Kapari Nedir? Kapari Bitkisi Faydaları Nelerdir?

Kapari Nedir? Kapari Bitkisi Faydaları Nelerdir? Tarifi

Çok Amaçlı Mini Karpuzcuk: Kapari

Akdeniz, Güney Afrika ve Asya’ya özgü bir bitki olan kapari devedikeni, kedi tırnağı ya da geber otu olarak da bilinir. Doğada kendiliğinden yetişir. Toprağı sıkıca kavrayarak geniş alanlara yayılan kökleri ile çalı formunda bir bitki olan kapari 150-200 yıl ömre sahip bir bitkidir. Kaparinin tomurcukları, meyveleri ve dal uçları gıda sektöründe, dalları, yaprakları ve kökleri de ilaç, kozmetik ve boya sektöründe kullanılır.

Kapari, peynir ile birlikte pişirilerek yenebilir. Sebze ve et yemeklerinde tuz yerine yemeğin içine serpilerek tüketilebilir. Kapari en yaygın olarak turşu şeklinde tüketilir. Kapari turşusu domates sosuna eklenerek et soslarında ve pizzaların içinde baharatlarla birlikte kullanılabilir. Buna ek olarak kapari reçeli, kapari sos, kapari kremi ve kapari yağı da bitkinin kullanım alanları arasındadır.

Gebre Otu: 200 Yıllık Bağışıklık Güçlendirici

Kapari Nedir?

Ülkemizde diğer yabancı ülkelere oranla daha az kullanılan kapari Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişen dikenli bir bitkidir. 100 gram kapari, 3 gram lif, 5 gram karbonhidrat, yaklaşık 1 gram yağ ve 2 gram protein içerir. C vitamini açısından oldukça zengin olan kapari meyvesi, A, K, E, niasin, riboflovin, B12 vitaminleri ve potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri içerir. 1 yemek kaşığı yani yaklaşık 5 gram kapari sadece 2 kalori içerir.

Özellikle zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez sebzesi olan kapari çiçeği aynı zamanda antioksidan bileşenler açısından da zengindir. Capparaceae familyasına ait bir bitki olan ait kapari çeşitleri Capparis ovata ve spinosa’dır.

Kapari Bitkisi Nerede Yetişir? Nasıl Yetiştirilir?

Doğada kendiliğinden yetişen kapari üretimi tohum ile yapılır. Kapari tohumu ağustos ve eylül aylarında olgunlaşmaya başlayan karpuzcuk şeklindeki meyvelerden elde edilir. Karpuzcuklarda bulunan tohumları su ile yıkanarak güneşte kurutulur. Kurutulan tohumlar koyun gübresi, yıkanmış dere kumu ve orman toprağından oluşan karışıma mart ayı sonunda ekilmeye başlanır.

Tohumlar 25-30 gün içinde çimlenerek kapari filiz halline gelir. Kasım- nisan aylarında kapari fidanı yerinden sökülerek derin sürüm yapılan arazilere dikilir. Dikim yapılırken kapari fidan aralıklarına dikkat edilmesi gerekir. Kapari ağacı mayıs ayı ortalarında çiçek vermeye başlar. Sıcak iklim bitkisi olan kapari otu güneşi sever, ülkemizden yüksek miktarlarda ihraç edilen kapari iyi bir döviz kaynağıdır.

Kapari Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde yer alan demirden dolayı özellikle kansızlık problemi olanlar için kapari önerilebilir.
  • Yüksek oranda B12 vitamini içeren kapari bitkisi, enerji sağlar.
  • İçeriğinde yer alan quercetin, A vitamini ve rutin gibi antioksidanlar kapari faydaları açısından önemlidir. Vücudun bağışıklık sistemini arttırarak vücut direncini destekler ve hastalıklara karşı vücudu korur.
  • Kapari kanser hücrelerinin oluşumunu engeller ve var olan hücrelerin yayılmasını önler.
  • İçeriğindeki yüksek lif oranı mide ve bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Midede şişkinlik, gaz ve ağrı problemlerini giderir. Ayrıca kabızlığı da önler.
  • İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller, cilt sağlığının korunmasında da etkin bir rol oynar. Cildi nemlendirerek kırışıklıkların azalmasını sağlar ve sivilce, kızarıklık, iltihap gibi sorunların tedavisini desteklemesi kapari karpuzu faydaları arasındadır.
  • Kapari cinsellik ile ilgili problemlerin tedavisinde de destekleyici rol oynar.

Kapari Çayının Faydaları Nelerdir?

  • Kapari kurusu kullanılarak hazırlanan kapari çayı, idrar söktürücü fonksiyona sahiptir.
  • Balgam sökülmesine yardımcı olur.
  • Solucan ve kurt gibi bağırsak parazitlerinin düşürülmesine yardım eder.
  • Ağrı kesici özelliğe sahiptir. Romatizma hastalıklarının tedavisini destekler.
  • Adet düzensizliği çekenlerde kapari çayı içilmesi adetleri düzenler.
  • Gut hastalığının tedavisinde etkin bir rol oynar. Anti tümör etkiye sahip olan kapari çayı hemoroid hastalarına da iyi gelir.
  • Kapari çayı MS hastalarının tedavisini destekleyici rol oynar.
  • Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde faydalı olan kapari çayı aynı zamanda dalak büyümesini de sağlar.
  • İçeriğinde yer alan yüksek kalsiyum nedeniyle kemik ve diş gelişimi için faydalıdır.
  • Antioksidan içeriği zengin olan kapari çayı toksin maddelerin vücuttan atılımını hızlandırır ve ödem oluşumunu engeller.

Kaparinin Zararları Nelerdir?

Faydaları ile oldukça popüler bir bitki olan kapari ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de kapari zehirli midir sorusudur. Kapari zehirli bir bitkidir. Bu nedenle kaparinin işlenmiş olarak satın alınması önerilir.

Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi olası kapari zararları için kronik hastalığı olanların ya da gebelerin tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerekir. Kapari zehirlenmesi ihtimaline karşı özellikle bitkinin doğrudan kullanılmamasına dikkat edilmeli. Kapari karpuzu turşusu ya da reçeli yapılarak tüketilmelidir.

Kapari Nerede Satılır?

Ülkemizde İç Anadolu ve Ege başta olmak üzere hemen hemen her bölgede yetişebilen kapari, Türk damak tadına pek uygun bir sebze değildir.
Peki, kapari nerede bulunur? Ancak son yıllarda mutfaklarda kullanımı artan kapari özellikle büyük alışveriş merkezlerinde satılır. Kapari satışı aynı zamanda organik ürün satan marketlerde, aktarlarda da yapılabilir. İnternet üzerinden de satışı yapılan kapari fiyat açısından farklılık gösterir. Genel olarak turşu şeklinde satışa sunulan 1 kilogram kapari turşusu fiyatları 15 lira ile 30 lira arasında değişiklik gösterir.

Ülkemizde yaygın bir şekilde yetiştirilen kapari ihracatı yapılan bir bitkidir. Türkiye kapari pazarlaması ile yıllık 12 milyon dolar döviz kazanmaktadır. Kaparinin yetiştirilmesine gereken önemin verilmesi için devlet tarafından kapari projesi için hibeler sağlanmakta ve gerekli destek verilmektedir.

Kapari

Kapari ile Fark Yaratan Tarifler

1) Sofralarınızda Fark Yaratın: Kaparili Ton Ezmesi

Ton balığı, salça, soğan, kapari, krem peynir, mayonez ve baharat kullanılarak hazırlanan kaparili ton ezmesi kendine has aroması ve farklı lezzeti ile sofralarında yenilik isteyenlerin tercihidir. Pratik bir aperitif olan kaparili ton ezmesi ile öğünlerinizde fark yaratın. Kaparili Ton Ezmesi

Tarif: Kaparili Ton Ezmesi

2) Patlıcanın Kapari ile Muhteşem birlikteliği: Kaparili Köz Patlıcan Salatası

Köz patlıcan, kapari, mayonez, yoğurt ve sarımsak kullanılarak hazırlanan kaparili köz patlıcan salatası eşsiz lezzeti ile yemeklerinize eşlik eder. Farklı lezzetler arıyorsanız Kaparili köz patlıcan salatası tam size göre. Kaparili Köz Patlıcan Salatası

Tarif: Kaparili Köz Patlıcan Salatası

3) Evde Turşu Yapmanın Keyfi: Kapari Turşusu

Kapari, sirke, limon tuzu, tuz ve isteğe bağlı sarımsak kullanılarak hazırlanan kapari turşusunu kendiniz evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Salatalarınıza, makarnalarınıza ve mezelerinize hazırladığınız kapari turşunu ekleyerek yiyeceklerin lezzetine lezzet katabilirsiniz. Kapari Turşusu

Tarif: Kapari Turşusu

4) Salatanın En Keyifli Hali: Kaparili Mevsim Salata

Marul, havuç, kapya biber, salatalık, mısır, kapari, limon ve zeytinyağı kullanılarak hazırlanan kaparili mevsim salata, yemeklerinizle mükemmel bir uyum sağlar. Sağlıklı ve besleyici öğünler için kapari salatası yapabilirsiniz. Kaparili Mevsim Salata

Tarif: Kaparili Mevsim Salata

5) Bezelye ve Kaparinin Muhteşem Uyumu: Bezelye-Kapari Turşulu Salata

Bezelye, kapari, mısır, dereotu, sarımsak, sirke ve zeytinyağı kullanılarak hazırlanan bezelye, kapari turşulu sala muhteşem lezzetinin yanı sıra sağlığa faydaları ile de ön plana çıkar. Bezelye-kapari turşulu salatayı yemeklerinizin yanında servis edebilir, aileniz ve sevdikleriniz için sağlıklı öğünler hazırlayabilirsiniz. Bezelye Kapari Turşulu Salata

Tarif: Bezelye Kapari Turşulu Salata

6) Lezzet Bombası: Ton Balıklı Mayonezli Kaparili Sandviç

Ton balığı, mayonez, hardal, kereviz sapı, kapari, dereotu, maydanoz, kuru soğan, yeşil biber, kırmızı biber, kaşar peyniri ve domates kullanılarak hazırlanan ton balıklı mayonezli kaparili sandviç muhteşem lezzeti ile sofralarınızda yer alır. Besleyici ve doyurucu özelliği ile ön plana çıkan sandviçi hem kendinize hem de sevdiklerinize kolayca hazırlayabilirsiniz. Ton Balıklı Mayonezli Kaparili Sandviç

Tarif: Ton Balıklı Mayonezli Kaparili Sandviç

Kapari tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri