Kaz Eti Nasıl Pişirilir? Faydaları Nelerdir?

Kaz Eti Nasıl Pişirilir? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kaz Etini Lezzetli Pişirmenin Püf Noktaları

Ördekgiller familyasına ait bir kuş türü olan kaz, iri yapılı beyaz ya da boz renkli ve perdeli ayaklara sahiptir. Genellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da doğal ortamlarında yaşayan kazlar, ülkemizde özellikle Kars ve Ardahan illerinde bulunur.

Ortalama 30 yıllık ömre sahip olan kuş türü, daha çok eti nedeniyle üretilse de tüyü mont, yastık ve yorgan gibi eşyaların yapımında kullanılır. Kaz tüyü kullanılarak tasarlanan kışlık giyecekler hem hafiftir hem de oldukça sıcak tutar.

kaz eti nasıl pişirilir

Kapalı alanlarda yaşamlarını sürdüremeyen kazlar açık alanlarda yayılarak beslenirler. Bu yüzden diğer kümes hayvanı etlerine göre daha sağlıklı ve besleyicidirler.

Türkiye’de kaz eti yenmesini teşvik etmek ve yöresel lezzetlerin yaşatılmasını desteklemek amacı ile İstanbul Küçükçekmece Belediyesi tarafından kaz eti festivali düzenlenmektedir ve festivalde kaz eti yemekleri misafirlere sunulur.

kaz eti tarifi

Kaz Eti Nasıl Pişirilir?

  • Kaz eti pişirme haşlama ve fırında kızartma şeklinde yapılabilir. Tencerede kaz haşlama için satın alınan ya da kesilen kaz iyice yıkanarak kanat ve but bölgelerinden kesilir.
  • Kesilen kazın iç ve dış kesimleri kalın tuz ile tuzlanarak 2 gün boyunca buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Bu işlem kaz etinin lezzetlenmesini sağlar.
  • Bekleyen kaz tuzlarından arındırmak için yıkanır ve büyük bir tencereye alınarak, üstleri kaplanana kadar su eklenerek kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Peki, kaz eti nasıl yenir? Tenceredeki kaz çıkartılarak parçalara ayrılır. Kalan kaz suyu ile çorba ya da pilav yapılarak parçalanan kaz etleri ile birlikte servis edilebilir. Fırında kaz için de kesilen kazın tuzlanarak buzdolabında ya da havadar bir yerde 2 gün dinlendirilmesi gerekir.
  • 2 günün sonunda kaz eti peçeteyle silinerek tuzlarından arındırılır. Oda sıcaklığında birkaç saat bekletilir.
  • Fırın 160 dereceye ısıtılır ve kaz iğne ya da sivri bir uca sahip bıçak ile birkaç yerinden delinir. Delme işleminde sadece kazın derisinin delinmesi gerekir. Mümkün olduğunca kaz etine zarar gelmemesi sağlanır.
  • Peki, kaz eti kaç saatte pişer? Tuz, karabiber, kırmızıbiber gibi baharatlar eklenerek derin bir kızartma tavasına kaz alınır ve yaklaşık bir saat fırında pişirilir. Bu süre sonunda kaz ters yüz edilerek 1 saat daha pişirilir. Yaklaşık olarak 2 saat pişirilen kaz, fırın ısısı 135 dereceye düşürülerek 30-45 dakika daha fırında bırakılır.
  • Yumuşayan ve kızaran kaz eti fırından çıkarılarak servis edilmeye hazır hale gelir.
  • Kars mutfağının kış aylarında vazgeçemediği yemeklerden biri olan kaz eti, uzun süre piştikten sonra sofraya konuk olur. Hatta kaz etinin yumuşacık pişmesi için usul usul pişirme yöntemi kullanılır. Tandırda ya da tenekede, hatta tepside yavaşça pişen kaz etleri tel tel ayrılma kıvamına geldiğinde yemek için hazırdır.
  • Kars sofralarında yeri çok ayrı olan kaz etinin en iyi eşlikçisi de kaz etinin suyuyla pişmiş bulgur pilavıdır.
  • Kaz etini kısa sürede pişirmeniz çok zordur.
  • Düdüklü tencerede pişen kaz eti de olsa en az 1 saat pişmelidir. Tel tel ayrılma noktasına geldiğinde, kaz etini kullanarak yemek hazırlayabilirsiniz.
  • Kapağı kapalı şekilde pişen kaz etinin besin değeri de suyuna geçeceği için bu suyu mutlaka diğer yemeklerde ya da çorbalarda değerlendirmelisiniz.
  • Protein, vitamin ve mineral açısından zengin bir et türü olan kaz eti size ve ailenize şifa olacak.

Kaz Eti Protein, Kalori ve Besin Değeri

  • Besleyici değeri ile ön plana çıkan kaz eti yüksek oranda protein içerir. 100 gram kaz eti yetişkin bir bireyin günlük protein ihtiyacının neredeyse yarısını karşılar.
  • Kompleks B vitaminler, E vitamini, A vitamini gibi vitaminlerden zengin olan kaz etinde ayrıca selenyum, demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi sağlık açısından büyük önem taşıyan mineraller bulunur.
  • Kaz eti kalori açısından da zengin bir besindir. Oldukça yağlı bir kuş türü olan kaz etinin 1 porsiyonu yani 140 gramı yaklaşık 31 gram yağ, 35 gram protein ve 427 kalori içerir. Diğer hayvansal yağlara göre daha sağlıklı yağ içeriğine sahip olan kaz eti besin değeri yüksekliğinden dolayı büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklar için oldukça yararlıdır.
  • 100 gram kaz yağı yaklaşık 32 gram doymuş yağ, 55 gram tekli doyamamış yağ ve 11 gram çoklu doymamış yağ içerir. Ortalama olarak %58 oranında oleik asit içerdiğinden dolayı diğer hayvansal yağlara göre daha sağlıklı olarak nitelendirilir.
  • Peki, kaz eti lezzetli midir, kaz eti nasıl? Oldukça yağlı bir ete sahip olduğundan dolayı ağır olarak nitelendirilen kaz eti genellikle kış aylarında tüketime uygundur.
  • Kendine has bir lezzete ve aromaya sahiptir. Yüksek protein, vitamin ve yağ içeriğinden dolayı bazı hastalıklara karşı vücut direncini arttırdığı düşünülür ve zayıf düşen bünyelere tüketilmesi için önerilir.
kaz eti pişirme

Kaz Etinin Faydaları Nelerdir?

  • Kaz eti protein değeri yüksek bir besindir. Bu özelliği sayesinde hasar gören vücut hücrelerinin onarılmasına ve yeni hücre dokularının oluşmasına yardımcı olur. Aynı zamanda oksijenin kan ile dokulara taşınmasını destekler.
  • İçeriğinde yer alan antioksidan vitamin ve mineraller toksin maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı korur.
  • İçeriğindeki çoklu ve tekli doymamış yağ asitleri kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL’nin düşürür ve total kolesterolü düzenleyici etki gösterir.
  • İçeriğinde yer alan kalsiyum sayesinde sağlıklı bir kemik ve diş gelişimi sağlar.
  • Etindeki E vitamini, çinko ve selenyum gibi vitamin ve mineraller cinsel performansı artırıcı afrodizyak bir etkiye sahiptir.
  • B kompleks vitaminlerin zengin bir kaynağı olan kaz eti, sinir sisteminin, dolaşım sisteminin ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Ancak her besin öğesinde olduğu gibi yüksek yağ oranından dolayı kilo alımına neden olması kaz eti zararları arasında yer alır.
kaz eti faydaları

Kaz Eti Nasıl Saklanır ve Kurutulur?

  • Kazların kesilmeden önce belirli bir olgunluğa ulaşması ve etlerinin yağ bağlaması gerekir. Bu yüzden kaz, sonbahar sonlarında ya da kış mevsiminin başlarında kesilir.
  • Tüylerinden arındırılan kazlar ütülür ve bol tuz ile tuzlanır. Tuzlanan kazlar ipe asılarak yaklaşık 10 gün soğuk havada kurumaya bırakılır. Kurutulan kazlar parçalanarak derin dondurucuda saklanabilir. Kaz eti tuzlanarak bekletildiğinde eti daha lezzetli olur.
  • Kaz eti ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de kaz eti helal mi sorusudur. Kaz etinin yenmesinde dinen herhangi bir engel söz konusu değildir.
kaz eti

Kaz Eti Nereye Satılır? Fiyat Bilgisi

  • Kaz eti ülkemizde özellikle Kars ve Ardahan illerinde bulunur. Bunların dışında hemen hemen her köyde kazlara rastlamak mümkündür.
  • Kaz eti büyük alışveriş merkezlerinde, organik besin satan mağazalarda ve internet üzerinden organik kaz eti satan firmalarda bulunur.
  • Kaz etinin bir kilogram fiyatı 70 lira ile 100 lira arasında değişiklik gösterir. Kaz eti fiyat ortalaması mevsimine, organik olup olmamasına ve miktarına göre farklılaşır.
  • Kaz eti sipariş etmek için online kaz eti satışı yapan yöresel firmalar ya da büyük alışveriş siteleri kullanılabilir.
  • Kaz eti alıcıları genellikle internet üzerinden kaz eti pazarlama ve satışı yapan firmaları tercih etmektedir. Kaz eti ihracatı özellikle Macaristan’ın ekonomisinde önemli yer tutar. Ülkemizde ise beslenen kazlar, ülke sınırları içinde tüketilmektedir.
kaz eti

Lezzetli Sonuçlar Veren Enfes Kaz Eti Tarifleri

1) Tereyağı ve Kaz Etinin Pilav ile Muhteşem Buluşması: Pilav Üstü Kurutulmuş Kaz Eti

Kurutulmuş kaz, soğan, karabiber, defne yaprağı, bulgur ve tereyağı kullanılarak hazırlanan pilav üstü kurutulmuş kaz eti, muhteşem lezzeti ile sofralarınızı süsler. Yüksek protein içeriği ile oldukça besleyici olan yemek defne yaprağının mükemmel aromasıyla uyum sağlar. Pilav Üstü Kurutulmuş Kaz Eti

Pilav Üstü Kurutulmuş Kaz Eti

2) Bulgur Pilavının Kaz Eti ile Mükemmel Uyumu: Kaz Eti ile Bulgur Pilavı

Kaz eti, bulgur, kuru soğan, biber salça ve baharatlar kullanılarak hazırlanan kaz etli bulgur pilavı lezzetinin yanı sıra sağlığa faydaları ile ön plana çıkar. Kavrulan kaz eti bulgur ile mükemmel bir uyum sağlayarak sofralarınızı şenlendirir. Kaz Eti ile Bulgur Pilavı

Kaz Eti ile Bulgur Pilavı

3) Kaz Etinin En Sağlıklı Hali: Fırında Kaz Eti

Kaz eti, su, tuz ve sıvı yağ kullanılarak hazırlanan ve oldukça pratik bir yemek olan fırında kaz eti, hem hafifliği hem de lezzeti ile sofraların vazgeçilmez yemekleri arasında yer alır. Yüksek protein ve vitamin içeriğinden dolayı büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için oldukça faydalı olan fırında kaz etini mutlaka denemelisiniz. Fırında Kaz Eti

Fırında Kaz Eti

4) En Lezzetli Kaz Eti ve Bulgur Pilavı

Kaz eti, kırmızı kapya biber, sıvı yağ ve baharatlar kullanılarak hazırlanan kaz eti ve bulgur pilavı lezzeti ve sağlığa faydaları ile en sevilen yemekler arasında yerini alır. Kolay ve patrik bir yemek olan kaz eti ve bulgur pilavını mutlaka denemelisiniz. Kaz Eti ve Bulgur Pilavı

Kaz Eti ve Bulgur Pilavı

Kaz Yumurtasının Faydaları Nelerdir? 

Kaz Ciğeri Fiyatları, Yapılışı ve Faydaları

Koyun Etinin Bölümleri: Tariflerle Resimli Anlatım

Yumuşacık Hindi Eti İçin Lezzeti Taçlandıran 8 Özel Marine

Et Çeşitleri Nelerdir? Etin Hangi Kısmı Nasıl Kullanılır? Enfes Tarifler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (5)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir? Tarifi

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Kaz Pilavı Tarifi

Kaz Pilavı

8-10 kişilik, 4 saat Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir? Tarifi

Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir?

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu) Tarifi

Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri