Göz Kanlanması Neden Olur? Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Göz Kanlanması Neden Olur? Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Tarifi

Göz Kanlanmasına Neden Olan Faktörler ve Çözüm Önerileri

Gözünüzü günde kaç kere kırptığınızı hiç merak ettiniz mi? Neredeyse 5 saniyede bir gözün kırpıldığını düşünürseniz, gün içinde 1500 veya 2000 defa göz kırpmış oluyorsunuz. Bu göz kırpma eylemi; göz içindeki salgıları yenileyerek hem gözünüzü mikroplardan korumuş oluyor hem de göz kaslarınızın daha aktif çalışmasını sağlıyor. Kimi zaman gözler, beklenildiği kadar sağlıklı olamıyor. Şişlikler, morluklar ve kızarmalar göz sağlığınızı derinden etkilemektedir. Bu yazımızı da gözlerinize zaman zaman zarar veren kanlanma problemi üzerine hazırladık.

Bir sabah uyandığınızda gözünüzün kanlandığını görünce endişe içine düşmemeniz adına, size göz kanlanmasının nedenlerini ve çözüm önerilerini sunuyoruz. İhmal edilmemesi gereken bu rahatsızlık bir an önce ortadan kaldırılsın diye göz kanlanmasına dair doktor tavsiyeleri ve çözüm önerileri sizlerle.

göz kanlanması

Göz Kanlanması Nedir?

Gözün beyaz kısmında ön yüzeyi koruyan bir tabaka vardır. Bu tabakanın adı konjoktivadır. Tabakada yer alan ince damarların genişlemesi gözlerinizde kızarma ve kanlanmayı meydana getirir. Bu duruma da göz kanlanması rahatsızlığı adı verilir. Genellikle damarların genişlemesi ile gözler kanlanır. Fakat nadir de olsa damarların çatladığı da görülmektedir. Göz kanlanması hemen hemen her insanda görülmektedir. Yoğun olarak bilgisayar başında çalışanların göz kasları çok yorulduğundan, bu kişilerde daha yaygın görülür.

Çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda yaşayan kişilerde, klimaya maruz kalanlarda veya farklı bir hastalığın başladığı kişilerde görülmektedir. Peki göz neden kanlanır diye soruyorsanız, sizleri hemen alt başlığa doğru alalım.

göz kanlanması neden olur

Göz Kanlanması Neden Olur?

Gözün kanlanmasına neden olan birçok faktör vardır. Genellikle çevresel nedenlerden dolayı gözün kanlandığı görülür. Bazen oluşacak yeni hastalığın habercisi de olabilir. Göz kanlanması nedenleri araştırıldığında şu liste karşınıza çıkacaktır:

  • Az uyku, göz kanlanmasının en bilinen nedenidir. Yorgun ve uykusuz kalan kişilerin gözlerindeki kanlanma ilk görüşte dikkat çeker. Daha canlı ve sağlıklı günler için uyku düzenine ve uyku kalitesine dikkat edilmelidir.
  • Televizyon ve bilgisayar kullanımı, göz kanlanmasına neden olmaktadır. Bu teknolojik cihazlardan yayılan ışıklar, göz kaslarını fazla yormaktadır.
  • Yorulan gözlerde bir süre sonra kanlanma meydana gelebilir. Bu nedenle bilgisayar ve televizyon kullanımında belirli bir saat hedeflenmelidir.
  • Mümkünse loş ışıkta ve kısıtlı şekilde izlenmelidir. Cep telefonu da tıpkı bu iki cihaz gibi gözlerin kanlanmasına neden olur. Kullanma esnasında gözleri rahatsız etmeyecek şekilde ışığı ayarlanmalıdır.
  • Göz kuruluğu yaşayanların da en büyük problemi göz kanlanmasıdır. Gözün sahip olduğu nem dengesini bozulduğunda gözlerde kuruma ve peşine kanlanma yaşanacaktır. Bunu önlemek için yüzünüzü sürekli yıkamayı ve en kısa zamanda doktora görünmenizi tavsiye edebiliriz.
  • Yanlış lens kullanımı da gözünüzü kanlandıracaktır. Lens kullanırken hijyenik koşullara özen göstermeniz gereklidir. Lens kutusunun ve ellerinizin her zaman temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Lens ile beraber gözünüze mikrop aldığınızda, gözlerinizde kanlanma meydana gelecektir. Uzun süreli lens kullanmak da bir nedendir. Evde olduğunuzda lenslerinizi çıkarıp gözlerinizi dinlendirmelisiniz.
  • Mevsim geçişlerinde görülen toz ve polen alerjileri gözünüzde oluşabilir. Bu alerji sonucunda gözlerinizdeki tabaka zarar görür ve kanlanma meydana gelir.
  • Alkol tüketmek de gözün kanlanmasında etkili olan bir faktördür. Gözleriniz için gerekli olan vitaminlerin emilimini engelleyerek, gözünüzü kanlandırabilir.
  • Enfeksiyon alınan günlerde yüksek ateş göz kanlanması yaşatabilir. Vücuda yayılan mikrobun etkisiyle gözünüz de kanlanarak tepki verecektir.

göz kanlanması ne iyi gelir

Göz Kanlanması Ne İyi Gelir? Bitkisel Tedavisi

Gözlerinizin kanlandığı günlerde evinizde kendi tedavi yöntemlerinizi denemek istediğinizde, bu önerilerimiz size iyi gelecektir. Hafif şiddetli ve kısa süreli kanamalar için evde bitkisel yöntemleri tavsiye ediyoruz. Ciddi derecedeki göz kanlanmaları için vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekecektir. İşte göz kanlanması için doğanın size sunduğu şifalar:

  • Havuç: Havuç dilimleri ile gözünüzdeki kanlanmayı yok etmek için bir adet havuç haşlayın. Soğuyan ve dinlenen havucu dilimleyerek kanlanan gözünüzde bir süre bekletin. Gün içinde bu işlemi 3 defa uygulayın. Ve her uygulamada yeni, temiz havuç dilimi kullanın. Havuçta bulunan vitaminler sayesinde gözlerinizdeki kanlanma yok olacaktır.
  • Salatalık: Salatalık antioksidan bir sebzedir. İçinde bulunan mineraller sayesinde gözünüzde oluşan kanlanmayı ortadan kaldıracaktır. Salatalıktan ince dilimler elde ederek, gözünüzde bir süre bekletin. Bu süre 15 dakika olacaktır. Uygulama esnasında sırt üstü uzanın ve gözlerinize salatalık dilimlerini yerleştirin. Sonrasında yüzünüzü soğuk su ile yıkayın.
  • Çay: Çayın içinde gözlerinizi rahatlatacak maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerden faydalanmak için çay poşetini kullanabilirsiniz. Demlenmiş çay poşetini 10 dakika dolapta bekletin. Dolapta bekledikten sonra gözlerinize yerleştirin. Bu şekilde gözünüzde oluşan kanlanmayı giderebilirsiniz.
  • Papatya: Papatya çayı hazırlayın ve soğumasını bekleyin. Soğuttuğunuz papatya çayı ile yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Veya bir pamuk yardımıyla gözünüzü temizleyebilirsiniz. Papatya gözünüzdeki kanlanmayı kısa süre içinde iyileştirecektir.
  • Cadı Fındığı: Geçmişi 16. yüzyıla kadar uzanan cadı fındığı ile göz sağlığınızı koruyabilirsiniz. Yapmanız gereken cadı fındığı kabuklarını kaynatın ve soğutun. Soğuyan suyu ile gözünüze bir bezle tampon yapın. Bu uygulamayı her gece uykudan önce deneyebilirsiniz.
  • Patates: Göz kanlanmasına patates iyi gelir mi? diyenlerin sesini duyduk ve geldik. Patatesi rendeleyerek veya ince dilimler halinde gözünüze tampon yapabilirsiniz. Her akşam temiz patates dilimleri ile uyguladığınızda gözünüzdeki kanlanma gidecektir.

göz kanlanması nasıl geçer

Göz Kanlanması Nasıl Geçer?

Tüm gün sizi rahatsız eden göz kanlanması ve ağrı nasıl geçer diye düşünüyorsanız, yapmanız gerekenleri listeledik. İşte göz kanlanmasını bir an önce geçirecek öneriler:

  • Daha önce göz kanlanması yaşamadıysanız ve bir sabah uyandığınızda gözünüzde kanlanma oluştuysa öncelikle gözlerinizi güzelce yıkamalısınız.
  • Çok az uyuduysanız kendinize bir iki saat daha uyku hediye etmelisiniz.
  • Lenslerinizi 2 aydan fazla kullanıyorsanız, yeni lens paketlerine geçmelisiniz.
  • Bir iki günden fazla süren göz kanlanması artık size rahatsızlık veriyorsa, göz doktoruna görünmelisiniz.
  • Doktorunuz size göz kanlanması için damla yazacaktır. Bu damlaları gözünüz iyileşene kadar kullanmalısınız. Doktorların sıkça tavsiye ettiği göz damlalarına örnek verecek olursak Acular, Alcaine, Alomide, Aprokam ve Azopt göz damlaları dikkat çekecektir.
  • Göz kanlanması damla kullanımında tamamen iyileşecektir. İyileşmediği durumlarda gözün tabakasının da dışında bir rahatsızlık olduğu ifade edilir.
  • Kanlanmanın asıl nedeni için detaylı bir göz taramasından geçmeniz gereklidir.

göz kanlanması

Göz Kanlanması Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Vücudunuzda gözlemlenen ufak rahatsızlıklar ihmal edildiğinde büyük sorunlara neden olabilir. Göz kanlanması da farklı bir hastalığın işaretlerindendir. Göz kanlanması ve batması yaşandığında kornea ülseri adı verilen bir rahatsızlığın oluştuğunu ifade edebiliriz. Bu gibi zamanlarda kornea tabakasında iltihap meydana gelmiştir ve öncelikle ilaçlarla bu rahatsızlık giderilmelidir.

Kimi zaman gözlerde görülen kanlanma tiroit hastalığının bir belirtisi olmaktadır. Kimi zaman da yüksek tansiyon göz kanlanması ile kendini belli eder. Ayrıca göz tansiyonunu da beraberinde getirir. Tümör kimi zaman göz merceğinde de meydana gelebilir. Bu durumda göz kanlanması ve çapaklanma aynı anda yaşanır. Çapaklanma ve kanlanma uzun süredir sizi rahatsız ediyorsa ve göz damlaları ile iyileşmediyse, detaylı bir göz taramasından geçmelisiniz. Görme kaybını önlemek için göz muayenelerine önem vermelisiniz.

Göz Kanlanması Kaç Gün Sürer?

Göz nezlesinden kaynaklanan göz kanlanması yaklaşık 5 gün içinde geçecektir. Uykusuzluktan kaynaklanan göz kanlanması ise iyi bir uykudan sonra geçecektir. İltihapların neden olduğu kanlanma ise göz damlası düzenli kullanıldığında iyileşecektir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri