Kurban Vekâleti Verirken ve Alırken Ne Söylenmeli?
Kurban Bayramı’na adım adım yaklaştığımız bu günlerde birçok kişiyi kurban telaşı sardı. Kendi başına kurban kesebilecek olanlar kurbanı nasıl ve nerede kestireceğini çoktan planlamaya başladı bile. Kurban vekâleti verecek olanların ise “kurban vekâleti nasıl verilir” sorusu aklını meşgul ediyor.
Önce kurban vekaleti ne demek bu konuda kısaca bilgi verelim. Dinimizde hac, kurban, zekat gibi mal ile yapılabilen; yani maddi karşılığı olan ibadetlerin şahsın bizzat kendisi tarafından değil vekaleten bir başkasına yaptırması caiz görülmektedir. Durum böyle olunca gerek yurt içinden gerek yurt dışından İslam dinine mensup olan inanan kişiler kurban vekaleti nasıl verilir Diyanet bu konuda ne talimat veriyor, merak ediyor.
Diyanet kurban vekaleti konusunda gereklilikleri sıralarken kurban kesimi yerine yardım dağıtılması konusunu da şöyle aydınlatmaktadır: “Kurban kesmek yerine bedelinin muhtaç kişilere ya da ilgili kurumlara verilmesi ile kurban ibadetinin yerine getirilmiş olmaz.”
Bizler, kurban vekaleti vermek isteyen okurlarımız için kurban vekaleti verilirken ne denir yahut karşı tarafın kurban vekaleti nasıl alınır öğrenmek isteyen okurlarımız için gerekli bilgileri Diyanet İşleri kaynağında derlemeye çalıştık.
İşte, Diyanet İşleri Başkanlığının bu konudaki güncel açıklamaları…

Kurban Vekâleti Nasıl Verilir? Diyanet Açıklamaları
Kurban vekâlet bedeli Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yurt içi 2.250 TL – yurt dışı 1.800 TL olarak belirlenmiştir.
- Kurban vekaleti 2022 bedelleri Diyanet tarafından ortalama olarak çerçevesi çizilen bir konudur.
- Kurban vekalet bedeli vekalet alan kurumlara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kurban vekaleti fiyatları ekonomideki dalgalanmalardan da elbette etkilenmektedir.
- Kızılay kurban vekaleti alan kurumlardan biridir ve Kızılay gibi birçok farklı kurban vekaleti alan kurumlar ve vakıflar da bulunmaktadır.
- Kızılay sayfasından vacip, adak, akika ve şükür kurbanı vekaleti başlıklarını inceleyebilirsiniz.
- Kurban Bayramı ile birlikte gündeme gelen konulardan biri de kurban vekâleti verme ve alma uygulamasıdır.
- Kurban kesmek isteyen kişi bunu tamamen tek başına yapabilir.
- Ancak çeşitli sebeplerden ötürü kurbanı tek başına kesmek istemeyenler veya kesemeyenler olabiliyor.
- Mesela yurt dışında yaşayanlar, çeşitli nedenlerle kurban satış ve kesim noktalarına ulaşım sağlayamayacak durumda olanlar bir yakınına vekâlet vererek kurban kesmeyi tercih edebiliyor.
- Vekalet kurban bağışı caiz midir sorusunun cevabı evet.
- Kurban, hac ve zekat gibi ibadetler, mal ile yapılan ibadetlerdir. Bilindiği üzere mal ile yapılan ibadetlerde vekâlet vermek caizdir.
- Kurban vekâleti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklığı kavuşturulmuştur. Buna göre kurban vekâlet verme yazılı veya sözlü olabilmektedir.
- Sözlü olarak vekâlet verilirken vekil tayin edilen kişiye “Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim” demelidir. Bu sözlerin ardından vekil tayin eden kişi kurbanı bizzat kendisi kesebilir veya aldığı vekâleti bir başka kişi ya da kuruma devredebilir. Bu duruma umumi vekâlet denilmektedir.
- Yazılı vekâlette ise vekâlet veren kişi adına bir belge düzenlenir. Bu belgeye vekâlet belgesi denilmektedir.
- Belgede isim belirtilerek belli bir kişi ya da kuruma kurban kesme, kestirme ve kurbanla ilgili diğer işleri yapma ve yaptırma konusunda vekâlet verdiğine dair bilgiler yer alır.
- Uzaktan kurban vekaleti nasıl verilir diye düşünenleri aydınlatalım.
- Vekâlet yüz yüze verilebileceği gibi verirken telefon, faks veya internet vb. iletişim araçları vasıtasıyla da verilebilir.
- Telefonda kurban vekaleti nasıl verilir derseniz, yüz yüze verilen vekalette söylenen cümlelerin kullanılması uygundur.
- Vekâlet bireye ya da kuruma verilebilir. Burada önemli olan husus vekâleti alan kişi ya da kurumun aldığı vekâleti tam ve eksiksiz olarak yerine getirmesidir.
Akika Kurbanı Nedir? Yenir Mi? Şartları Nelerdir?

Kurban Vekaleti Nasıl Alınır?
- Kurban vekâletinin nasıl verildiğini tüm detayları ile aktardıktan sonra gelelim kurban vekâletinin nasıl alındığı konusuna.
- Vekil tayin edilip başkası adına kurban kesecek olan kişinin hem kendi kurbanı hem de vekâletini aldığı kişinin kurbanı için niyet etmesi gerekir.
- Kurban vekaleti almak çok kısa niyet sözleri ile yapılabilir. Karşılıklı anlaşma şeklinde vekalet cümleleri kurulur.
- Kurban kesme vekâleti alırken vekâlet veren kişinin “Seni kurbanımızı kesmeye vekil kıldık” vekâleti alan kişinin ise buna karşılık “Kabul ettim” demesi yeterlidir.
- Kurban kesmeyi bilmeyen kişilerin de kurbanı başkasına kestirirken vekâlet vermesi şarttır. Bunun için kurbanı kesecek olan kişiye “Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim” demesi yeterlidir.
- Eğer kurbanı başkası satın alacaksa yine vekâlet vermek gerekir. Bunun için kurbanı aldırtacak olan kişi vekil tayin edeceği kişiye “Allah rızası için bayram kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye seni umumi vekil ettim” demelidir. Eğer kurbanla ilgili tüm süreçler için vekâlet verilecekse yine bu sözler söylenmelidir.
- Kurban vekâleti verirken sözlü ve yazılı beyanın yanı sıra kalben de niyet edilmelidir.
Şükür Kurbanı Nedir? Yenir Mi? Duası, Şartları

Kurban Vekaleti Ne Zaman Verilir?
- Peki kurban vekâleti ne zaman verilir? Kurban vekâleti vermek için özel ve önceden belirlenmiş bir zaman dilimi yoktur.
- Kurban kesilmeden önce vekâlet verilmelidir, kurban kesildikten sonra verilen vekâletin bir anlamı ve geçerliliği olmaz.
- Kesimhanede, kurbanı kesecek kişiye vekâlet verecekseniz; sıra size geldiğinde, yani o anda vekâlet verebilirsiniz. Siz “Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim” dedikten hemen sonra vekil tayin ettiğiniz kişi kurbanı kesebilir.
Adak Kurbanı Nedir? Kimler Yiyebilir? Bağışı, Şartları

Kurban Kesmek Farz mı Vacip mi? Kime Düşer?
20 Soruda Kurban Hakkında Merak Edilen Her Şey
Kurban Nasıl Kesilir? İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi
Kurban Duası, Kurban Keserken Okunacak Dua, Kurban Ayetleri
Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Bağış Kabul Eden Kurumlar ve Fiyatları
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.