Ramazanın İlk Günü: İbadetler, Tespihler, Okunacak Dualar

Ramazanın İlk Günü: İbadetler, Tespihler, Okunacak Dualar Tarifi

Ramazanın İlk Gününe Özel Hayırlı İbadetler

Ramazanın ilk günü 2024 yılında 11 Mart Pazartesi gününe denk gelmektedir. Bu gün ramazan ayı boyunca oruç tutulacak 30 günlük sürecin başlangıcıdır. Ramazanın ilk günü ne zaman merak edenler için cevabımız: 1. Gün 11 Mart 2024 Pazartesi günüdür.

Ramazanın ilk günü Fetih suresi ve Kur’an-Kerim okumak, aksi bir sağlık durumu olmadığı sürece oruç tutmak, tespih çekmek, bol bol dua etmek, ihtiyaç sahiplerinin maddi manevi yüzünü güldürmek, sevdiklerinizle rızkınızı paylaşmak size çok iyi gelecektir.

İşte ramazanın ilk günü nasıl ibadet edebilirim diye merak edenlere rehber olacak o faydalı bilgiler!

Ramazanın İlk Günü İbadetler, Tespihler, Okunacak Dualar

  • Fetih Suresi okumak
  • Kur’an-ı Kerim okumak
  • Oruç tutmak
  • Zekat ve fitre vermek
  • Dua etmek
  • Tespih çekmek

İlginizi çekebilir: Sahur Duası Nasıl Yapılır? Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı

Fetih Suresi Okumak

Ramazanın ilk günü okunacak sureler ya da yapılacak ibadetlerin başında Fetih suresi gelmektedir. Gündüzden ziyade daha çok ramazanın ilk gecesi okunacak dualar arasında gösterilen Fetih Suresi odaklanmanın daha rahat olduğu karanlığın çöktüğü saatlere uygun bulunur.

Özellikle ramazanın ilk gecesi okunacak Fetih suresinin, kişiyi tüm bir sene koruyacak fazileti bulunmaktadır. Aynı zamanda tüm bir gün boyunca kişinin ibadetlerine ya da yaptığı dualara Fetih suresini de eklemesi, rızkın ve bolluk bereketin artacağına işaret etmektedir.

İslam inancında ramazanın ilk günü Fetih suresi okumak, ferahlığın başlamasında ve sıkıntıların ya da zorlukların sona ermesinde etkili olmaktadır.

ramazanın ilk günü

Kur’an-ı Kerim Okumak

Geçmişten günümüze ramazan ayının ilk ve en önemli ritüelleri arasında ibadetlerin artması, tövbelerin ve hayır işlerinin çoğalması yer almaktadır.

Ramazan ilk günü okunacak dualar olarak dinen kesin bir liste olmamakla birlikte Kur’an-ı Kerim içinden her sure seçilebilir. Önemli olan derin manaya odaklanmak ve hayata bu manayı yansıtabilmektir. Ramazan ayı kişinin manevi bakımdan kendisini yetiştireceği bir ay olduğu için bu sürede Kur’an okumak, hem fazileti hem de manevi bağları güçlendirmesi yönünden önem taşımaktadır.

Siz de ramazanda Kur’an okumak istiyorum; ancak okumayı bilmiyorum diyorsanız dert etmeyin! Son yıllarda gelişen teknoloji ve yenilenen mealler sayesinde artık çok daha kolay bir şekilde okuyabilir ve aynı zamanda anlamını da rahatlıkla araştırabilirsiniz. Burada önemli olan samimi ve temiz bir niyettir.

İlginizi çekebilir: Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe

kuranı kerim okumak

Oruç Tutmak

İslam inancında ramazanın en belirgin göstergesi, kişinin bedenini ve ruhunu arındıracak şekilde Allah rızası için oruç tutmasıdır. Oruç tutmak her ne kadar tüm bir gün boyunca vücudun aç ve susuz kalması olarak görülse de aslında ramazan ayı boyunca tutulacak oruçların çok daha derin fazileti bulunmaktadır.

Oruç ile birlikte sahur duası ve iftar duası edilen anların büyük anlam ve önemi vardır. Dua ederken orucun hem fiziksel hem ruhsal şifalarına odaklanarak şükretmek içsel huzuru artırır.

İlginizi çekebilir: Oruç Açma ve Oruca Niyet Duası Nasıl Edilir?

oruç tutmak

Zekat ve Fitre Vermek

Ramazan ayında oruç tutmak ne kadar önemliyse, fitre ve zekat vermek de bir o kadar önem taşımaktadır. Müslüman toplumlarda bu ayın bereketi ve faziletinin bol olması, fitre ve zekatların da bu ayda verilmesi ile anlam kazanmaktadır.

İslam inancında fazlasıyla önem taşıyan yardımlaşma fitre ile pekiştirilir ve bu sayede ihtiyaç sahipleri için de bireyin katkısı sağlanmış olur. Elbette her durumda olduğu gibi fitre ve zekat konusunda da ayrıntılı olarak araştırma yapmakta ve faziletinden doğru bir şekilde yararlanmak için hassas olmakta fayda vardır.

Ramazan duası almanın en güzel vesilelerinden biri zekat, fitre ve sadaka vermektir. Ramazanın ilk günü fitre verilir mi diye merak edilebilir, Diyanet İşleri Başkanlığı konuyla ilgili açıklamasında fıtır sadakasının Ramazan Bayramı ilk günü verilmesinin vacip olduğunu, bayram öncesinde de verilebileceğini belirtmiştir. Aşağıda, Diyanet İşleri açıklamasına aynen yer verdik:

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, 6/103-105). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78 [1503-1512]; Müslim, Zekât, 12-21 [984-985]).

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Nitekim bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak bayramdan sonraya bırakılması mekruhtur.

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

İlginizi çekebilir: Ramazan Fitresi Ne Kadar, Kimlere Verilir? 2024

ramazanın ilk günü

Dua Etmek

Bolluk, bereket ve rahmet yönünden diğer aylardan farklılık gösteren ve kişiye hem maddi hem de manevi bakımdan doyum sağlayan ramazan ayında en sık yapılabilecek şeylerden birisi, bol bol ve içtenlikle dua etmektir.

Kişiyi doğruya yöneltmek, kötü huylarından ya da günahlarından arındırmak ve hayırlı rızkının artmasına katkı sağlamak gibi faziletleri bulunan ramazan ayı boyunca gerek gün içerisinde gerek iftar saatlerinde yapılacak duaların kat kat sevabı olmaktadır. Bu nedenle kişinin kendisi için gerçekleşmesini istediği durumların, tövbelerin ya da affolunma dileklerinin anlam kazanacağı dualar ramazan ayında da bol bol yapılmalıdır.

İlginizi çekebilir: İftar Duası Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı, Diyanet

ramazanın ilk günü ibadetler

Tespih Çekmek

Ramazanın ilk günü nasıl ibadet edeceği hakkında bilgi arayan okurlarımız, bu günlerde tespih çekmek oldukça önemlidir. Dua etmek, namaz kılmak, belirli sureleri veya Kuran’ı okumak dışında vakit buldukça tespih çekebilirsiniz. Peki, ramazanda hangi tespihler çekilebilir?

  • Ramazanın 1 ila 10. günleri arasında: Ya Erhamerrahimin (Ey iman edenlerin en merhametlisi) tespihi çekilebilir.
  • Ramazanın 11 ila 20. günleri arasında: Ya Gaffarez Zünüb (Ey günahları bağışlayan) tespihi çekilebilir.
  • Ramazanın 21 ila 30. günleri arasında: Ya Atikarrikab (Ey iyileri koruyan) tespihi çekilebilir.
ramazanın ilk günü yapılacak ibadetler

Ramazanın İlk Günü Ne Okunur?

Ramazanın ilk günü okunması gerekli veya zorunlu olan dua veya sureler olmamakla birlikte Kur’an-ı Kerim’in indirildiği mübarek ay olduğu için genel olarak Kur’an okumak makbuldür, denebilir.

Oruçta Hangi Tespih Çekilir?

Ya Erhamerrahimin (Ey iman edenlerin en merhametlisi), Ya Gaffarez Zünüb (Ey günahları bağışlayan), Ya Atikarrikab (Ey iyileri koruyan) tespihleri Allah’ın niteliklerini anmak açısından güzeldir.

Ramazanda Hangi İbadetleri Yapmalıyız?

Ramazan ayında farz olan ibadet 30 günlük oruçtur. Oruç tutmakla birlikte Kur’an okumak, Fetih Suresi okumak, Yasin Suresi okumak, tespih çekmek, bol bol dua etmek ve namazları zamanında kılmak makbuldür.

Diyanet’in Dualar isimli yayınında dualar için şu cümleler geçer:

“Müslüman, her zaman dua yapabilir; ancak bazı ay, gün ve gecelerde meselâ üç aylarda, özellikle ramazan ayında, Kadir, Berat, Mirac, Regaip, Cuma ve bayram gecelerinde, seher vakitlerinde, secde hâlinde, ezan ile kamet arasında, namazdan sonra yapılan duaların kabul olacağı ile ilgili hadisler vardır.”

Ramazan Duası Hangisi?

Diyanet TV’deki iftar duası aynen alıntılanmıştır:

“Rahman ve Rahim olan, Rahmeti her şeyi kuşatan Allah’ım. Göklerin, yerin ve ikisi arasındaki her şeyin sahibi olan yüce Rabbim… Senin rızan için oruç tuttuk, sana inandık sana güvendik, senin rızkınla orucumuzu açıyoruz. Şükürler olsun verdiğin nimetlere. Yetimleri, öksüzleri, garipleri, kimsesizleri mahzun ve boynu bükük bırakma ya Rabbi… Bizleri acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten, hayatın ve ölümün fitnesinden koru! Bizlere faydalı ilim, helal ve bereketli kazanç, hayırlı sağlıklı ömürler nasip eyle. Milletimizi ve tüm insanlığı felaket ve tehlikelerden koru, rahmet, bereketin ve inayetinle nurlandır. Ezilen, açlık, kıtlık çekenlere imdat eyle, yardımını üzerlerinden esirgeme, akıbetimizi hayreyle, sağlık ve afiyetimizi daim eyle, dert verip derman aratma, dayanılmaz acılar yaratma, bizleri darda zorda bırakma, senden başkasına muhtaç etme. Bize dünya ve ahirette iyilik, güzellik ihsan eyle. Sen her şeye gücü yetensin Allah’ım, amin.”

Ramazanın İlk Gecesi Fetih Suresi Kaç Kez Okunur?

Ramazanın ilk gecesi Fetih Suresi okumanın faziletleri arasında kişiyi tüm sene boyunca koruması yer almaktadır. Bu bağlamda ramazanın ilk günü hangi sureyi okumalıyım diyenlerin aklına Fetih Suresi gelebilir. Bu gece 3 kez Fetih Suresi okumak önerilmektedir.

Ramazanın İlk Günü Hangi Zikirler Çekilir?

Ramazanın ilk günü tesbihat ve zikir için önemli bir zaman dilimidir. Ya Erhamerrahimin (Ey iman edenlerin en merhametlisi), Ya Gaffarez Zünüb (Ey günahları bağışlayan), Ya Atikarrikab (Ey iyileri koruyan) tespihleri ramazan boyu çekilebilir.

ramazanın ilk günü ibadetler

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman Başlıyor?

Ramazan Ayının Önemi, Nelere Dikkat Edilmeli?

Kandil Ne Zaman? 2024 Kandil Günleri ve Tarihleri

En Güzel Ramazan Bayramı Mesajları, Resimli Sözler

Kandil Nedir, Ne Demek? Kandillerin Anlamı ve Önemi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İlk Bebek Yoğurtlarım Tarifi

İlk Bebek Yoğurtlarım

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
İlk İçli Köftem Tarifi

İlk İçli Köftem

6-8 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
İlk Kek Denemesi Tarifi

İlk Kek Denemesi

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
İlk İçli Köftem Tarifi

İlk İçli Köftem

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 15dk Pişirme
İlk Çorbam İrmikli +6 Tarifi

İlk Çorbam İrmikli +6

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Yoğurt Mayalama (İlk Deneyim) Tarifi

Yoğurt Mayalama (İlk Deneyim)

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri