Peynir Faydaları Nelerdir?

Peynir Faydaları Nelerdir? Tarifi

Müdavimlerine Özel Peynir Aromalı Bilgiler

Kahvaltıların vazgeçilmez lezzeti peynir, içerdiği yüksek kalsiyum ve protein nedeniyle sağlıklı bir beslenmenin de vazgeçilmezleri arasında sayılır. Hemen her kahvaltı sofrasında en az bir çeşidiyle yer almasının yanı sıra salata ve yemeklerde de sıklıkla kullanılır. Peynirle ilgili tüm merak edilenleri bu yazımızda paylaşıyoruz.

Peynir Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?

Sütün mayalanması sonucunda oluşan peyniri hazır olarak alabileceğiniz gibi, ev ortamında kendiniz de yapabilirsiniz. Peynir yapmak için üretilen ev tipi bir peynir makinesi işinizi kolaylaştırsa da makine olmadan da bunu başarabilirsiniz. İyi bir peynir mayası, güvenilir bir peynir tarifi ve biraz sabır ile lezzetli bir peynir yapmanız hiç de zor değil.

Bunun için temel olarak peynir kültürü ile sütün fermantasyonunu sağlamanız gerekir. Peynir kültüründe çoğalan peynir bakterileri, sütün yapısında fiziksel değişiklik yaratır ve sütün istediğiniz peynire dönüşmesini sağlar. Üretilen peynirlerdeki çeşitlilik, peynir ph değeri ve dinlenme süresi faktörlere bağlı olarak değişir.

Türklerin geleneksel peynir çeşitleri arasında ilk akla gelenler Ezine peyniri, çeçil peyniri, Kars kaşarı, İzmir tulumu, Erzincan tulumu ve kolot peyniri olarak sayılabilir.

Dünyada ise başta Fransa olmak üzere, İsveç, Almanya, Polonya ve diğer ülkelere özgü peynirler, dünya çapında üne sahiptirler.

Hem dünyada hem de ülkemizde peynir üretimi, teknolojiyle birlikte gelişmeye devam ederek bizlere yeni çeşitler sunmaktadır.

Laktoz alerjisi olan kişiler için laktozsuz peynir de dahil olmak üzere birçok peynir marketlere kolayca bulunabilir. Peynir alerjisi, sütten kaynaklanan bir alerji olduğu için sütteki değişimlerle peynirden vazgeçmek zorunda kalmayabilirler.

Peynir, sadece sofradaki haliyle mutfaklarımızda yer almaz. Üreticilerin peyniri kurutup toz haline getirmeleriyle oluşan peynir tozu, çorba ve tatlıların yapımında kullanılır. Bazı peynir çeşitleri ise satışa peynir küfü ile birlikte sunulur. Bu küfün sağlık açısından bir zararı yoktur.

Peynir Kaç Kalori? Besin Değeri Nedir?

Peynir kalorileri, peynirde kullanılan sütün yağ oranına göre değişim gösterir. 1 peynir kaç kalori diye incelendiğinde, yağlı peynirlerin 100 gramının yaklaşık 400 kalori değerinde olduğu ve sütün yağı azaldıkça kalori değerinin de azaldığı görülür.

Peynir, protein ve kalsiyum açısından iyi bir kaynak olduğu için sağlıklı bir beslenme programı içinde mutlaka yer alır. Peynir besin değeri içerdiği vitamin ve minareler ile de dikkat çeker. Özellikle A vitamini açısından zengindir.

Peynir suyu da peynir gibi besin değerlerine sahiptir. Peynir altı suyu proteini, yiyeceklerin protein miktarını artırmak için kullanılır. Peynir zehirlenmesi denildiğinde akıllara peynirin kendi yapısından zehirlenme akla gelse de aslında saklama koşullarının yetersizliğinden dolayı zehirlenme olayları yaşanır.

Peyniri saklamak için geleneksel ve iyi bir yöntem olarak peynir salamurası iyi bir alternatif olarak tavsiye edilir.

Peynir Faydaları Nelerdir?

Peynir faydaları incelendiğinde hem yetişkinlerin hem de çocukların beslenmesinde önemli yeri olması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.

Yüksek oranda kalsiyum içeren peynir, vücudun kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. Bu nedenle kemikleri güçlendirici özelliği vardır. Kemiklerinin güçlü olması gereken yaşlılar ve çocuklar tarafından bolca tüketilmelidir. Osteoporoz yani kemik erimesini engellediği için yaşlılık öncesinde tüketmenin de faydası büyüktür.

Bunun dışında bu lezzetli yiyeceğin faydalarını sıralarsak:

  • Vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini düşük kaloriyle sunar ve tok tutar. Bu nedenle zayıflamaya yardımcıdır.
  • Kan şekerini dengeler, diyabeti önler.
  • Kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyuculuk sağlar.
  • Sinir sisteminin iyi çalışmasını destekler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıkları önleyicidir.
  • Cilt ve saç sağlığını artırır.
  • Dişleri kuvvetlendirir.
  • Sindirim sistemindeki bakteri florasını korur.
  • İçerdiği yüksek A vitamini ile göz sağlığını da korur.

Peynir Altı Suyu Nedir? Ne İşe Yarar?

Peynir altı suyu, peynirlerin dibinde biriken suların toplanmasıyla oluşur. Besin değeri açısından zengin olması nedeniyle bazı ülkelerde içecek olarak da tüketilir. Bizde ise yiyeceklerin protein miktarının artırılması için eklenir.

Peynir Sunumu Önerileri

Peynir sunumu, doğru yapıldığında çok şık sonuçlar getirir. İyi bir sunumla hazırlanan peynir tabakları, davet sofralarınızda bile beğeni toplamanızı sağlar. Peynir tabağı süsleme konusunda peynirlerin kolaylıkla şekillenebilir olmasını kullanabilirsiniz.

Satın alabileceğiniz bir peynir kesici ile peynir dilimleme işlemini hızlı ve kolay hale getirebilirsiniz. Hatta değişik kurabiye kalıplarınızı peynir kalıbı olarak kullanabilir ve değişik bir peynir sunum tabağı yaratabilirsiniz.

Peynir Diyeti Nasıl Yapılır?

Peynir, sağladığı tokluk hissi sayesinde diyet listelerinde sık sık kendine yer bulan bir yiyecek. Yağsız ve düşük kalorili çeşitleri ile zayıflamak isteyenlerin vazgeçilmezi olan peynir, kalsiyum ve protein kaynağı olarak vücut dengesini de korur. Peynir diyetinde yumurta, domates gibi düşük kalorili diğer yiyeceklerle birlikte tüketilerek kilo verme hedeflenir.

Peynir Fiyatları Nasıldır?

Peynir fiyatı, peynirin çeşidine, üreticiye ve piyasanın koşullarına göre değişiklik gösterir. Ekonomik peynirler de yüksek fiyatlara sahip dünyaca ünlü peynirler de aynı marketin raflarında yerini alır. Peynirin değerini ve fiyatını artıran özellikler arasında malzeme kalitesinin yanı sıra üretim süresi de belirleyicidir. Bazı peynirler satışa sunulmadan önce uzun süre bekletilir. Bu da fiyatının artmasına neden olur.

Türkiye’de çeşit çeşit peynirlerin tanıtılması açısından festivallere gereken önem verilmelidir. Örneğin Çanakkale’de yapılan peynir festivali, peynir üreticilerinin ve tüketicilerin buluştuğu, peynir kültürü açısından önemli etkinlikler arasındadır. Peynirin insanlığın en eski ürünlerinden biri olması, kendi kültürüne sahip olmasını ve geleneksel peynirlerin korunması gerekliliğini getirir.

En Pratik Peynir Tarifleri

Peynirin sadece kahvaltıda tüketilen bir yiyecek olmaktan bu pratik tariflerle çıkarabilirsiniz. Kekten böreğe, tatlıdan omlete sizin için içinde peynir olan tarifleri bir araya getirdik. Peynirinizi kendiniz yapmak isterseniz onun için de bir tarif ekledik.

1) Peynirin En Çıtır Hali

Adının hakkını veren ve çıtır çıtır lezzetiyle ev halkını mutlu edecek bu böreği ister hafta sonu kahvaltısında, isterseniz çay saatinde yapabilirsiniz. Peynirli Çıtır Börek

Tarif: Peynirli Çıtır Börek

2) Omlete Değişik Bir Yorum

Kahvaltıların olmazsa olmazı omleti bu tarifle renkli ve lezzetli bir şekilde sunabilirsiniz. İki Peynirli Omlet, doyurucu bir öğün isteyenler için de iyi bir seçenek. İki Peynirli Omlet

Tarif: İki Peynirli Omlet

3) Peynir ve Böreğin Muhteşem Buluşması

Kahvaltıda börek sunmanın hızlı ve kolay yolunu paylaşıyoruz. Kahvaltılık Peynirli Lokma Börek, tüm ailenin beğenisini kazanacak. Kahvaltılık Peynirli Lokma Börek

Tarif: Kahvaltılık Peynirli Lokma Börek

4) Peynirin En Tatlı Hali

Geleneksel Türk tatlıları arasında olan peynirli irmik helvası, unutulmaması gereken lezzetler arasında. Bu geleneksel tatlıyı denemediyseniz, bu tarifle başlayabilirsiniz.  Peynirli İrmik Helvası

Tarif: Peynirli İrmik Helvası

5) Pratik Şeflere Özel

Hızlı ve lezzetli bir atıştırmalık tarifi arayanlar bu tarifi sevecekler. Peynirli Ekmek Dilimleri, mutlu olmanın en kolay yollarından biri olabilir. Peynirli Ekmek Dilimleri

Tarif: Peynirli Ekmek Dilimleri

6) Kahvaltı Sofralarının Yıldızı

Klasik kahvaltılar için bir değişiklik isterseniz peynirli bu lezzeti tavsiye ederiz. Kahvaltılık Peynir Topları, sıcak servis yapabileceğiniz bir kahvaltı lezzeti.  Kahvaltılık Peynir Topları

Tarif: Kahvaltılık Peynir Topları

7) Muzlu ve Lezzetli

Kim demiş peynir ile sadece tuzlu tarifler verilebilir diye? Tatlılara çok yakışan labne peynirinden yapılan dolgulu muzlu kek ile çay saatinizi tatlandırabilirsiniz. Labne Peyniri Dolgulu Muzlu Kek

Tarif: Labne Peyniri Dolgulu Muzlu Kek

8) Ev Yapımı Peynir Lezzeti

Peynirinizi evde kendinizin yapabileceğinden bahsetmiştik. İşte sizin için seçtiğimiz kolay ve lezzetli bir peynir tarifi. Lokum Kıvamında Peynir Yapımı

Tarif: Lokum Kıvamında Peynir Yapımı

9) Protein Topları

Peynirin pane şeklinde pişirilmesi, aperitif olarak da sunulabilen ve lezzetli bir seçenek. Burgu Peynir Pane, deneyenler tarafından beğenileceğini düşündüğümüz lezzetlerden. Burgu Peynir Pane

Tarif: Burgu Peynir Pane

10) Sıra Dışı Bir Kek

Rutinin dışına çıkmak isteyenler ve değişik lezzetler denemek isteyenlerin seveceği bir tarif. Sebzeli ve peynirli kek, kahvaltı sofraları için de oldukça uygun. Sebzeli ve Peynirli Tuzlu Kek

Tarif: Sebzeli ve Peynirli Tuzlu Kek

Peynirli tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Salamura Peynir Tarifi

Salamura Peynir

4-6 kişilik, 4 saat ve üzeri Hazırlık, 10dk Pişirme
Peynir Tarifi

Peynir

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kilis Peyniri Tarifi

Kilis Peyniri

4-6 kişilik, 4 saat ve üzeri Hazırlık, Pişirme yok
Peynir (Videolu) Tarifi

Peynir (Videolu)

12-14 kişilik, 45dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri