Mardin’de Ne Yenir? Damağınızda İz Bırakacak 10 Yöresel Lezzet Durağı

Mardin’de Ne Yenir? Damağınızda İz Bırakacak 10 Yöresel Lezzet Durağı Tarifi

Mezopotamya’nın Kalbi Meşhur Mardin Yemekleri

Dicle ve Fırat nehirlerinin tam ortasında yer alan Mardin, son verilere göre Türkiye’nin 26. kalabalık şehri olarak bilinmektedir. 2018 yılı içinde yapılan istatistiklere göre 829.195 kişinin yaşadığı bir ilimizdir. Bu kadar yoğun bir nüfusa sahip olan Mardin’i daha yakından tanıtmak ve yöresel lezzetleri tattırmak için karşınızdayız.

Mardin, İpek Yolu üzerinde yer alan Güneydoğu’nun meşhur şehirlerinden biridir. Mutfağı, mimarisi ve geçmişi ile dikkatleri üzerine toplar. Birçok dini inanca ev sahipliği yapan Mardin, gece ve gündüz ayrı bir tılsıma bürünür. Yerli ve yabancı turist tarafından yılın her döneminde ziyaretçi akınına uğrayan bu büyülü şehir, yöresel lezzetleri ile gelen misafirlerini memnun şekilde uğurlamaktadır.

Mardin’e gittiğinizde sizlere rehber olacak bu yazımızda bolca Mardin lezzetlerine ve yapılacaklar listesine ulaşabilirsiniz. Mardin için gezi planları yapıldıysa, gezi rotasını netleştirmek için yazımızı okumaya başlayabilirsiniz!

mardin ve yemekleri

Mardin Yemek Rehberi – Nesi Meşhur?

İpek Yolu üzerinde bulunan Mardin, bu ayrıcalığını yemeklerde de hissettiriyor. Birbirinden lezzetli ve farklı yemeklerin sırrı kullanılan baharatlarda saklı. Bol biberli ve salçalı yemeklerine eklenen etler görenlerin iştahını açıyor. Mardin mutfağını diğer yörelerden farklı kılan yönlerinden biri de yemeklerin bakır ve gümüş tepsilerde servis edilmesi.

Anlaşılan o ki; Mardin mutfağında hem lezzet hem de şıklık yarışıyor. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar doyurucu lezzetlere hakim olan Mardin mutfağı meşhur lezzetleri ile kendinden söz ettirmeyi de biliyor. Mardin tarihi yerler gezilip görüldükten sonra sıra yöresel lezzetleri tatmakta. Mardin Süryani şarabı şarap konusunda oldukça iddialı.

Bakalım Mardin’in hangi lezzetleri dillere destan?

  • Genadir Çorbası
  • Kibbe Dolması
  • Lebeniye Çorbası
  • Haşlama İçli Köfte, İkbebet
  • Soğan Kebabı – Soğanlı Mardin Kebabı
  • Kaburga Dolması
  • Çağla Yemeği
  • Sembusek
  • Kiliçe (Mardin çöreği de denilir)
  • Accin
  • Mırra Kahvesi
  • Zingil Tatlısı
  • Kişk Çorbası
  • Muammara
  • Harire Tatlısı
  • Kahiye Tatlısı
  • Mardin Usulü Dizme
  • Kuru Patlıcan Dolması
  • Cevizli Börek
  • Peynir Helvası

Tarif için: Mardin Küliçesi (Mardin Çöreği)

Tarif: Mardin Küliçesi (Mardin Çöreği)

İşte, Mardin’de Olduğunuzu Buram Buram Hissettirecek 10 Yöresel Mekan!

1) Mezopotamya Çay Bahçesi

Mardin gezisine başlarken biraz çay ve kahve içip uykudan arınmak gerekli. Bunun için sizleri Mezopotamya Çay Bahçesi’ne davet ediyoruz. Mardin’e özel kahvelerin burada hazırlandığını ve doyumsuz şehir manzarası ile kahvenin hatrının 40 yılı da geçtiği bir adrestir Mezopotamya Çay Bahçesi. Sabahın ilk ışıklarında yahut gün batımında içinizi huzurla donatmak istediğinizde kahve yeriniz Mezopotamya!

Adres: 52. Işık Sokak, Teker Mahallesi, Mardin

mezopotamya çay bahçesi

2) Cercis Murat Konağı

Mardin’e gelip de Cercis Murat Konağı’nda mideyi doyurmadan gitmek olmaz. Mardin’in yöresel lezzetleri ve mezeleri bu konakta sizler için özenle hazırlanıyor. Alkollü ve alkolsüz içeceklerin de servis edildiği Cercis Murat Konağı’nda favori lezzet kaburga dolmasıdır. Et sevmeyenlerin kaburga dolmasını bayılarak yediği bu restoranda, Mardin’in leziz yemekleri bakır sinilerde sizleri bekliyor. Sıra gecesi keyfini ve yöresel lezzetleri burada yaşayabilirsiniz!

Adres: Birinci Caddesi, No: 517 (Birinci Cadde) Mardin

İletişim: 0482 213 68 41

cercis murat konağı mardin

3) Bağdadi

Bağdadi Restoran’ın kapısından içeri girdiğinizde sizi otantik bir hava büyüleyecek. Önce rüyada mıyım diye düşüneceksiniz sonra yöresel yemeklerden gelen koku ile gerçek dünyada olduğunuzu fark edeceksiniz. Erikli kebaptan Süryani şaraplarına kadar birbirinden farklı ve leziz tatlar Bağdadi’de masanızda. Kibar ve samimi personelleri ile gelen misafirlerini memnun etme amacını taşıyan Bağdadi Restoran, canlı müzik gecelerinde sizlere keyifli saatler yaşatacak. Mardin’de muhakkak uğramanız gereken bir mekandır Bağdadi!

Adres: Sar Vali Adil Sokak, No: 228, Mardin

İletişim: 0482 212 55 55

bağdadi mardin

4) Kebapçı Rido

Mardin’in geleneksel lezzetleri arasında yerini koruyan Mardin kebabı, Kebapçı Rido’da en lezzetli şekilde hazırlanıyor. Acılı sevenlere bol acılı, klasik lezzet isteyenlere ise acısız kebaplar sıcak sıcak hazırlanıyor. Ekşili salata, özel lavaş ekmek ve yayık ayran ile Mardin kebabı damaklarda unutulmaz bir tat bırakacak gibi görünüyor. 1922 yılından günümüze kadar aynı lezzeti yakalayan Kebapçı Rido’da yeriniz hazır.

Adres: Cumhuriyet Caddesi, Merkez, Mardin

İletişim: 0482 212 1515

kebapçı rido mardin

5) Seyr-i Merdin

Mardin’i hem tepeden seyredeyim hem de dillere destan yemeklerinden tadayım diyenlerin buluştuğu ortak nokta; Seyr-i Merdin oluyor. Kahvaltı, içli köfte, kuru dolma ve yemekten sonra mırra, Seyr-i Merdin’de yaşanır. Bu mekanın manzarası ve yemeklerin lezzeti gelen misafirlerin hayran kaldığı detaylardan biridir. Mezopotamya havasında kaybolmak ve Mardin yemeklerinin lezzetini almak için Seyr-i Merdin yemek mekanlarınız arasında yer almalı.

Adres: Teker Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi, No: 249, Mardin

İletişim: 0482 212 18 40

seyr-i merdin

6) Asude-i Merdin

Yerli ve yabancı misafirlerin Mardin lezzetlerini aynı tabakta tatması için geldiği Asude-i Merdin, gelenlerin beklentisini boşa çıkarmayacak kadar iddialı. Bir tabakta tam 6 lezzeti sunan bu restoran sizlere sembusek, Mardin dolması, kaburga dolması, Mardin içli köftesi ve daha pek çok lezzeti tattırıyor. Kahvaltı saati için de sevdiklerinizle buluşabileceğiniz Asude-i Merdin, yöresel kahvaltılıklar ile güne dinç başlamanıza yardım edebilir. Tüm lezzetleri denemek için programınıza bu restoranı eklemeyi unutmayın!

Adres: 13 Mart Mahallesi, 2010. Sokak, Mardin Merkez, Mardin

İletişim: 0533 241 1044

asude-i merdin

7) Antik Sur Restoran

Tarih kokan bir yapı içinde sıra gecesi eşliğinde Mardin yemeklerini tatmak için hazır olun. Antik Sur Restoran sizlere unutulmaz bir gece yaşatacak. Doyana kadar yiyebileceğiniz enfes yemekler, türküler eşliğinde gerçekleşen sıra gecesi ve samimi ortam Antik Sur’da sizinle. Mardin’i keyifli ve lezzetli hatırlamanız için tüm koşulları yerine getiren Antik Sur Restoran, sizleri uğurlarken midenizi de şenlendirecek. İçli köfteler, kaburga dolması, bol köpüklü yayık ayranı ve daha fazlası Antik Sur Restoran’da sofranızda.

Adres: Latifiye Mahallesi, Artuklu, Mardin

İletişim: 0482 212 24 25

antik sur restaurant mardin

8) Midyat Cağ Sofrası

Mardin’de tam manası ile yemek yemek istediğinizde önereceğimiz bir mekan daha var: Midyat Cağ Sofrası. Burada aradığınız her lezzet en taze şekilde tabağınızda. Mardin’in klasik lezzetleri ve Erzurum’un cağ kebabı bu restoranda aynı masada yer alıyor. Tüm yöresel lezzetlerin tadını merak edenler için; Midyat karışık lezzetler tabağını sipariş etmenizi tavsiye ederiz. Mardin’i yemekleri ile çok seveceksiniz.

Adres: Yeni Mahalle, Hükümet Bulvarı, Belediye Karşısı, Mardin

İletişim: 0482 462 44 45

midyat cağ sofrası

9) Cihan Lokantası

Mardin’de perde pilavının tek adresi Cihan Lokantası! Yöresel lezzetleri merak edenlerin uğradığı Cihan Lokantası kaburga dolması ile de damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Makul fiyatlar ile her cebe hitap eden Cihan Lokantası, keyifli bir yemek yemek istediğinizde aklınızda olacak bir adres.

Adres: Midyat Polis Karakolu Karşısı, Midyat, Mardin

İletişim: 0482 464 15 66

cihan lokantası mardin

10) Al Sahan Mardin

Mezopotamya’nın kalbi Mardin’de yemek mekanı listesinin son adresi Al Sahan oluyor. Mardin mutfağında önemli bir yer edinmiş kaburga dolmasını daha önce yeme fırsatınız olmadıysa mutlaka Al Sahan’da sipariş vermelisiniz. Kaburga dolmasının neden bu kadar meşhur olduğunu ancak tadını alınca anlayabilirsiniz. Mardin’de kaliteli ve güvenli bir restoran aradığınızda duraklardan biri de Al Sahan!

Adres: Vali Ozan Caddesi No: 16, 13 Mart Mahallesi, Mardin

İletişim: 0533 241 10 44

al sahan mardin

Mardin Gezi Rehberi – Yapılacaklar Listesi

Türkiye içinde kısa bir tatil yapmak istiyorsanız, göreceğiniz şehirlere Mardin’i muhakkak eklemelisiniz. Mardin gezilecek yerler listesi ile sizi çok ilginç yerlere götürebilir. Mardin taş evleri karşısında adeta büyüleneceksiniz. Özellikle de gün batımına doğru bir zamanda gidiyorsanız, biten bir günü eski Mardin evlerinde uğurlayabilirsiniz. Vaktiniz varsa Mardin sıra gecesi keyfini yaşamadan dönmeyin deriz. Gecenin sonunda mırra ya da Mardin dibek kahvesi içip yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Tarih ve medeniyet kokan Mardin’de nerelere gidebilirim diyorsanız; işte sizler için hazırlanan Mardin gezi rehberi ve görmeniz gereken adresler:

  • Mardin Kalesi
  • Deyrulzafaran Manastırı
  • Zinciriye Medresesi
  • Ulu Cami
  • Kasımiye Medresesi
  • Meryem Ana Kilisesi
  • Kırklar Kilisesi
  • Sabancı Mardin Kent Müzesi
  • Dara Antik Kenti
  • Geleneksel Mardin Evleri
  • Hatuniye Medresesi
  • Altunboğa Medresesi
  • Şehidiye Cami
  • Savurkapı Medresesi
  • Revaklı Çarşı
  • Mardin Çarşısı – Telkari
Mardin kalesi

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Adana’da Ne Yenir? Nereye Gidilir? Kebap Cennetinde En İyi 10 Restoran

Hatay’da Nerede Ne Yenir? Gitmeniz Gereken 11 Meşhur Lezzet Durağı

Şanlıurfa’da Ne Yenir? Dillere Destan 11 Yöresel Lezzet – En İyi Mekanlar

Gaziantep’te Ne Yenir? Kesinlikle Tatmanız Gereken 10 Yöresel Lezzet

Mersin’de Ne Yenir? Tantuni ve Cezerye Cennetinde En İyi 10 Mekan

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Damaklarda İz Bırakan Fındıkpare Tarifi

Damaklarda İz Bırakan Fındıkpare

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Mardin Yöresel Tatlısı Harire Tarifi

Mardin Yöresel Tatlısı Harire

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Lezzet Durağı Kurabiye Tarifi

Lezzet Durağı Kurabiye

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Damaklarda İz Bırakan Fırında Soslu Tavuk Tarifi

Damaklarda İz Bırakan Fırında Soslu Tavuk

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Harire Tatlısı (Mardin'in Yöresel Tatlısı) Tarifi

Harire Tatlısı (Mardin'in Yöresel Tatlısı)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Damakta İz Bırakacak 3-4 Kişilik Sütlaç Tarifi

Damakta İz Bırakacak 3-4 Kişilik Sütlaç

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri