Dinimizde Kaç Çeşit Kurbanlık Vardır?

Dinimizde Kaç Çeşit Kurbanlık Vardır? Tarifi

İslam Geleneğinde Kurban Çeşitleri Listesi

Dinimizde Kurban Bayramı Allah’ın emirlerini yerine getirmek, ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak ve bolca ibadet etmek adına önemli bir süreç. Dinen mühim olan belli başlı olguları özellikle çocuklarımıza, gençlerimize ve kurbanlık çeşitleri nelerdir, dinimizde kaç çeşit kurbanlık vardır sorusunu soran din kardeşlerimize kolaylıkla açıklayabilmek adına kurban çeşitleri ve özelliklerini ele alan faydalı bir yazı hazırladık. Peki, dinimizde kaç çeşit kurbanlık vardır? Dinimizde 4 çeşit kurbanlık vardır:

  • Şükür Kurbanı
  • Akika Kurbanı
  • Adak Kurbanı
  • Hedy Kurbanı
dinimizde kaç çeşit kurbanlık vardır

İçerimiz sayesinde Kurban Bayramı süreci yaklaşırken ve Allah rızası için kurban kesmek istediğiniz dönemlerde hangi amaç için hangi tür kurban kesilir, bu kurbanların eti nasıl dağıtılır, kurban çeşitleri ve hükümleri nelerdir, kurban çeşitleri ve anlamları nelerdir, nelere dikkat etmek gerekir, bu bağlamda gerekli tüm bilgilere ulaşmış olacaksınız. Dinimizde kaç çeşit kurban vardır? Kurbanlık çeşitleri nelerdir? Kurban çeşitleri hakkında merak ettiklerinize bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

kurban çeşitleri

Dinimizde Kaç Çeşit Kurbanlık Vardır?

Dinimizde kurban çeşitleri nelerdir ayrı ayrı başlıklarda inceleyelim. İşte, kurban bayramında kesilen kurban haricinde kalan diğer kurbanlık çeşitleri:

1) Şükür Kurbanı

Şükür kurbanı, Allah Teala’ya (c.c.) bir konuda ve bir vesileyle şükretmek için kesilen kurbandır. Şükür kurbanı nedir sorusunun cevabı şükür kurbanı ne zaman kesilir sorusu cevaplanarak daha iyi anlaşılabilir. Bir Müslüman istediğine ulaştığında ya da hedefini gerçekleştiğinde şükretmek için şükür kurbanı kesebilir. Şükür kurbanı farz değildir. Eğer hedefiniz gerçekleştirmeden önce adakta bulunduysanız bu adağı yerine getirmek bir borçtur. Bu kurbanı kesen kişi ailesiyle beraber kurban etinden yiyebilir ve fakirlere dağıtabilir.

Şükür Kurbanı hakkında Diyanet İşleri Başkanlığının resmi web sitesinde yer alan açıklama aynen şu şekildedir:

Şükür kurbanı ne demektir?

Herhangi bir vesileyle Allah’a şükretmek için kesilen kurbana şükür kurbanı denir. Bir kimse arzu ettiği bir amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesebilir. Ancak böyle bir nimeti elde eden kişinin, adakta bulunmadığı sürece, kurban kesmesi zorunlu değildir. Ayrıca Hanefî mezhebine göre temettu veya kıran haccı yapan kişilerin, aynı mevsimde hac ve umreyi beraberce yaptıkları için Harem bölgesinde kestikleri kurban da bir tür şükür kurbanıdır.

Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017

Şükür kurbanı duası olarak dinde net belirlenmiş bir dua olmamakla beraber kurban niyetiyle olsa da olmasa da kesim sırasında besmele çekilmesi gerekir. Besmele kasten çekilmezse hayvan eti Hanefîlere göre yenmez. (Kâsânî, Bedâî‘, V, 46; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 190-191). Şâfiîlere göre ise bu durumda hayvanın eti yenir (Mâverdî, el-Hâvî, XV, 95; Şîrâzî, el-Mühezzeb, II, 885).

Diyanet’in önerisine göre kurban kesiminde üç defa “Bismillahi Allahü ekber” dendikten sonra şu âyetler okunabilir (Semerkandî, Tuhfe, III, 66)

“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 6/162-163)

“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’âm, 6/79)

İlginizi çekebilir: Şükür Kurbanı Nedir? Yenir Mi? Duası, Şartları

kurbanlık çeşitleri

2) Akika Kurbanı

Akika kurbanı nedir, akika kurbanı nasıl kesilir, akika kurbanı şartları nelerdir madde madde açıklayalım. İslam dininde yeni doğan bebekler için kurban kesilir. Bu kurban çocuğun sağlıklı olarak doğduğuna şükretmek için kesilir.

Akika kurbanı farz değildir. Yani her Müslüman bebeği olduktan sonra akika kurbanı kesmek zorunda değildir. Akika kurbanı sünnettir.

Akika kurbanını çocuğunuz doğduğu zamandan itibaren çocuk bulu çağına gelene kadar istediğiniz bir zaman diliminde kesebilirsiniz. Fakat Hz. Muhammed’in hadisi şerefine dayanarak akika kurbanı genellikle doğumdan 7 gün sonra kesilir.

Akika kurbanını çocuğun doğumunun ilk haftası kesecekler aynı günde çocuğa bir isim verip saçlarının keserek sünneti yerine getirebilirler. Bu kurbanı kesenler eti dağıtabilir ve kurban etinden yiyebilir.

Diyanet İşleri Başkanlığının resmi web sitesinde yer alan açıklamaya göre:

Akika nedir ve ne zaman yerine getirilir?

Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana “akika” adı verilir. Hz. Peygamber torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiş (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 21; Nesâî, Akîka, 1), bir hadisinde de “Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akika kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.” (Ebû Dâvûd, Dahaya, 21) buyurmuştur. Akika kurbanı kesmek, Hanefi mezhebine göre mubah, diğer mezheplere göre ise sünnettir.

Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâye, I, 463-464). Akika kurbanının etinden anne-baba dahil herkes yiyebilir.

Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017

İlginizi çekebilir: Akika Kurbanı Nedir? Yenir Mi, Şartları, Kimler Yiyemez?

kurban çeşitleri

3) Adak Kurbanı

Adak kurbanı, birinin yapmakla yükümlü olmamasına rağmen Allah’ın (c.c.) rızası ya da Allah’tan (c.c.) yardım dilemek için kesilen kurbandır. Adakta bulunan kişi istediği gerçekleştikten sonra adadığı adak kurbanını kesmelidir.

Adak kurbanını kesen kişi yiyebilir mi sorusun bu kurban çeşidi ile ilgili en çok merak edilen sorudur. Adak kurbanı kesen kişi kurbanın etinden yiyemez. Adağı olan kişinin ailesi ve yakın akrabaları da adak kurbanından yiyemez. Adak kurbanının tamamı ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.

İlginizi çekebilir: Adak Kurbanı Nedir? Kimler Yiyemez? Bağışı, Şartları

4)  Hedy Kurbanı

Hedy kurbanı, haccı ve umreyi birlikte yapan hacılara Harem bölgesinde kesmeleri vacip olan kurbana denir. Hac ile ilgili bir diğer kurban hac sırasında hac yasaklarını ihlal eden kişilerin yükümlü olduğu kefaret kurbanıdır.

Hedy kurbanları, vacip ve nafile şeklinde iki çeşittir. Hedy kurbanı TDV İslam Ansiklopedisi tarafından şöyle detaylandırılmıştır:

Deve, sığır gibi büyükbaş hayvanlardan olduğunda “bedene”, koyun keçi cinsinden olduğunda “dem” adını alan hedy kurbanı nâfile ve vâcip olmak üzere ikiye ayrılır.

Nâfile hedy, hac ya da umre niyetiyle Mekke’ye giden kişinin kurban kesmesini vâcip kılacak herhangi bir mükellefiyeti olmaksızın sırf Allah rızası için kestiği kurbandır. Hz. Peygamber’in bu amaçla 100 deve kurban ettiği nakledilmektedir (Dârimî, “Menâsik”, 34; Buhârî, “Ḥac”, 121-122; İbn Mâce, “Menâsik”, 84).

Vâcip hedy ise iki türlüdür. Birincisi, adak sebebiyle kişinin zimmetinde borç olarak tahakkuk eden hedydir. İkincisi, temettu‘ veya kırân haccı yapan kimselerin kesmek zorunda oldukları şükür kurbanı ile hac ve umrenin vâciplerinden birinin yerine getirilmemesi veya ihram yasaklarına uyulmaması halinde kesilen ceza kurbanıdır.

kurban çeşitleri

Kurban Vekâleti Nasıl Verilir, Alınır? Diyanet

Güncel Kurbanlık ve Hisse Fiyatları Listesi 2023

Kurban Kesmek Farz mı Vacip mi? Kime Düşer?

Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kimlere Verilir, Verilmez?

Kurban Bayramı Hakkında En Çok Merak Edilen 20 Bilgi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Kuran-ı Kerim sadece Hedy-Kurbanı’nı hükmediyor. Diğer Kurban’lar Müslümanlardan kabul edilmez çünkü bunlar Allah’ın yahudiler’den istediği Kurbanlar’dır, onların kitabında emrediliyor, veya uyduruk Kurbanlardır. Ayrica Allah izin vermeden Kurban yenmez, büyük günahtır. Bu da onların kitabında yazıyor.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çeşit Çeşit Poğaça Tarifi

Çeşit Çeşit Poğaça

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Çeşit Çeşit Magnolia Tarifi

Çeşit Çeşit Magnolia

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Kurabiyelerim Tarifi

Çeşit Çeşit Kurabiyelerim

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Çeşit Çeşit Mini Cheescake Tarifi

Çeşit Çeşit Mini Cheescake

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Kış Kurabiyesi Tarifi

Çeşit Çeşit Kış Kurabiyesi

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bayatlamayan Çeşit Çeşit Kurabiyeler Tarifi

Bayatlamayan Çeşit Çeşit Kurabiyeler

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Çeşit Çeşit Pastane Kurabiyesi Tarifi

Çeşit Çeşit Pastane Kurabiyesi

4-6 kişilik, 35dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Çeşit Çeşit Pastane Tuzlusu Tarifi

Çeşit Çeşit Pastane Tuzlusu

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kahvaltılık Çeşit Çeşit Poğaça Tarifi

Kahvaltılık Çeşit Çeşit Poğaça

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri