Gluten İçermeyen Besinler Nelerdir?
Alerji vücuda giren bir besinin veya maddenin vücut tarafından kabul edilmemesidir. Bu gibi durumda bedeniniz kendini koruması için savunmaya geçecek ve tepki gösterecektir. Kimi zaman kusma ve baş dönmesi olarak kendini belli eden alerjiler, kimi zaman sindirim ve solunum yoluyla da besinlere karşı cevap verecektir.
Son dönemlerde alerji çeşitlerinde sıkça duyulan gluten alerjisi, pek çok kişide görülmektedir. Bu alerjiye neden olan temel madde glutendir. Gluten ise; protein grubunda yer alan ve su ile etkileşim içinde olduğunda yapışkan bir hal alan maddedir. Buğday, arpa ve yulaf gibi tahılların yapısında bulunur.
Gluten hamurun kıvamında oldukça büyük rol oynar. Gluten içermeyen hamur yumuşak olmaz ve kabarmaz. Ekmeğin mayalanması için olmazsa olmaz maddeler arasında gluten de yer alır. Gluten genel olarak kolay sindirilen bir maddedir fakat bazı kişilerin sindirim sisteminde ciddi problemlere yol açar. Bu problemler kronik bir hal aldığında çölyak adı verilen glutene karşı hassasiyet oluşur.
Çölyak Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi, Glutensiz Tarifler

Besinleri içeriğine göre ayırmak istediğimizde yapısında gluten olanlara “glutenli yiyecekler; yapısında gluten içermeyenlere “glutensiz yiyecekler” diyerek 2 gruba ayırabiliriz. Mide hassasiyeti gösteren kişilere ikinci grupta yer alan beslenme programını tavsiye edebiliriz.
Gluten alerjisi yaşayan kişiler, beslenme programından glutenli gıdaları çıkarmışlardır. Bu rahatsızlık öylesine yaygın bir hale gelmiştir ki marketlerde glutensiz gıdalar için özel reyonlar bile hazırlanmaktadır. Bu reyonlarda aranılan tüm glutensiz yiyecekler yer alır. Bu yazımızı da glutensiz yiyecekler ile beslenen kişiler için hazırladık. Glutensiz ürünler için mutfaklarında yer açan hassas okurlarımıza bağışıklık sistemlerinin güçlü olması için glutensiz besinler nelerdir diye araştırdık. İşte gluten içermeyen gıdalar listesi:
En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için glutensiz yaşam minvalinde diyetisyeninizden destek alınız.
Gluten Nedir? Gluten Alerjisi ve Zararları

Besin Gruplarına Göre Glutensiz Yiyecekler Listesi
Sebze Grubu
Bu grupta yer alan sebzeleri tüketerek hem mide sağlığınızı korumuş olursunuz hem de antioksidan özelliklere sahip olmasından dolayı fit ve sağlıklı bir bedene sahip olabilirsiniz. Düşük kalorili sebzelerden oluşan bu liste sadece gluten hassasiyeti olan kişilere değil herkese hitap ediyor. Sağlıklı yemekler elde etmek için listedeki sebzeleri tüketmeniz önerilir.
Gluten içermeyen sebzeler şu şekilde listelendi:
- Kıvırcık salata, marul
- Brokoli, ıspanak
- Karalahana, pazı
- Yonca filizi, Brüksel lahanası
- Kuşkonmaz, yeşil fasulye
- Maydanoz, taze soğan
- Tere, rezene, pırasa
- Beyaz lahana, karnabahar
- Soğan, sarımsak, arpacık soğanı
- Mantar, enginar, Çin lahanası
- Kereviz, şalgam, turp
- Meksika turpu, salatalık
- Bal kabağı, kırmızı biber
- Domates, patlıcan
- Yeşil biber ve su kestanesi
Gluten Diyeti Tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Meyve Grubu
Gluten içermeyen meyveler listesinde bol miktarda C vitamini içeren meyveleri görebilirsiniz. Bu meyveler sizi kış hastalıklarından da koruyacak özellikte! Listedeki meyvelerin faydaları pek çok kişiye şifa olacak. C vitamini, E vitamini ve lif açısından zengin olan glutensiz meyvelerle daha sağlıklı öğünler geçirebilirsiniz.
- Avokado, limon
- Misket limonu, üzüm
- Kayısı, mango
- Papaya, kavun
- Ananas ve kuru erik

Tahıl Grubu
Glutene alerjisi olan kişiler için önerilen bu tahıl ürünleri ile lezzetli salata ve yemekler yapılabilir. Gluten hassasiyeti olanların bu tahıllarla hazırladığı yemekler sindirim sistemini koruyacak nitelikte olduğu için güvenle tüketilebilir.
- Karabuğday
- Beyaz ve kahverengi doğal pirinç
- Kinoa, teff
- Sorgum, darı

Yağ Grubu
Gluten içermeyen yağ türleri sindirim problemlerini önlerken, sağlıklı bir bedene sahip olmanız için size yardım edecektir. Sağlıklı yağlardan oluşan bu liste, bağırsak florasını koruyan bir yapıya sahiptir. Dileyen herkes listede adı geçen yağları mutfağında kullanabilir. Cilt sağlığını ve bağışıklık sistemini koruyan glutensiz yağlar şöyledir:
- Hindistan cevizi yağı
- Saf zeytinyağı
- Susam yağı
- Ot ile beslenen hayvanların iç yağları
- Ghee (hayvansal Hint yağı)
- Avokado yağı
- Badem yağı
- Ceviz yağı

Baklagiller
Glutensiz besinler ile evinizde leziz yemekler yapmak için bu liste iyi fikir olacaktır. Bu baklagiller ile nefis salatalar, humus mezesi, çorba ve ana yemekler hazırlayabilirsiniz!
- Nohut
- Bezelye
- Mercimek
- Fasulye

Sos ve Baharatlar
Et ve makarnaları lezzetlendiren, gluten içermeyen soslar işte burada! Gluten alerjisi olanların da soslu yemek yemesi için önerilen bazı soslar şöyledir:
- Hardal
- Salsa
- Tapenade
- Etiketinde gluten içermez ifadesi yer alan tüm soslar.

Et Ürünleri
Bağışıklık sisteminizin güçlü kalması için gluten içermeyen et ürünleri şu şekildedir. Glutensiz etler protein bakımından yüksektir ve kas gelişimine destek olur. Ayrıca B12 vitaminini içeren bu et çeşitleri sayesinde daha sağlıklı bir sinir sistemi oluşur.
- Balık türleri: Alabalık, palamut, hamsi ve diğerleri.
- Tavuk eti: Bonfile, but ve kanat.
- Kırmızı et: Kuşbaşı, kıyma, bonfile, pirzola ve diğerleri.

Glutensiz Diyet Listesi, Örnek Menü
Sağlıklı Glutensiz Un Çeşitleri Listesi
Yulafta Gluten Var Mı? Glutensiz Yulaf Olur Mu?
Glutensiz Ürünler: Kolay Ulaşılabilir, Sağlıklı, Besleyici
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.