Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı Tarifi

Tahlil İçin Oruçluyken Kan Verilir Mi?

Kan vermek, sağlık kontrolleri için gerekli, olağan bir durumdur. Genel sağlık kontrollerinin yapılması veya şikayet edilen durumların saptanması için doktor talebi üzerine kan verilir. Sağlık kuruluşlarında yapılan kan tahlili, birkaç saat içinde sonuçlanarak kişinin sağlık durumuna dair ipuçları verir.

Ramazan döneminde de zaman zaman kan vermeniz gerekebilir. Eğer kronik bir hastalığınız varsa düzenli olarak kan tahlili yaptırmanız gerekebilir. Ramazan ayı geldiğinde oruç tutacak kişiler en çok şu soruyu merak etmektedir: “Oruçluyken kan vermek orucu bozar mı?”

Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamasına göre ramazan ayında sağlık kontrolü amacıyla kan vermek, kan tahlili yaptırmak orucu bozmaz. Ancak vücuda dışarıdan, bir başkasından kan almak, beslenme ve gıda alma kapsamına girdiği için ramazan ayında oruçlu iken vücuda kan almak yani kan nakli almak orucu bozar.

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

İlginizi çekebilir: Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

kan vermek orucu bozar mı

Kan Vermek Orucu Bozar Mı?

Ramazan ayı içerisinde sağlık durumlarından ya da rutin kontrollerden dolayı kan vermek mecburiyetinde kalabilirsiniz. Mecburi sağlık kontrollerine gitmeden önce aklınızda şu soru yer edinebilir: Kan vermek orucu bozar mı?

Kan tahlili yaptırma durumunda vücuda herhangi bir besin alınmadığı için orucun bozulmadığı ifade edilir. Bu nedenle tahlil için kan vermek orucu bozar mı diye düşünüyorsanız, gönül rahatlığıyla kan tahlili yaptırıp iftarı bekleyebilirsiniz. Tahlil için kan vermek orucu bozmaz.

Kan vermek orucu bozar mı Nihat Hatipoğlu tarafından da sıkça gündeme gelen ve yanıtlanan bir sorudur. Nihat Hatipoğlu’na yöneltilen bu soruya yanıtı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanıtı gibi orucu bozmayacağı yönündedir.

“Ramazanda oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52).”

İlginizi çekebilir: Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Hanefi Mezhebinde Kan Vermek Orucu Bozar mı?

Hanefi mezhebine göre orucun bozulması için dışarıdan vücuda bir besinin ya da sıvının alınması gerekir. Kan verme durumunda dışarıdan bir sıvı alınmadığı için orucu bozan hallerden sayılmamaktadır. Hanefi mezhebine mensup kişiler oruçluyken kan verip sağlık kontrollerini geciktirmeden yaptırabilir.

Şayet Hanefi mezhebinde kan vermek orucu bozar mı konusunu ramazan ayında sıkça merak ediyorsanız; oruca devam edebilirsiniz. Çünkü bu mezhep için kan vermek orucu etkilemiyor.

Şafi Mezhebinde Kan Vermek Orucu Bozar mı?

Şafilik mezhebine göre orucu bozan durumlar arasında kan verme yoktur. Kan vermek için hastaneye gittiğinizde eğer oruçlu olduğunuz güne denk geldiyseniz orucunuzu bozmadan kan tahlili yaptırabilirsiniz. İslam bilginleri tarafından yapılan açıklamalar ve dini kaynaklarda yer alan ifadeler kan vermenin orucu bozmadığı yönündedir.

Hacamat Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

Rivayet edilir ki hacamat yaptıranların orucu bozulmaktadır.

Hz. Peygamber (s.a.v.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.”

Bu rivayete göre oruçluyken hacamat yaptırmanız önerilmez. Hacamat yaptırmakla ilgili kendiniz için en sağlıklı ortamı ve en uygun zamanı belirleyebilirsiniz.

Başka bir rivayete göreyse Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçluyken hacamat yaptırdığı söylenmektedir. (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).

Diyanet bu iki rivayeti değerlendirmesini şu şekilde sunmuştur:

“Bilginlerin çoğu birinci hadisi hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir şeklinde yorumlamaktadır. İkinci hadisin esas alınması uygun görülmektedir yani kan vermek orucu bozmaz.”

Oruç Tutan Hamileler Kan Verebilir Mi?

Hamilelerin oruç tutması dinen sakıncalı değildir; ancak daha sağlıklı bir gün geçirmek adına hamilelerin oruç tutması önerilmez. Bebeğin ve annenin ihtiyaç duyduğu enerji gün boyunca alınmalıdır. Bu nedenle oruç daha rahat bir zamana ertelenebilir.

Peki, hamileyken oruç tutan bir kadın kan verebilir mi?

Kan verme durumu orucu bozan hallerden sayılmadığı için böyle bir durumda kan verilebilir. Kan vermek test için gerekliyse zaman kaybetmeden testler yapılmalıdır. Çünkü sağlık ihmale gelmez ve kan vermek de orucu etkilemez.

Orucun bozulması için besin ya da sıvının ağız yoluyla mideye girmesi gerekir. Kan verme işleminde de böyle bir şey olmayacağı için oruç sürecinde herkes kan verebilir.

Hamilelik hassas ve takip edilmesi gereken bir süreçtir. Sağlığınız için size özel en doğru bilgileri hamileliğinizi takip eden doktorunuzla görüşünüz.

Kan Almak Orucu Bozar Mı?

Kan almak orucu bozar. Kan almakla ilgili Diyanet, dışarıdan vücuda besin alma gibi değerlendirildiği için orucu bozacağına işaret etmiştir. Sağlık durumuyla ilgili zorunlu olarak oruçluyken kan almak gerekirse o gün orucu bozulur ve kazası gerekir.

Ramazanda Kan Verilir mi?

Ramazanda kan verilmesinde dinen bir sakınca yoktur; ancak kan verip çok güçsüz düşme gibi bir durum yaşama ihtimali varsa, zorunluluk olmadıkça kan vermeyi ertelemekte fayda olabilir.

Diş Kanamasında Az Miktarda Gelen Kan Orucu Bozar mı?

Diş kanamasında çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, I, 173).

Kan Vermek İğne Olmak Orucu Bozar mı?

Kan vermek için iğne ile kan alınması orucu bozmaz.

İğne Yaptırmak Orucu Bozar mı?

Oruç tutma ibadeti; yeme, içme ve cinsel münasebetlerden uzak olma, nefsi terbiye etme temalarını barındırır. Bu nedenle besin, gıda takviyesi ya da yiyecek, içecek amacı taşımayan, keyif verici olmayan enjeksiyon işlemleri orucu bozmaz. Tedavi amaçlı, sağlık için iğne olmak orucu bozmaz.

Ancak tedavisi devam eden hastaların oruç tutması tavsiye edilmeyebilir. Eğer kişi, ibadetini yerine getirmek istiyorsa ve herhangi başka bir engeli yoksa oruç tutabilir; iğneyi ise iftardan sonra olabilir.

Kan Bağışı (Trombosit) Abdesti Bozar mı?

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu açıklamasına göre: Normal kan verme yöntemi ile veya aferez cihazı ile olmak üzere 2 şekilde trombosit bağışı yapılmaktadır. Her 2 durumda da abdest bozulur.

Bu hükümler Hanefî mezhebine göredir. Şâfiîlerde ise kan vermekle abdest bozulmaz (bkz. Mâverdî, el-Hâvî, 1/199-200; Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc, 1/140).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Vücudun Herhangi Bir Yerinden Kan Gelirse Oruç Bozulur mu?

Kişi oruçluyken vücudunun herhangi bir yerinden kan akması orucu bozmaz.

İlginizi çekebilir: Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Oruç Tutmanın 6 Kolay ve Sağlıklı Yolu

6 Adımda Vücudunuzu Oruca Hazırlayın

Orucu Bozan Şeyler: 19 Durum – Soru Cevap

Oruç Açma ve Oruca Niyet Duası Nasıl Edilir?

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 10 Faydası

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Öne Çıkan Yorumlar Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diyet Bozar (Kısır) Tarifi

Diyet Bozar (Kısır)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kan Portakalı Tavuk Tarifi

Kan Portakalı Tavuk

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kan Portakallı Kek Tarifi

Kan Portakallı Kek

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Havuçlu Tarçınlı Cevizli Kek ( Ezber Bozar) Tarifi

Havuçlu Tarçınlı Cevizli Kek ( Ezber Bozar)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Pancar Kvass (Şifa Deposu Kan Toniği) Tarifi

Pancar Kvass (Şifa Deposu Kan Toniği)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Baklava Mı ? Börek Mi? Tarifi

Baklava Mı ? Börek Mi?

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri