Oruçluyken Balgam, Tükürük Yutmak Orucu Bozar mı?

Oruçluyken Balgam, Tükürük Yutmak Orucu Bozar mı? Tarifi

Ağıza Gelen Balgamı Yutmak Orucu Bozar mı?

Orucu bozan durumlar, her sene ramazan ayında oruç tutan kişilerin merak ettiği konulardan biridir. Çeşitli durumlar, orucun bozulmasına etkendir. Ağız yoluyla vücuda giren, dışarıdan alınan pek çok gıda maddesinin orucu bozduğu bilinir. Ancak çoğu kişinin merak ettiği bir diğer konu, vücudun kendi ürettiği sıvılardır. Örneğin, ” oruçluyken balgam yutmak orucu bozar mı” sorusuna ramazan ayında yanıt aranmaktadır.

Din görevlileri balgam veya tükürük yutmak oruç bozar mı sorusuna açıklık getirmek için kaynaklar yayınlamıştır. Şimdi sizlere, oruçluyken tükürük ya da balgam yuttuğunuz anlarda neler yapmanız gerektiğini ifade edelim. Aklınızdaki tükürük yutmak orucu bozar mı Diyanet açıklaması nedir sorusunun yanıtlarını, bu sayfada inceleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir Mi?

balgam yutmak orucu bozar mı

Balgam Yutmak Orucu Bozar Mı?

Balgam, vücudun salgıladığı bir salgı birikintisidir. Solunum yolları, havayı nemli tutmak için mukus üretir. Boğaz yolunda oluşan mukusa balgam denir; yani balgam, vücudun kendi içinde üretilen bir salgıdır.

Ramazan ayı içinde ya da diğer zamanlarda oruç tutarken zaman zaman balgam oluşabilir. Balgam, vücudun kendisi tarafından salgılanan bir salgı olduğu için orucu bozmamaktadır. Mezhepler arasında oluşan farklı düşünceler, balgamın orucu etkileme konusunda şöyle yanıt verir: Eğer Hanefi mezhebine sahipseniz ve oruç tutarken balgamı yutarsanız; orucunuz bozulmaz.

Balgam yutmak orucu bozar mı Hanefi mezhebine göre iradeyle zorunda kalınsa da istem dışı yutma olsa da “hayır” olarak cevaplanan bir sorudur. Bu bağlamda boğazdaki balgamı yutmak orucu bozar mı, ağza gelen balgamı yutmak orucu bozar mı, bilerek balgam yutmak orucu bozar mı, bilmeden balgam yutmak orucu bozar mı gibi soruların tümünün cevabı hayır olur; herhangi bir durumda balgam yutmak orucu bozmaz.

Şafii mezhebine sahip olanların oruçları bozuluyor. Çünkü Şafii mezhebinde göre balgamın istekli şekilde yutulması orucu bozar. Ayrıca, Şafii mezhebine göre balgam boğazda “h” harfinin çıktığı yere kadar gelmişse oruç bozulur. Balgam yutmak orucu bozar mı Şafii mezhebine göre niyete bakılarak cevaplanan bir sorudur. Şafii mezhebi için balgamın irade dışında yutulması orucu bozmaz. Yani yanlışlıkla balgam yutmak orucu bozar mı sorusu Şafii mezhebinde cevabı hayırdır. Şafii mezhebi için balgamın irade dışında yutulması orucu bozmaz.

İlginizi çekebilir: Duş Almak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Tükürük Yutmak Orucu Bozar Mı?

Tükürük, ağız içinde bulunan tükürük bezleri tarafından salgılanan bir sıvıdır. Bu bezler ağız içinde, dil altı, yanak içi ve dudakların altında bulunur. Tükürük, su, elektrolitler, enzimler ve mukus gibi bileşenlerden oluşur. Sindirim sürecine yardımcı olur, ağız ve diş sağlığını korur, yutmayı kolaylaştırır, ağız kuruluğunu önler, besinleri nemlendirir ve dilin yüzeyini temizler. Ayrıca antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ağız florasının dengesini korur.

Peki, tükürük yutmak orucu bozar mı?

Tükürük de tıpkı balgam gibi vücut içinde üretilen bir salgı olduğu için orucu bozmaz.

Oruçluyken ağız içinde tükürük oluşabilir. Bu tükürükler ağız kuruluğunu önler ve vücut sisteminin bir parçasıdır. Oruçluyken tükürükleri yutuyorsanız ve aklınızda orucun bozulduğu endişesi varsa; rahat olabilirsiniz. Çünkü tükürük yutmak orucu bozmamaktadır.

Dini açıdan tükürükleri biriktirip yutmak mekruh bir davranıştır. Tükürük yutmak orucu bozar mı Diyanet açıklaması bu soru için nedir merak ediyorsanız ilgili cevapta; bu durumun dini açıdan yasak olmamasına karşın yapılmaması istenen bir eylem olduğu açıklamasının olduğunu iletebiliriz.

Biriktirmeden tükürükleri yutarak, dinin uygun görmediği davranıştan uzak kalabilirsiniz. Oruç günlerinde tükürük yutarsanız, oruca devam edebilirsiniz. Orucunuz bozulmamaktadır.

İlginizi çekebilir: Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

tükürük yutmak orucu bozar mı

Kanın Tükürük ile Yutulması Orucu Bozar mı?

Bazı durumlarda diş eti kanaması yaşanabilir. Bu gibi anlarda ise oluşan kan, tükürükle karışır. Eğer çok az miktarda kan varsa; oruç bozulmaz. Ancak ağız dolusu kan ve tükürük görüyorsanız; orucunuz bozulur. Bu orucun kazasını kendinize en uygun günde tutmanız önerilir.

Bu konuyla ilgili akıllardaki soru işaretini gidermek için Diyanet tarafından yapılan açıklamayı aktaralım:

Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz. (Haddâd, el-Cevhera, I, 173)

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Çok Fazla Tükürük Yutmak Orucu Bozar mı?

Tükürük, ağız içinde doğal şekilde salgılanan bir sıvıdır. Miktarı ne olursa olsun, orucu tükürük bozmaz. Bazı kişilerin hormonal yapısından dolayı fazla tükürük salgılaması normaldir. Bu kişiler, oruç tuttuğunda tükürük yutabilir ve bu durum oruca engel olmaz.

Balgam Yutulursa Ne Olur? Oruca Etkisi Nedir?

Balgam konuşma ya da öksürme anında bazen yutulabiliyor. Ramazan ayında kişiler balgamı yutarken endişe ediyor. Oruca olan etkisini bir daha netleştirmek için şunu diyebiliriz ki; vücut tarafından salgılanan bir sıvı olduğundan orucu bozan bir durum değildir.

Boğaza Gelen Bir Şeyi Yutmak Orucu Bozar mı?

Bu soruyu netleştirmek için boğaza gelen şeyin ne olduğunu bilmek önemlidir. Eğer vücut tarafından salgılanan bir sıvı boğaza geliyorsa orucun bozulmadığını ifade edebiliriz. Ancak içecek ve dışarıdan alınan bir sıvı boğaza gelirse oruç bozulabilir.

Ağızda Kalan Islaklık Orucu Bozar mı?

Tükürük, doğal olarak salgılanan bir vücut sıvısıdır. Tükürük kaynaklı ağız içi ıslaklık orucu bozmaz. Abdest aldıktan ve ağızı çalkaladıktan sonra ağız içinde bir ıslaklık kaldı ise bu hususta Diyanet İşleri Yüksek Kurulu açıklaması aynen alıntılanmıştır:

Şâfiî mezhebine göre; abdest veya gusül alırken ağız ve burna az miktarda alınan su, elde olmayarak (hataen) boğazdan inerse oruç bozulmaz. Çünkü oruçlu iken abdestte ağza ve burna az miktarda su vermek menduptur. Ancak serinlemek veya suyla oynamak ya da abdest ve gusülde gereğinden fazla abartılı bir şekilde ağza ve burna su almak gibi bir sebeple hataen su boğazdan aşağı inerse oruç bozulur (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 2/158).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

tükürük yutmak orucu bozar mı

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 10 Faydası

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tükürük Köftesi Tarifi

Tükürük Köftesi

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Diyet Bozar (Kısır) Tarifi

Diyet Bozar (Kısır)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Öksürük Kesici Balgam Sökücü Tarifi

Öksürük Kesici Balgam Sökücü

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Balgam Söktürücü (+6 Ay) Tarifi

Balgam Söktürücü (+6 Ay)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Öksürük Kesici Balgam Söktürücü Tarifi

Öksürük Kesici Balgam Söktürücü

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Oruçta Tok Tutan İçeçek Tarifi

Oruçta Tok Tutan İçeçek

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Balgam Ve Öksürük Çayı (+8ay) Tarifi

Balgam Ve Öksürük Çayı (+8ay)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri