Şükür Kurbanı Nedir? Yenir Mi? Duası, Şartları

Şükür Kurbanı Nedir? Yenir Mi? Duası, Şartları Tarifi

Allah’a Hamd: Şükür Kurbanı Diyanet Açıklamaları

Kurban çeşitlerinden biri olan şükür kurbanını açıklamadan önce şükür kelimesinin ne anlama geldiğini ifade etmek gerekir. Şükür, yapılan iyiliğe ve verilen nimetlere karşı teşekkür hissi duymaktır. Yapılanlara karşı değer bilmek demektir.

Şükür kurbanı Diyanet İşleri Başkanlığının yayımladığı “Kurban Bayramı” hakkındaki dosyada da detaylı şekilde yer almaktadır. Şükür kurbanı asırlardır kesilen, Allah’a teşekkürü ifade eden bir kurban türüdür. Allah’a şükretmek ise; verdiği hayat ve nimetlerden dolayı ibadet etmektir. Kurban kesmek, iyilik yapmak, sadaka vermek ve namaz kılmak şükretmenin yollarından biridir.

şükür kurbanı

Şükür Kurbanı Nedir?

Şükür kurbanı ne demektir sorusuna cevaben Din İşleri Yüksek Kurulu yanıtı aynen aşağıdaki gibidir:

Şükür kurbanı ne demektir?

Herhangi bir vesileyle Allah’a şükretmek için kesilen kurbana şükür kurbanı denir. Bir kimse arzu ettiği bir amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesebilir. Ancak böyle bir nimeti elde eden kişinin, adakta bulunmadığı sürece, kurban kesmesi zorunlu değildir. Ayrıca Hanefî mezhebine göre temettu veya kıran haccı yapan kişilerin, aynı mevsimde hac ve umreyi beraberce yaptıkları için Harem bölgesinde kestikleri kurban da bir tür şükür kurbanıdır.

Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017

Şükür kurbanı Allah’a teşekkür amaçlı kesilen bir kurbandır. İstenilen zaman diliminde ve maddi durumun elverdiği kadarıyla kesilebilir. Araba için şükür kurbanı, ev için şükür kurbanı, iş bulma durumunda şükür kurbanı kesilebilir. Bunlar sadece birkaç örnektir.

Şükür kurbanı gerçekleşen bir durum için kesilebildiği gibi, Allah rızası için de kesilebilir. Yani niyet edilmesi için herhangi bir kişinin iş sahibi olması veya bir eşya satın alması gerekmez. Amaç Allah’a şükretmek olduğu için hayattaki olan değişimler sadece bir aracı olarak görülür. Diyanet şükür kurbanı konusunda özellikle gelen sorular üzerine detaylı anlatımlar ve açıklamalar yapmaktadır.

Adakta niyet edildikten sonra kesilmesi zorunlu iken; şükür kurbanında böyle bir zorunluluk yoktur. Kesildiği durumda Allah katında büyük sevabı vardır. Şükür kurbanı eğer yeni doğan bir çocuğun varlığı için kesilirse bu akika kurbanı olarak kesilecektir.

Allah’a verilen evlat ve sağlıklı ömür için kesilebilir. Bu durumda akika kurbanı kesilir. Ayrıca Şükür kurbanı esasında Temettu veya kıran haccı yaparak Umre ve Hac ibadetlerini aynı yıl içerisinde yerine getiren kişilerin kestikleri kurbana da denmektedir.

şükür kurbanı yenir mi

Şükür Kurbanı Yenir Mi?

Şükür kurbanı ile ilgili bilgiler arasında en çok araştırılan sorulardan biri bu kurban etinin kimlerin yiyebileceği sorusudur. Şükür kurbanı adak kurbanından farklı özelliklere sahip olduğu için, şükür kurbanı etinden yemeniz dinen bir sorun oluşturmaz. Adak kurbanında eti yemek dinen uygun değildir. Hatta yenildiği takdirde etin bedeli yoksula dağıtılır. Fakat şükretmek amacı ile kesilen kurbanları, aile üyeleri de yiyebilir.

Adak ve Şükür Kurbanı Arasındaki Fark Nedir?

Özetleyecek olursak en büyük fark; niyet ve etin dağıtılmasına dair esaslardaki değişikliklerdir diyebiliriz. Dini açıdan bu durum değerlendiğinde ise; kurban etinin yine yoksul insanlara dağıtılması da sevap veren davranışlardan sayılmaktadır. Dileyen tamamını dağıtabilir.

Şükür kurbanı, akika kurbanıyla karıştırılmamalıdır. Akika kurbanı evlat için kesilen kurbandır ve belirli bir kuralı vardır.

Şayet doğan çocuğunuzun sağlığına şükür amacıyla bir kurban kesmek isterseniz, dilediğiniz şekilde kurban kesebilirsiniz. Bu sizin isteğinizle kesilmektedir. Akika, dinen belirli bir düzende önerilen kurbandır. Çocukların varlığına şükretmek için şükür kurbanı kesebilirsiniz.

şükür kurbanı

Şükür Kurbanı Duası ve Namazı

Kurban kesen kişinin kesim sonrasında şükür kurbanı namazı kılmasının büyük sevabı vardır. Şükür namazı 2 rekat olarak kılınır. Nafile namazlar arasında yer alan şükür namazları, güzel bir haber alınca da kılınır. Kötü bir durumu kazasız belasız atlatınca da kılınır. Şükür kurbanı niyetinden sonra şükretmek için namaz kılınarak bu ibadet yerine getirilir.

Şükür kurbanı namazı ile ilgili şu hadisi de eklemek gereklidir:

“Kurbanınızı kestiğinizde elinizdeki bıçağı bırakın. Sonra iki rekat namaz kılın. Müslümanlardan hangi kimse bu iki rekat namazı kılar da Allahü Teala hazretlerinden bir şey isterse; Allahü Teala hazretleri elbette o kimseye istediği şeyi verir.”

Namaz esnasında 1. rekattan sonra Kevser suresi; 2. rekattan sonra ise İhlas suresi okunmalıdır. Namazdan sonra ise şükür kurbanı duası okunmalıdır:

“Allahümme hazel-kebşü, (ev haze’lbakaru,ev hazel-ma’zü)minke ve leke ve ileyke. Fetekabbel min İbrahime Halilike ve ismaile zebnihıke ve Muhammedin habibike bifazlike ve cu’dikeve keremike ya ekramel-ekramin.”

şükür kurbanı duası

Şükür Kurbanı Şartları Nelerdir?

Kurban Bayramında aranılan şartlar aynı şekilde şükür kurbanı için de geçerlidir:

  • Ergenlik çağını geçmiş ve akıl sağlığı yerinde olan kişilerin şükür kurbanı kesmesi kabul edilir.
  • Şükür kurbanı borç ile alınan parayla kesilmez.
  • Hasta hayvanlar kesinlikle şükür kurbanı amacıyla kabul edilmez.
  • Tıpkı adak ve akika gibi durumlarda kesilecek hayvan özellikleri, şükür kurbanı için geçerlidir.
  • Besmele çekilmeden kesilen kurban, şükür kurbanı olarak kabul görülmemektedir.
  • Ayrıca Kurban Bayramı için geçerli olan hayvan şartları, şükür kurbanı için de geçerlidir. Bu nedenle 2 yaşını tamamlayan danalar, 5 yaşını dolduran develer, 1 yaşını dolduran koyun veya keçi akika olarak kabul edilir ve kesilmeye uygundur.

Şükür kurbanı adak yerine geçer mi ya da Kurban Bayramı için kesilecek kurban yerine geçer mi gibi sorular da zaman zaman gündeme gelmektedir. Her kurban niyeti özelindedir ve ayrı niyetler için ayrı kurbanlar kesilmesi uygundur.

şükür kurbanı şartları

Şükür Kurbanı Kimlere Dağıtılır?

Şükür kurbanı dağıtılır mı, kimlere dağıtılır sorularına ışık tutalım:

Adak kurbanı olmadığı için şükür kurbanı kesen kişi bu etten tüketebilir; ancak bu etin paylaşılması daha makbuldür. Kesilen kurbanın etini öncelikle kendi çevrenizdeki yoksula dağıtmanız önerilir.

Yoksul ve ihtiyaç sahiplerine şükür kurbanı eti gönderildikten sonra, kurbanı kesen etini yiyebilir. Şükür kurbanı kaç kişiye dağıtılır diye merak ediyorsanız bu konuda net, kurala bağlı bir sayı yoktur.

İlginizi çekebilir: Kurban Bayramı Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? Anlamı, Önemi

şükür kurbanı nedir

Şükür Kurbanı Nasıl Kesilir, Niyet Edilir?

Her ibadette olduğu gibi şükür kurbanında da niyet önemlidir. Niyetin asıl yeri kalptir. Kalpten edilen dua ve niyetler Allah katında bilinir. Şükür kurbanı kesecek kişinin şu şekilde niyet etmesi daha kabul görülür:

“Üzerime vacip olan kurbanımı Allah için kesmeye/ kestirmeye niyet ettim. Ya Rabbi! Bu hayvan sana bir niyet olarak kesiliyor. Sana bu kurban ile aczimi anlatıyorum. Verdiklerine hamd olsun. Kurbanımı kabul et. Bu aciz ve naçiz niyetimi kabul et!”

Şükür kurbanı tıpkı diğer kurbanlar gibi kesilir. İster büyükbaş ister küçükbaş hayvan olsun; kurban tekbiri getirildikten sonra kurban kesmeye bedenen gücü yeten kişi tarafından kesilir.

Kesim için öncelikle üç defa tekbir getirilip “BİSMİLLAHİ ALLAH-U EKBER” denilerek kesilir. Kişi biliyorsa Enam Suresi 79. ayetini (inni veccehtü..) ayetini de okur.

Şükretmek ve şükür kurbanı ile ilgili hadisler de Allah’a hamd etmenin ne denli mühim olduğunu ifade eder. Hadis ve ayetlerden bazılarını şu şekilde belirtebiliriz:

  • “Halka teşekkürde bulunmayan Allah’a da şükretmez.” (Tirmizi Birr: 35)
  • “Duanın en faziletlisi, “Elhamdülillah” demektir.” (İbn-i Mace, Edep: 55)
  • “Allah’a hamd ü sena ile başlamayan her mühim işin feyzi ve bereketi olmaz.” (Riyaz üs Salihın: 1423)
  • “Her kim, sağlığı yerinde mal ve namus güvenliği içinde ve o günlük yiyeceği yanında sabahlarsa, sanki bütün dünya onunmuş gibi, Allah’a şükretsin.” [150]
  • “İnsanların Allah’a en çok şükredeni, insanlara teşekkürü en çok edenleridir.” [157]
  • “Şükrünü eda edeceğin az bir mal, şükrünü eda edemeyeceğin kadar çok bir maldan daha hayır­lıdır.” [168]

İlginizi çekebilir: Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Güvenilir 9 Vakıf

şükür kurbanı

Şükür Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Şükür kurbanı kesmek isteyen kişinin belirli bir zamanı beklemesi gerekmez. Maddi durumu ne zaman rahat ediyorsa, Allah için o kurbanı kesebilir. Dileyenler yeni bir işe başladığında ilk maaşından kesebilir.

Genellikle yeni bir bebek dünyaya gelince, büyük bir kaza atlatınca, ev veya bir araç alınınca gibi durumlarda şükür kurbanı kesilmektedir. Bu durumda maddeler bir araç olarak görülür. Asıl amaç Allah’a hamd etmektir. Yaşanılan durumun bereketinin artması için kurban kesilir.

Dinimizde Kaç Çeşit Kurbanlık Vardır?

Rüyada Kurban Kesmek Ne Anlama Gelir?

Adak Kurbanı Nedir? Kimler Yiyemez? Bağışı, Şartları

Akika Kurbanı Nedir? Yenir Mi, Şartları, Kimler Yiyemez?

Resimli Kurban Bayramı Mesajları, En Güzel Hayırlı Dilekler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kurban Kavurması Tarifi

Kurban Kavurması

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kurban Eti Kavurması Tarifi

Kurban Eti Kavurması

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Yumuşacık Kurban Kavurması Tarifi

Yumuşacık Kurban Kavurması

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kurban Köftesi (Satır Kıymadan) Tarifi

Kurban Köftesi (Satır Kıymadan)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kurban Etinden Et Yemeği Tarifi

Kurban Etinden Et Yemeği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
İki Çeşit Kurban Kavurması Tarifi

İki Çeşit Kurban Kavurması

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Lokum Kıvamında Kurban Haşlaması(Videolu) Tarifi

Lokum Kıvamında Kurban Haşlaması(Videolu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri