Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı Tarifi

Ağız Dolusu Kusmak Orucu Bozar Mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı ve din alimlerine ramazan ayında en sık sorulan sorulardan biri “kusmak orucu bozar mı?” olmaktadır. Hastalık veya açlık gibi nedenlerle meydana gelen kusma, çoğu zaman istemsizce oluşan bir reflekstir. Ancak bazı durumlarda kişi bilerek ve isteyerek de kusabilir.

Peki isteyerek veya istem dışı oruçluyken kusmak orucu bozar mı? İşte en yetkili mecra olan Diyanet İşleri Başkanlığının bu konudaki açıklaması:

“Miktarı fark etmeksizin kendiliğinden gelen kusma halinde oruç bozulmaz. Mideden ağıza doğru yükselen sıvılar da orucu bozmaz. Bilerek ve isteyerek ağız dolusu kusma hali ise orucu bozar.”

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

İlginizi çekebilir: Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Kusmak Orucu Bozar Mı?

İstemli ya da istemsiz kusmak orucu bozar mı diye merak ediyorsanız konunun uzmanlarından açıklanan bilgilere göz atalım. Kusmak orucu bozar mı Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda ne diyor?

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre:

“Kişi kendiliğinden, istemsiz bir şekilde kusarsa orucu bozulmaz. Bu noktada kusuntu miktarının önemi yoktur. Kişi, istemsizce ağız dolusu şekilde de kussa oruca zarar gelmez. Dolayısıyla bu durum kaza veya kefaret gerektirmez.”

“Ancak kişi kendi isteği ve çabasıyla ağız dolusu miktarda kusarsa orucu bozulur. Burada “ağız dolusu” kıstası oldukça önemlidir. Kusma miktarı ağız dolusu değilse oruç bozulmaz.”

“Hz. Peygamber (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32 [2380]; Tirmizî, Savm, 25 [720]) buyurmuştur.

“Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümâm, Fethü’l-kadîr, 2/334-335; el-Fetâva’l-Hindiyye, 1/205).”

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Ramazan ayında en çok soru sorulan kişilerden biri de Nihat Hatipoğlu’dur. Kusmak orucu bozar mı, Nihat Hatipoğlu bu konuda ne söylüyor?

Nihat Hatipoğlu’nun bu konudaki cevabı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cevabından farklı değildir. Nihat Hatipoğlu da istemsiz bir şekilde kusmanın orucu bozmadığını, bile bile ağız dolusu kusmanın ise orucu bozduğunu söylemektedir.

İlginizi çekebilir: Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Kusmuk Yutmak Orucu Bozar Mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ağza gelen kusmuğu yutmak orucu bozmaz. Sadece kusmuk değil, ağza aniden gelen ve tekrar mideye inen mide suyu, balgam vb. şeyler de orucu bozmaz. Oruç sadece kişi kendi isteğiyle ağız dolusu miktarda kusarsa bozulur. Orucu bozma hali dışarıdan alınan sıvı ya da gıda ile gerçekleşir.

İlginizi çekebilir: 6 Adımda Vücudunuzu Oruca Hazırlayın

ağız dolusu kusmak orucu bozar mı

Oruçluyken Kusmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ağız Dolusu Kusmak Orucu Bozar mı?

Kişi istem dışı ağız dolusu kusarsa orucu bozulmaz. Ancak bilerek ve isteyerek ağız dolusu kusarsa orucu bozulur.

Bilerek Kusmak Orucu Bozar mı?

Evet, bilerek ve isteyerek ağız dolusu kusmak orucu bozar. Kazası ve kefareti 61 gündür.

İstemeden Kusmak Orucu Bozar mı?

İstemeden kusma durumunda oruç bozulmaz. Kusmuk miktarının önemi yoktur. Kişi az veya ağız dolusu miktarda kussa da orucuna devam edebilir. Geğirirken, öksürürken kusmak orucu bozar mı sorusu da bu soruyla bağlantılıdır ve cevabı aynıdır çünkü benzer şekilde istemsiz kusma durumu vardır.

Diş Fırçalarken Kusmak Orucu Bozar mı?

Bu durumda da kusmanın istemsiz olması vardır yani oruç bozulmaz; ancak istifra etme sistemini uyarıcı etkisi olabileceği düşünülerek özellikle hafif bulantı gibi bir durum da varsa diş fırçalanmaması daha iyi olur.

Kan Kusmak Orucu Bozar mı?

İstemsiz kusma esnasında kan gelmesi orucu bozmaz. Ağza gelen her şeyin tükürülmesi ve ağzın yeniden su ile çalkalanması gerekir.

Ezan Okunurken Kusmak Orucu Bozar mı?

Ezan esnasında veya ezandan önce istemsiz bir şekilde kusmak, kaza veya kefaret gerektirmez. Bu durum orucu bozmaz. Kişi ezan esnasında istemeden ağız dolusu kusarsa orucu bozulmuş olmaz.

Sahurdan Sonra Kusmak Orucu Bozar mı?

Sahurdan sonra, oruçlu iken kusmak orucu bozmaz. Ancak kişi bilerek ve isteyerek kusuyor ise ve kusmuk miktar ağız dolusu ise orucu bozulur.

Ramazan Ayında Kusmak Orucu Bozar mı?

İstem dışı olduktan sonra herhangi bir zamanda tutulan oruç kusma neticesinde bozulmaz.

Oruç Tutan Kişi İftardan Önce Kusarsa Ne Olur?

Oruçlu kişinin kendiliğinden kusması orucunu bozmayacaktır. Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre hasta ya da sağlıklı bir kişi, oruçluyken birden kusarsa orucuna devam edebilir. Çünkü bu kusma hali bilinçli değildir ve birden gelişmektedir.

Eğer iftardan önce kusma yaşanırsa ve kişi ne de olsa orucum bozuldu diye düşünüp yemek yemeye başlarsa; o günkü orucun kazası tutulmalıdır. Çünkü bir anda yaşanan kusma hali, orucun bozulmasına neden olmamaktadır. Ramazan ayında ya da diğer aylarda oruç tutarken kusarsanız ve acaba orucum bozuldu mu diye endişe ederseniz orucunuzu tutmaya devam ederek iftar saatini bekleyebilirsiniz. Çünkü özetle istemsiz kusmak orucu bozan durumlardan değildir.

Oruçluyken Bilerek Kusulursa Ne Olur?

Ramazan ayında bilerek ve isteyerek ağız dolusu kusulup oruç bozulursa bir günün yerine 2 kameri ay günü yani 60 gün kadar oruç tutulur; ayrıca ilave 1 gün de orucun bozulduğu günün kazası olarak oruç tutulur. Yani bile bile orucu bozmanın karşılığında 61 gün oruç tutulmalıdır. Buna kefaret denilir. Kefaret orucu peş peşe günlerde tutulmalıdır.

Hanefi ve Şafi Mezheplerine Göre Kusmak Orucu Bozar mı?

Kusma konusu mezheplere göre farklı görüşleri yansıtır. Bu nedenle kusmak orucu bozar mı Hanefi mezhebine göre uygun olan nedir diye merak edebilirsiniz. Hanefi mezhebi için geçerli olan oruç kurallarından biri de bilmeden ansızın gelen kusma durumu orucu etkilememektedir.

Kendiliğinden gelen kusmak orucu bozar mı Şafi mezhebinde de sık sık merak edilir. Şafi mezhebi için de istemsiz kusma orucu bozmaz. Kusmak orucu bozar mı Şafii mezhebindeki kişiler için kasıtlı olup olmaması durumuna göre cevaplanan bir sorudur.

Boğaza bir şey dönmüyor olsa bile yani tekrar sindirime karışan bir şey olmasa bile kasıtlı kusmanın orucu bozduğu kabul edilmektedir. Çok kusmak orucu bozar mı, miktar ile ilgili bir durum var mıdır diye de merak edilebilmektedir. Miktardan bağımsız olarak bilmeden, kendiliğinden olan kusma durumu orucu bozmaz.

İlginizi çekebilir: Oruç Açma ve Oruca Niyet Duası Nasıl Edilir?

Kusmak Orucu Bozar Mı

Balgam, Tükürük Yutmak Orucu Bozar Mı?

Orucu Bozan Şeyler: 19 Durum – Soru Cevap

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diyet Bozar (Kısır) Tarifi

Diyet Bozar (Kısır)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Tatlı Mı Tatlım Kabak Tarifi

Tatlı Mı Tatlım Kabak

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Baklava Mı ? Börek Mi? Tarifi

Baklava Mı ? Börek Mi?

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Patatesli Çıtır Mı Çıtır Börek Tarifi

Patatesli Çıtır Mı Çıtır Börek

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kolay Mı Kolay (Domates Çorbası) Tarifi

Kolay Mı Kolay (Domates Çorbası)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Şekerpare ( Hazır Mı Diye Soracaklar) Tarifi

Şekerpare ( Hazır Mı Diye Soracaklar)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur? Tarifi

Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur?

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri