Oruçluyken Banyo Yapılır Mı?
Her sene ramazan ayı geldiğinde oruç tutanların aklında çeşitli soru işaretleri oluşur. Bu soru işaretleri orucun bozulması hakkındadır. Orucu ne bozar ne bozmaz diye düşünenler için Diyanet İşleri Başkanlığı gerekli açıklamayı yapmaktadır. İnsanların daha rahat şekilde oruç tutabilmesi için gereken şartlar tek tek Diyanet tarafından ifade edilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı’na yöneltilen sorulardan biri de duş orucu bozar mı, yıkanmak orucu bozar mı veya bir başka deyişle banyo yapmak orucu bozar mı olmaktadır.
Sıcak günlere denk gelen ramazan ayı, terleme ve susama ihtiyacını hissettirir. Bu hisleri biraz olsun bastırmak için duş almak istenir. Peki, oruçluyken duş almak orucu bozar mı? Bu soru her sene pek çok insanın aklını karıştırmaktadır.
Eğer oruç tutarken duş almak istiyorsanız; bu sayfadaki açıklamaları sonuna kadar okumalısınız. Çünkü bu satırlarda, banyo orucu bozar mı Diyanet bu konuda ne açıklamış diyenlerin merak ettiği birçok soru yanıtlanıyor.
İlginizi çekebilir: Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Duş Almak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Oruçluyken duş almak orucu bozar mı Diyanet tarafından sıkça gündeme gelen bir konudur. Oruç tutan kişilerin ramazan günlerinde rahatça duş alabilmesi için bu soru en net haliyle açıklanmaktadır.
Orucu bozan durumlar incelendiğinde ağız, geniz ve burun içinden alınan suyun orucu bozacağı dikkat çeker. Duş esnasında ağız içinden su alınırsa ya da burundan su çekilirse oruç bozulur. Ancak dikkatli şekilde duş aldığınızda yani geniz bölgesinde ve ağız içinde su bırakmadan duş yapılırsa oruç bozulmaz.
Sıcak günlere denk gelen oruç günlerinde gün içinde duş alarak terleme sorununu önleyebilirsiniz. Ayrıca duş esnasında şampuan ya da vücut şampuanı gibi kozmetik ürünlerin yutulmamasına da dikkat etmelisiniz. Bu ürünler boğaz yoluna indiğinde su içme ihtiyacı doğuracaktır ve temizlenmesi için bolca su isteyecektir. Ağız, burun ve geniz yollarına su kaçırmadan duş alarak orucunuzu açmak için iftar saatini bekleyebilirsiniz.
Oruçlu olan kişilerin duş almasında herhangi bir sakınca görülmemektedir. Diyanet, duş almanın orucu bozmayacağını ifade etmektedir. Şafii mezhebine göre bu konuya şöyle açıklık getirilir: Abdest veya gusül alırken ağız ve buruna az ölçüde alınan su, elde olmayarak boğazdan inerse oruç bozulmaz.
Gusül abdesti alırken suyu yutmamaya özen göstermelisiniz. Suyu yutmadan alınan gusül abdesti, orucu bozmamaktadır. Banyo yapmak orucu bozar mı diye merak ettiğiniz anda bu yazımız aklınıza gelsin. Ramazan ayı sıcak günlere denk geldiğinde alacağınız duş, dikkatli şekilde alınırsa orucunuzu etkilemeyecektir.
Duş alırken suyun boğaza kaçmaması için dikkat ederek duş alabilirsiniz. Her ramazan ayında sık sık duşa giriyorsanız; artık gönül rahatlığıyla duş alabilirsiniz. Çünkü bu yazımız sayesinde aklınızdaki oruçluyken banyo yapmak orucu bozar mı soru işareti yanıtlarına kavuşuyor.
Ramazan ayında oruç tutarken duş almak isteyenlerin duş esnasında oldukça dikkatli olması gerekir. Çünkü duş sırasında ağızdan su alınırsa ve boğaza kaçarsa orucun bozulmasına neden olabilir. Orucu bozan hallerden biri boğaza sıvı kaçması olduğu için duş alanların dikkatlice davranması önerilir. Şayet boğaza su kaçarsa ve bu su boğazda hissedilirse oruç bozulur.
İlginizi çekebilir: Orucu Bozan Şeyler: 10 Durum – Soru Cevap

Gusül Abdesti Almak Orucu Bozar Mı?
Oruçluyken gusül abdesti almak isteyenlerin aklındaki soru işaretlerini Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gelen açıklama gidermektedir. Açıklamaya göre:
Gusül abdesti esnasında, ağız ve burun içine su kaçtığı takdirde orucun bozulacağı ifadesi yer almaktadır. Eğer oruç tuttuğunuz günlerde gusül abdesti almak isterseniz; çok dikkatli şekilde suyu kullanmalısınız.
Ağız, burun, kulak içine kaçacak su orucunuzu bozacaktır. Şayet oruçluyken banyo ya da gusül abdestinden dolayı orucunuz bozulursa o gün için kaza orucu tutabilirsiniz. Kulak içine kaçan su konusunda net bir ifade olmadığı için yine de hassas olmanız önerilir.
Kulaktan kaçan su mideye inmediği için fakat insanları ikilemde bıraktığından dolayı; duş ve abdest esnasında dikkatli olmanız tavsiye edilmektedir. Oruç tutarken duşa girdiğinizde, mutlaka ağızdan su yutmamaya çalışın. Bunun için suyu yüzünüze dökerken ağzınızı kapatmaya dikkat edebilirsiniz. Şayet duş sırasında ağızdan su yutarsanız; orucunuz bozulacaktır.
Suyun burundan ve ağızdan içeri girmesi, geniz yoluna ulaşması orucun bozulması için geçerli bir nedendir. Bu hususta oldukça dikkatli olmanız önerilir. Oruç tutanların orucu bozmadan gusül abdesti alabilmesi için her aşamada hassas olması önerilir. Ağıza su almadan, boğaza su kaçırmadan duş tamamlanmalıdır.
Gusül abdestinin orucu bozmaması için yüz bölgesine su döküldüğünde ağızın kapanması daha uygun olacaktır. Şayet boğazdan su alınırsa ve bu su yutulursa orucun kazasının tutulması gerekecektir. Dikkatli olmakta fayda olacaktır.
Rivayete göre; Hz. Aişe ile Ümmü Seleme validelerimiz, Peygamberimiz (s.a.v.)’ın ramazan ayında imsak vakti geçtikten sonra, boy abdesti almış olduğunu haber vermişlerdir. Bu rivayete göre oruçluyken dikkat ederek abdest ve duş alabilirsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığı, her ramazan ayında duş alma konusunu ele alır. Siz de ramazan günlerinde oruç tutarken duş almak isterseniz, suyu dikkatli şekilde kullanarak ağızdan ya da burundan vücuda girmesine engel olmalısınız.
İlginizi çekebilir: Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Oruçluyken Nasıl Duş Alınır?
Oruçluyken duş alırken dikkat edilecek en önemli şey ağız ve buruna su kaçmamasıdır.
Sabah Duş Almak Orucu Bozar mı?
Oruçluyken duş alırken dikkat edilecek hususlar sabah ya da günün herhangi bir saatinde duş aldığınızda yine aynıdır; yani ağız ve buruna su kaçmamasına dikkat etmek en önemlisidir.
Duş Alırken Genze Su Kaçması Orucu Bozar mı?
Bu soruya Diyanet’in direkt cevabı şu şekildedir: “Orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir. Hataen boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 222).”

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?
Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Kolonya, Parfüm, Deodorant Orucu Bozar Mı?
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.