Kurban Vekâleti Nasıl Verilir, Alınır, Ücreti Ne Kadar? Diyanet

Kurban Vekâleti Nasıl Verilir, Alınır, Ücreti Ne Kadar? Diyanet Tarifi

Kurban Vekâleti Verirken ve Alırken Ne Söylenmeli?

Kurban vekaleti ne demek bu konuda kısaca bilgi verelim. Dinimizde hac, kurban, zekat gibi mal ile yapılabilen; yani maddi karşılığı olan ibadetlerin şahsın bizzat kendisi tarafından değil vekaleten bir başkasına yaptırması caiz görülmektedir. Durum böyle olunca gerek yurt içinden gerek yurt dışından İslam dinine mensup inanan kişiler kurban vekaleti nasıl verilir Diyanet bu konuda ne talimat veriyor, merak ediyor.

Diyanet kurban vekaleti konusunda gereklilikleri sıralarken kurban kesimi yerine yardım dağıtılması konusunu da şöyle aydınlatmaktadır: “Kurban kesmek yerine bedelinin muhtaç kişilere ya da ilgili kurumlara verilmesi ile kurban ibadetinin yerine getirilmiş olmaz.”

Vekalet vermek isteyen kişi: “Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim” demelidir.

İşte, Diyanet İşleri Başkanlığının bu konudaki güncel açıklamaları…

kurban vekaleti

Kurban Vekâleti Nasıl Verilir? Diyanet Açıklamaları

Kurban Bayramı ile birlikte gündeme gelen konulardan biri de kurban vekâleti verme ve alma uygulamasıdır. Kurban kesmek isteyen kişi bunu tamamen tek başına yapabilir. Ancak çeşitli sebeplerden ötürü kurbanı tek başına kesmek istemeyenler veya kesemeyenler olabiliyor. Mesela yurt dışında yaşayanlar, çeşitli nedenlerle kurban satış ve kesim noktalarına ulaşım sağlayamayacak durumda olanlar bir yakınına vekâlet vererek kurban kesmeyi tercih edebiliyor.

Vekalet kurban bağışı caiz midir sorusunun cevabı, evet caizdir. Kurban, hac ve zekat gibi ibadetler, mal ile yapılan ibadetlerdir. Bilindiği üzere mal ile yapılan ibadetlerde vekâlet vermek caizdir. Kurban vekâleti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklığı kavuşturulmuştur. Buna göre kurban vekâlet verme yazılı veya sözlü olabilmektedir.

Sözlü olarak vekâlet verilirken vekil tayin edilen kişiye:

“Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim” demelidir. Bu sözlerin ardından vekil tayin eden kişi kurbanı bizzat kendisi kesebilir veya aldığı vekâleti bir başka kişi ya da kuruma devredebilir. Bu duruma umumi vekâlet denilmektedir.”

Yazılı vekâlette ise vekâlet veren kişi adına bir belge düzenlenir. Bu belgeye vekâlet belgesi denilmektedir. Belgede isim belirtilerek belli bir kişi ya da kuruma kurban kesme, kestirme ve kurbanla ilgili diğer işleri yapma ve yaptırma konusunda vekâlet verdiğine dair bilgiler yer alır.

Uzaktan kurban vekaleti nasıl verilir diye düşünenleri aydınlatalım. Vekâlet yüz yüze verilebileceği gibi verirken telefon, faks veya internet vb. iletişim araçları vasıtasıyla da verilebilir. Telefonda kurban vekaleti nasıl verilir derseniz, yüz yüze verilen vekalette söylenen cümlelerin kullanılması uygundur.

Vekâlet bireye ya da kuruma verilebilir. Burada önemli olan husus vekâleti alan kişi ya da kurumun aldığı vekâleti tam ve eksiksiz olarak yerine getirmesidir.

Din İşleri Yüksek Kurulu kurban vekaleti hakkında açıklaması aynen şu şekildedir:

Din İşleri Yüksek Kurulu Kararları

Din İşleri Yüksek Kurulu 23.11.2022 – No: 76

Konusu: Vekâletle kurban organizasyonlarında uyulması gereken esas ve şartlar nelerdir?

Kurban ibadetinde esas olan, kişinin kurbanını kendisinin kesmesidir. Bununla beraber malî bir ibadet olduğu için vekâlet yoluyla da kestirilebilir. Günümüzde vekâletle kurban kesimi genellikle iki şekilde uygulanmaktadır:

Birincisi: Kurban kesmek isteyen kişinin ilgili kuruluşa kurbanlık alımı ve kesimi için umumi vekâlet vermesi, söz konusu kuruluşun da müvekkili adına taahhüt ettiği bu hayvanı alıp muayyen günlerde kesmesi şeklinde gerçekleşmektedir.

İkincisi: İlgili kuruluşun, kurban kesmek isteyen kimselere belirli bir bedel karşılığında kurbanlık hayvanı ya da hisseleri satması ve kesim günü geldiğinde de müşteriden vekâlet alarak onun adına kesmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Bu uygulamada, önce satım akdi yapılmakta, daha sonra da kesim için vekâlet alınmaktadır. Elde edilen etler de, bazen kurbanı kestirene bazen de onun rızasıyla yoksullara ve hayır kurumlarına verilmektedir. Her iki durumda da şartlara riayet edildiği takdirde yapılan bu uygulamalar dinen caizdir.

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

kurban vekaleti nasıl verilir

Kurban Vekaleti Nasıl Alınır?

Kurban vekâletinin nasıl verildiğini tüm detayları ile aktardıktan sonra gelelim kurban vekâletinin nasıl alındığı konusuna. Vekil tayin edilip başkası adına kurban kesecek olan kişinin hem kendi kurbanı hem de vekâletini aldığı kişinin kurbanı için niyet etmesi gerekir.

Kurban vekaleti almak çok kısa niyet sözleri ile yapılabilir. Karşılıklı anlaşma şeklinde vekalet cümleleri kurulur.

Kurban kesme vekâleti alırken, vekâlet veren kişinin “Seni kurbanımızı kesmeye vekil kıldık.” vekâleti alan kişinin ise buna karşılık “Kabul ettim.” demesi yeterlidir.

Kurban kesmeyi bilmeyen kişilerin de kurbanı başkasına kestirirken vekâlet vermesi şarttır. Bunun için kurbanı kesecek olan kişiye “Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim.” demesi yeterlidir.

Eğer kurbanı başkası satın alacaksa yine vekâlet vermek gerekir. Bunun için kurbanı aldırtacak olan kişi vekil tayin edeceği kişiye “Allah rızası için bayram kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye seni umumi vekil ettim.” demelidir. Eğer kurbanla ilgili tüm süreçler için vekâlet verilecekse yine bu sözler söylenmelidir. Kurban vekâleti verirken sözlü ve yazılı beyanın yanı sıra kalben de niyet edilmelidir.

kurban vekaleti nasıl alınır

Kurban Vekalet Ücreti 2024

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı’nın 2024 yılı vekaletle kurban kesim bedelini yurt içinde 11.750 TL, yurt dışında ise 4.750 TL olarak belirlediklerini açıkladı.

Kurban Vekaleti Ne Zaman Verilir?

Peki kurban vekâleti ne zaman verilir? Kurban vekâleti vermek için özel ve önceden belirlenmiş bir zaman dilimi yoktur. Kurban kesilmeden önce vekâlet verilmelidir; kurban kesildikten sonra verilen vekâletin bir anlamı ve geçerliliği olmaz.

Kesimhanede, kurbanı kesecek kişiye vekâlet verecekseniz; sıra size geldiğinde, yani o anda vekâlet verebilirsiniz. Siz “Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim.” dedikten hemen sonra vekil tayin ettiğiniz kişi kurbanı kesebilir.

İlginizi çekebilir: Adak Kurbanı Nedir? Kimler Yiyemez? Bağışı, Şartları

Dinimizde Kaç Çeşit Kurbanlık Vardır?

Güncel Kurbanlık ve Hisse Fiyatları Listesi

Kurban Bağışı Kabul Eden Güvenilir 9 Vakıf

Kurban Kesmek Farz mı Vacip mi? Kime Düşer?

Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kimlere Verilir, Verilmez?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kurban Kavurması Tarifi

Kurban Kavurması

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kurban Eti Kavurma Tarifi

Kurban Eti Kavurma

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 4 saat Pişirme
Kurban Köftesi (Satır Kıymadan) Tarifi

Kurban Köftesi (Satır Kıymadan)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kurban Etinden Et Yemeği Tarifi

Kurban Etinden Et Yemeği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Neskafeli Çaylı Ne Kadar Kalırsa Bayatlamayan Kurabiye Tarifi

Neskafeli Çaylı Ne Kadar Kalırsa Bayatlamayan Kurabiye

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kurban Yağlarını Değerlendirme Tarifi

Kurban Yağlarını Değerlendirme

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Lokum Kıvamında Kurban Haşlaması(Videolu) Tarifi

Lokum Kıvamında Kurban Haşlaması(Videolu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri