Ramazanda Çekilecek En Özel Tespihler

Ramazanda Çekilecek En Özel Tespihler Tarifi

Ramazan Ayında Çekilmesi Hayırlı Olan Tespihler

Müslüman toplumlar için üç ayların başlangıcı ile önem kazanan ibadetler ve yapılacak dualar, ramazan ayının gelmesi ile birlikte artmakta ve fazlasıyla önem taşımaktadır. Bir arınma ve adeta günahlardan temizlenme olarak görülen ramazan ayında elbette tutulacak oruçlar kadar edilecek dualar da önemlidir. Aynı zamanda her yıl ramazanda çekilecek tespihler Diyanet aracılığı ile de vurgulanmaktadır.

TDK sözlüğüne göz atacak olursak Arapça “tesbiḥ” kelimesi dilimizde “tespih” olarak kullanılmakta ve “Süphanallah” (Sübhan: Tüm olumsuz sıfatlardan uzak olan) sözünü söyleme ve belirli dinî sözleri tekrarlamak veya elde oyalanmak için kullanılan, türlü maddelerden boncuk biçiminde yapılmış, genellikle otuz üç veya doksan dokuz taneden oluşmuş dizi.” anlamlarına gelmektedir.

Kelimelerin anlamlarına biraz derinlemesine bakacak olursak tespih Allah’ın bilinçli ya da bilinçsiz şekilde anılmasına denirken, zikir ise bilinçli anma ve hatırlama demektir. Canlı ya da cansız varlıklar da tespih edebilir. Yaratılış özelliğini yaşatarak Allah’ı anan tüm varlıklar tespih etmiş olurlar. Zikir ise sadece bilinç ve şuur sahibi varlıklar içindir. Bunun paralelinde ramazan ayı zikirleri yani ramazanda çekilecek zikirler de hem zikir hem tespih olarak adlandırılabilmektedir.

Ramazan ayı faziletleri toplu ibadetlerin yoğun maneviyatıyla çok yüksek olur. İslam kültüründe ramazan demek, manevi kazancın ve sevabın bol olduğu ay demektir. Bu nedenle günü oruçlu geçirmek kadar, gün içerisinde belirlenmiş ramazan tespihleri çekmek ya da zikir ile birlikte bol dua etmek de kişinin manevi açıdan doyum sağlamasına neden olmaktadır. Ramazanda çekilen tespihler sadece bu aya özel olması gereken tesbihler değillerdir. Ramazan sadece önemli bir vesiledir. Kalbinizi ferahlatan tesbihlere ramazandan sonra da devam edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

ramazana özel tespihler

Siz de ister kendiniz için ramazan ayında çekilecek tespihler listesi oluşturabilir ya da ramazanda çekilecek günlük tespihleri araştırarak her gün belirli bir zaman ayırarak bu tespihleri çekebilirsiniz. Aynı zamanda eğer Kur’an-ı Kerim okumayı bilmiyorsanız ya da her gün tekrarladığınız tespihlerin anlamlarını merak ediyorsanız ramazanda çekilecek tespihler ve anlamlarını öğrenebilir, çevrenizle de paylaşabilirsiniz. Günlük çekilmesi gereken tespihler ve sayıları ile ilgili dini olarak katı kuralların olmadığını belirtelim; ama bazı din alanında yetkin kişilerin bu konuda önerileri olabilmektedir.

Hayırlı ramazanlar diledikten sonra yapacağınız tesbih paylaşımları sevgi bağının güçlenmesine katkı sağlar ve hayatın manası üzerinde bir ışık yakar. Kadir gecesi gibi mübarek bir geceyi içinde barındıran ramazan ayında amel defterleri yeniden yazılır ve o yıl doğacak ve ölecek kişilerin isimleri belirlenir. Tıpkı sevabın bol olduğu gibi, rızkın ve bereketin de çoğaldığı bu ayda tövbe etmek, af dilemek, tespihleri ve zikirleri aksatmadan tekrar etmek fazlasıyla önemlidir.

Ramazan şerif tespihleri yani mübarek ramazan ayı tespihleri bu özel zamana verilen sıfat gibi maddi, manevi bolluk ve bereketin artması adına Allah’a dua etme biçimidir. Ramazanda çekilecek tesbihler ramazan ayı boyunca iç huzurun beslenmesi için hayırlı bir aracı olurlar. Ramazanda çekilen tesbihler ve anlamları üzerinde yoğunlaşarak düşünüldüğünde hem tekamül yolu aydınlanır hem de iç huzur beslenir.

Günlük zikirler Diyanet tarafından sorularla gündeme gelen bir konudur, zikrin sesli mi sessiz mi olacağına dair cevap şu şekildedir: “Duanın, alçak sesle, hüzünlü ve tazarru ile (yalvararak) yapılması adaptandır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de, “Rabbinize yalvararak ve için için dua edin…” (A’râf, 7/ 55) buyurulmaktadır. Ancak, içtenlikle ve samimi olduğu sürece, sesli olarak dua edilebilirse de, sessiz olması daha uygundur. Hz. Peygamber (s.a.v.), bir yolculuk esnasında sesli olarak tekbir ve tehlil getirmeye başlayan bir grup sahabîye, “Ey insanlar! Kendinize merhamet edin; siz ne duymayana dua ediyorsunuz ne de uzakta olan birisine. Muhakkak siz, işiten, yakın olan bir zata dua ediyorsunuz ki O sizinle beraberdir.” (Buhârî, Cihad 131; Müslim, Zikir, 44; Ebû Davûd, Vitr, 26) buyurmuşlardır.”

ramazanda tesbihler

Ramazan tespihleri dinen zorunlu değildir; ama dua etmek ve yaratıcı ile bağları güçlendirme her zaman mühim olduğu için din alimleri bu özel günlerin vesile olmasını önerirler. Ramazanda çekilecek tespihler Nihat Hatipoğlu tarafından da klasikleşmiş ramazan programlarında ara ara dile getirilmektedir. Hatipoğlu ramazan ile ilgili bir konuşmasında, peygamberin tüm gün tesbihat okuyan eşine günde üç kere şunu okumasını önerdiğini de söylemiştir: “Sübhanellahi ve bi hamdihi adede halkihi Rida nefsihi ziynete arşihi ve midade kelimatihi.” Yüce Allah’ı yarattığı sayısında, kendisinin razı olacağı kadarınca. Arşının ağırlığınca. Yarattığı kelimeler uzunluğunca hamd ile tesbih ederim.

Ramazan tesbihleri Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinde özel bir bölümde belirtilmemiştir, farklı açıklamalarda ve konuşmalarda öneriler yapılmaktadır. Sitede dualarla ilgili genel açıklamada ise şöyle denmiştir: “Ramazan gecelerinde, Arafat vakfesinde, gece vakitlerinde, ezan okunduğu ve kamet getirildiği sıralarda, farz namazların sonunda yapılan duaların kabul edileceği hadis-i şeriflerde beyan edilmiştir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 166; Tirmizî, Deavât, 80, 139; İbn Mâce, Sıyâm, 48).” Bu bilginin ışığında ramazan duaları içine tesbihleri de dahil ederek zenginlik sağlayabilirsiniz.

Bu yazımızda siz değerli okurlarımız için ramazan tespihleri konusunu ele aldık! Sizi ve ailenizi koruyacak, 11 ayın sultanının bereketinden daha fazla yararlanmanızı sağlayacak ramazan ayı tespihleri, her güne özel faziletli ramazan zikirleri ve ramazanda çekilecek tespihler takip eden alt başlıklarda sizleri bekliyor. Sıralamada ramazan tesbihleri Arapça olarak bulunuyor ve Türkçe anlamları da yer alıyor.

Ramazan ayında çekilecek tespihler Arapça ya da Türkçe veya ikisi birlikte olacak şekilde okunabilmektedir. Din alimleri Arapça okunuşla birlikte manada derinleşmek adına meallerin de bilinmesinin önemine sık sık değinir. Hem ramazan ayı boyunca hem de diğer kıymetli zamanlarda tüm dualarınızın kabul olması dileği ile…

İlginizi çekebilir: Sahur Nedir? Ne Zaman Başlar, Biter?

ramazan tespihleri

Ramazanda Çekilecek En Özel Tespihler

Ramazan ayında hangi tespihleri çekmeliyim? Gelin hep birlikte bu soruya cevap bulalım!

  • Ramazanın 1 ila 10. günleri arasında: Ya Erhamerrahimin (Ey iman edenlerin en merhametlisi) tesbihi çekilir.
  • Ramazanın 11 ila 20. günleri arasında: Ya Gaffarez Zünüb (Ey günahları bağışlayan) tesbihi çekilir.
  • Ramazanın 21 ila 30. günleri arasında: Ya Atikarrikab (Ey iyileri koruyan) tesbihi çekilir.
  • Pazartesi günleri bin defa La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil aziym tesbihi çekilir.
  • Salı günleri yüz defa Cezallahü anna Muhammeden sallallahü Teala Aleyhi ve sellem ma hüve ehlül salavatı çekilir.
  • Çarşamba günleri bin defa Estağfirullahel Aziyme ve etübü leyh istiğfarı çekilir.
  • Perşembe günleri bin defa Sübhanallahi vebihamdihi Sübhanellahil Aziym tesbihi çekilir.
  • Cuma günleri bin defa Allah tesbihi çekilir.
  • Cumartesi günleri bin defa La İlahe İllallah kelime- i tevhidi çekilir.
  • Pazar günleri bin defa Ya hayyü ya kayyüm tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde yüz defa La İlahe İllallah tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde yüz defa Estagfirullahel el azim (Ey yüze Allah’ım senden af diliyoruz) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde yüz defa Subhanallahi velhamdulillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber (Sen bütün eksik ve kusurlardan münezzehsin. Bütün hamdü senalar sanadır) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde yüz defa Allahummerham ummete Muhammed (Allah’ım ümmeti Muhammede merhamet eyle) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde yüz defa Allahummağfir ummete Muhammed (Allah’ım ümmeti Muhammedi affeyle) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde otuz üç defa Hasbunallahu ve nimel vekil (Allah bana yeter, O ne güzel vekildir) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde on bir defa Allahumme inneke afuvvun, tuhibbul afve, fa’ fu anna (Allah’ım affedicisin, affı seversin, bizleri de affeyle) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde on bir defa Rabbigfir verham ve ente hayrur rahimin (Rabbim affet ve merhamet et, sen affedenlerin en hayırlısısın) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde on bir defa Allahummesrah sudurena ilel imani vel islam (Allah’ım dünya üzerindeki bütün insanların kalbini iman ve İslam’ a aç) tesbihi çekilir.
  • Her gün, günde on bir defa Allahumme einni ala zikrike ve şukrike ve husnu ibadetik (Allah’ım seni zikretmede, sana şükretmede ve sana güzel ibadet etmede bana yardım et) tesbihi çekilir.

İlginizi çekebilir: Oruç Nedir, Nasıl Tutulur? Oruç Çeşitleri

ramazana özel tespihler

En Çok Hangi Zikirler Çekilmeli?

Ramazanda en çok çekilmesi gereken zikirler din büyüklerinin tavsiyeleri ve kalpten gelen sese kulak vererek belirlenebilir. ‘Lâ ilâhe illallah’ en faziletli sözler arasındadır.

Tespih ile Neler Çekilir?

Tespih çekerken maneviyata iyi gelecek birçok farklı kelime, cümle tekrarı yapılabilir. Hangi zikir ne kadar çekilir diyorsanız klasik olarak namazlardan sonra 33 kez süphanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber diyerek birçok kişi tespih çekmektedir.

Ramazanın İlk Günü Ne Yapılır Ne Duası Edilir?

Ramazan ayı oruç ayıdır, ilk güne oruçla başlanır, oruç niyetinde de oruç açılırken de şükürle duayla ilerlenir.

ramazana özel tespihler

Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Ramazan Fitresi Ne Kadar, Kimlere Verilir? 2023

Ramazanın İlk Günü: İbadetler, Okunacak Dualar

Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti, Nelere Dikkat Edilmeli?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    İlk maddede yazdığınız zikir olan Ya Erhamerrahimin’in anlamını “Ey iman edenlerin en merhametlisi” olarak yazmışsınız, doğrusu “Ey merhametlilerin en merhametlisi” olacaktı.
    Bu hataların dışında güzel bir çalışma, teşekkürler..

  • Profil fotoğrafı

    İyi günler. Allah razı olsun.
    Yazıya bir göz gezdirdim. Bazı yazdıklarınızı düzeltmenizi rica edeceğim. İlk etapta Yüce Allah yazacağınız yerde harf hatası yapılmış.
    2.si: zikirde Zinete arşihi olacak. Yani zinete derken y yok. Zinete olacak.
    “Sübhânallâhi ve bi hamdihî, adede halkıhî ve rıdâ nefsihî ve zinete arşihî ve midâde kelimâtihî”

    “Yarattıkları sayısınca, kendisinin hoşnut olduğunca, arşının ağırlığınca ve bitip tükenmeyen kelimeleri adedince ben Allah’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih eder ve O’na hamdederim.”
    3.sü de süphan yazmışsınız. Sübhan olacak. Sübhânallâh diye tesbih edilir. Yazmışsınız zaten.
    Süphan isminin anlamı, Süphan ne demek:
    Doğu Anadolu´da Van Gölü´nün kuzey kıyısındaki sönmüş volkanik dağ. Süphan ismi; Arapça kökenli olup bir Erkek ismidir.
    SübhanAllah : “Allah her türlü eksiklikten münezzehtir” anlamına gelir. Yani Allah her türlü kusur, ayıp, eksiklik, insanlığa özgü nitelikliklerden uzaktır.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Revani (Ramazana Özel) Tarifi

Revani (Ramazana Özel)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Hurmalı Muhallebi (Ramazana Özel) Tarifi

Hurmalı Muhallebi (Ramazana Özel)

1-2 kişilik, 30dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ramazana Özel Erzurum Ketesi Tarifi

Ramazana Özel Erzurum Ketesi

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Special ( Ramazan'a Özel) Köftem Tarifi

Special ( Ramazan'a Özel) Köftem

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ramazan'a Özel Şekerpare Videolu Tarifi

Ramazan'a Özel Şekerpare Videolu

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
En Güzel Ramazan Pidesi Tarifi

En Güzel Ramazan Pidesi

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 15dk Pişirme
Ramazan’a Özel Kuru Kayısı Hoşafı Tarifi

Ramazan’a Özel Kuru Kayısı Hoşafı

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Ramazanın En Güzel Güllacı Tarifi

Ramazanın En Güzel Güllacı

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 5dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri