Kurban Bayramı Arefesi Ne Zaman, Tatil Mi? Oruç Tutulur Mu?

Kurban Bayramı Arefesi Ne Zaman, Tatil Mi? Oruç Tutulur Mu? Tarifi

Kurban Bayramı Arefesi Resmi Tatil mi?

Kurban ve ramazan bayramlarından bir önceki güne arife günü denilmektedir. Arife günleri İslam alemi için özel günlerdir. Müslüman dünyası için özel olan diğer günler gibi arife günü de yapılması gereken ibadetler vardır.

Peki, Kurban Bayramı arefesi 2024 ne zaman, bu özel günde hangi ibadetler yapılmalı, Kurban Bayramı arefesi oruç tutmanın fazileti nedir? Eğer bu sorular aklınızı kurcalıyorsa, doğru yerdesiniz!

Kurban Bayramı arefesi 15 Haziran 2024 Cumartesi günüdür. Cumartesi günü öğleden sonra yarım gün resmi tatildir. Resmi kurum çalışanları için cuma günü itibariyle tatil başlayacaktır.

kurban bayramı arefesi

Kurban Bayramı Arefesi Ne Zaman?

Kurban Bayramı arefesi 15 Haziran 2024 Cumartesi günüdür.

Kurban Bayramı’na her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. Önümüzdeki mübarek günlere hazırlanırken birçok insanın aklında “kurban bayramı arefesi hangi gün?” sorusu var. Kurban Bayramı arefesi ne gün sorusunun cevabı cumartesi günüdür.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı takvimde, bu yıl Kurban Bayramı arefesi 15 Haziran 2024 Cumartesi olarak gösteriliyor.

Kurban bayramıyla ilgi kafa karıştıran bir diğer soru ise “kurban bayramı arefesi resmi tatil mi?” sorusudur. Kurban Bayram arefesi ayın kaçında, ne zaman diye merak edilmesinin en büyük nedenlerinden biri de tatil programlarımın ayarlanmasıdır. Kurban Bayramı arefesi yarım gün mü yani yarım gün resmi tatil mi diye merak ediyor olabilirsiniz. Her sene olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı arifesinde yarım gün resmi tatil ilan edilmiştir.

İlginizi çekebilir: Kurban Eti Nasıl Saklanır? En Pratik Çözümler

kurban bayramı arefesi

Kurban Bayramı Arefesi Oruç Tutulur Mu?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) kurban bayramı arefesi oruç tutmak ile ilgili şöyle buyurmuştur:

“Arife günü oruç tutana, Adem Aleyhisselam’dan sura üfürülünceye kadar yaşamış bütün insanların sayısının 2 katı kadar sevap yazılır.”

Ayrıca “Arife günü tutulan oruç, 1000 günlük nafile orucuna bedeldir.” diye buyurmuştur.

Peygamber efendimizin arife günü oruç tutmakla ilgili söylediği diğer sözler şunlardır:

“Aşure günü orucu 1 yıllık, arife günü orucu da 2 yıllık nafile orucuna bedeldir.”

“Arife günü oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman cennete girer.”

“Arife günü tutulan oruç, biri geçmiş biri de gelecek yılın günahlarına kefaret olur.”

“Arifede tutulan oruç, 2 bin köle azat etmeye, 2 bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihat için verilen 2 bin ata bedeldir.

Kurban Bayramı arefesi oruç tutulur mu Diyanet bu soruya nasıl cevap vermiştir diye merak ediyorsanız, Diyanet sayfasında buna dair şöyle bir açıklama vardır:

Din İşleri Yüksek Kurulu

Soru: “Zilhicce ayında ve Arefe gününde oruç tutmanın fazileti nedir?”

Cevap: “Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir. Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır, oruç tutulabilir. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 63 [2440]; İbn Mâce, Sıyâm, 40 [1732]).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017

Kurban Etiyle Oruç Açmanın Diyanet Açıklaması

Peygamberimizin Zilhicce ayının ilk 9 gününü oruçla geçirdiği bilindiğinden, Kurban Bayramı arefesine kadarki zamanı oruçla geçirmek dinimizce hoş görülen, beğenilen; ancak yapılmadığı takdirde günah olmayan bir ibadettir. Kendi evinde kurban kesen kişiler, Kurban Bayramı günü, herhangi bir şey yemeyip ilk öğününü kurban eti ile geçirebilir bu da müstehap olarak görülmüştür.

Din İşleri Yüksek Kurulu

Soru: “Kurban bayramı günü kurban kesilmeden önce bir şey yememenin dinî dayanağı var mıdır?”

Cevap: “Hz. Peygamberin (s.a.s.) Zilhicce’nin ilk dokuz gününü oruçla geçirdiği rivayet edildiği için (Ebû Dâvûd, Savm, 62) Zilhicce’nin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki 9 günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Kurban bayramında da oruç tutulmaz (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 48).

Ancak imsaktan itibaren bir şey yemeyip o günün ilk yemeğini kurban etinden yemek müstehaptır. Fakat bu, kendi evinde kurban kesebilen insanlar içindir. Zamanımızda çiftliklerde kurban kestiren bazı Müslümanlara, akşama kadar sıra ancak gelmekte, hatta ertesi güne kalmaktadır. Bu durumda söz konusu insanların aç kalıp oruçlu imiş gibi durmaları uygun değildir.”

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017

İlginizi çekebilir: Kurban Kesmek Farz mı Vacip mi? Kime Düşer?

kurban bayramı arefesi

Kurban Bayramı Arefesinde Yapılacak İbadetler

İbadet, yerlerin ve göklerin yaratıcısı olan Allah’a itaat etmek ve ona gönülden yönelmek demektir. Allah’a yönelmek ve ona olan sevgisini göstermek isteyen Müslümanlar, Kurban Bayramı’nda kurban ibadetini yerine getirirler. Kurban Bayramı’ndan bir önceki gün olan kurban arifesinde de yapılması gereken bazı ibadetler vardır. Arife gününü en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler namaz kılabilirler.

Arefe günü, ibadetlerimizi artırarak ve dualarımızı yoğunlaştırarak geçirdiğimiz önemli bir gündür. Bu gün, sabah namazından sonra duha namazı (kuşluk namazı) kılabilir ve Rabbimize şükürlerimizi sunabiliriz. Tövbe istiğfar etmek, günahlarımızdan arınmak ve kalbimizi temizlemek için önemli bir adımdır.

Salavatlarla Peygamberimize selam göndermek ve Allah’ın birliğini ifade eden kelime-i tevhid’i zikretmek de bu özel günün önemli ibadetlerindendir. Ayrıca, İhlas Suresi’ni okumak da tavsiye edilen bir ibadettir. Arefe gününde kalplerimizi Allah’a yönelterek, dualarımızı artırarak ve ibadetlerimizi ihmal etmeden geçirmek manevi huzurumuzu artıracaktır.

“Duanın hayırlısı arife günü yapılan duadır.” buyuran Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) arife günü şu duayı okuyana Allah’ın istediğini vereceğini müjdelemiştir:

“Sübhânellezi fis-semâvâti arşuhu. Sübhânellezi fil-ardı mevtıuhu. Sübhânellezi fil-bahri sebîlühu. Sübhânellezi fin-nâri sultânühu. Sübhânellezi fil-cenneti rahmetühu. Sübhânellezi fil-kubûri kadâuhu. Sübhânellezi fil-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi rafaas-semâe bi-gayri amedin. Sübhânellezi vadaal-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi.”

Buhari’de geçen bir hadise göre; arife günü şu duayı okuyan kişi şeytanın şerrinden kurtulur:

Arapça Okunuşu:

“Lâ ilâhe illâllahü vahdehu lâ şerîke leh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve alâ küli şeyin kadîr.”

Türkçe Anlamı:

“Allah’tan başka hiçbir ilâh yoktur; o tektir, ortağı yoktur. Mülk onundur, hamd ona mahsustur ve o her şeye kàdirdir.”

Ebu Şeyh’in rivayetine göre arife günü besmele ile birlikte 1000 tane İhlas suresi okuyan kişinin tüm günahları affolur, her dileği kabul edilir.

İlginizi çekebilir: Kurban Nasıl Kesilir? İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi

kurban bayramı arifesi

Kurban Bayramı Arefesi Mesajları

Arife günleri İslam aleminin en özel günlerinden biridir. Sevdiklerinizin bu özel gününü güzel bir mesaj ile kutlayarak onlara verdiğinizi değeri gösterebilirsiniz. İşte sevdiklerinizi derinden etkileyecek, birbirinden güzel ve anlamlı arife günü kutlama mesajları…

Kurban Bayramı’nın kıymetli arefesi geldiğinde, kalplerimiz sevgi ve bereketle doluyor. Rabbimizin rahmetiyle kucaklaşacağımız bu özel günün getirdiği huzuru paylaşmak istedim. Dualarımızla güçlenen birlik ve beraberliğimiz, sevdiklerimizle geçirdiğimiz anılarla daha da anlam kazanacak. Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, sevdiklerinizle birlikte sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir bayram geçirmenizi temenni ederim. İyi bayramlar!

 

Kurban Bayramı’nın eşiğindeyiz, kalplerimiz sevgiyle dolup taşıyor. Bu özel günün bereketi ve huzuruyla birlikte, dualarımızla birlikte sevdiklerimize yakın olma fırsatı buluyoruz. Rabbimizin rahmetiyle kucaklaşacağımız bu mübarek günlerde, sağlık, mutluluk ve huzur daim olsun. Sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz güzel anılarla dolu bir bayram dileğiyle, sizi en içten duygularımla selamlıyor, bayramınızı en kalbi şekilde kutluyorum. Bayramınız mübarek olsun!

 

Kurban Bayramı’nın coşkusunu yüreklerinizde hissederek, sevdiklerinizle birlikte güzellikleri paylaşmanın heyecanını yaşıyorsunuz. Bu özel günün getirdiği huzur ve sevgiyle dolu bir atmosferde, dualarınızın kabul olmasını dilerim. Sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz mutlu ve neşeli anlarla dolu bir bayram geçirmeniz dileğiyle, sağlık, huzur ve bereket dolu günler sizi beklesin. Kurban Bayramınız kutlu olsun, sevdiklerinizle birlikte nice güzel bayramlara!

 

kurban bayramı arefesi

Dinimizde Kaç Çeşit Kurbanlık Vardır?

Kurban Kesme Duası Nasıl Yapılır? Ayeti, Türkçesi

Kurban Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

Kurban Bayramı Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? Anlamı, Önemi

Resimli Kurban Bayramı Mesajları, En Güzel Hayırlı Dilekler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kurban Kavurması Tarifi

Kurban Kavurması

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kurban Yağlarını Değerlendirme Tarifi

Kurban Yağlarını Değerlendirme

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kurban Eti Kavurma Tarifi

Kurban Eti Kavurma

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 4 saat Pişirme
Kurban Köftesi (Satır Kıymadan) Tarifi

Kurban Köftesi (Satır Kıymadan)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kurban Etinden Et Yemeği Tarifi

Kurban Etinden Et Yemeği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri