Havuç Suyu Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Ne Zaman İçilmeli?

Havuç Suyu Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Ne Zaman İçilmeli?

Havuç Suyunun Daha Önce Duymadığınız Faydaları

Mutfakların sevilen besleyici sebzelerinden biri olan havuç faydaları ile yemeklerin salataların vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Hafif tatlı şekerli tadı sayesinde sofralara lezzet katan havuç, çiğ halde de tüketilebildiği gibi suyu sıkılarak da içilir.

havuç suyu

Havuç Suyu Faydaları Nelerdir?

  • Kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen havuç suyu faydaları İbrahim Saraçoğlu ifadesiyle bilhassa prostat kanseri ve kolon kanserine karşı etkilidir.
  • Havuca turuncu rengini veren beta-karoten içeren sebze, yüksek oranda A vitamini içerdiği için göz sağlığına iyi gelir. Yaşlılığa bağlı göz hastalıkları ve katarakt gibi rahatsızlıkların riskini azaltır.
  • Cilt sağlığına faydalı olan havuç suyu, yüksek miktarda antioksidan içerir. İçeriğindeki antioksidan ile cildi dış etkenlere karşı korur ve cilt lekelerini gidermeye yardımcı olur. Ciltle birlikte özellikle tırnaklara ve saçlara faydalıdır. Havuç suyu saça faydaları arasında ise özellikle saçları beslemesi yer alır.
  • Kalp sağlığına iyi gelen havuç suyu, kan temizleyici özelliği sahiptir. Kanın vücutta dolaşımını hızlandırır ve zararlı radikallere karşı mücadele ederek damar tıkanıklığının önüne geçmeye yardımcı olur ve böylece kalbin daha sağlıklı çalışmasına imkan verir.
  • Havuç suyu beyin sağlığına iyi gelir. Beyindeki sinir hücrelerini koruyarak zarar görmüş hücreleri onarmaya yardımcı olur. Özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan unutkanlık, bunama ve düşünmede zayıflamaya karşı beyin hücrelerini onarıcı etki yapar. Daha rahat düşünmeye imkan verir ve havuç suyu
  • Alzheimer üzerinde önleyici etkilere sahip olduğu bilinir.
  • Gelişim çağında kas yapısının sağlıklı gelişimine imkan tanır. Yetişkinlerde de kasların sağlıklı kalmasını destekler.

havuç suyu faydaları

Havuç Suyu Neye İyi Gelir?

Havuç suyu, cilt sağlığından zihin sağlığına kadar birçok açıdan vücuda iyi geldiği için tüketecek olanlar “havuç suyu mideye iyi gelir mi” veya “havuç suyu kansere iyi gelir mi” diye merak eder. Havuç suyu kansere karşı koruyucu etkiye sahip olduğu için kansere iyi geldiği bilinir. Ayrıca mideyi kuvvetlendirici etkisi bulunur ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır.

Havuç suyu hamile kadınlara da tavsiye edildiği için anne adayları tarafından “havuç suyu amniyon sıvısını arttırır mı” diye merak edilir. Havuç suyu amniyonu arttırır, anne adaylarına zindelik verir ve bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar. İçeriğindeki A vitamini sayesinde kan basıncı düzenler ve daha sağlıklı bir hamilelik geçirmeye imkan verir.

Havuç suyunun iyi geldiği diğer bir durum ise cinselliktir. Cinsel dürtüyü arttırma özelliği olan besin, cinsel arzuyu artırır ve havuç suyu sperm sayısını arttır. Özellikle erkeklerde iktidarsızlığa karşı faydalı olabileceği söylenmektedir.

havuç suyu nasıl yapılır

Havuç Suyu Kalori ve Besin Değeri

Lezzeti ve besin değeri ile tam bir vitamin deposu olan havuç suyu kalori açısından yüksek kalorili bir besin olarak biliniyor. Aksine 200 ml’lik bir su bardağı havuç suyunda 80 kalori bulunur. Tatlı bir sebze olduğu için kilo aldıracağı sanılan sebze suyu düşük kalorili bir besin olduğu için gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Özellikle aç kalmadan zayıflamak isteyenlerin menülerine giren sebze suyu, yüksek oranda lif içerdiği için de yiyeceklerin yağa dönüşmesini engeller ve bağırsakları çalıştırır.

Havuç suyunun besin değerlerine bakıldığında ise B grubu vitaminleri ile birlikte A, C ve K vitaminleri içerir. Mineral bakımında ise potasyum, çinko, bakır mineralleri açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca yüksek oranda lif içerir ve 1 su bardağı havuç suyunda yaklaşık olarak 3 gram lif bulunduğu için kadın ve erkeklerde günlük lif ihtiyacının bir bölümünü kolaylıkla karşılar.

Karbonhidrat açısından düşük bir sebze olduğu için diyet yapanlara tavsiye edilir. Şeker açısından bakıldığında ise orta boy bir su bardağında 6 grama yakın şeker bulunan “havuç suyu şekeri yükseltir mi” ve “havuç suyu asit mi baz mı” diye merak edilir. Havuç şeker içeren bir sebze olduğu için şeker hastalarının havuç suyu içmeden önce doktora danışmaları gerekir ve havuç suyu pantotenik asit ve folik asit içerdiği için asidik yapıdadır.

Detaylı bilgi için: Havuç Kaç Kalori?

havuç suyu

Havuç Suyu Nasıl Yapılır?

Havuç sebzesinden hazırlanan havuç suyu hazırlamak oldukça kolaydır. Bir su bardağı havuç suyu için 4-5 tane havucu soğuk suyla yıkayarak işe başlanır. Sebze fırçası ile yıkanan havuçların kabukları soyulur. Eğer organik havuç kullanıyorsanız kabuklarını soymaya gerek yok. Soyulan havuçlar 1-2 cm büyüklüğünde parçalara bölünerek blendera atılır. Püre haline gelene kadar blenderda kıyılan havuçlar, bölünmüyorsa az miktarda su eklenebilir. Sebzeler tamamen püre haline geldikten sonra elde ettiğiniz karışıma bir miktar su ekleyebilirsiniz.

Kullandığınız havuç miktarına bağlı olarak yaklaşık bir bardak önceden kaynamış suyu hazırladığınız karışıma ekleyin ve su eşit dağılana kadar iyice karıştırın. Püre halindeki karışıma su eklemek püre halindeki havuçların kıvamını inceltir ve daha lezzetli bir havuç suyu elde etmenizi sağlar.

havuç suyu kürü

Havuç Suyu Ne Zaman ve Ne Kadar İçilmeli?

Havuç suyu genellikle taze tüketilmesi tavsiye edilen bir sebze suyudur. Taze sıkıldığında sabahları içilebildiği gibi gün ortasında da tüketilebilen havuç suyu kürü, akşamları da içilebilir. Genellikle günde bir veya iki bardak içilmesi vücut için yeterli olur.

Düzenli tüketileceği zaman günün aynı saatlerinde alınması sağlık açısından daha faydalı olur. Özellikle düzenli tüketilmek istendiğinde akşam yemeklerinden sonra bir veya iki bardak içilmesi tavsiye edilir. Akşam yemeğinden sonra tüketildiğinde ardından başka bir şey yenmemesi önerilir. Düzenli tüketildiğinde “havuç suyu cilde renk verir mi” diye merak edilebilir. Düzenli içildiğinde cilde turuncumsu bir renk kazandırır ve cildin parlak görünmesini sağlar.

havuç suyu tarifi

Vitamin Deposu 4 Farklı Havuç Suyu Tarifi

Taze sıkılarak tüketilmesi tavsiye edilen havuç suyu, farklı şekillerde hazırlanabilir.

1) Tam Bir Vitamin Deposu: Havuç, Mandalina ve Elma Suyu

Havuç, mandalina ve tatlı elmanın sıkılması ile elde edilen havuç suyu, tam bir vitamin deposu. Hem havucun ve elmanın hem de mandalinanın vitaminlerini taşıyan tarif, özellikle kış aylarında mutfaklardan eksik edilmemeli. Havuç, Mandalina, Elma Suyu

Tarif: Havuç, Mandalina, Elma Suyu

2) Lezzetli ve Besleyici Havuç Suyu

Normal havuç suyundan farklı bir yöntemle hazırlanan tarif; limon, limon tozu ve şeker ile hazırlanır. Özellikle limonun ekşi tadı ile havucun tatlılığını birleştirerek lezzetli ve sağlıklı bir içecek elde edebilirsiniz. Sabah kahvaltılarında veya öğün aralarında içebileceğiniz sebze suyu, içinde havuç parçacıklarını da barındırdığı için mutlaka denenmesi gereken tarifler arasında. Havuç Suyu

Tarif: Havuç Suyu

3) Havucun En Saf Hali: Taze Havuç Suyu

Taze sıkılıp hemen tüketilen havuç suyu tarifi, havucun saf tadını taşır. En sade ve vitaminli haliyle masalara gelen taze havuç suyu, tüm ailecek içebileceğiniz tariflerden biri. Aynı zamanda kolay hazırlanan tarifi sağlıklı bir içecek istediğinizde kısa sürede hazırlayabilirsiniz. Taze Havuç Suyu

Tarif: Taze Havuç Suyu

4) Kırmızı Pancar, Kereviz, Havuç Suyu

Farklı bir havuç suyu tarifi denemek isteyenlere hitap eden pancar, kereviz ve havuçtan oluşan sebze suyu, kış sebzelerinin vitaminlerini taşır. Pancardan rengini aldığı koyu kırmızı rengi ile besleyici değerleri yüksek olan sebze suyunu özellikle kış aylarında denemelisiniz. Ayrıca elma da içerdiği için oldukça lezzetli olan tarif, kısa sürede hazırlanır. Kırmızı Pancar, Kereviz, Havuç Suyu

Tarif: Kırmızı Pancar, Kereviz, Havuç Suyu

Havucun Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Siyah Havucun Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Havuç ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri