Filtre Kahve Nedir? Nasıl İçilir? Çeşitleri, Özellikleri

Filtre Kahve Nedir? Nasıl İçilir? Çeşitleri, Özellikleri Tarifi

Filtre Kahve: Aromatik Demleme Tekniği

Kafeinli içecekler arasında hemen hemen pek çok kişinin favorisi kahvedir. Kahve bazen bir sohbetin tamamlayıcısı bazen de güne uyanmak için gerekli olan hayati içecektir. Kahvesiz uyanamayanlar, kahve olmadan asla kendine gelemeyenler zaman zaman filtre kahve tercih eder.

Kahve dükkanlarında adı sık sık geçen filtre kahve nedir? Türk kahvesinden farkı nedir hiç düşündünüz mü? Bu yazımız, kahve sevenlerin ufkunu açacak niteliktedir.

Filtre kahve içmeyi seviyor; fakat kahve hakkında detaylı bilgiye ulaşamıyorsanız; sizlere burada filtre kahve hakkında merak edilenleri açıklıyoruz. Şimdi hep beraber filtre kahve üzerine derin bir mercek tutalım!

İlginizi çekebilir: Filtre Kahve Makinesi Kullanımı: 5 Adımda İhtiyacınız Olan Püf Noktaları

filtre kahve nedir

Filtre Kahve Nedir?

Filtre kahve kahve çekirdeğinin ince şekilde öğütülmüş halidir. Sıcak suyla demlenen öğütülmüş kahve çeşididir. Filtre kahve, köpüksüz ve siyah renktedir. Tadı Türk kahvesine göre bir miktar daha yumuşaktır. 

Filtre kahve pişirilmez, demlenir. Bu nedenle diğer kahvelerden ayrılır. Filtre kahve hazırlamak için özel cihazlar bulunur. Eğer evinizde sık sık filtre kahve içmek isterseniz bu cihazlardan alabilirsiniz.

Zaman zaman filtre kahve içiyorum diyorsanız French Press demliklerinden alabilirsiniz. Bu ürünler hem daha ekonomik hem de daha pratiktir. Son zamanlarda kahve evlerinde filtre kahve demleme yöntemleri bir hayli gelişmiştir.

Metal ve kağıt aparatlarla demlenen filtre kahve, damak zevkine göre şekillenmektedir. Metal filtre kahvede kahve çekirdeklerinden biraz tortu kalır. Ancak kağıt filtrede bu tortu çok da hissedilmez.

Dünyanın pek çok noktasında en yaygın tüketilen kahve türü olan filtre kahve, kafein içermektedir. Bu özelliği sayesinde kişide uyanıklık sağlar. Ayrıca mutluluk hormonunun salgılanmasına da destek olur. Filtre kahve içerek diyet öğünlerinde ara öğün yapabilirsiniz. Çünkü filtre kahvenin yağ yakma etkisi de bulunur.

Filtre kahve hem sıcak hem de soğuk halde içilir. Soğuk içildiğinde cold brew gibi farklı kahve türleri demlenir. Bu kahvenin keşif hikayesi de ilginçtir. 1908 yılında Almanya sınırları içinde bulunduğu söylenilmektedir.

Kahve içerken telvesinden memnun olmayan Melitta Bentz, evdeki aletleri kullanarak kahve filtresi elde etmiş ve bu şekilde kahvenin telvesinden kurtulmuştur. Telvesiz kahve olarak yıllarca içilmiştir.

Bentz, bu kahvenin patentini almıştır ve günümüzde de bu firma aktif şekilde filtre kahve üretmeye devam etmektedir. Filtre kahve hazırlarken özel kahve çekirdeklerini kullanabilirsiniz. Bunun için sizleri en yakın kahve dükkanına davet ediyoruz. Ayrıca bu kahveyi demlerken kullanılacak suyun miktarı da önemli olacaktır. Ölçülü hazırlanan filtre kahve, damaklarda uzun süre iz bırakır.

filtre kahve demleme

Filtre Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Kafelerde en çok sipariş edilen filtre kahve türlerini sizlere burada hatırlatalım. Eğer filtre kahve içmek isterseniz filtre kahve önerileri size yardım edebilir.

  • Colombia: Kolombiya, dünyanın en ünlü kahve üreticilerinden biridir. Kolombiya filtre kahvesi genellikle yüksek kaliteli Arabica çekirdeklerinden yapılır ve yumuşak, dengeli bir tat profiline sahiptir.
  • Ethiopia (Etiyopya): Etiyopya, kahvenin kökeni olarak kabul edilir. Etiyopya filtre kahvesi, çeşitli bölgelerden gelen Arabica çekirdekleriyle üretilir ve çiçeksi, meyvemsi ve parlak bir tada sahip olabilir.
  • Brazil (Brezilya): Brezilya, dünyanın en büyük kahve üreticisidir. Brezilya filtre kahvesi, genellikle ticari amaçlarla kullanılan Arabica ve Robusta karışımlarından oluşur ve hafif, tatlı bir tada sahip olabilir.
  • Guatemala: Guatemala, zengin volkanik toprakları ve farklı iklim bölgeleriyle ünlüdür. Guatemala filtre kahvesi, çoğunlukla Arabica çekirdeklerinden yapılır ve kompleks, tatlı, çikolata ve meyvemsi tat notlarına sahip olabilir.
  • Costa Rica: Costa Rica, kaliteli kahve üretimiyle tanınır. Costa Rica filtre kahvesi, Arabica çekirdeklerinden yapılır ve parlak asidite, meyvemsi tatlar ve hafif tat profili ile karakterizedir.
  • Kenya: Kenya, özellikle yüksek rakımlardaki bölgeleriyle ünlüdür. Kenya filtre kahvesi, çeşitli bölgelerde yetişen Arabica çekirdeklerinden yapılır ve parlak asidite, çilek, limon ve baharatlı tat notlarına sahip olabilir.

İlginizi çekebilir: Nitelikli Kahve Çekirdeği Nereden Alınır?

filtre kahve nedir

Filtre Kahve Nasıl İçilir?

Filtre kahveyi kendi arzunuza göre demleme yönteminden geçirdikten sonra fincanlara servis edebilirsiniz. Filtre kahvenin fincanı önceden sıcak suyla ısıtılmış olmalıdır. Bu kahvenin daha uzun süre sıcak kalmasını sağlar. Eğer krema seviyorsanız filtre kahve üzerine krema ekleyebilirsiniz.

Aromatik tatları denemeyi sevenler, kahve şuruplarını kullanabilir. Bunun için fincan ya da French Press dibinde kahve şurubu olması yeterlidir.

Filtre kahve çok acı mı?

Filtre kahve, espresso ve Türk kahvesinden daha yumuşak içimli bir kahvedir. Aroma olarak Americano ile benzerlik gösterir.

filtre kahve nasıl içilir

Filtre Kahve Ölçüsü Ne Kadar Olmalı?

Filtre kahve ölçülü yapıldığında damak zevkine göre bir kahve elde edilir. Kullanılan suyun ve kahvenin miktarı, filtre kahvenin yapısını değiştirir.

Eğer çok sert bir kahve seviyorsanız kahve miktarını fazla kullanabilirsiniz. Şayet yumuşak içimli filtre kahve sevenlerdenseniz, su miktarını çoğaltıp kahve miktarını azaltabilirsiniz. Önerilen filtre kahve ölçüsü şöyle olmaktadır:

  • Normal bir filtre kahve ölçüsü 7 gram kahve ve yaklaşık 125 ml su ile yapılmaktadır. Bu filtre kahve ölçüsü ile orta seviyede sertlik elde edilmektedir.
  • Daha sert kahve tadı arıyorsanız; 1 servis fincan için 8 gr kahve tozu kullanabilirsiniz. 8 gram kahve ortalama 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.

Filtre Kahve Zararlı Mı?

Filtre kahve gün içinde 1 adet ortalama fincanda zararlı olmayabilir. Ancak günde 2 veya daha fazla miktarda içilen filtre kahve sağlık için olumsuz etki gösterebilir. Şekerli, tatlandırıcılı filtre kahvelerde fazla tüketim de zararlı sayılabilir. Açken, boş mideyle içilen filtre kahve mide enzimlerini olumsuz etkileyebilir.

filtre kahve zararları

Filtre Kahve Zayıflatır Mı?

Filtre kahve metabolizma hızını yükseltmektedir. Bu özelliği zayıflamaya olan etkisini artırabilir; ancak süt, krema, tatlandırıcı şurup veya şeker ilavesi yapılmamalıdır.

Eğer yavaş bir metabolizmanız varsa, güne filtre kahve içerek başlayabilirsiniz. Tabii kahvaltıdan sonra içilmesi önerilir. Boş bir mideye hiçbir kahve türünü almamalısınız. Mide enzimlerinin yapısını bozacaktır.

Filtre kahveyi spor öncesinde içerseniz; daha çok enerji harcamanızı böylece kalori yakımını sağlayacaktır. Zayıflamak istiyorsanız siz de ölçülü miktarda filtre kahve tüketebilirsiniz. Filtre kahvenin zayıflamaya olan etkisini görmek için sağlıklı beslenme düzenine uymanız gerekir. Yağlı ve kızarmış besinlerle beraber tüketilen filtre kahve, size zayıflama konusunda yardım etmez.

En doğru bilgiler için beslenme uzmanınıza danışınız.

Filtre Kahve

Filtre Kahve ve Türk Kahvesi Arasındaki Fark Nedir?

Filtre kahve ve Türk kahvesi arasındaki fark kahve çekirdeklerinin öğütülme boyutudur.

En temel bu belirttiğimiz fark dışında filtre kahve ve Türk kahvesi arasındaki farkları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Öğütme ve Demleme Yöntemi: Filtre kahve, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin bir filtre üzerinden geçirilerek demlenir. Su, kahve çekirdeklerinden süzülerek altta bulunan kahve potuna toplanır. Türk kahvesi ise ince öğütülmüş kahve çekirdekleri suyla birlikte cezve adı verilen bir kapta kaynatılarak demlenir.
  • Taneler ve Öğütme Derecesi: Filtre kahve genellikle orta öğütme derecesinde olan kahve taneleriyle yapılır. Türk kahvesi ise ince öğütülmüş kahve taneleri kullanır.
  • Servis Şekli: Filtre kahve genellikle fincan veya demliklerde servis edilirken, Türk kahvesi daha küçük kendine has tasarımlı fincanlarda sunulur. Türk kahvesi, kahve telvesiyle birlikte servis edilirken, filtre kahvesi telvesiz bir şekilde sunulur.
  • Tadı ve Kıvamı: Filtre kahve, genellikle daha hafif ve yumuşak bir tada sahiptir. Filtreleme süreci, daha az yağın geçmesine ve daha düşük asiditeye yol açabilir. Türk kahvesi ise daha yoğun, kremsi ve koyu bir tada sahiptir.
  • Kültürel Farklar: Filtre kahve, özellikle Batı ülkelerinde yaygın olarak tüketilen bir kahve türüdür. Türk kahvesi ise Türk kahve geleneğiyle ilişkilendirilir ve Türk kahve kültürünün önemli bir parçasıdır.
filtre kahve nasıl içilir

Kahve Akımları: 1., 2. ve 3. Nesil Kahve

En İyi Filtre Kahve Çeşitleri ve Özellikleri

Resimli Kahve Öğütme Dereceleri, İpuçları

Nitelikli Kahve Çekirdeği Çeşitleri, Özellikleri

Nitelikli Kahve: Yüksek Kaliteli Zengin Aroma

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Filtre Kahve Tarifi

Filtre Kahve

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Soğuk Filtre Kahve Tarifi

Soğuk Filtre Kahve

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Soğuk Filtre Kahve (Starbucks Tarifi)

Soğuk Filtre Kahve (Starbucks Tarifi)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Çeşit Çeşit Poğaça Tarifi

Çeşit Çeşit Poğaça

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Çeşit Çeşit Magnolia Tarifi

Çeşit Çeşit Magnolia

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Kurabiyelerim Tarifi

Çeşit Çeşit Kurabiyelerim

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri