Ramazanda Damla Kullanmak Orucu Bozar Mı?
11 ayın sultanı ramazan ayı içinde çeşitli hastalıklardan dolayı damla kullanmanız gerekebilir. Ramazan ayında veya öncesinde verilen ve bu sürede de kullanmaya devam etmeniz gereken tedavi damlaları veya nemlendirici damlalar olabilir. Bu gibi durumlarda kişiler ağızdan alınan ilaçlarda olduğu gibi damlaların da orucu bozup bozmadığını konusunda kafa karışıklığı yaşayabilmektedir.
Göz ya da kulak rahatsızlıkları için önerilen damlalar orucunuzu etkiler mi? Bu soruya en açık şekilde yanıt veren Diyanet İşleri Başkanlığı olmaktadır. Damla damlatmak orucu bozar mı? Göz ve kulak damlası orucu bozar mı? Bu sorular için en net cevapları yazımızda bulabilirsiniz.
Sizlere oruçluyken göz damlası kullanmak orucu bozar mı ve kulak damlası orucu bozar mı sorularının yanıtlarını vereceğiz. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu konular nasıl değerlendirilmiş birlikte öğrenelim!
İlginizi çekebilir: Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Göz Damlası Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Göze ilaç damlatmak orucu bozar mı, göz damlası kullanmak orucu bozar mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı en açık yanıtı vermiştir: “Göz için kullanılan damlalar, ağız yoluyla vücuda alınmadığı ve gıda desteği sağlamadığı için orucu bozmaz.”
Din İşleri Yüksek Kurulu açıklaması aynen alıntılanmıştır, bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere yeme içme veya keyif eylemini karşılamadığı için göz damlası, kulak damlası ya da burun damlası gibi damlalar orucu bozmaz:
“Konunun uzmanlarından alman bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır.”
Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr
Oruçluyken göz damlası kullanmanız gerekiyorsa ve tereddüt içinde kaldıysanız; endişe etmeden göz damlanızı kullanarak hastalığınızı iyileştirebilirsiniz.
Göz damlası, orucu bozan durumlardan biri değildir ve oruç tutan kişiler tarafından güvenle kullanılır. Şayet çevrenizden biri göz damlası damlatmak orucu bozar mı diye ikilemde kalıyorsa o kişiye göz damlasının orucu etkilemeyeceğini açıklayabilirsiniz.
Özetlemek gerekirse göz yanması, enfeksiyonu, kaşıntısı için önerilen göz damlalarının kullanımı oruca engel değildir. Eğer doktorunuz göz yanmasını iyileştiren bir damla vermişse ve oruçken kullanmanız gerekiyorsa, bu damlayı ihmal etmeden kullanabilirsiniz. Böylece göz sağlığını korumaya ramazan ayında da devam etmiş olursunuz.
Ayrıca göz kuruluğu için de nemlendirici göz damlaları önerilir. Göz doktorunuz size bu tür damlalar verdiyse oruç tutarken kullanabilirsiniz. Göze temas eden göz damlası, orucun bozulmasına neden olmaz.
Peki, göz damlası boğaza akar mı?
Endişe edenler için kısa bir açıklama yapalım: Doğru kullanım ile damla gözyaşının geldiği kanaldan genze ve buruna doğru akar. Geçiş sırasında hafif şekilde boğazda da hissiyat oluşabilir. Bunu önleyebilmek adına damlayı uyguladıktan hemen sonra gözleri kapatıp, parmakla gözlerin buruna yakın kısmını içe doğru birkaç dakika hafifçe bastırabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Kulak Damlası Orucu Bozar Mı?
Göze damla akıtmak orucu bozar mı sorusundan sonra Diyanet çalışanlarına yöneltilen sorulardan bir diğeri de kulak damlasının orucu etkileyip etkilemediğidir. Kulak damlası, kulak içi iltihaplarında kullanılan ve duyma yetisinin korunmasında önemi büyük olan ilaçlardır. Kulak ile boğaz arasında bulunan kanallar, insanları düşündürebilir. Acaba kulak damlası bu kanallardan boğaza ulaşır mı, sorusu oluşur.
Kulak zarı, boğaza giden kanalları kapattığından dolayı kullanacağınız kulak damlası boğaza ulaşmaz. Yeme içme eylemine dair bir şey yapılmadığı için kulak damlası, orucunuzu etkilemez. Ramazan boyunca kulak damlası kullanmanız gerekiyorsa güvenle kulak damlasını kullanmalısınız. Kulak içi sağlığının korunmasında etkisi çok olan kulak damlası, orucun bozulmasına neden olmaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre kulak hastalıkları için doktor tarafından verilen kulak damlaları, oruçlu kişinin orucunu bozmamaktadır.
Ramazan ayı içerisinde ya da diğer dönemlerde oruç tutarken kulak damlası kullanabilirsiniz. Sağlığınızı ihmal etmeden hem tedavinize hem orucunuza devam edebileceğinizi unutmayınız. Kulak damlası gıda maddesi olmadığı için oruç günlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Tedavi önerisine uyup günde kaç defa yazıyorsa kulak damlasını kullanmanızda dinen sakınca yoktur.
Peki, kulak damlası abdesti bozar mı? Kulak damlası orucu bozar mı sorusunun cevabıyla aynıdır; yani hayır, abdesti bozmaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı kulak damlasıyla ilgili şu açıklamada bulunmuştur:
“Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç ya hiç mideye ulaşmayacak ya da çok azı ulaşacaktır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla kulak damlası orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 367, 376).”
Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr
İlginizi çekebilir: Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Burun Damlası Orucu Bozar Mı?
Damlalar konusuna değindiğimiz için burun damlası ile ilgili de bilgi vermiş olalım. Burun damlası orucu bozar mı diye de endişe etmenize gerek yoktur; çünkü bu sorunun cevabı da diğer damlalarda olduğu gibi hayır, orucu bozmaz şeklindedir.
Diyanet İşleri açıklamasına göre burun damlasının çok az miktarının mideye ulaşma ihtimali vardır. Bu ihtimal gerçekleşse bile miktar orucun bozulmasına sebep olacak düzeyde değildir. Zaten burun spreyi kullanımının amacı yeme ve içme olmadığı için oruç bozulmaz.
Mezheplere Göre Göz Damlası Orucu Bozar Mı?
Hanefi mezhebine göre göz damlası orucu bozar mı? Göz damlası orucu bozar mı Şafii mezhebinde farklılık var mı? Hanefi mezhebine göre göz damlası orucu bozmaz, Şafii mezhebine göre de göz damlası orucu bozmaz.
Göz Damlasının Tadını Almak Orucu Bozar Mı?
Diyanet göz damlasının orucu bozmadığını belirtmekle birlikte tadının alınması durumunda özel bir oruç bozulma durumu olacağına dair bir açıklamada da bulunmamıştır. Damlalar tedavi amaçlıdır; gıda takviyesi değildir.
Burun Spreyi Genzime Kaçtı Orucu Bozar Mı?
Hayır, burun spreyi genze kaçmış olsa da orucu bozmaz. Çünkü burun spreyi tedavi amacı taşır; yeme içme veya keyif verici bir eylem değildir. Burun spreyi kullanmanız gerekiyorsa oruçken kullanabilirsiniz.
Oruçluyken Kulağa Su Kaçarsa Oruç Bozulur Mu?
Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmadığı için kulaktan içeriye herhangi bir su akması veya damla damlatılması orucu bozmaz.
Covid-19 Aşısı Yaptırmak Orucu Bozar Mı?
Balgam, Tükürük Yutmak Orucu Bozar Mı?
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.