Hindistan Cevizi Yağının Duymadığınız Faydaları
Tropik iklimin hüküm sürdüğü her yerde yetişebilen Hindistan cevizi, kumlu ve tuzlu toprakta yetişebilen nadir ağaçlardan biri olması nedeniyle mucizevi meyve olarak adlandırılır. Hindistan cevizi ağacı 5-6 yaşına gelene kadar hiç meyve vermez. 12 yaşında en verimli dönemini yaşayan ağacın meyveleri 12 ayda olgunlaşabilir. Hindistan cevizinin toplama süreci de en az yetiştirilme süreci kadar meşakkatli olması ile bilinir.
Hindistan Cevizi Yağı Nedir?
Tam olarak olgunlaşmış hali kahverengi olan Hindistan cevizi, sert kabuğunun altında lezzetli ve etli meyve kısmını saklar. Beyaz etli iç kısmı iyice ezilerek Hindistan cevizi sütü olarak adlandırılan madde elde edilir. Hindistan cevizi yağı elde edilebilmesi için bolca sabır ve özen gerekir. Elde edilen süt, uzun saatler boyunca bekletilir. Bekleme süreci sonucunda yağ katmanı sütün üst kısmında birikir ve son günlerde giderek popülerleşen Hindistan cevizi yağı elde edilir.
Oda sıcaklığında katı formda olan Hindistan cevizi yağı, meziyetleri ve faydaları ile günden güne popülerleşir. Anne sütünde bol miktarda bulunan laurik asitce ve antioksidan içeren polifenollerce zengin olması, mutfağımızda git gide daha fazla kendine yer bulmasına neden olur. Rende formundayken tanıştığımız hindistan cevizi, sütünden sonra yağı ile de tariflerimizde kendine yer bulur.

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir? Ne işe Yarar?
- Hindistan cevizi yağı, orta zincirli yağ asitleri olarak bilinen kaprilik, laurik ve capric asit yönünden zengin olması sebebi ile yeryüzündeki en sağlıklı yağlar arasında bulunur.
- İyi huylu kolesterolün yükselmesinde içinde bulunan sağlıklı yağ asitleri nedeniyle kan basıncını dengeliyor ve kalp hastalığını engeller.
- Alzheimer hastalarının etkilerini yavaşlattığı ile ilgili çok sayıda araştırma bulunur.
- İçeriğindeki zengin bileşenlerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Araştırmaların çoğu kansere karşı koruyucu gıda maddeleri arasında yer aldığını ispat eder. Kanser hastalığının tedavisi sırasında hastaların kullanması tavsiye edilir.
- Sindirimi kolay yağlar arasında yer alması, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir etki sağlar. Hatta reflü gibi mide sıkıntılarında ağrı dindirici olarak kullanılabilir.
- Barındırdığı yüksek kalitedeki yağ asitleri, onu vücut için iyi bir enerji kaynağı yapar.
- Cildi besleyici, nemlendirici ve onarıcı etkisi bulunması nedeni ile doğal bakım ürünü olarak tercih edilebilir.
- Yiyerek ve dışarıdan tatbik edilerek kullanıldığı durumlarda yaşlanma geciktirici etkisi bulunur.
- Antibakteriyel ve antifungal özelliğinin yanı sıra güneşin olumsuz etkilerini azaltıcı etkisi de bulunur.
- Kendin yap ürünlerin vazgeçilmez malzemesi olan Hindistan cevizi yağı cilt bakımında tercih edilen doğal ürünlerin başında gelir. Antifungal ve antibakteriyel özelliği sebebiyle seyreltilerek ağız bakım suyu gibi kullanılabilir.
- Mısır nişastası ve karbonat ile birlikte karıştırılarak doğal deodorant yapılabilir.
- Hindistan cevizi yağı saç bakımı denince en çok tercih edilen yağların başında gelir.
- Hindistan cevizi yağı kremi, cildinin ihtiyaç duyduğu bakımı gerçekleştirir ve yaşlanma etkilerine karşı doğal bir krem olarak değerlendirebilir.

Hindistan Cevizi Yağının Zararları Nelerdir?
Hindistan cevizi yağı kalori değerleri nedeniyle dikkatli tüketilmesi tavsiye edilen ürün grubu arasında yer alır. Kontrolsüzce tüketimi kilo alımına neden olabilir. Fazla tüketilmesi halinde karaciğeri yorabilir, beyin ve sinir sistemi üzerinde olumsuz durumlara neden olabilir.
Hindistan cevizi yağı organik olması durumunda mucizevi yağ olarak tanımlanır. İçeriğindeki zengin bileşenler her ne kadar sağlık üzerinde olumlu etkilerde bulunsa da, hindistan cevizi ve hindistan cevizinden üretilen ürünler alerji yapma ihtimali yüksek olan ürünlerin başında gelir. Taze olarak tüketilmediği durumlarda toksik etkiler yapabilen yağ, doymuş yağ oranı yüksek olan yağlar arasında yer alır. Fazla miktarda tüketilmesi kalp ve damar sağlığına darbe indirebilir. Diğer taraftan yüksek ısı ile karşı karşıya kaldığında trans yağlarla benzer özellikler göstererek sağlığı tehlikeye atabilir. Kısaca hindistan cevizi yağını günlük beslenme rutinine katmak için bir doktora danışılması önerilir.
Hindistan cevizi yağı, cilt bakımında kontrolsüz kullanıldığında, yağ bezesi yapma ihtimali yüksek ürünler içinde yer alır. Özellikle göz altına uygulandığı durumlarda kontrollü ve özenli olunması tavsiye edilir.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Yapılır?
Hindistan cevizi yağı kullananlar, sunduğu faydalardan vazgeçmek istemez. Tropikal iklim esaslı bir yağ olması nedeniyle, organik etiketli çeşitleri başta olmak üzere, her zaman ulaşılabilir fiyatlara satılamaz. Hal böyle olunca pek çok kişi Hindistan cevizi yağını ev ortamında üretmenin yöntemini arar.
Islak öğütme, kaynatma ya da kurutma yöntemlerinden biri tercih edilerek ev ortamında Hindistan cevizi yağı elde edilebilir.
- Olgunlaşmış Hindistan cevizinin etli bölgesinin bir mutfak robotu yardımı ile öğütülmesine dayanan ıslak öğütme yöntemi, Hindistan cevizi sütü eldesinde de tercih edilir. Ezilen parçalar tülbentten geçirilerek elde edilen Hindistan cevizi sütü, 24 saat kadar bir süre bekletilir. Üst kısmında biriken yağın toplanması ile hindistan cevizi yağı elde edilir.
- Rende Hindistan cevizinden yağ elde edilmesi için kullanılan kaynatma yöntemi, taze hindistan cevizinin yanı sıra marketlerde satılan rende hindistan cevizlerinden yapılabilir. Taze hindistan cevizi kullanılacaksa, kabuğa yakın sert kısmın rendelenmesi gerekir. Sıcak su ile blenderdan geçirilen Hindistan cevizi rendeleri, bir tülbent yardımı ile süzülür. Posadan ayrılan sıvı kısım hafif kahverengi bir renk alana dek kaynatılır. Sonrasında kenarda soğumaya bırakılan sıvının üst kısmında biriken kısım kıymetli Hindistan cevizini oluşturur.
- Kurutma yöntemi ise; kabuğundan ayrılmış hindistan cevizinin küçük parçalara bölünerek fırında ya da güneş altında kurumasına dayanır. Kuruyan parçaların iki kere katı meyve sıkacağında geçirilmesi gerekir. Kavanoza aktarılan sıkılmış parça 24 saat bekledikten sonra Hindistan cevizi yağını kullanıma sunulur.

Hindistan Cevizi Yağı Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?
Kalori zengini olarak tanımlanan Hindistan cevizi yağı, termojenik yani metabolizma hızlandırıcı besinler arasında başı çeker. Günde maksimum iki tatlı kaşığı olacak şekilde tüketilmesi tavsiye edilen yağ, kalori sınırlandırılması yapılan sağlıklı diyetlerle birlikte kullanıldığında belin incelmesine yardımcı olur. 1985 tarihinde fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, içeriğinde yer alan kaptik asitin tiroidin çalışmasını düzenleyerek vücudun daha fazla kalori yakmasına yardımcı olduğu anlaşıldı. Araştırma, aynı oranlarda kalori alındığı durumlarda Hindistan cevizi yağı kullanan grubun %23 daha az kalori depoladığını da gözler önüne serdi.
Hindistan cevizi yağı kahve ile birlikte kullanıldığında, metabolizmayı hızlandırıcı bir etki gösterir. İştahını kontrol ederken kalori yakımını hızlandırmak isteyenler Türk kahvesi, filtre ya da granül kahve içerisine bir tatlı kaşığı kadar Hindistan cevizi yağı ilave ediebilir. Aromatik yağların başında gelen Hindistan cevizi, kahveye keyifli bir lezzet de katar. Hindistan cevizi yağlı kahve, ara öğün olarak kullanıldığında gereksiz yere atıştırmaların önüne geçer. Hindistan cevizi yağını ara öğün olarak kullanmak isteyenler, yulaf lapalarının içine katma ya da meyve ile birlikte tüketme seçeneklerinden birini tercih edebilir. Hindistan cevizi yağı, ketojenik diyet yapanlar için sağlıklı bir kalori ve yağ kaynağı olarak da kabul edilir.

Hindistan Cevizi Yağı Nereden Alınır? Fiyatı Ne Kadardır?
Tropik iklimin hediyeleri arasında yer alan Hindistan cevizi yağı aktar başta olmak üzere organik ürünler satan dükkanlar, gurme reyonları bulunan marketler ve internet siteleri üzerinden satılır.
İçindeki vitamin ve mineral değerlerinin korunması için soğuk sıkım tekniğiyle üretilen Hindistan cevizi yağlarını tercih etmek gerekir. Oda sıcaklığında katı yapıda olması gereken yağ, sıvı formdaysa doğallığından şüphelenmeniz yerinde olabilir. Maliyetleri düşürmek için baz bir yağ ile karıştırılarak piyasaya sürülen Hindistan cevizi yağı çeşitleri bulunur. Özellikle organik etiketine sahip olan ürünlerin fiyatları kolay kolay ulaşılabilecek rakamlar arasında yer almadığı için bazı tüketiciler işlenmiş Hindistan cevizi yağlarına yönelebilir. Baz yağ ile seyreltilmiş Hindistan cevizi yağlarını tercih etmek yerine evde Hindistan cevizi yapma metotlarından birini deneyebilir, kendi saf Hindistan cevizi yağınızı güvenle kullanabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Yenir? Hindistan Cevizi Yağı Besin Değerleri
‘Hindistan cevizi yağı yenir mi?’ sorusunun ardında, yağın piyasaya ilk sürüldüğü zamanlarda kozmetik amaçlı kullanılan bakım yağı olarak pazarlanması yatar. Bir tatlı kaşığında 44.6 kcal içeren Hindistan cevizi yağı, dünyada yaygın olarak kullanılan yağların başında gelir. Laurik ve miristik yağ asitlerince zengin olan hindistan cevizi yağını %90 doymuş yağ asidi sebebiyle dikkatli tüketmek gerekir.
Odası sıcaklığında katı olması nedeniyle kek, pasta ve kurabiye yapımında tercih edilen Hindistan cevizi yağı, aromatik tadı nedeniyle salatalara çok yakışır. Pilav ve tencere yemeklerinde yağ olarak kullanılabilecek ürün, kahve ve milkshake benzeri içeceklere karıştırılarak tüketilebilir. Meyvelerle birlikte sağlıklı atıştırmalıklar yapılabilen yağ, veganlar için tereyağı alternatifi olarak görülür. Hindistan cevizi yağı yemek için çok sayıda sağlıklı alternatif bulunsa da kıvamı ve lezzeti nedeniyle işlenmiş gıdalarda da sıklıkla kendine yer bulabilir.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.