Hatay’da Nerede Ne Yenir? Gitmeniz Gereken 11 Meşhur Lezzet Durağı

Hatay’da Nerede Ne Yenir? Gitmeniz Gereken 11 Meşhur Lezzet Durağı Tarifi

Medeniyetler ve Lezzetler Beşiği Hatay

Gezi & Yemek Rehberiniz!

Türkiye’nin en güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alan Hatay, insanlığın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarih boyunca birçok farklı medeniyete ve inanca ev sahipliği yapmış olan Hatay’da M.Ö. 100.000 ve M.Ö. 40.000 yılları arasındaki döneme işaret eden bulgulara rastlanır. Akat Beyliği, Hititler, Urartular, Asurlar, Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Sasaniler, Memlukler gibi birçok uygarlıkla yoğrulan Hatay, 1516 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılır. Hatay’ın Türkiye ili olması ise 29 Haziran 1939 tarihinde gerçekleşir.

Hatay, tarihi dokusu, kültürel zenginliği ve doğası ile her yıl yerli ya da yabancı sayısız turistin uğrak yeri olur. Birçok sanatçı, bilim insanı ve şair yetiştiren şehir İslamiyet, Hristiyanlık ve Musevilik’e kucak açar.

Farklı inançların kardeşçe yaşandığı hoşgörü şehri, inanç turizminin de önde gelen merkezlerinden biri kabul edilir. Coğrafî ve kültürel çeşitlilik dışında kendine özgü tatlar da Hatay’ı öne çıkaran unsurlardan biridir. Hatay mutfağı dillere destan lezzetleri ile her damak tadına hitap eder.

hatay gezilecek yerler
gezimanya.com

Hatay’ın Nesi Meşhur? – Yöresel Hatay Yemekleri

Farklı inanç, kültür ve değerlerin bir arada yaşandığı hoşgörü kenti, Hatay’da ne yenir sorusuna şehre özgü mükemmel lezzetleri ile cevap verir. Hatay yemekleri denilince akla gelen kebaplar, mezeler, sulu yemekler ve tatlılar ziyaretçileri unutamayacakları bir lezzet yolculuğuna çıkarır. Sebze yemeklerinde kırmızı et, soğan, domates, baharat ve salça bolca kullanılır. Domates, biber ve patlıcan sıcak yaz aylarında kurutulmaya başlanır ve kurutulmuş sebzeler kış boyunca sofralara lezzet katar.

Yöresel Hatay mutfağı birbiri ile yarışan sayısız lezzeti buluşturur:

  • Ekşi Aşı Çorbası (Hatay mutfağının temel çorbalarından biridir.)
  • Şişperek Çorbası (Pirinç, kıyma, yoğurt ve soğan kullanılarak hazırlanır.)
  • Zahter Salatası (Ana yemeklerin yanında sunulur.)
  • Oruk (İnce bulgur kullanılarak hazırlanan oruk yağda kızartılır ve içli köfteye benzer.)
  • Tepsi ve Kağıt Kebabı (Sebze ve eti buluşturur. )
  • Künefe (Tuzsuz ve beyaz renkte künefe peyniri ile hazırlanır.)

Tarif için: Hatay Usulü Künefe

Tarif: Hatay Usulü Künefe

Hatay’da Nerede Yemek Yenir? Tadı Damağınızda Kalacak 11 Yöresel Restoran

Sizi çorbadan tatlıya kadar sayısız lezzetle tanıştıran Hatay’da Hatay mutfağının güzide tatları ile günün her saati ziyafet çekebilirsiniz. Mükemmel bir Hatay kahvaltısı ile başladığınız gününüzü, nar ekşisi ile hazırlanan ıspanaklı borani, fellah köftesi, biberli ekmek, humus ve muhammara gibi özel lezzetlerin taçlandırdığı öğünlerle tamamlayabilirsiniz.

İşte Hatay’da ne yenir ne içilir ve Hatay’da künefe nerede yenir sorularının en leziz yanıtları:

1) Yusuf Dayı Kahvaltı Salonu

Unutulmayacak bir Hatay kahvaltısı için gidilmesi gereken mekanlar listesinin başında Yusuf Dayı’nın Yeri yer alır. Antakya merkeze yaklaşık 20 dakika uzaklıkta bulunan Döver Köyü’nde muhteşem manzara eşliğinde Hatay’a özgü tüm tatları keşfedebilirsiniz. Ev yapımı zahter, havuç reçeli, çökelek, tuzlu yoğurt, kırma zeytin, güveçte peynir, katıklı ekmek gibi sayısız lezzet kahvaltınızı süsler.

Adres: Harbiye Bucağı, Yukarı Döver Köyü, Antakya

İletişim: 0536 640 24 55

yusuf dayı hatay

2) Avlu Restaurant

Oldukça şık bir ortamda en iyi akşam yemeği mekanları arasında yer alan Avlu Restoran; et yemekleri, kebapları, el yapımı patates kızartması, gavurdağı salatası, kekik salatası, tereyağlı humus, çiğ köfte gibi birçok tadı masanıza getirir. Tereyağlı peynir ve sıcak ekmek servisi mükemmel bir başlangıç olur. Antakya’ya özgü peynirli irmik helvası ise keyifli bir akşam yemeğini bitirmek için en lezzetli seçeneklerin başında gelir.

Adres: Zenginler Mah. Kahraman Sok. No: 39, Antakya

İletişim: 0326 216 13 12

avlu restaurant hatay

3) Konak Restaurant

Restore edilen eski bir konakta hizmet veren Konak Restoran, otantik odaları ve avlusu ile beğeni toplar. Bu otantik doku, et yemekleri, falafel, humus, güveçte Antakya peyniri, çiğ köfte gibi birçok tatla zenginleşir. Ayrıca restoran künefenin farklı çeşitlerini de yapar. Konak Restoran, kaymaklı fıstıklı künefe yemek için en çok tercih edilen mekanlar arasında yer alır.

Adres: Zenginler Mah. Kastal Sok. No: 1, Antakya

İletişim: 0326 214 32 14

konak restaurant hatay

4) Sini Kebabı – Pöç Kasabı

Tepsi eti de denilen sini kebabını tatmak için Hatay’da yemek yenilecek yerler listesinin başlarında yer alan Pöç Kasabı’nı deneyebilirsiniz. Garsona kaç gram yiyeceğinizi söyledikten sonra etin kesilişini ve tepsi kebabının yapılışına şahit olabilirsiniz. Tepsi kebabı fırından çıktıktan sonra sıcak pide ve taze nanelerle sunulur.

Adres: Yeni Cami Mah. Uzun Çarşı Cad. No: 154, Antakya

İletişim: 0326 213 95 03

hatay pöç kebabı

5) Sultan Sofrası

Yöresel yemeklerin mütevazı bir adresi olan Sultan Sofrası, lokanta konseptinde sayısız tadı bir araya getirir. Oruk, frig pilavı, ıspanaklı borani, aşur gibi Hatay’a özgü birçok lezzet ev yemeği hasreti duyanlardan tam not alır. Hatay yemek mekanları listenize kaydedebileceğiniz enfes lezzetler burada sizi bekliyor olacak.

Adres: Meydan Mah. İstiklal Cad. No:20/A, Antakya

İletişim: 0326 213 87 59

hatay sultan sofrası

6) Humusçu Nedim Usta

Nedim usta, başta humus olmak üzere birçok farklı meze ve yemekle masanızı süsler. Tadımlık tabaklar sayesinde her çeşidin tadına bakabilirsiniz. Hafif ama size Hatay’ı tanıtacak lezzetler isterseniz, Humusçu Nedim Usta’nın mükemmel masalarına konuk olabilirsiniz. Gerçek humus lezzetine doya doya varabileceğiniz bir deneyim olacak.

Adres: Zenginler Mah. Gazi Paşa Cad. No: 5, Antakya

İletişim: 0326 213 42 55

hatay humusçu nedim usta

7) Sahil Restaurant

Deniz manzaralı bir akşam yemeği için tercih listesinin en üstlerinde yer alan Sahil Restoran, Hatay’ı en güzel ilçelerinden biri olan İskenderun’da denize sıfır bir iskele üzerinde bulunur. Muhteşem bir gün batımı manzarası sunan restoranda tereyağlı humus, çiğ köfte, balık ya da karides gibi birbirinden lezzetli yemekleri tadabilir, denize karşı içeceğinizi yudumlayabilirsiniz.

Adres: Karaağaç Mah. İmes Sitesi İçi Yolu, İskenderun, Hatay

İletişim: 0326 641 61 35

hatay sahil restaurant

8) Affan Kahvesi

Önündeki tarihi sokak, içerideki orijinal yer taşları, sarnıçlar ve en az 70 yıllık sandalyeler ile bambaşka bir ambiyans sunan Affan Kahvesi, muhallebi, el yapımı dondurma ve gül şurubundan oluşan bir tatlı türü olan Haytalı ile kalbinizi fetheder. Haytalı, masanıza döküm alüminyum kaşıklar ile servis edilir.

Adres: Fevzi Çakmak Mah. Kurtuluş Cad. No: 42/A, Antakya

İletişim: 0326 215 12 48

hatay affan kahvesi

9) Harbiye Boğaziçi Restaurant

Akşam yemeği ve künefe için önerilen mekanlar arasında bulunan Boğaziçi Restoran lezzetli yemekler ve künefesi dışında Harbiye Şelalesi’nin girişinde mükemmel bir manzara da sunar. Çeşit çeşit meze ve Hatay mutfağına özgü orijinal tatlar için gidebileceğiniz kaliteli bir mekan.

Adres: Defne Mah. Ürgen Cad. Şelale Karşısı Harbiye, Antakya

İletişim: 0326 231 31 31

harbiye boğaziçi restaurant hatay

10) Çınaraltı Künefe – Yusuf Usta

Uzun Çarşı’da bulunan Yusuf Usta közde pişirdiği künefeleri ile lezzet duraklarından bir diğeridir. Aşırı tatlı olmayan künefeden bıkmadan usanmadan istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Hatay’da künefe nerede yenir sorunuzun hakiki cevaplarından biri olarak hiç kuşkusuz Çınaraltı’nı öneriyoruz.

Adres: Yeni Cami Mah. Ayakkabıcılar Çarşısı 2 Pazar Sok. Ahmediye Cami, Antakya

İletişim: 0326 212 68 88

çınaraltı künefe hatay

11) Tarihi Bizim Künefeci – Ragıp Usta

Ragıp Usta’nın emeği ile doğan Bizim Künefe, zamanla babadan oğula devreden bir işletme olmuştur. Peynirli künefesi ile beğeni toplar. Hatay’ın meşhur künefesini yerinde layığıyla tadabileceğiniz bir diğer tavsiyemiz ise Ragıp Usta – Tarihi Bizim Künefeci’den yana olacak.

Adres: Ulucamii Mah. Kırk Asırlık Türk Yurdu Cad. No: 3 Antakya

İletişim: 0539 373 90 71

tarihi bizim künefeci ragıp usta

Hatay Gezilecek Yerler Listesi – Görmeden Dönmeyin!

Birçok zenginliği bir arada tutan ve UNESCO tarafından “barış kenti” olarak seçilen Hatay’da gezilmesi gereken birçok yer var. Doğal güzellikler, tarihi yapılar, camiler, kiliseler, plajlar, kaplıcalar mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde yer alır. Şehir kozmopolit dokusu ile unutulmaz bir tatil deneyimi yaşatır.

Hatay’da görülmesi gereken yerler nerelerdir? İşte 10 efsane yanıtı:

  • Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar (görsel)
  • Hristiyanların Hac merkezi St. Pierre Kilisesi
  • Hatay Arkeoloji Müzesi
  • Aziz Simeon Manastırı
  • Beşikli Mağara
  • Titus (Vespasianus) Tüneli
  • Payas Kalesi
  • Kapılı Değirmenli Şelale
  • Reyhanlı Hamamat Kaplıcaları
  • Hıdırbey Musa Ağacı
habib-i neccar
www.hatay.bel.tr

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Antakya’da Ne Yenir? Damağınızda İz Bırakacak 10 Meşhur Restoran

Şanlıurfa’da Ne Yenir? Dillere Destan 11 Yöresel Lezzet – En İyi Mekanlar

Adana’da Ne Yenir? Nereye Gidilir? Kebap Cennetinde En İyi 10 Restoran

Mardin’de Ne Yenir? Damağınızda İz Bırakacak 10 Yöresel Lezzet Durağı

Gaziantep’te Ne Yenir? Kesinlikle Tatmanız Gereken 10 Yöresel Lezzet

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hatay’ın Meşhur Lezzeti Biberli Ekmek Tarifi

Hatay’ın Meşhur Lezzeti Biberli Ekmek

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 20dk Pişirme
Lezzet Durağı Kurabiye Tarifi

Lezzet Durağı Kurabiye

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Meşhur Hatay Kömbesi Tarifi

Meşhur Hatay Kömbesi

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Hatay’ın Meşhur Bayram Kömbesi Tarifi

Hatay’ın Meşhur Bayram Kömbesi

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Hatayın Meşhur Ekşili Kısırı Tarifi

Hatayın Meşhur Ekşili Kısırı

2-4 kişilik, 40dk Hazırlık, Pişirme yok
Hatayın Meşhur Tepsi Kebabı Tarifi

Hatayın Meşhur Tepsi Kebabı

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Biberli Ekmek (Hatay'ın Meşhur Lezzeti) Tarifi

Biberli Ekmek (Hatay'ın Meşhur Lezzeti)

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri