Akika Kurbanı Nedir? Yenir Mi, Şartları, Kimler Yiyemez?

Akika Kurbanı Nedir? Yenir Mi, Şartları, Kimler Yiyemez? Tarifi

Akika Kurbanı: Yeni Doğan Bebeğe Şükür

Akika kurbanı nedir, ne demek diye sorduğunuzda, evladınızın doğumu için şükür amaçlı kestiğiniz kurban yanıtını verebiliriz. Doğan çocuğu veya çocukları için kurban kesmek isteyen okurlarımız akika kurbanı ne zaman kesilir veya kurbanı kesen kişi olarak akika kurbanı yenir mi yoksa tamamı dağıtılmalı mı gibi soruların araştırmasını sıkça yapıyor.

Akika kurbanı hakkında aklınızda oluşan tüm soru işaretleri, yazımızı okuduktan sonra gidecektir. Akika kurbanı kimin için kesilir? Kaç tane kesilir? Akika kurbanı dağıtılır mı? Her çocuk için kaç tane akika kurbanı kesilmelidir? Akika kurbanı çocuğa şükür amaçlı ne zaman kesilir gibi meraklarınızı sonlandıracağımız yazımıza başlıyoruz.

akika kurbanı nedir

Akika Kurbanı Nedir?

Akika, Arapça kökenli bir kelimedir. Kelime kökeni incelendiğinde yeni doğan bebeğin saçı anlamına gelir. Akika kurbanı kesildiği gün, yeni doğan bebeğin saçı da kesilir. Bu nedenle “akika” ismini almıştır. Akika kurbanı, yeni doğan çocukların sağlığı ve varlığı için Allah adına kesilir. Yeni doğan çocuğun kız veya erkek olması gibi bir ayrım söz konusu değildir. Bu kurbanda önemli olan niyettir.

Dünyaya yeni gelen bebeğin sağlıkla geldiği için ve yaşamı boyunca sağlıklı yaşaması için niyet edilir ve akika kurbanı kesilir. Akika kurbanı hükmü incelendiği zaman, kesildiğinde fazileti ve sevabının büyük olduğunu öğrenebilirsiniz.

Eski zamanlarda akika kurbanı kesildiğinde, çocuğun kesilen saçlarının ağırlığınca altın alınır ve o bedel ihtiyaç sahiplerine dağıtılırdı. Maddi imkanlar uygun olduğu sürece, akika kurbanının kesilmesi aileye bereket ve sevap getirmektedir.

Akika kurbanı hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu bilgileri aynen aşağıdaki gibidir:

Akika nedir ve ne zaman yerine getirilir?

Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana “akika” adı verilir. Hz. Peygamber torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiş (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 21; Nesâî, Akîka, 1), bir hadisinde de “Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akika kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.” (Ebû Dâvûd, Dahaya, 21) buyurmuştur. Akika kurbanı kesmek, Hanefi mezhebine göre mubah, diğer mezheplere göre ise sünnettir.

Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâye, I, 463-464). Akika kurbanının etinden anne-baba dahil herkes yiyebilir.

Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017

İlginizi çekebilir: Kurban Eti Nasıl, Kaç Saat Dinlendirilir? Neden Kokar?

akika kurbanı yenir mi

Akika Kurbanı Yenir Mi? Kimler Yiyemez?

Akika kurbanı yenir. Kesildikten sonra öncelikle çevrede bulunan ihtiyaç sahiplerine dağıtılırsa sevabı büyük olur. Akika kurban etini, kesen aile fertleri de yiyebilir. Niyet Allah’a şükür olduğu için akika etinin bir kısmının yoksula ve çevreye dağıtılması daha uygun görülür.

Akika kurbanı için böyle bir şey söz konusu değildir. Akika kurbanını kesen aile, etten faydalanabilir. Fakat en uygun kesim, yoksul insanlara etlerin dağıtılmasıyla olacaktır. Çevredeki ihtiyaç sahiplerine etler pay edildikten sonra aile akika kurbanı etini tüketebilir.

Akika kurbanını kesmeden önce çevredeki yoksul kişiler öğrenilir ve kesimden sonra her aileye yetecek kadar etler dağıtılır. Ardından kesen aile, kendi ailesiyle bu eti yiyebilir.

akika kurbanı şartları

Akika Kurbanı Şartları Nelerdir? Farz Mı?

Akika kurbanın özellikleri incelendiğinde öncelikle sünnet olduğunu görmekteyiz. İbn Abbas’tan rivayet edildiğinde göre: Hz. Muhammed Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiştir. Bir hadiste de şu şekilde ifade edilir: “Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akîka kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akîka kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.”

Akika kurbanı sünnet mi sorusunu detaylı olarak mezheplere göre de cevaplamak iyi olacaktır: Akika kurbanı Hanefiler’e göre mubah; diğer üç fıkıh mezhebine göre sünnet, Zahiriler’e göre vacip kabul edilir.

Peki, Akika Kurbanı Erkek İçin Neden 2 Tane Kesilir?

Akika kurbanı çocuğa kaç tane kesilir, Akika kurbanı erkek için neden 2 tane kesilir sorunuzun cevabını bir hadis ile yanıtlamak daha doğru olacaktır. “Her kimin bir çocuğu dünyaya gelir de onun için kurban (Akika kurbanı) kesmek isterse, onu kessin. Erkek çocuğu için birbirine denk iki koyun, kız çocuğu için ise tek koyun kessin.” Bu hadisten ötürü erkek çocuklar için 2 tane kesilmektedir.

Akika kurbanı Diyanet İşleri Youtube kanalındaki videoyu izleyebilirsiniz. Çocuklar için kaç adet kurban kesilmeli, hükmü nedir? İşte bu videoda:

Akika Kurbanı Ne Zaman Kesilir? Kaç Yaşına Kadar Kesilir?

Bebek için Akika kurbanı ne zaman kesilir sorusunun kesin cevabı yoktur ama hadisler doğrultusunda daha uygun görülen bir gün mevcuttur. Akika kurbanı Diyanet tarafından yayınlanan açıklamada ve hadislerden anlaşıldığı gibi; çocuğun doğumunun 7. gününde kesilmelidir.

Bu süre ergenlik dönemine kadar uzayabilir. Fakat 7. günde kesilmesinin daha büyük sevabı bulunur. Kesildiği gün çocuğun saçı traş edilir. İlerleyen yaşlarda da kesilebilir. Akika kurbanı arefe günü kesilir mi sorusunun cevabı evet; zira arefe günü zamanı vacip kurban dışındaki kurbanların kesilmesi uygun görülür.

Akika kurbanı miktarı konusunda pek çok soru sorulmaktadır. Örnek verecek olursak üçüz evlat sahibi bir ailenin, her çocuk başına bir akika kurbanı kesmesi gereklidir.

İlginizi çekebilir: Kurban Bayramı Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? Anlamı, Önemi

akika kurbanı nedir

Akika Kurbanı Nasıl Kesilir?

Akika kurbanı şartları incelendiğinde Kurban Bayramı’nda kurban keser gibi kesilir. Bu kurbandaki niyet yeni doğan çocuğun varlığına şükretmektir.

akika kurbanı

Akika Kurbanı Duası Arapçası, Türkçesi

Kurbanı keserken akika kurbanı duası okunursa büyük sevabı vardır. Akika kurbanı anlamı dua okunarak pekiştirilmiş olur.

Kurbanı kesmeden önce:

“Bismillahirrahmanirrahim”

“Allah’ım Bu hayvan senden geldi, sana rızan için filan kişinin akikasıdır.” Bazı alimler “Akika kurbanı kesilirken şu dua okunur” dediler; “Allah’ım şu hayvan filan kişinin akikasıdır. Kanı kanına, eti etine, kemiği kemiğine, derisi derisine ve tüyü tüyüne (bedel) olsun. Allah’ım, bu hayvanı filan oğlu filan için cehennemden fidye (kurtuluş vesilesi) kıl.” denilirse büyük fazileti vardır.

Keserken:

“İnni veccehtü vechiye lillezi fetarassemavati vel arda hanifen ve ma ene minel müşrikin.” denilmelidir. Anlamı ise: “Allah’ım, bu hayvan senden (ihsanın) dir ve senin rızan için Muhammed Aleyhisselam ve ümmeti tarafındandır” der ve “Bismillahi Allahu Ekber” diyerek kesilir.

“Bismillahirrahmanirrahim”

“Allahümme hazihi akikatü fülanin demüha bidemihi, ve lahmüha bilahmhi, ve azmüha biazmihi, ve cildüha bicildihi, ve şa’ruha bişa’rihi, Allahümme-calha bidaen libni fülanin minennari.”

Bu duanın anlamı ise şöyledir:

“Ey Allah’ım bu filanın akika kurbanıdır. Bu kurbanın kanına karşı filancanın kanını ve etine karşı etini sana takdim ediyorum. Kemiklerine karşı kemiklerini, derisine karşı derisini, saçlarına karşı yününü takdim ediyorum. Ey Allah’ım bu kurbanı filanca oğlumun cehennemden kurtulması için fidye olarak kabul et!”

akika kurbanı

Akika Kurbanı Hangi Hayvandan Olur?

Akika kurbanı için kesilecek hayvanda aranan özellikler şu maddelerde yer almaktadır:

  • Hayvanlar sağlıklı hayvanlardan seçilmelidir.
  • Gözlerinin kör olmaması gereklidir.
  • Kulaklarının kesik olmaması uygun görülür.
  • Boynuzları da yerinde ve kırılmamış olmalı.
  • Kulağı veya kuyruğu da tam olmalı. Kesik organlı hayvanlar akika olarak kabul edilmez.
  • Doğuştan gelen kusurlara sahip hayvanlar da akika kurbanı olarak uygun görülmemektedir.

Kurban Bayramı için geçerli olan hayvan şartları, akika için de geçerlidir. Bu nedenle 2 yaşını tamamlayan danalar, 5 yaşını dolduran develer, 1 yaşını dolduran koyun veya keçi akika olarak kabul edilir ve kesilmeye uygundur.

İlginizi çekebilir: Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Güvenilir 9 Vakıf

Akika Kurbanı Fiyatı Ne Kadar?

Akika kurbanı fiyatı her sene değişmektedir. Diyanetin verdiği bilgilere göre akika kurbanı için de ortaklık söz konusudur. Her ortak bir ibadet niyeti ile hayvan kesmek istediği için adak ve akika gibi kurbanlarda ortaklık yapılabilir. Akika kurban fiyatları, Afrika akika kurbanı 1.250 tl yurt içi akika kurbanı bağışı fiyatı 3.500tl’dir.

Güncellenme tarihi: 23.6.2023

akika kurbanı

Kurban Vekâleti Nasıl Verilir, Alınır? Diyanet

Şükür Kurbanı Nedir? Yenir Mi? Duası, Şartları

Kurban Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

Adak Kurbanı Nedir? Kimler Yiyemez? Bağışı, Şartları

Resimli Kurban Bayramı Mesajları, En Güzel Hayırlı Dilekler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kurban Kavurması Tarifi

Kurban Kavurması

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kurban Eti Kavurması Tarifi

Kurban Eti Kavurması

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Yumuşacık Kurban Kavurması Tarifi

Yumuşacık Kurban Kavurması

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kurban Köftesi (Satır Kıymadan) Tarifi

Kurban Köftesi (Satır Kıymadan)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kurban Etinden Et Yemeği Tarifi

Kurban Etinden Et Yemeği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
İki Çeşit Kurban Kavurması Tarifi

İki Çeşit Kurban Kavurması

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Lokum Kıvamında Kurban Haşlaması(Videolu) Tarifi

Lokum Kıvamında Kurban Haşlaması(Videolu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri