da ortadan kaldıracaktır.

enerji veren yiyecekler

7) Mercimek

Demir eksiliğinden bahsetmişken, mercimek gibi lif kaynağı bakliyat ürünlerinden söz etmemek olmaz. Fasulye, mercimek, nohut gibi besinleri tüketerek ihtiyacınız olan enerjiyi alabilirsiniz. Enerjiyi daha yavaş bir şekilde ortaya çıkarıp, daha uzun süre kullanmayı olanaklı kılan mercimek, içerdiği yüksek orandaki demir sayesinde halsizliği ortadan kaldıracaktır.

enerji veren yiyecekler

8) Yulaf

Diyet ve spor yapan kişilerin yakından tanıdığı ve marifetlerini bildiği bir besin var sırada: yulaf. Yüksek oranda lif ve karbonhidrat içermesiyle, enerji verici besinler arasına girebilen yulafı, birçok tarifte kullanabilirsiniz. Hem uzun süre tok tutması hem de vücudu daha güçlü hissettirmesiyle bilinen yulaf, diğer tüm tahıl ürünleri gibi enerji verme amacıyla tüketilebilir.

enerji veren yiyecekler

Spordan Önce Ne Yenir? Spor Öncesi Enerji Verecek 8 Besin

Sonbaharda Metabolizma Hızlandıran, Enerji Veren 8 Besin

Kilo Aldırıcı Besinler Nelerdir? Sağlıklı Kilo Almanın Püf Noktaları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Enerji Veren Aşure Tarifi

Enerji Veren Aşure

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Enerji Bombası Tarifi

Enerji Bombası

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, Pişirme yok
Çikolatalı Enerji Pastası Tarifi

Çikolatalı Enerji Pastası

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Enerji Topları Tarifi

Enerji Topları

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Enerji Topları Tarifi

Enerji Topları

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Yulaflı Enerji Bar Tarifi

Yulaflı Enerji Bar

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Aşure (Tadıyla Lezzet Veren Tatlı) Tarifi

Aşure (Tadıyla Lezzet Veren Tatlı)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Vitamin Deposu Enerji Barı Tarifi

Vitamin Deposu Enerji Barı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri