Lokum Gibi Keçi Etinin Lezzet Sırları
Keçi eti, genel kanının aksine sağlıklı bir et türüdür. Yağ ve kolesterol seviyeleri diğer et türlerine göre daha düşük olduğundan kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan faktörleri ortadan kaldırır. Diğer et türleri daha çok tercih edildiğinden endüstride birçok ilaç ve hormon takviyesi kullanılmaktadır. Oysa keçi eti, genellikle hayvanlar otlatıldığı için neredeyse organik bir et türüdür.
Bu yazımızda sizler için keçi etini mercek altına aldık. Lezzetli mi lezzetli bir keçi eti kavurma tarifi verdik ve keçi eti faydaları neler sorusuna yanıt aradık. Hazırsanız, başlayalım!
Keçi Eti Yemekleri: Yumuşacık Kavurma
- En pratik et yemeği kavurmadır. Şipşak kısa süre içerisinde hazırlanır. Üstelik ihtiva ettiği protein ve diğer besin değerleri sayesinde sağlıklı bir öğün oluşturur. Protein ve karbonhidrat dengesini yakalamak için yanına makarna veya pilav yapmanız yeterlidir.
- Keçi eti kavurması, yiyenin bir daha yemek isteyeceği türden bir yemek. Hele bir de işi bilen marifetli ellerden çıktıysa! Çünkü keçi eti pişirmek öyle her babayiğidin harcı değildir!
- Lokum gibi yumuşak keçi eti kavurması yapmak için bu tarifi mutlaka denemelisiniz.
Keçi Eti Yenir Mi?
- Et denildiğinde birçoğumuzun aklına keçi eti gelmez. Oysa keçi eti sağlık üzerinde çok sayıda faydası bulunan, yenilebilir bir ettir.
- Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 75’nin tercih ettiği, özellikle gelişmiş ülkelerde lüks tüketim sayılan keçi eti ülkemizde pek de rağbet görmüyor. Bu durumun arkasındaki nedenler ise kötü kokması, mide ve bağırsağı bozması ve lezzetsiz olması şeklinde açıklanıyor.
- Peki keçi eti nasıldır, tadı neye benzer? Keçi etinin mutfaklarda tercih edilmemesinin bir diğer nedeni ise etin diğer etlere oranla daha sert olmasıdır. Bu nedenle pişirmesi zordur. Keçi eti sertken yavrusu oğlağın eti ise daha yumuşak ve hafiftir. Ülkemizde özellikle Ege, Akdeniz ve Trakya’da oğlak eti sıklıkla tercih edilir.
- Keçi eti ne zaman yenir sorusuna verilebilecek net bir cevap yoktur. Çünkü yılın her ayında, her mevsimde tüketilebilir. Ancak oğlak eti genellikle mart ve haziran ayları arasında yenir.
- Keçi eti oldukça besleyici bir ettir. Kalorisi diğer et türlerinden daha düşüktür. 100 gram keçi eti sadece 109 kcal kaloridir. Aynı miktardaki keçi eti 20 gram protein ihtiva eder. Bu miktar bir yetişkinin günlük protein ihtiyacının yüzde 41’ini tek başına karşılar.
- Keçi etinin ihtiva ettiği protein miktarı dana ve sığır eti ile neredeyse aynıdır. Buna karşılık yağ oranı ise yüzde 50 oranında düşüktür. 100 gram keçi etinde 2 gram yağ bulunur. Bu oran günlük ihtiyacın yaklaşık yüzde 4’ünü karşılar. Keçi eti ayrıca potasyum, kalsiyum demir ve B grubu vitaminler bakımından zengindir. 100 gram keçi eti 385 mg potasyum, 13 mg kalsiyum ve yaklaşık 3 mg demir içerir.
- Keçi eti kimi bölgelerde koyun eti ile karşılaştırılır. Keçi eti ile koyun eti arasındaki fark çok belirgindir. Koyun etinde deri altında örtü halinde bir yağ tabakası bulunur. Keçi etinde ise yağ miktarı çok daha azdır. Bu nedenle uzmanlar keçi etini çok daha sağlıklı bulmaktadır.
Keçi Eti Kokusu Nasıl Giderilir? Sırrı Marinasyonda!
- Et çeşitlerin tamamının pişirilmeden önce marine edilmesi gerekir. Ancak marinasyon işlemi keçi eti için diğer et türlerine kıyasla çok daha önemlidir. Çünkü keçi eti daha sert ve kokuludur.
- Hangi pişirme yöntemini tercih ederseniz edin etinizi bir gece önceden mutlaka marine etmelisiniz. Bu sayede yumuşak ve lezzetli bir et elde edersiniz.
- Keçi etinin kokusundan rahatsız oluyorsanız marinasyon sosunda sarımsak, biberiye, kişniş ve kekik gibi baharatlara ağırlık verebilirsiniz.
- Keçi etini marine etmek zannettiğiniz kadar zor bir iş değildir. Öncelikle eti ince ince dilimlemeniz gerekir. Et ne kadar ince olursa hazırladığınız sosu o kadar güzel içine çeker. Ardından uygun bir kaba bir miktar biberiye, kekik, birkaç damla limon, bir miktar karabiber, rendelenmiş soğan ve sarımsak ekleyin. Bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra etlerinizi kabın içine koyun ve kapağı kapatın.
- Etinizi mümkünse bir gece boyunca bu şekilde marine edin. Eğer bir gece boyunca marine edemeyecekseniz en az 2 saat etlerinizi bu sosla bekletin ve sonrasında pişirin.
- Marinasyon işlemi sonrasında etinizin nasıl lezzetli ve yumuşak olduğuna siz bile inanamayacaksınız.
Keçi Etinin Faydaları Nelerdir?
- Besin değeri yüksek bir ettir.
- Az yağlı olduğundan kolesterol hastaları tarafından tüketilebilir.
- Kalp ve damar sağlığını korur.
- Hafızayı güçlendirir.
- Hücre yapısını korur. Hasarlı hücrelerin çoğalmasını önler.
- Keçi eti diğer et türleriyle kıyaslandığında B1 ve B2 vitaminleri bakımından daha zengindir. Bu durum sayesinde kalıcı deri yaralanmalarında cilt yüzeyinin yenilenmesine yardımcı olur.
- Diğer kırmızı etler ile kıyaslandığında doymamış yağ asitleri bakımından daha zengindir.
- Kalorisi tavuk etinden bile daha düşüktür. Bu nedenle kilo verme sürecini destekler. Yağ yakımını sağlayarak metabolizmayı hızlandırır.
- Sinir sistemini korur.
Keçi Eti Pişirme Yöntemleri
- Keçi eti, diğer kırmızı ve beyaz et türleri gibi pişirilebilir. Keçi eti yemekleri yapılabilir, fırında veya tavada pişirilebilir, hatta yukarıda tarifini paylaştığımız gibi kavurması hazırlanabilir. Dilerseniz mangal keyiflerinize bile eşlik edebilir.
- Esasında keçi eti, onu bilen, tanıyan ellere emanet edilmelidir. Çünkü keçi eti pişirme süresi biraz daha uzundur, diğer etlerle aynı süre pişirilmez. Eğer dana etini pişirdiğiniz sürede keçi etini pişirmeye çalışırsanız etiniz çiğ kalacaktır. Keçi etiyle yapılan yemekler için pişirme süresine dikkat etmek gerekir. Yumuşak bir keçi etinin sırrı kısık ateşte ağır ağır pişmesidir. Aksi takdirde et kurur ve büzüşür.
- Keçi eti pişirirken karşılaşılan bir diğer sorun ise üzerindeki sert kılların temizlenmesidir. Eğer yöntemini bilmiyorsanız ne kadar uğraşsanız da bu kılların büyük bölümünü temizleyemezsiniz. Oysa bu kılları un ve su yardımıyla kolayca temizleyebilirsiniz. Un ve suyu karıştırarak bir top hamur hazırlayın. Bu hamuru üzerinden bastırarak etin üzerinde gezdirin. Hamur, kılları pratik bir şekilde toplayacaktır.
Keçi Eti Fiyatları 2021
- Keçi eti kilosu ne kadar? Keçi eti fiyatı 2021 yılında değişti mi? Keçi etinin faydalarını öğrenen birçok kişi bu soruyu soruyor.
- Keçi etinin fiyatı şehirden şehre değişmekle birlikte, kilosu 40-50 TL aralığında bir fiyata satılmaktadır.
- Ayrıca keçi etinin fiyatı, hayvanın neresinden elde edildiğine bağlı olarak da değişmektedir.
Koyun Etinin Bölümleri: Tariflerle Resimli Anlatım
Kaz Eti Nasıl Pişirilir? Faydaları Nelerdir? Nereye Satılır?
Yumuşacık Hindi Eti İçin Lezzeti Taçlandıran 8 Özel Marine
Geyik Eti Nerede Bulunur? Nasıl Pişirilir? Faydaları Nelerdir?
Et Çeşitleri Nelerdir? Etin Hangi Kısmı Nasıl Kullanılır? Enfes Tarifler
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.