Kantaron Yağının Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Kantaron Yağının Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi

Kantaron Yağı: Cilt Lekelerine Doğal Formül!

Kantaron, bilimsel adı Hypericum perforatum olan bir bitki türüdür. İngilizce’de “St. John’s Wort” olarak da bilinir. Kantaron, tıbbi ve terapötik özelliklere sahip olduğu bilinen bir bitkidir ve geleneksel olarak çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmıştır. Anadolu coğrafyasında kantaron bitkisi; sarı kantaron, kılıçotu, kanotu, mayasıl otu ve koyunkıran isimleriyle de anılmaktadır.

Kantaron bitkisi, içerisinde bir dizi bileşik barındırır. En önemlilerinden biri, hipericin adı verilen bir bileşiktir. Ayrıca, hiperforin, flavonoidler ve tanenler gibi diğer bileşikler de bulunur. Bu bileşiklerin, bitkinin potansiyel terapötik özelliklerine katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.

Peki kantaron bitkisinden elde edilen yağın faydaları nelerdir? Kantaron yağı ne işe yarar ve neye iyi gelir?

Kantaron Yağının Faydaları

  • Cilt lekelerine ve yara izlerine iyi gelir.
  • Cilt nemlendirir ve gençleştirir.
  • Enfeksiyon hastalıklarından korur.
  • Kabızlık ve şişkinliğe iyi gelir.
  • Saç problemlerini (kırık, dökülme, kepek) giderir.
  • Menopoz belirtilerini hafifletir.
  • Antidepresan etkilidir.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

kantaron yağının faydaları

Cilt Lekelerine ve Yara İzlerine İyi Gelir

Cilt yaralarının ve yanıkların tedavisinde doğal kantaron yağı kullanılabilir. Kantaron yağı, antienflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu nedenle, cilt yaralarının ve yanıkların tedavisine yardımcı olabilir. Ciltteki tahrişi azaltabilir, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir.

Yaraların, mikrop kapmasını ve iltihap oluşumunu engeller. Ameliyat izi, kesik gibi yara izlerinin kolay iyileşmesini sağlar. Cildi ölü hücreden arındıran ve hücrelerin daha çabuk yenilenmesini sağlayan kantaron yağı leke giderici etkisi sayesinde cildin daha canlı görünmesi için de kullanılır.

kantaron yağı cilde faydaları

Cildi Nemlendirir ve Gençleştirir

Doğal kantaron yağı, cilt yaşlanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Kantaron yağı, antioksidanlar açısından zengin bir bitkisel yağdır. Bu nedenle cildi serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak yaşlanma belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir ve cildin genç ve sağlıklı görünmesini destekleyebilir.

kantaron yağı cilde faydaları

Enfeksiyon Hastalıklarından Korur

Kantaron yağının antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri nedeniyle küçük kesikler, sıyrıklar, yüzeysel yanıklar ve hafif cilt enfeksiyonları gibi yüzeysel cilt sorunlarının tedavisine yardımcı olabilir. Kantaron yağının akneye neden olan bakterilerin büyümesini engelleyebileceği ve ciltteki inflamasyonu azaltabileceği düşünülür.

Bu nedenle, bazı kişiler kantaron yağını akne tedavisine yardımcı olmak için kullanabilirler. Kantaron yağının antienflamatuar özellikleri, ciltteki inflamasyonu hafifletmeye ve egzama bölgelerindeki kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilir.

kantaron yağı cilde faydaları

Kabızlık ve Şişkinliğe İyi Gelir

Kantaron yağı ağız yoluyla çok az miktarda alındığında sindirim sistemini düzenleyici bir etki gösterebilir. Gaz problemleri, kabızlık ve şişkinlik şikayetlerini hafifletebilir. Yoğurda, suya ya da çay şeklinde sıcak suya birkaç damla kantaron yağı damlatılıp tüketilebilir. Kronik hastalığınız, gebelik şüpheniz veya düzenli ilacınız var ise kullanım öncesi doktor görüşü almanızı öneririz.

kantaron yağı hazımsızlık

Saçları Besler ve Güçlendirir

Kantaron yağı, saç derisini besleyen ve nemlendiren doğal bir yağdır. Kuru saç derisi, kepek ve kaşıntı gibi sorunları önlemeye yardımcı olabilir. Kantaron yağı, saç köklerini güçlendirici etkiye sahip olabilir ve saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu, saçların daha sağlıklı ve güçlü kalmasına katkıda bulunabilir.

Kantaron yağı, saçlara doğal parlaklık kazandırabilir ve saçların canlı ve parlak görünmesine yardımcı olabilir. Saç derisindeki irritasyonu azaltır: Kantaron yağı, saç derisindeki irritasyonu ve inflamasyonu hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu, kaşıntı ve saç derisi tahrişini azaltabilir.

Saç bakımı için diğer bitkisel yağlara aşağıdaki blog yazımızdan ulaşabilirsiniz:

En İyi 10 Bitkisel Saç Bakım Yağı, Kullanımı

kantaron yağı saça faydaları

Menopoz Belirtilerini Hafifletir

Kantaron bitkisi, hafif depresyon ve kaygı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceği düşünülen doğal bir bitkidir. Bu nedenle, menopoz döneminde ortaya çıkabilen ruh hali değişiklikleri üzerinde olumlu etkileri olabilir.

Menopoz ateşi, menopoz döneminde hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkan bir semptomdur ve kadınlar arasında oldukça yaygındır. Sıcak basmaları, ani bir şekilde yüzün ve vücudun diğer bölgelerinin kızarması, terleme ve ani ısı artışı ile karakterizedir.

Kantaron yağının antienflamatuar ve sakinleştirici özelliklere sahip olduğu bilinir, bu nedenle bazı insanlar menopoz semptomları hafifletmek için kantaron yağı kullanmayı tercih edebilirler.

menopoz

Antidepresan Etkilidir

Kantaron bitkisi, içerdiği bileşikler nedeniyle nörotransmitterlerin düzenlenmesine ve beyindeki ruh hali üzerinde etkili olan serotonin, dopamin ve noradrenalin gibi kimyasal maddelerin düzeylerini değiştirebileceği düşünülür. Bu nedenle, hafif ve orta düzeyde depresyon semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceği bilinmektedir.

Kantaron yağı veya kantaron bitkisi, bazı ülkelerde hafif depresyonun tedavisinde bitkisel bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Ancak, depresyon gibi ciddi ruhsal sağlık sorunları için kantaron yağının veya diğer bitkisel ürünlerin, doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçların yerini alması veya kendi kendine tedavi yöntemi olarak kullanılması uygun değildir.

Depresyon etkilerini hafifleten lavanta yağı hakkında bilgi almak için inceleyebilirsiniz:

Lavanta Yağı Faydaları, Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

depresyon

Kantaron Yağı Faydaları Hakkında Bilimsel Çalışmalar

Hafif ve Orta Şiddette Depresyonun Tedavisi

Cochrane Review tarafından yapılan bir çalışma, kantaron yağının hafif ve orta şiddette depresyon tedavisinde plaseboya göre etkili olduğunu göstermiştir. (2016)

Journal of Nervous & Mental Disease dergisinde yayınlanan bir meta-analiz çalışması, kantaron yağının depresyon tedavisinde plaseboya göre daha etkili olduğunu bulmuştur. Ancak antidepresan ilaçlarla karşılaştırıldığında etkisinin daha az olduğu sonucuna varılmıştır. (2016)

 

Anksiyete Tedavisi

Journal of Ethnopharmacology’de yayınlanan bir çalışma, kantaron yağının anksiyete bozukluğu ve diğer bazı koşulların tedavisinde olumlu etkileri olabileceğini öne sürmüştür. (2016)

 

Yara İyileşmesini Destekleme

Phytotherapy Research dergisinde yayınlanan bir inceleme, kantaron yağının yara iyileşmesini destekleyici özelliklere sahip olduğunu ve anti-inflamatuar, antiseptik etkilere sahip olabileceğini belirtmiştir. (2018)

 

Cilt Sağlığı

Biotechnology and Applied Biochemistry dergisinde yayınlanan bir çalışma, kantaron yağının antioksidan özellikleri ve ciltteki serbest radikallere karşı koruyucu etkileri olduğunu göstermiştir. (2019)

 

Anti-inflamatuar ve Analjezik Etkiler

Fitoterapia dergisinde yayınlanan bir çalışma, kantaron yağının anti-inflamatuar ve analjezik etkilere sahip olduğunu öne sürmüştür. (2016)

 

Bu çalışmalar, kantaron yağının depresyon, anksiyete, yara iyileşmesi, cilt sağlığı ve anti-inflamatuar etkiler gibi birçok alanda potansiyel faydaları olduğunu düşündürebilir. Ancak, bitkisel ürünlerin kullanımı her bireyde farklı şekilde etki gösterebilir ve yan etkileri olabilir. Kantaron yağı veya diğer bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmak ve kaliteli ürünler tercih etmek önemlidir. Ayrıca, daha yeni araştırmaların takip edilmesi ve güncel bilgilere ulaşılması da önemli bir husustur.

Kantaron Yağı Ne İşe Yarar?

Hastalıklardan koruyan, cildi ve saçı besleyen, yara izlerini hızla iyileştiren kantaron yağı dahilen ve haricen kullanılabilir. Haricen kullanımda cilde masaj yoluyla uygulanır.

Alerjik durumların önüne geçmek amacıyla kantaron yağını önce bileğinizin iç kısmında test etmenizi öneririz. Dahili kullanımda günlük kullanımın 1 tatlı kaşığını geçmemesi önerilir. Kullanım öncesi mutlaka doktor görüşü alınız.

Yara İzleri Tedavisi İçin Kullanımı

Kantaron yağının en yaygın kullanım alanı yara izi tedavisidir. Kantaron yağı hücre yenileme özelliği sayesinde yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Yarada mikrop ve iltihap oluşması engeller. Yanık tedavisinde de oldukça etkilidir. Yanık acısını büyük ölçüde hafifletir. Yanık izlerini iyileştirir. Açık yara ve benzeri durumlarda kullanım öncesi mutlaka doktor onayı alınız.

Cilt Bakımı İçin Kullanımı

Kantaron yağı, cilt bakımı amacıyla kullanılan yağlardan biridir. Kantaron bitkisinden elde edilen yağların en önemli özellikleri hücre yenilenmesini desteklemesi ve süreci hızlandırmasıdır. Bu etki sayesinde yaşlanma belirtilerini geciktirir. Kırışıklıkları önler, var olan kırışıklıkların görünümünün azalmasına yardımcı olur.

Cildin elastikiyetini artırır, nem oranını dengeler. Cildin daha canlı ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Cilde düzenli olarak kantaron yağı uygulamak ciltteki leke, yara ve yanık izlerinin görünümünü azaltır.

Özellikle sivilce ve akne tedavisinde çok etkilidir. Antiseptik özelliği sayesinde akne ve sivilce oluşumuna zemin hazırlayan faktörleri ortadan kaldırır. Egzamaya karşı etkili bir doğal ilaçtır. Egzamanın sebep olduğu kaşıntıyı giderir, kızarıklığı yok eder, ciltteki acıyı hafifletir.

Doğrudan güneşe maruz kalma gibi durumlarda cilt rengi bölgesel olarak koyulaşabilir veya ciltte lekeler oluşabilir. Kantaron yağı bu lekeleri ve cilt tonu eşitsizliklerini ortadan kaldırır. Kantaron yağı bebeklerdeki pişiği önleme ve tedavi konusunda doğal bir merhemdir. Kantaron yağı doğrudan cilde uygulanabilir. Ancak alerji testi yapılmalıdır ve doktor onayı alınmalıdır.

Saç Bakımı İçin Kullanımı

Zengin içeriği ile dikkat çeken kantaron yağı, saç bakımı için de kullanılabilir. Kantaron yağı düzenli olarak saç diplerine ve saç uçlarına uygulandığında saç kırıklarını azaltır. Saç diplerine masaj yaparak uygulandığında kepeklenme ve saç dökülmesi sorununu azaltır. Saçın sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. Saça daha canlı ve parlak bir görünüm kazandırır. Saç derisindeki egzama ve tahriş sorununa karşı etkilidir.

Enfeksiyon Hastalıkları Tedavisi İçin Kullanımı

Çok fazla bilinmese de kantaron yağı enfeksiyonlara sebep olan virüs, mantar ve bakterilere karşı etkilidir. Bu özelliği sayesinde enfeksiyon hastalıkları tedavisinde kullanıldığını hatta düzenli kullanımda bu tür hastalıkları önlediğini söylemek mümkündür.

Özellikle akneler, cilt üzerinde meydana gelen enfeksiyonlar, uçuk ve mantar gibi rahatsızlıkların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Harici olarak doktor onayı aldıktan sonra uçuk, mantar veya benzeri durumlarda kullanabilirsiniz.

Sindirim Sistemini Düzenleme Amaçlı Kullanımı

Kantaron yağının dahili kullanımı sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Özellikle yemeklerden önce alınan bir çay kaşığı kantaron yağı sindirimi hızlandırır, şişkinlik, kabızlık, gaz sancısı ve karın ağrısı gibi sorunları engeller.

Kantaron yağı dahili olarak, yani ağız yoluyla tek başına veya yoğurt, ekmek gibi besinlerle birlikte alınabilir. Herhangi bir rahatsızlığınız veya düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa, kantaron yağı kullanmadan önce hekiminize danışmanızı öneririz.

Ağrıları Hafifletmek Amacıyla Kullanımı

Bacak ve sırt ağrılarından muzdaripseniz, kantaron yağını masaj yoluyla ağrıyan bölgeye uygulayabilirsiniz. Kantaron yağı bu bölgelerdeki ağrıyı hafifletir, ayrıca bacaklardaki kılcal damar görünümünü büyük oranda azaltır.

Kantaron yağı romatizmal ağrıları, kas ve eklemlerdeki ağrıları da hafifletir. Örneğin hafif baş ağrısı gibi durumlarda baş çevrenize kantaron yağı ile masaj yapabilirsiniz.

Ruh Sağlığı İçin Kullanımı

Yapılan araştırmalarda sarı kantaron yağının sakinleştirici etkiye sahip olduğu ortaya konmuştur. Vücuda masaj yoluyla uygulanan kantaron yağı stresin olumsuz etkilerini azaltır. Dilerseniz buhurdanlık içine birkaç damla kantaron yağı damlatıp tüm odaya etki etmesini sağlayabilirsiniz; bu havayı solumak sizi sakinleştirecektir.

kantaron yağı nasıl kullanılır

Sarı Kantaron Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Lavanta Yağı Faydaları, Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Sarı Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kekik Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır, Kullanılır?

Sarı Kantaron Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (3)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri