Orucu Bozan Şeyler Nelerdir? Diyanet Soru Cevap

Orucu Bozan Şeyler Nelerdir? Diyanet Soru Cevap Tarifi

Orucu Bozan Başlıca Durumlar Nelerdir?

Orucu bozan şeyler, ramazan günleri boyunca sürekli vurgulanan ve her sene gündem olan bir konudur. Herhangi bir aksilik yaşanmaması için orucu bozan haller hakkında bilgi almanız gerekir. Bu bilgileri bulabileceğiniz Diyanet İşleri Başkanlığı bilgilerinden derlenen yazımız, sizlere daha huzurlu ve endişesiz bir ramazan getirecek!

Parfüm kullanmak isteyenler, kan verecek olanlar, kişisel bakım rutinleri olanlar (ağda, epilasyon, makyaj vs.) ramazan günlerinde duş alacaklar hepinizin aklındaki orucu bozan şeyler ile ilgili sorulara bir bir yanıt buluyoruz. Bakalım orucu ne gibi durumlar bozabilir? Orucu bozan durumlar nelerdir?

Erkeklerde ve kadınlarda orucu bozan şeyler, diş fırçalamak, sakız çiğnemek, kusmak, kan vermek, krem sürmek ya da parfüm kullanmak gibi orucu bozan şeyler hakkında merak edilenleri konu alan, soru cevap niteliğinde açıklayıcı bir yazı hazırladık. Orucu bozan şeyler nelerdir maddeler halinde sizler için listeledik:

orucu bozan haller

Orucu Bozan Şeyler Nelerdir?

Oruç tutmak kişinin nefsine hakim olması, imsak ile iftar vakti arasındaki zaman diliminde yeme, içme ve keyif veren durumlardan el çekme, uzak durma halidir. Orucu bozan şeyler arasında oruç ibadeti ile ters düşen haller yer alır.

Aşağıdaki eylemlerin oruç olunduğu halde bilinçli şekilde yapılması orucu bozar:

  • Yemek yemek,
  • İçecek içmek,
  • Vücuda dışarıdan herhangi bir yolla gıda ve besin takviyesi almak,
  • Keyif veren (cinsel ilişki, öpüşmek, tatmin olmak, sigara içmek vb.) aktivitelerde bulunmak.

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı?

Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, susuz ve gıdasız kalmasından dolayı ağız kokusundan rahatsızlık duyduğu bilinmektedir. Bu ağız kokusunu diş fırçalama ile gidermek mümkündür.

Oruçlu olan kişinin dişlerini fırçalamasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Dikkat edilmesi gereken ince bir çizgi vardır o da diş macunu veya suyun boğaza kaçmamasıdır.

Eğer dişlerinizi fırçalarken su veya macun boğaza kaçarsa orucunuz bozulmuş olur ve orucun kazasını tutmanız gerekir. Olası bir ihtimale karşı sahurda yemek yedikten sonra, ezan okunmadan önce dişlerin fırçalanması daha iyi olmaktadır.

Diş fırçalamak orucu bozar mı endişesi yaşamamak için çalkalama suyunu yutmamaya dikkat ediniz. Şayet su yutma durumunda oruç bozulacaktır.

Konu hakkında detaylı bilgi için: Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

diş fırçalamak orucu bozar mı

Kulak, Burun, Göz Damlası Orucu Bozar Mı?

Göz sağlığını korumak adına kullandığınız ilaçları, ramazan ayında da devam ettirebilirsiniz. Göz iltihabı veya kuruluğuna karşı doktorunuzun verdiği göz damlasını oruç tutarken de kullanabilirsiniz. Kulak damlası, burun damlası ve göz damlası orucu bozar mı Diyanet tarafından “hayır, orucu bozmaz” şeklinde yanıtlanmıştır.

Damlaların hepsinde boğazdan akıp mideye ulaşma ve yeme-içme amacı durumu olmadığından oruç bozulmaz. Göz damlası gıda amacı taşımadığı ve göz çevresinde bulunduğu için oruç bozan bir unsur olmamaktadır. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre oruç tutan kişiler, göz ilaçlarını ve damlasını düzenli şekilde kullanılabilir. Göz sağlığına ramazan ayında da dikkat etmeniz önerilir.

Göz damlası orucu bozar mı diye düşünenler oruç tutarken rahatlıkla göz tedavisine devam edebilir. Çünkü göz damlasının gıda olmadığını hatırlatmak gerekir. Gıda olmadığı için orucun bozulması söz konusu değildir.

Konu hakkında detaylı bilgi için: Göz Damlası Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

damla orucu bozar mı

Kan Vermek Orucu Bozar Mı?

Hadisler ve ayetler dikkate alındığında kan vermenin orucu bozan bir durum olmadığı anlaşılmaktadır. Bu durum ile ilgili “Üç şey vardır orucu bozmaz: Kan aldırmak, kusmak, ihtilam olmak” (Tirmizi, “Savm”, 24) hadisi yer almaktadır.

Ramazan ayında kan verme durumu söz konusu olduğunda, rahatlıkla kan verebilirsiniz. Aç karnına verilecek kan, daha net değerleri gösterecektir. Bu nedenle oruçlu iken hastaneye veya sağlık ocağına gidip kan tahlili yaptırabilirsiniz.

Oruç tutmanız bu duruma engel değildir. Özetlemek gerekirse ramazan ayında ya da diğer mübarek aylarda oruç tuttuğunuzda aklınızda kan vermek orucu bozar mı sorusu kalmamalıdır. Çünkü kan vermek orucu bozmaz.

Konu hakkında detaylı bilgi için: Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

kan vermek orucu bozar mı

Kusmak Orucu Bozar Mı?

Oruç tutan kişilerin kusma durumu da düşündüren fakat ince bir detay olan konudur. Kişinin kendi isteği dışındaki kusma hali orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden yükselen mide sıvısı da orucu bozmayacaktır.

Kişi eğer kendi isteği ile ağız dolusu kusmaya çalışırsa, bu durum orucu bozan unsurlar arasında yer almaktadır. Oruç tutarken kusmak orucu bozar mı diye düşündüğünüz olursa kendi isteğiniz dışındaki kusmanın orucu bozmayacağını hatırlayabilirsiniz.

Konu hakkında detaylı bilgi için: Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

kusmak orucu bozar mı

Balgam Yutmak Orucu Bozar Mı?

Vücudun kendi salgıladığı bir madde olan balgam, zaman zaman kişinin konuşmasını ve nefes almasını etkiler. Boğaz yolunda oluşan iltihap, sürekli balgam ve kusma getirmektedir. Bu esnada balgam orucu bozar mı diye pek çok kişiyi düşündürür. Bu konuda mezheplerin farklı görüşleri yer almaktadır.

Hanefi mezhebine göre vücudun kendi salgısı olduğu için balgam yutmak orucu bozmaz. Şafii mezhebinde göre ise bilerek ve isteyerek yutulan balgam orucu bozar. Bu gibi günlerde bozulan orucun kazası gereklidir. Balgamı yutmak orucu bozar mı sorusunu bulunduğunuz mezhebe göre değerlendirmez daha doğru olacaktır.

Konu hakkında detaylı bilgi için: Balgam, Tükürük Yutmak Orucu Bozar Mı?

balgam yutmak orucu bozar mı

Parfüm – Krem – Kolonya Orucu Bozar Mı?

Kişisel bakımda yeri olan parfüm, krem ve kolonya ramazan ayında gündemde olan maddelerdir. Birçok kişi acaba bu ürünler orucu bozar mı diye düşünebilir ve kullanmaktan çekinir.

Özellikle krem sürmek orucu bozar mı konusu her ramazan ayı gündeme gelen bir sorudur. Bu konu detaylı düşünülünce akla yüze krem sürmek orucu bozar mı, ele krem sürmek orucu bozar mı, yaraya krem sürmek orucu bozar mı gibi soruların da gelmesi normaldir.

Uzmanların görüşlerine göre; kolonya, krem ve parfüm gibi maddeler gıda ürünü olmadığı için orucu bozmaz. Yine de bu gibi ürünlere ramazan ayında daha hassas olmak için özellikle belirgin bir aroma ve koku içeriyorsa (çilek, nane vs.) az miktarda kullanılması önerilmektedir.

Oruç tutarken parfüm ve kolonya kullanmak istediğinizde boğaz yoluna gelmemesi için kıyafete sıkabilirsiniz. Böylece daha garanti bir çözüm bulunur. Krem sürmek orucu bozar mı konusunda çıkmaza girdiğiniz anda aklınıza bu gibi durumlarda orucun bozulmadığı gelebilir. Çünkü krem ve parfüm gibi maddeler gıda değildir ve solunum yoluyla vücuda girmez.

Konu hakkında detaylı bilgi için: Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

parfüm orucu bozar mı

Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Tansiyon yükselmesinden veya çarpma ya da darbeden dolayı yaşanan burun kanaması orucu bozar mı diye merak edenler için bu konuyu netleştirelim. Burun yolundan genize kadar giden kan orucu bozar.

Burunda oluşan kanama, mideye gitmedikçe orucunuz risk altında değildir. Uzun süren kanamaların ciddiye alınması gerektiğini ve doktora gitmenizin daha iyi bir adım olacağını hatırlatmakta fayda vardır.

Konu hakkında detaylı bilgi için: Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

burun kanaması orucu bozar mı

Duş Almak – Banyo Yapmak Orucu Bozar Mı?

Orucu bozan şeyler nelerdir diye düşündüğümüzde genelde yemek konusu aklımıza gelir ama orucu bozan haller de vardır. Sıcak ramazan günlerinde duş almak, bedeni rahatlatacaktır. Oruç tutanlar bu konuda hakkında biraz tereddüt içindedir. Acaba duş esnasında boğazıma su kaçar mı? Şampuan kokusu orucu bozar mı?

Uzmanlar ramazan ayında oruçlu iken duş almanın biraz daha hassas bir durum olduğunu ifade eder. Kulak, burun ve ağızdan su kaçırılmadıkça duş almanızda bir sakınca görülmemektedir. Eğer duş esnasında abdest alacaksanız burnunuza derinden su çekmeyin, ağzınıza aldığınız suyu ise kısaca çalkalayıp hemen tükürün; tüm suyu çıkardığınızdan emin olun. Ter ve tozdan arınarak iftar sofrasında daha temiz oturabilirsiniz.

Konu hakkında detaylı bilgi için: Duş Almak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

duş almak orucu bozar mı

Sakız Çiğnemek Orucu Bozar Mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı konuya son noktayı koymuştur: Piyasada yer alan tüm sakızların içinde aroma verici ve katkı maddeler yer almaktadır. Bu tür sakızlar orucu kesinlikle bozar.

Konu hakkında detaylı bilgi için: Oruçluyken Sakız Çiğnemek Orucu Bozar Mı?

sakız çiğnemek orucu bozar mı

Saç Boyatmak Orucu Bozar Mı?

Oruç tutanların sıkça merak ettiği bir diğer soru da saçların boyanmasının oruca olan etkisidir. Oruçlu kişinin saç boyaması, oruca engel bir durum değildir. Diyanet tarafından yapılan açıklama ve fetvaya göre saç boyasının bir gıda maddesi olmadığı belirtilmiştir. Oruç tutarken saçlarınıza boya ve krem sürmenizde dinen herhangi bir sakınca yoktur.

Kişisel bakımına önem veren kişilerin, oruçluyken saçlarını boyatması riskli bir durum değildir. Gıda maddesi olmayan saç boyası, orucu bozmayacaktır. Saç boyası gibi saç spreyi ve saç bakım ürünleri de orucunuzu bozmaz ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.

saç boyatmak orucu bozar mı

Unutarak Yiyip İçmek Orucu Bozar Mı?

Unutarak yiyip içmek orucu bozmaz. Diyanet unutarak yeme içmenin orucu bozmayacağına dair açıklama yapmıştır.
Konuyla ilgili şöyle bir hadis bulunmaktadır:

“Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle der: “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26)

orucu bozan şeyler

Ağız Spreyi Orucu Bozar Mı?

Ağızdan mideye ulaşan her şey orucu bozar. Ağız spreyi yutulup mideye ulaştığında oruç bozulur. Ağız spreyi yutulmazsa oruç bozulmaz; ama ağız spreyini oruçken kullanmamak, oruç tutarken orucun bozulma riskine karşı daha güvenli olur.

ağız spreyi orucu bozar mı

Aşı, İğne Orucu Bozar Mı?

Besin değeri taşımayan aşı, iğne, fitil orucu bozmaz. Besin değeri taşıyan vitamin iğnesi gibi takviyeler orucu bozar. Tedavi iğnesi ve fitiliyle ilgili içeriklerden emin olamayan kişilerin mümkünse iftardan sonra uygulamaya geçmeleri iyi olur.

Konu hakkında detaylı bilgi için: Oruçluyken İğne Olmak Orucu Bozar Mı?

aşı orucu bozar mı

Anestezi Orucu Bozar Mı?

Lokal anestezi orucu bozmaz. Nefes yolu ve ilaçlı iğneyle yapılan anestezi türlerinde de oruç bozulmaz.

anestezi orucu bozar mı

Ağda, Lazer Epilasyon Orucu Bozar Mı?

Ağda ve epilasyon yani kılların alınması orucu bozmaz. Etek tıraşı olmak orucu bozar mı yani özel bölgelerdeki kılların temizlenmesi orucu bozar mı sorusunun cevabı bu işlem kendi kendine yapıldığı sürece hayırdır. Ağda epilasyon işlemlerinin başkasına yaptırılmasında avret yerleri açılıyorsa bu harama girer. Oruçluyken haram eylemlerle ilgili yalan söyleme örneğiyle Diyanet cevabı şöyledir:

“Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalı, başta oruç olmak üzere ibadetle geçirilen Ramazan ayında ise daha da dikkatli davranmalıdır. Oruçlu kimsenin tüm günahlardan sakınarak oruç ibadetinin maksadına uygun hareket etmesi gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.” (Buhârî, Savm, 8).”

Konu hakkında detaylı bilgi için: Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

ağda orucu bozar mı

Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı?

Kadınlarda hangi durumda oruç bozulur sorusu için cevaplardan biri regl olmaktır. Adet görmek orucu bozar. Adet görmek kişinin kontrolünde değildir ve elbette sağlıklı bir kadın için normaldir. Oruç tutarken adet gören kadının o günün orucunu kaza etmesi gerekir.

Konu hakkında detaylı bilgi için: Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı?

regl olmak orucu bozar mı

Makyaj Yapmak Orucu Bozar Mı?

Makyaj, saç bakımı ve saç boyama orucu bozmaz. Riskli durumlara dikkat etmek gerekir; örneğin gıda aroması içeren dudak bakım ürünleri, dudak kremleri risk içerir. Bu kremler yalanıp yutulduğunda içeriğin mideye ulaşma riski vardır.

makyaj yapmak orucu bozar mı

Merhemler, İlaçlı Bantlar Orucu Bozar Mı?

Merhemler deriden emilirler; ancak yeme içme anlamı taşımazlar bu yüzden orucu bozmazlar. Tedavi amaçlı kullanılan ilaçlı bantlar da oruçluyken kullanılabilir.

merhem orucu bozar mı

Nikotin Bandı, Sigara İçmek Orucu Bozar Mı?

Nikotin bantları sigarayı bırakmaya çalışanların kullandığı bir destekleyicidir. Nikotin bandı orucu bozmaz.
Sigara içmek ise orucu bozar; çünkü cinsel ilişki gibi keyif verici eylem olarak orucu bozan şeyler kategorisindedir.

Nikotin bandında da sigarada da vücuda nikotin girmesine rağmen birinin orucu bozması diğerinin bozmamasındaki fark temelde niyetle ilgilidir. Birinde keyif için sigara içilip nikotin alınırken diğerinde sigarayı bırakabilmek için zorlu bir süreçten geçmede hafif nikotin içeren bir destekleyiciye başvurmak vardır.

nikotin bandı orucu bozar mı

Oruç Tutmanın 6 Kolay ve Sağlıklı Yolu

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 10 Faydası

Ramazanda Sık Sorulan Sorular: Diyetisyen Yanıtladı!

Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti, Nelere Dikkat Edilmeli?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Humus (Enfes Bir Şey) Tarifi

Humus (Enfes Bir Şey)

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ezber Bozan Mucize Kek Tarifi

Ezber Bozan Mucize Kek

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ezber Bozan Muffin Kekler Tarifi

Ezber Bozan Muffin Kekler

8-10 kişilik, 1 saat Hazırlık, 35dk Pişirme
Ezber Bozan İçli Köfte Tarifi

Ezber Bozan İçli Köfte

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ezber Bozan Tepsi Böreği Tarifi

Ezber Bozan Tepsi Böreği

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Ezberleri Bozan Yıldız Tatlısı Tarifi

Ezberleri Bozan Yıldız Tatlısı

12-14 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası Tarifi

Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ezber Bozan Limon Soslu Kekim Tarifi

Ezber Bozan Limon Soslu Kekim

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Tarifler Geri
Videolar Geri