Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe

Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe Tarifi

Ramazan Duası: Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı

Tüm bir yılın en bereketli dönemi olarak nitelendirilen ramazan ayında yapılacak ibadetler arasında ilk ve en önemli olanı bol dua etmektir. İslam kültüründe duanın ve şükrün ayrı bir konumda olması, ramazan ile birlikte öneminin daha da artmasına vesile olmaktadır. Bu nedenle ramazan ayı boyunca yapılacak duaların kat kat fazileti olduğuna inanılmaktadır.

Dua etmek için sahur saatleri ve iftar saatleri maneviyata yoğunlaşılan zamanlar olarak vesile olurlar. Ramazan duaları arasında iftar duaları ve sahur duaları da yer bulur. Oruca niyet etme ya da oruç açma zamanına göre ramazan duaları sözleri değişir ve kimi duada şükür ön plana çıkarken kimi duada sabrın kıymetine vurgu yapılır.

Dini açıdan yaratanı unutmamak ve anmak için sözel olarak ya da içten gelerek yapılan her şeye zikir denmektedir. Ramazan zikirleri olarak özellikle belirlenmiş cümleler yoktur ancak “Allah’tan başka ilah yoktur” demek için her zaman “Lâ ilahe illallah” denerek anma yapılabilir.

Ramazan Duası Fazileti

Ramazan duası kişinin kendisi için etkili olduğu gibi bolluk ve bereket yönünden de oldukça faziletli sayılmaktadır. Özellikle son yıllarda televizyonlarda yapılan iftar ve sahur programları ile birlikte ramazan duasının fazileti sık sık ele alınmakta, ramazan duası çeşitlerine de yer verilmektedir.

Siz de bu ramazanı manevi bakımdan dolu dolu geçirmek istiyorum, diyorsanız sizler için düzenlediğimiz bu ramazan-ı şerif dualarından faydalanabilir ve aynı zamanda ramazan duasını Arapça olarak da ezberinize alabilirsiniz. Ramazan duası çeşitleri bu ay ruhunuzu besleyecek.

Ramazan duası fazileti kalplerinizdeki iman sevgisini tazeleyebileceği gibi bu ayın nimetlerinden de faydalanabilmenizi sağlayacak. Ramazan duası ve anlamı birlikte okunursa ve Türkçe olarak anlam da iyi bir şekilde algılanırsa bu durum kişinin idrakinde faydalı olacağından her bir duayı anlamıyla birlikte vereceğiz.

Ramazan duaları Diyanet tarafından net bir liste olarak, değişmez kurallarla verilmez, herkes içinden geldiği gibi dua etmekte elbette özgürdür. Ramazan duaları ibadetleri Diyanet tarafından çerçevesi anlatılan konulardır. Diyanet internet sayfasında bu konularla ilgili sorular da sorulmakta ve yanıtlanmaktadır.

ramazan duaları Türkçe

Ramazan Duaları: Arapça ve Türkçe

Tıpkı mutfaklarda ve evlerde yapılan hazırlıklar gibi ramazan ayında yapılacak dualar da kişinin manevi bağlılığını güçlendirmesi ve kendi içerisinde bir huzura erişmesi için gerçekleştirdiği bir hazırlıktır. Aynı zamanda ramazan ayında her gün için farklı ve kısa ramazan duası belirleyerek daha sistematik ve daha düzenli şekilde dua etmek de mümkündür.

1. Dua

Arapçası

“Allahummec’ al siyami fihi siyam’ es ve giyami fihi giyam’ el gaimin ve nebbihni an nevmet’ il- ğafilin ve heb li curmi fihi ya ilah’ el- alemin ve’ fu anni ya afiyen an’ il- mucrimin.”

Türkçesi

“Allah’ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; suçumu bugün de bağışla; ey alemlerin ilahı! Affet beni, ey suçları affeden Rabbim! Amin.”

İlginizi çekebilir: Sahur Nedir? Ne Zaman Başlar, Biter?

ramazan duaları Arapça

2. Dua

Arapçası

“Allahumme garribni fihi ila merzatike ve cennibni fihi min sehatike ve negimatike ve veffigni fihi li- giraeti ayatike bi- rahmetike ya erham’ er rahimin.”

Türkçesi

“Allah’ım! Bugün de beni kendi hoşnutluğuna yakınlaştırıp, gazap ve azabından uzaklaştır. Bugün de ayetlerini okumaya beni muvaffak kıl; rahmetin hakkına ey merhametlilerin en merhametlisi. Amin.”

ramazan duası

3. Dua

Arapçası

“Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli- savmel’ ğadin min- şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema- ahhertü.”

Türkçesi

“Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek tüm günahlarımı bağışla. Amin.”

ramazan duası arapça

4. Dua

Arapçası

“Allahumme habbib ileyye fih’ il- ihsan, ve kerrih ileyye fih’ il- fusuge ve’l- isyan, ve harrim aleyye fih’ is- sehate ve’n- niran, bi- avnike ya ğiyas’ el- musteğisin.”

Türkçesi

“Allah’ım! Bu günde iyilik ve ihsanı bana sevdir; fısk ve günahtan beni nefret ettir; gazabını ve cehennem ateşini bana haram kıl; yardımınla ey imdat isteyenlerin imdadı! Amin.”

İlginizi çekebilir: Sahurda Susatmayacak Yiyecekler

ramazan duaları

5. Dua

Arapçası

“Allahumme tahhirni fihi min’ ed- denesi ve’ l- egdar, ve sabbirni fihi ala kainat’ il- egdar, ve veffigni fihi li’ t- tuga ve suhbet’ el- ebrar, bi- avnike ya gurrete ayn’ il- mesakin.”

Türkçesi

“Allah’ım! Bugün de beni (maddi ve manevi bütün) kir ve pisliklerden temizle; bugün de olması takdir edilen olaylara karşı beni sabırlı kıl. Bu günde takvalı olmaya ve iyi insanlarla arkadaşlık yapmaya beni muvaffak eyle; yardımınla, ey zavallı ve miskin insanların göz nuru! Amin.”

ramazan bayramı duaları

6. Dua

Arapçası

“Allahummec’ al sa’ yi fihi meşkuran ve zenbi fihi mağfuran ve ameli fihi magbulen ve aybi fihi mestura, ya esme’ as- samıin.”

Türkçesi

“Allah’ım! Bugün de çabalarımı mükafatlandır; günahımı bağışla; amelimi kabul buyur ve gözümü -günahlara- kapa; ey duyanların en iyi duyanı! Amin.”

İlginizi çekebilir: En Güzel Sahur Mesajları, Anlamlı Sözler

ramazan bayramı dua

Sahurda Edilecek Dua

Arapçası

“Allâhümme kir sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü”

Türkçesi

“Allah’ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu benzer biçimde ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; kabahatimi bu günde bağışla; ey âlemlerin ilâhı!

Affet beni, ey kabahatleri affeden Rabbim! Allah’ım! Bugün de emrini icra etmek için beni güçlendir; bugün de zikrinin güzel keyfini bana tattır; kereminle beni bu günde şükrünü eda etmek için hazırla; bu günde hıfzın ve örtünle beni (günah ve beladan) koru; ey basiretlilerin en basiretlisi.”

ramazan duası anlamı

İftar Sofrasında Okunacak Dua

Arapçası

“Allahümme, ya vasial’ magfireti! Igfirli, veli’ valideyyeve lil’ mü’ minine yevme yekumül hisab birahmetike ya erhamer’ rahimin.”

Türkçesi

“Ey bağışlaması bol olan Allah’ım! Beni, anamı- babamı ve bütün iman edenleri kıyamet günü, hesap gününde mağfiret buyur. (günahlarımızı bağışla) Amin.”

Ramazan duaları Arapça okundukları zaman özellikle dilin etkisiyle bazı fonetik yapılarda şifalı özellikler gizlidir. Dilin ön dişlerin arka tarafıyla damak arasına denk gelmesine vesile olan seslerde ağzın girdiği yapı ve nefesin formu rahatlatıcı bir hissiyat uyandırabilmektedir ve bu özellikle l harfi gibi çok olan kelimelerde öne çıkar.

Elbette birçok farklı açıklamalar olmakla birlikte bu özelliğin etkisiyle bile, Arapça dua okunurken anlamı anında birebir akla gelmiyor olsa da telaffuzun etkisiyle fayda sağlanır denebilir. Manayı bilmek ve Türkçe okumak da tabii ki çok güzeldir.

Ramazan duası Arapça olarak okunabilecek seçenekleri derledik ve sonlarına da ramazan duası Türkçe anlamları ekledik. Her yıl tekamül yolunda gelişime vesile olan ramazan döneminin bu sene de çok güzel geçmesini diliyoruz. Hayırlı ramazanlar!

ramazan duaları

Ramazan Ayında Nasıl Dua Edilir?

Ramazan ayında edilecek duaların belirli bir vakti yoktur. Önemli unsur içten dua edilmesi ve istenen dileklerde bütünün hayrının da kalpten istenilmesidir.

Ramazan Ayında Hangi Dualar Kabul Olur?

Ramazan ayında da tüm hayat boyunca da hangi duaların kabul olacağını tabii ki sadece Allah bilir; ama ilahi katta sadece bireysel faydaya dayalı ve başkalarının haklarına girmeye neden olacak duaların uygun olmadığı şeklinde genel bir ifade kullanabiliriz.

Orucun İlk Günü Hangi Dua Okunur?

Orucun ilk günü okunacak dua, dini kural olarak belirlenen bir dua olmasa da Fetih suresini ferahlıkla aya başlamak için uygun olabilir.

ramazan duaları okunuşu

Ramazan Fitresi Ne Kadar, Kimlere Verilir? 2024

İftar Duası Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı, Diyanet

Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti, Nelere Dikkat Edilmeli?

Sahur Duası Nasıl Yapılır? Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı

Ramazanın İlk Günü: İbadetler, Tespihler, Okunacak Dualar

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ramazan Pidesi Tarifi

Ramazan Pidesi

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ramazan Pidesi Tarifi

Ramazan Pidesi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ramazan Pidesi Tarifi

Ramazan Pidesi

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ramazan Pidesi Tarifi

Ramazan Pidesi

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ramazan Pidesi Tarifi

Ramazan Pidesi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ramazan Pidesi Tarifi

Ramazan Pidesi

8-10 kişilik, 55dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ramazan Pidesi Tarifi

Ramazan Pidesi

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ramazan Pidesi Tarifi

Ramazan Pidesi

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri