Kolay ve Sağlıklı: Kurban Eti Saklama Yöntemleri
Her sene olduğu gibi bu sene de Kurban Bayramı telaşı pek çok evde kendini gösteriyor. En lezzetli sofraların kurulacağı, ihtiyaç sahiplerine kurban paylarının dağıtılacağı bu bayramda sevilenler ve komşular unutulmayacak. Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin saklanması da yine merak konusu.
Peki, kurban eti dolapta nasıl saklanır? Kurban etlerinin bozulmaması için nelere dikkat edilmelidir? Pek çok evde soru işaretlerine neden olan bu konuyu burada sizlerle derinlemesine inceleyeceğiz.
Kurban Bayramı öncesinde sık sık araştırılan ve özellikle de kasap ve marketlere gidip fikir alınan bir konudur etin saklanması. Uzun süre dayanıklı kalması, sağlıkla tüketilmesi ve bozulmaması için kurban eti buzdolabında nasıl saklanır sorusuna yanıt bulmanız gerekecek. Aradığınız en pratik ve etkili yanıtlar da Nefis Yemek Tariflerinde sizi karşılayacak. İşte etleri saklamak için dikkat etmeniz gereken yöntemler!
Tarif için: Sade Kavurma Tarifi (Videolu)

Kurban Eti Dolapta Nasıl Saklanır?
Bayramın ilk günü kesilen kurban etleri, hemen tüketilmemelidir. Bunun için biraz dinlendirilmelidir. Özellikle de kurban eti ilk gün nasıl saklanır diyenler dolapta etleri dinlendirmeye özen göstermelidir. Bunun için sizlere bazı tekniklerden bahsedeceğiz.
- Eğer serin ve karanlık bir odanız varsa kiler gibi mekanlarda etin ortalama 4 saat kadar dinlenmesi gerekir.
- Kurban kesildikten sonra etteki sinirler hala canlıyken tüketilmesi sağlık açısından uygun değildir.
- Kesilen ve parçalanan etler, temiz bir kap ya da poşet üzerinde güneş görmeyecek şekilde dinlenmelidir.
- Dolap içine sığabilen etler, temiz kaplar ve tepsiler içinde buzdolabına aktarılabilir. Bunun için etin kanının süzülmesi önemlidir.
- Kurban eti kesildiğinde ortalama 40 derece ısıya sahiptir. Bu ısının düşmesi de dinlenmesine bağlıdır.
- Dinlenen et hemen hemen 14 dereceye kadar düşer ve tüketim için uygun koşullara gelir.
Kurban Eti Dolapta Kaç Gün Saklanır?
- Kesilen kurban etlerini ilk 2 gün dolapta dinlendirebilirsiniz.
- Kurban eti buzdolabında nasıl saklanır? 1-2 gün boyunca etleri poşetlemeden üzeri kapalı şekilde bir kap içinde saklayabilirsiniz.
- Yeterince dinlenmeden poşetlenen etler sonradan yeşillenebilir.
- Sonraki aylarda tüketilmesi ve sağlıklı şekilde korunması için parçalanarak derin dondurucuda ya da buzlukta poşet içinde muhafaza edilebilir. Bu konuya da birazdan değineceğiz.
Kurban Eti Nasıl Pişirilir? En İyi 7 Püf Noktası

Kurban Eti Derin Dondurucuda – Buzlukta Nasıl Saklanır?
Kesilen ve parçalanan kurban eti dondurucuda nasıl saklanır sorusu bayram telaşını yaşayan her evde merak edilir. Şimdi sizlere sağlıklı koşullarda kurban eti derin dondurucuda nasıl saklanır sorusunun yanıtlarını verelim:
- Doğranmış etlerin raf ömrü çok kısadır. Bu nedenle derin dondurucu için et ayrıldığında mümkünse büyük parçalar halinde saklanması önerilir.
- Yemeklik ve mangallık etler, özellikle doğranıp poşetlerle saklanabilir.
- Eğer eti ne yapacağınıza karar veremiyorsanız büyük parçalar halinde dondurucuya atıp sonradan çözdürüp tüketebilirsiniz.
- Derin dondurucu için buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz. Bakliyat poşetlerini de satın alıp daha büyük etleri bu poşetlere koyabilirsiniz.
- Etleri ayırt etmek ve daha kolay şekilde kullanmak adına üzerine etiket yazabilirsiniz. Örneğin; kuşbaşı, kıymalık, biftek, kemikli et gibi.
- Etin bir kısmını kıyma olarak çektirirseniz, poşetler içinde ya da saklama kabında dondurucuda daha çok saklayabilirsiniz. Kıymayı yemeklerinize eklemek için dondurucudan çıkarıp kullanabilirsiniz.
- Kemikli etleri derin dondurucuda streç filme sarıp koruyabilirsiniz. Kullanım anında iyice çözülmesini beklemelisiniz.
- Poşet içindeki etlerin hava almaması da önemli bir noktadır. Eğer hava alırsa, etin yapısı bozulabilir ve poşet içinde buzlanma meydana gelebilir.
- Kurban etlerini poşetlere yerleştirip poşet içindeki havayı alarak dondurucu için hazırlayabilirsiniz.
- Bu yöntemler sayesinde, etin her kısmını dilediğiniz miktarda ve ölçüde buzlukta koruyabilirsiniz.
- Buzluğun -18 derecede olması etlerin daha uzun süre saklanması için yeterlidir.
Tarif için: Derin Dondurucuda Köfte (Videolu)

Kurban Eti Ne Kadar Süre Saklanır?
Kurban Bayramı’nın ilk gününde pek çok evde büyükbaş ya da küçükbaş kesilmektedir. Bu etleri öncelikle dolapta dinlendirmeniz gereklidir. Etin dinlenmesi için serin yerde kalması önerilir. Peki, birçok kişinin merak ettiği sorulardan biri olan kurban eti ne kadar süre saklanır sorusunun yanıtı nedir? Bayramda telaşa girmemeniz için bu bilgileri sizlerle paylaşalım:
- Buzdolabında etleri saklamak için 2 günden daha fazla beklememelisiniz. Buzdolabının kapağı sık sık açıldığı ve kapandığı için hava akışı olacaktır.
- Hava akışı, etin hızla bozulmasına ve renginin değişmesine neden olabilir. Bu nedenle dinlenme süresi bitince dondurucu için hazırlıklarınızı yapabilirsiniz.
- Uzmanların bu konu için ortak görüşü ortalama 12 aydır. Kırmızı etlerin derin dondurucu ve buzlukta korunma süresi 1 sene olarak ifade edilir.
- Poşetler içinde, hava almayan ve hiçbir şekilde havayla teması olmayan kurban etleri 12 ay boyunca tüketim için saklanabilir.
- Mümkünse; etleri çözdürüp yeniden buzluğa atmamalısınız. Buzunu çözdüren ve yumuşayan et yeniden dondurucuya girdiğinde yapısını bozabilir. Bakteri üretimine neden olabilir.
- Sağlıklı ve dikkatli şekilde tüketmek için ihtiyacınız kadar poşetleyip tek seferde tüketmeye dikkat edebilirsiniz.
Tarif için: Kemik Suyu Nasıl Yapılır? (Videolu)

Buzlukta Et Nasıl, Ne Kadar Süre Saklanır?
Kurban Eti Nasıl Dinlendirilir, Saklanır? Yıkanır Mı?
Kurban Bayramı’nı Kilo Almadan Nasıl Geçirebiliriz?
Kurban Kavurması Nasıl Yumuşak Olur? 5 Püf Noktası
Kemik Suyu Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri, Ne Zaman İçilmeli?
4 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
9 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 800.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
Kurban eti saklanmaz. . İhtiyaç sahiplerine dağıtılır.