Çölyak Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi, Glutensiz Tarifler

Çölyak Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi, Glutensiz Tarifler Tarifi

Çölyak Hastalığını Tanıma ve Anlama Kılavuzu

Tüm dünyada en çok görülen genetik rahatsızlıklardan biri olan çölyak hastalığı, ülkemizde yüzde 1 ve binde 3 oranında görülür. Çölyak Derneği tarafından açıklanan bilgilere göre Türkiye’de 250 bin ila 750 bin arasında çölyak hastası bulunmaktadır.

çölyak hastalığı

Çölyak Hastalığı Nedir?

İnce bağırsaklar besinlerin sindirim ve emiliminin yapıldığı oldukça önemli bir organdır. İnce bağırsaklar görevlerini villus denilen çıkıntılar aracılığıyla yapar. Çölyak hastalığı, ince bağırsaklarda gluten proteinine karşı hassasiyet oluşturan kronik bir hastalıktır.

Buğday, çavdar, arpa ve yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten, kıvrımlı bir yapıya sahip olan villusların yapısını tahrip eder ve küçülmelerine neden olur. Bağırsak yüzeyini kaplayan villuslar zamanla görevini yapamaz hale gelir. Alınan gıdalar emilmeden dışarıya atılır ve beslenme yetersizliğine neden olur.

çölyak hastalığı nedir

Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • İnce bağırsakta yaşanan emilim bozukluklarına bağlı olarak gelişen ishal, hazımsızlık, kabızlık, gaz ve karın şişkinliği çölyak belirtileri arasındadır.
  • Bağırsaklarda oluşan gaza bağlı olarak çölyak karın ağrısı meydana getirebilir.
  • Çölyak hastalığına sahip olan hastalarda karaciğer yağlanması, kemik erimesi ve zaman zaman da tiroid yetmezliği görülebildiği gibi bazen de hiçbir belirti gözlenmeyebilir.
  • Çölyak hastası olan çocuklarda ishal, kusma, halsizlik, karın ağrısı, diş çürükleri, ergenliğe girmede gecikme, davranış bozuklukları, depresyon, öğrenme güçlüğü ve büyüme ve gelişme geriliği oluşabilir. Yetişkinlerde ise ciltte kaşınma, deride içi dolu su kabarcıkları ve kansızlık gibi belirtilerde görülebilir.

çölyak belirtileri

Çölyak Hastalığı Nedenleri Nelerdir? Genetik Mi?

Genetik bir hastalık olarak kabul edilen çölyak hastalığı, çocuk doğurulması, hamilelik, viral bir enfeksiyon, ameliyat veya şiddetli duygusal travmalar sonucu tetiklenebilir ya da oluşabilir. Her yaşta teşhisi konulabilen çölyak tanısı ne kadar erken konulursa ince bağırsaklar o kadar az etkilenir.

Çölyak kan testi ve daha sonrasında da ince bağırsaktan alınan biyopsi ile kesin tanısı konulan bir hastalıktır. Doğru ve erken teşhisin büyük önem taşıdığı çölyak hastalığı; rezonans, alerji testleri ve homeopati gibi yöntemlerle teşhis edilemez.

çölyak diyeti

Çölyak Diyeti Nasıl Yapılır?

Çölyak hastalığının tedavisinde gluten içeren tüm gıda maddeleri beslenme programından çıkarılır. Gluten içeren buğday, çavdar, arpa gibi gıdalardan hazırlanan besinlerin tüketime son verilir. Bu ürünlerin yerine soya unu, patates, mısır ve pirinçten hazırlanan un ve besinler tüketilebilir.

Yumurta, et gibi protein içeren besinler ve sıfır gluten içeren sebze ve meyveler rahatlıkla diyet listesine eklenebilir. Laktoz intoleransını da tetikleyen çölyak karın şişliği oluşturan süt ürünlerinin de beslenme programından çıkarılması uygun olur.

Detaylı bilgi için: Gluten Nedir? Gluten Alerjisi, Diyeti ve Zararları

çölyak diyet

Çölyak Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır? Tamamen Geçer Mi?

Çölyak hastalığının tek ve en etkin tedavisi çölyak doktorları kontrolünde yapılan ve sıkı bir şekilde uygulanması gereken glütensiz diyettir. Bu diyet ince bağırsakta yer alan villusların eski şeklini almasını ve fonksiyonunu geri kazanmasını sağlamaya yardımcı olur.

Düzenli olarak uygulanan glütensiz diyet sonucunda şikâyetlerde belirgin bir azalma gözlenir. Tamamen iyileşmesi mümkün olmayan çölyak hastaları hayat boyu glütensiz beslenmek zorundadır.

Çörek otunun havanda dövülerek yemeklerden on dakika önce 1 tatlı kaşığı tüketilmesi çölyak hastalığının tedavisini destekler. Çölyak hastalığına bitkisel çözüm yöntemleri arasında zencefil çayı, karaağaç çayı, nane çayı, anason çayı ve papatya çayı gibi bitkisel çaylar yer alır.

çölyak

Çölyak Hastaları İçin Glutensiz 12 Nefis Tarif

1) Çölyak Hastaları İçin Sağlıklı Bir Ara Öğün Alternatifi: Pirinç Unlu Glutensiz Islak Kek

Yumurta, şeker, yoğurt, pirinç unu, sıvı yağ, kabartma tozu, vanilya ve üzerini ıslatmak için yarım su bardağı süt kullanılarak hazırlanan pirinç unlu glutensiz kek, çölyak hastaları için uygun bir besindir. Gluten içermediğinden dolayı bu hastalar tarafından rahatlıkla tüketilebilen bu kek, yüksek protein içeriğinden dolayı çay keyfi için sağlıklı bir alternatiftir. Pirinç Unu ile Glutensiz Islak Kek

Tarif: Pirinç Unu ile Glutensiz Islak Kek

2) Gluten Hassasiyetine Uygun, Özel Bir Keyif: Glutensiz Kurabiye

Tereyağı, yumurta, pudra şekeri, kakao, vanilya, pirinç unu, mısır unu ve üzeri için Hindistan cevizi, ceviz veya fındık kullanılarak hazırlanan glutensiz kurabiye, gluten hassasiyetine sahip kişiler için sağlıklı bir alternatiftir. Ağızda dağılan muhteşem yapısı ve lezzeti ile beğeni kazanan kurabiye çeşidi yüksek kalori içeriğinden dolayı kilo alma problemi yaşayanlar için de uygun bir kurabiye çeşididir. Glutensiz Kurabiye

Tarif: Glutensiz Kurabiye

3) Bağırsakları Dinlendiren Lezzet: Glutensiz ve Mayasız Ekmek

Süt, yumurta, zeytinyağı, pekmez, tuz, mısır unu, karabuğday unu, kabartma tozu ve soda kullanılarak hazırlanan glutensiz ve mayasız ekmek, bağırsak çalışmalarını artırır. Glütene ve mayaya alerjisi olanların rahatlıkla tüketebileceği bir ekmek çeşididir. Kendine has lezzeti ve aromaya sahip olan ekmek çeşidi, çölyak hastaları tarafından da tüketilebilir. Glutensiz ve Mayasız Ekmek

Tarif: Glutensiz ve Mayasız Ekmek

4) Bambaşka Bir Brownie: Kuru Fasulyeli Glutensiz Sağlıklı Brownie

Haşlanmış kuru fasulye, yumurta, şeker, kakao, damla çikolata, kahve, vanilya, süt, çikolata sosu, tuz ve Hindistan cevizi kullanılarak yapılan kuru fasulyeli brownie, gluten içermediğinden dolayı gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları için uygun bir çay keyfi seçeneğidir. Kuru Fasulyeli Sağlıklı Brownie

Tarif: Kuru Fasulyeli Sağlıklı Brownie

5) İçli Köfte Glutensiz de Olur: Glutensiz Pirinçli İçli Köfte

Geleneksel Türk yemeklerinden biri olan içli köfte, un yerine glutensiz un kullanıldığında, gluten intoleransına sahip olan kişiler ve çölyak hastaları tarafından da tüketilebilir. Sevilen bir lezzet olan içli köfteyi glutensiz de yapabilir ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Pirinçli İçli Köfte (Gluten Free)

Tarif: Pirinçli İçli Köfte (Gluten Free)

6) Ekmeğin En Sağlıklı Hali: Glutensiz Çiçek Ekmek

Süt, su, sıvı yağ, şeker, tuz, maya, yumurta ve glutensiz un kullanılarak hazırlanan çiçek ekmek, glutene alerjisi olanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Yumuşacık lezzeti ve susamın kendine özgü aromasıyla muhteşem bir lezzete imzasını atan ekmek çeşidi, çiçek şeklindeki görünümüyle de beğeni kazanır. Glutensiz Çiçek Ekmek

Tarif: Glutensiz Çiçek Ekmek

7) Tarçın ve Muzun Muhteşem Uyumu: Glutensiz Muzlu Kek

Yumurta, şeker, sıvı yağ, yoğurt, glutensiz un, muz ve tarçın kullanılarak hazırlanan muzlu kek, gluten içermez ve çölyak hastaları için uygundur. Ayrıca gluten alerjisi ve intoleransı olanlar tarafından da rahatlıkla tüketilebilen muzlu kek, yumuşacık yapısı ile çay saatlerinizi şölene çevirir. Glutensiz Muzlu Kek

Tarif: Glutensiz Muzlu Kek

8) Kahvaltılarınız Artık Daha Keyifli: Glutensiz Krep

Yumurta, süt, glutensiz un, kabartma tozu ve tuz kullanılarak hazırlanan glutensiz krep, sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Gluten içermediğinden dolayı çölyak hastaları tarafından da tüketilebilen krep, ayrıca glutene intoleransı olan kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Oldukça pratik bir hamur işi olan krep hafif ve lezzetlidir. Glutensiz Krep

Tarif: Glutensiz Krep

9) Yumuşacık Puf Puf Lezzet: Glutensiz Puf Poğaça

Süt, şeker, maya, tuz, yumurta, glutensiz un ve çörek otu kullanılarak hazırlanan glutensiz puf poğaça, özellikle çölyak hastası çocukların ara öğünleri için uygundur. Yumuşacık yapısı ve ağızda dağılan lezzeti ile sabah kahvaltılarının da vazgeçilmezi olmaya aday olan poğaça çeşidi sağlıklı bir alternatiftir. Glutensiz Puf Poğaça

Tarif: Glutensiz Puf Poğaça

10) Düşük Kalorili Tatlı Keyfi: Unsuz Vişneli Cheesecake (Gluten Free)

Az yağlı labne, tatlandırıcı, yumurta, vanilyalı puding, su ve dondurulmuş vişne kullanılarak hazırlanan cheesecake, un içermediğinden dolayı glutensizdir. Bu vişneli cheesecake, düşük kalorisi ile benzersiz bir lezzettir. Unsuz Vişneli Cheesecake (Gluten Free)

Tarif: Unsuz Vişneli Cheesecake (Gluten Free)

11) Geleneksel Tatlı Tercihi: Glutensiz Tavukgöğsü

Tereyağı, toz şeker, süt, vanilya ve glutensiz un kullanılarak hazırlanan tavukgöğsü, ağızda bıraktığı kalıcı lezzeti ile glutensiz beslenenler için ideal bir seçenektir. Dilerseniz ara öğünlerinizde dilerseniz akşam yemeğinden sonra tatlı ikramı olarak misafirlerinize sunabilirsiniz. Glutensiz Tavukgöğsü

Tarif: Glutensiz Tavukgöğsü

12) Gün Masalarının Olmazsa Olmazı: Glutensiz Mercimekli Köfte

En çok sevilen ikram çeşitlerinden biri olan mercimek köftesi, yüksek bitkisel protein içeriği ile hem sağlıklı hem de lezzetli bir atıştırmalıktır. Kırmızı mercimek, karabuğday unu, salça, kuru soğan, yeşil soğan, maydanoz, zeytinyağı ve baharat kullanılarak hazırlanan mercimekli köftede, gluten içermeyen karabuğday kullanılır. Glutenden fakir beslenenler için de uygun bir ikram olan mercimekli köfte ile çay saatlerinizi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Glutensiz Mercimekli Köfte

Tarif: Glutensiz Mercimekli Köfte

Gluten diyeti tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Gluten Nedir? Gluten Alerjisi, Diyeti ve Zararları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mini Cheesecake'ler Tarifi

Mini Cheesecake'ler

12-14 kişilik, 50dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Glutensiz Ve Şekersiz Brownie Tarifi

Glutensiz Ve Şekersiz Brownie

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çikolatalı Fındıklı Cookie'ler Tarifi

Çikolatalı Fındıklı Cookie'ler

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Müjdee Glutensiz Ve Vegan Kek Tarifi

Müjdee Glutensiz Ve Vegan Kek

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Unsuz Ve Glutensiz Mercimek Ekmeği Tarifi

Unsuz Ve Glutensiz Mercimek Ekmeği

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Glutensiz ve Diyet Krep Tarifi

Glutensiz ve Diyet Krep Tarifi

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Glutensiz Falafel Tarifi

Glutensiz Falafel

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Glutensiz Makarna Tarifi

Glutensiz Makarna

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri