Ağıza Gelen Balgamı Yutmak Orucu Bozar mı?
Orucu bozan durumlar, her sene ramazan ayında oruç tutan kişilerin merak ettiği konulardan biridir. Çeşitli durumlar, orucun bozulmasına etkendir. Ağız yoluyla vücuda giren, dışarıdan alınan pek çok gıda maddesinin orucu bozduğu bilinir. Ancak çoğu kişinin merak ettiği bir diğer konu, vücudun kendi ürettiği sıvılardır. Örneğin, ” oruçluyken balgam yutmak orucu bozar mı” sorusuna ramazan ayında yanıt aranmaktadır.
Din görevlileri balgam veya tükürük yutmak oruç bozar mı sorusuna açıklık getirmek için kaynaklar yayınlamıştır. Şimdi sizlere, oruçluyken tükürük ya da balgam yuttuğunuz anlarda neler yapmanız gerektiğini ifade edelim. Aklınızdaki tükürük yutmak orucu bozar mı Diyanet açıklaması nedir sorusunun yanıtlarını, bu sayfada inceleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir Mi?
Balgam Yutmak Orucu Bozar Mı?
Balgam, vücudun salgıladığı bir salgı birikintisidir. Solunum yolları, havayı nemli tutmak için mukus üretir. Boğaz yolunda oluşan mukusa balgam denir; yani balgam, vücudun kendi içinde üretilen bir salgıdır.
Ramazan ayı içinde ya da diğer zamanlarda oruç tutarken zaman zaman balgam oluşabilir. Balgam, vücudun kendisi tarafından salgılanan bir salgı olduğu için orucu bozmamaktadır. Mezhepler arasında oluşan farklı düşünceler, balgamın orucu etkileme konusunda şöyle yanıt verir: Eğer Hanefi mezhebine sahipseniz ve oruç tutarken balgamı yutarsanız; orucunuz bozulmaz.
Balgam yutmak orucu bozar mı Hanefi mezhebine göre iradeyle zorunda kalınsa da istem dışı yutma olsa da “hayır” olarak cevaplanan bir sorudur. Bu bağlamda boğazdaki balgamı yutmak orucu bozar mı, ağza gelen balgamı yutmak orucu bozar mı, bilerek balgam yutmak orucu bozar mı, bilmeden balgam yutmak orucu bozar mı gibi soruların tümünün cevabı hayır olur; herhangi bir durumda balgam yutmak orucu bozmaz.
Şafii mezhebine sahip olanların oruçları bozuluyor. Çünkü Şafii mezhebinde göre balgamın istekli şekilde yutulması orucu bozar. Ayrıca, Şafii mezhebine göre balgam boğazda “h” harfinin çıktığı yere kadar gelmişse oruç bozulur. Balgam yutmak orucu bozar mı Şafii mezhebine göre niyete bakılarak cevaplanan bir sorudur. Şafii mezhebi için balgamın irade dışında yutulması orucu bozmaz. Yani yanlışlıkla balgam yutmak orucu bozar mı sorusu Şafii mezhebinde cevabı hayırdır. Şafii mezhebi için balgamın irade dışında yutulması orucu bozmaz.
İlginizi çekebilir: Duş Almak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Tükürük Yutmak Orucu Bozar Mı?
Tükürük, ağız içinde bulunan tükürük bezleri tarafından salgılanan bir sıvıdır. Bu bezler ağız içinde, dil altı, yanak içi ve dudakların altında bulunur. Tükürük, su, elektrolitler, enzimler ve mukus gibi bileşenlerden oluşur. Sindirim sürecine yardımcı olur, ağız ve diş sağlığını korur, yutmayı kolaylaştırır, ağız kuruluğunu önler, besinleri nemlendirir ve dilin yüzeyini temizler. Ayrıca antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ağız florasının dengesini korur.
Peki, tükürük yutmak orucu bozar mı?
Tükürük de tıpkı balgam gibi vücut içinde üretilen bir salgı olduğu için orucu bozmaz.
Oruçluyken ağız içinde tükürük oluşabilir. Bu tükürükler ağız kuruluğunu önler ve vücut sisteminin bir parçasıdır. Oruçluyken tükürükleri yutuyorsanız ve aklınızda orucun bozulduğu endişesi varsa; rahat olabilirsiniz. Çünkü tükürük yutmak orucu bozmamaktadır.
Dini açıdan tükürükleri biriktirip yutmak mekruh bir davranıştır. Tükürük yutmak orucu bozar mı Diyanet açıklaması bu soru için nedir merak ediyorsanız ilgili cevapta; bu durumun dini açıdan yasak olmamasına karşın yapılmaması istenen bir eylem olduğu açıklamasının olduğunu iletebiliriz.
Biriktirmeden tükürükleri yutarak, dinin uygun görmediği davranıştan uzak kalabilirsiniz. Oruç günlerinde tükürük yutarsanız, oruca devam edebilirsiniz. Orucunuz bozulmamaktadır.
İlginizi çekebilir: Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Kanın Tükürük ile Yutulması Orucu Bozar mı?
Bazı durumlarda diş eti kanaması yaşanabilir. Bu gibi anlarda ise oluşan kan, tükürükle karışır. Eğer çok az miktarda kan varsa; oruç bozulmaz. Ancak ağız dolusu kan ve tükürük görüyorsanız; orucunuz bozulur. Bu orucun kazasını kendinize en uygun günde tutmanız önerilir.
Bu konuyla ilgili akıllardaki soru işaretini gidermek için Diyanet tarafından yapılan açıklamayı aktaralım:
Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz. (Haddâd, el-Cevhera, I, 173)
Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr
Çok Fazla Tükürük Yutmak Orucu Bozar mı?
Tükürük, ağız içinde doğal şekilde salgılanan bir sıvıdır. Miktarı ne olursa olsun, orucu tükürük bozmaz. Bazı kişilerin hormonal yapısından dolayı fazla tükürük salgılaması normaldir. Bu kişiler, oruç tuttuğunda tükürük yutabilir ve bu durum oruca engel olmaz.
Balgam Yutulursa Ne Olur? Oruca Etkisi Nedir?
Balgam konuşma ya da öksürme anında bazen yutulabiliyor. Ramazan ayında kişiler balgamı yutarken endişe ediyor. Oruca olan etkisini bir daha netleştirmek için şunu diyebiliriz ki; vücut tarafından salgılanan bir sıvı olduğundan orucu bozan bir durum değildir.
Boğaza Gelen Bir Şeyi Yutmak Orucu Bozar mı?
Bu soruyu netleştirmek için boğaza gelen şeyin ne olduğunu bilmek önemlidir. Eğer vücut tarafından salgılanan bir sıvı boğaza geliyorsa orucun bozulmadığını ifade edebiliriz. Ancak içecek ve dışarıdan alınan bir sıvı boğaza gelirse oruç bozulabilir.
Ağızda Kalan Islaklık Orucu Bozar mı?
Tükürük, doğal olarak salgılanan bir vücut sıvısıdır. Tükürük kaynaklı ağız içi ıslaklık orucu bozmaz. Abdest aldıktan ve ağızı çalkaladıktan sonra ağız içinde bir ıslaklık kaldı ise bu hususta Diyanet İşleri Yüksek Kurulu açıklaması aynen alıntılanmıştır:
Şâfiî mezhebine göre; abdest veya gusül alırken ağız ve burna az miktarda alınan su, elde olmayarak (hataen) boğazdan inerse oruç bozulmaz. Çünkü oruçlu iken abdestte ağza ve burna az miktarda su vermek menduptur. Ancak serinlemek veya suyla oynamak ya da abdest ve gusülde gereğinden fazla abartılı bir şekilde ağza ve burna su almak gibi bir sebeple hataen su boğazdan aşağı inerse oruç bozulur (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 2/158).
Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr
Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?
Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.