Nektarin Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Faydaları ve Kalori Değeri

Nektarin Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Faydaları ve Kalori Değeri Tarifi

Bahçelerin Tüysüz Şeftalisi: Nektarin

Adını unutan, bir türlü aklında tutamayan pazarcı teyzelerimizin deyimiyle -tüysüz şeftali- Çin ve Doğu Asya’dan evimize, meyve saatlerimize kadar gelmiştir. Görünümü açısından bildiğiniz hatta çok sevdiğiniz şeftaliye benzese de, ayırt edici birkaç detay vardır. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilmeyen ama bir o kadar da çok sevilen ve ilgi gören bir meyvedir.

Meyvesiz bir gün geçirmek, apaçık hastalıklara davet çıkarmaktır. Adının zarifliği kadar lezzeti de hoş olan nektarinin faydalarından haberdar mısınız? Eğer ki çok az bilgiye sahipseniz, bizler bu yazımızı bilgilerinize bilgi katmak için hazırladık. Yazıyı okuduktan sonra en yakın markete gidip nektarin alacakmışsınız gibi düşünüyoruz. Sağlıklı bir yaşam için neden olmasın?

Bolca C vitamini kokan yazımıza hazırsanız, daha sağlıklı beslenme için gerekli ipuçlarını verelim.

Nektarin Nedir?

Farklı aromasıyla damaklarda hoş bir lezzet bırakan nektarin, meyve reyonlarını hem rengiyle hem de kokusuyla süslemektedir. Tam bir C vitamini ve lif deposu olduğu için hem sporcular hem de diyet beslenmesi yapanlar için favori bir meyvedir.

Yeni gündeme gelen bir meyve de değildir aslında. Antik Yunan’a bile etkisi vardır. Rivayetlere göre nektarin özü için “Tanrıların içkisi” denilmiştir. O derece kutsal bir meyveymiş zamanında. Bizim keşfetmemiz biraz geç olsa da faydalarını almak için hala geç kalmış değiliz.

Erik ve şeftalinin aynı dalda aşılanmasından meydana geldiği bilinen nektarin birçok hastalığa iyi gelmektedir. Tüysüz şeftali diye kendini halk arasında tanıtmıştır. Fakat şeftaliyi ısırdığınızda dudaklarınızda oluşan o tatlı kaşınma nektarin meyvesi yerken olmayacaktır. Parlak ve temiz kabuğu sayesinde daha rahat yenildiği ifade edilir. Her ne kadar şeftali zannedilse de nektarin şeftali değildir :)

Nektarin Yetiştiriciliği: Nektarin Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?

Öncelikle anavatanının Türkiye olmadığı sırrını vermek isteriz. Fakat ülkemiz iklimine de uyum sağladığı haberini verebiliriz. Akdeniz ve Bursa’ya uyum sağlayan nektarin ağacı, dünya üzerinde pek çok bölgede yetişmektedir.

Nektarin fidanı dikimi için en uygun mevsim aslında sonbahardır. Fakat sonbaharın soğuk geçtiği bölgelerde hava şartlarının etkisiyle ilkbaharı da tercih edebilirsiniz. Bir özelliği ile tıpkı çocuklar gibi çok ilgi ister. Diğer meyvelere kıyasla daha çok budanma ihtiyacı içindedir. Çünkü meyveleri bir yaşındaki dallarda oluşur. Verimli meyve elde etmek için, kumlu, killi, çabuk ısınan ve çakıllı toprak seçmeniz gerekmektedir.

Aromatik Lezzet: Nektarin Çeşitleri Nelerdir?

Bizler marketlerde ve pazarda tek bir çeşit alırken, dünyanın farklı bölgelerinde 100’den fazla nektarin türleri olduğunu biliyor muydunuz? Evet, neredeyse 100’den fazla… Ne kadar bereketli değil mi?

Tastired, Elegant Lady, Royal Glory, Rich May, Spring Lady gibi sevimli isimlere sahip olan daha nice nektarin çeşitleri farklı ülkelerdeki market ve pazarlarda yer almaktadır.

Bu çeşitleri birbirinden ayıran özellikler ise içinin rengi, meyvenin büyüklüğü ve çekirdek yapısıdır.

Lif Kaynağı Nektarin Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Nektarin kalori bakımından düşük, vitamin ve mineral açısından yüksek bir meyvedir. Şeftaliye kıyasla daha yüksek değerler içerir. Şeftaliden neredeyse 2 kat daha yoğun fosfor, potasyum, A ve C vitaminine sahiptir.

Antioksidan açısından az fakat özdür. Oldukça etkili antioksidanlara sahiptir. Bu özelliği sayesinde hastalık dönemlerinde güçlü bir mikrop atıcıdır. Birçok hastalığa şifa olan nektarin, 1 adet yendiğinde 47 kalori aldırmış olur. Bu bilgimizden sonra 1 nektarin kaç kalori hesabı yapmadan, gönül rahatlığıyla tüketeceğinizi hissediyoruz.

Doğal Ağrı Kesici: Nektarin Faydaları Nelerdir?

Meyve tabaklarını rengiyle şenlendiren nektarinin sadece C vitamini ve lif deposu olduğunu söylemek yetersiz kalacaktır. Nice faydalarını araştırdık ve sağlıklı beslenme alışkanlığınız için listeledik. İnceledik, nektarinin faydaları nelermiş?

  • A, C, potasyum ve fosfor açısından oldukça etkilidir.
  • Lifli yapısından dolayı diyet yapanların vazgeçemediği bir besindir.
  • Araştırmalar sonucunda nektarin protein ve yağ açısından oldukça düşük bir meyve ilan edilmiştir.
  • İçerdiği mineraller sayesinde sindirim sisteminizi düzenlediği gibi kan şekerini de dengeler.
  • Kabızlık problemi yaşayanlar için ideal bir meyve tercihi olacaktır. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliği sayesinde de bağırsak dostu kabul edilir.
  • Böbrek taşı şikayeti çekenlerin de meyve tabağını süsleyen nektarin, böbrek taşı oluşumunu bile önleyecek derecede faydalıdır.
  • Yorucu bir iş yaşamına sahipseniz, vücudunuzda oluşan kas ve eklem ağrılarına nektarin ile çare bulabilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi ağrıları da dindirir.
  • Kemik ve kaslar için gerekli olan kolajen miktarını, nektarin ile sağlayabilirsiniz.
  • Bağırsak ve mide dostudur. Mide ağrılarını dindirirken, bağırsak kurtlarıyla da savaşır.
  • Nektarinin kendisi faydalı olduğu kadar çekirdeği de faydalıdır. Çekirdeğini tükettiğiniz durumda mide spazmları son bulacaktır. İnsülin salgılanmasını sağladığı için sadece insanlara değil hayvanlara bile etkili olacak şekilde bir yapıya sahiptir.
  • Cildi yumuşatır ve leke onarımında etkilidir.
  • Nektarin çekirdeği tanecikleri, kozmetik alanında krem, vücut losyonu, cilt temizleme suyu, kaş ve kirpik bakımı, dudak bakımı ürünlerinde kullanılmaktadır.

Meyve Aromalı Enfes Nektarin Tarifleri

Nektarinden, faydalarından, kullanım alanlarından bahsettik ve sağlıklı yaşam için gerekli olan maddelere bir tanesini daha ekledik. Peki, nektarini meyve dışında nasıl tüketebilirsiniz, nelerde kullanabilirsiniz diye araştırdık ve sitemizdeki tarifleri sizler için listeledik. Tatlılarınıza biraz renk biraz da aroma katmak için sizler de nektarin tarifleri önerilerimizi deneyebilirsiniz.

1) Tam Kıvamında Nefis Kahvaltılık Nektarin Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek ve vişne reçellerinden sıkıldım, değişik ve farklı tatları kahvaltılarıma eklemek istiyorum diyorsanız kesinlikle nektarin reçelini denemelisiniz. Nektarin Reçeli Nasıl Yapılır?

Tarif: Nektarin Reçeli Nasıl Yapılır?

2) Kupta Nektarin Soslu Muhallebi Lezzeti

Çocuklarınıza meyveyi yedirmenin çeşitli yolları vardır. Bu tarifimizle artık çocuklar nektarini çok sevecek. Kupta Nektarin Soslu Muhallebi

Tarif: Kupta Nektarin Soslu Muhallebi

3) Elmalı Nektarinli Şarlot Kek Şöleni

Çay keyiflerinizi lezzetlendirmek adına bu kek harika bir tarif olarak masanızda yer almalı! Elmalı Nektarinli Şarlot Kek

Tarif: Elmalı Nektarinli Şarlot Kek

4) Vanilya Pudingli Nektarın Soslu Pasta

Davet masalarınıza renk katacak bir lezzete hazır olun! Deneyenler tadına hayran kaldı. Nefis pasta için tarifimiz sizlerle. Vanilya Pudingli Nektarin Soslu Pasta

Tarif: Vanilya Pudingli Nektarin Soslu Pasta

5) Taze Kayısı ve Nektarin Reçeli Lezzeti

Mevsiminde alınan meyveleri reçel olarak uzun süre tüketmek, bu tarifimizle artık daha kolay! İşte leziz kahvaltılar için nektarin marmelatı tarifi: Taze Kayısı ve Nektarin Reçeli

Tarif: Taze Kayısı ve Nektarin Reçeli

6) İlk Gün Tazeliğiyle Dondurucuda Nektarin

Dondurucu nimetlerine nektarini de ekledik. Çıkarıp çıkarıp tatlıları şenlendirdik! Dondurucuda Nektarin

Tarif: Dondurucuda Nektarin

7) Ferahlatıcı Tadıyla Nektarin Suyu

Güne dinamik başlamak için harika bir içecek tarifi sizlerle, nektarin suyu lezzetini her öğünde denemeniz dileğiyle. Afiyetle… Nektarin Suyu

Tarif: Nektarin Suyu

8) Enfes Pembe Nektarin Şerbeti

Sıcak yaz günlerinin ferahlatan lezzetlerine pempe nektarin hoşafı ekleyerek içinizi serinletebilirsiniz. Pembe Nektarin Şerbeti

Tarif: Pembe Nektarin Şerbeti

9) Lif Deposu: Nektarin Suyu

Lif ve potasyum kaynağı nektarini soğuk içecek olarak buzdolabınızda muhafaza edin, günün tüm yorgunluğunu alsın. Sağlıkla kalın… Nektarin Suyu

Tarif: Nektarin Suyu

10) Her Mevsim Kahvaltıda Nektarin Reçeli

Reçel yapmak bizim geleneğimizdir. Reçelleri çeşitlendirmek ise sizlerin marifetidir. Nektarin reçeli tarifi sizler için hazırlandı. Nektarin Reçeli

Tarif: Nektarin Reçeli

11) Nektarinli Kremalı Tart Lezzeti

Nektarinin rengi aşkına! Enfes tartlarınıza renk katmak için bu tarifimiz iyi bir seçim olacaktır. Nektarinli Kremalı Tart

Tarif: Nektarinli Kremalı Tart

12) Nektarinli Turta Ziyafeti

Çay ve kahve keyiflerinize nektarinli tart ile daha da lezzet katın. Unutmayın; nektarin vitamin deposudur. Bolca tüketiniz efendim :) Nektarinli Turta

Tarif: Nektarinli Turta

Nektarin tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri