İftarımızı hurma ya da alternatif bir yiyecekle açtıktan sonra, midemize ilk yolculuğa çıkan genelde çorba oluyor. Hem hafif hem de sıvı olmalarından kaynaklı, midemizi yormadan bizi ana yemeğe hazırlayıcı görevi üstleniyorlar. Aynı zamanda içerdikleri besleyici özellikleri sayesinde, çok daha sağlıklı olmamıza da faydaları var.
Tüm bu nedenlerden dolayı, iftar çorbaları tarifleri menümüzden eksik etmediklerimiz arasına giriyor. Mercimek çorbası, ezogelin çorbası, domates çorbası gibi klasikleşmiş ve her yerde rastlayabileceğimiz çorbalar 30 günlük ramazan serüvenimiz için eksik kalabiliyor. Hem iftar davetleriniz hem de gün boyu canınızın çekeceği değişik tatlara yönelik olması için yöresel çorba tariflerini de şöyle bir gözden geçirelim dedik.
Yöresel lezzetlerin en çok elde tutulması gereken ayda olduğumuzu düşündüğümüzden, Türkiye’nin dört bir yanından derlediğimiz iftar çorbası tariflerini listeledik. Birbirinden leziz ve değişik olan bu çorbalar iftar sofranızın en hafif ve doyurucu yanı olacak!
Ramazana özel yöresel çorbalar listesinin ilk tarifi; Karadeniz'e özgü kırık mısır çorbası! Çorbaya süt gibi yumuşacık lezzet veren kırık mısır, Karadeniz'de bol bulunur. Farklı şehirlerde ise kırık mısırı aktarlarda ve marketlerde bulabilmeniz mümkün. Bu aşama tamamsa kırık mısır çorbasının yapımı için tarife davetlisiniz.
Amasya yöresinden tarifler arasında yer alan helle çorbası, yapımı kolay bir un çorbası çeşididir. Kavrulmuş un ve tereyağın katkısı ile mis gibi kokan helle çorbası nasıl yapılır? derseniz, videolu tarifine davetlisiniz.
Yozgat, Kayseri ve Mersin mutfağında farklı tarifleri ile deneyebileceğiniz arabaşı çorbası, tam bir Anadolu lezzeti. Mis gibi tavuklu, salçalı çorbasının yanında yenen hamuru ile tadanlara farklı bir deneyim sunar. Bu nefis ikiliyi mutlaka kendi mutfağınızda pişirmek isterseniz tarifine buradan bakabilirsiniz.
Maraş tarhanasına, yöresel ürünler satan marketlerde denk gelmiş olabilirsiniz. Toz tarhanadan farklı görüntüsü ile yoğurt ve dövme ile yapılıp kurutulur. Bu tarifinde ise yazdan kurutulan Maraş tarhanasından yapılmış leziz bir çorba tarifi sizleri bekliyor.
Virüs ve hastalığın kol gezdiği günlerde mercimek, pirinç, bulgur, soğan ve havuçla hazırlanan bağışıklık dostu, vitamin deposu yöresel mahluta çorbası tam iftar sofranıza layık! Terbiyesi ve ekşili sosuyla kesinlikle iştah açan cinsten bir lezzet.
Ramazanda gün boyu oruç tutarken vücudun ihtiyaç duyabileceği besinlerden uzak kalabiliyoruz; ancak bu tarif tam anlamıyla şifa niyetine pişirebileceğiniz özel bir çorba. Şefin yöresel tarifiyle tandır çorbası bu ramazan çok konuşulacak!
Yeşil mercimek çorbası birçok yörede sakala çarpan çorbası olarak bilinir. Yapımı kolay, besleyici ve doyurucudur. Bu özellikleriyle de iftara çok yakışır. Bu ramazan mutlaka demeniz gereken sakala çarpan çorbasının yapımına buradan bakabilirsiniz.
Her yörede farklı tarifler ile pişirilen topalak çorbasının bu tarifi Kayseri yöresinden! Yuvarlanan bulgur köftelerinin lezzetli suyuyla piştiği kurşun aşı çorbası tek kelime mükemmel oluyor. Yöresel çorba tarifi arayanlara önerilir.
Yaz aylarında soğuk soğuk iç ferahlatır, kışın ise sıcak servis edilerek iç ısıtır: ayran çorbası! Dövme ve yoğurdun besleyici yanı ile hazırlanan bu tarif, ramazan sofranızda yer etsin isterseniz tarifini hemen buraya ekliyoruz.
Adana yöresinin nefis tatlarından biri olan yüksük çorbasından söz etmezsek olmaz. Mantı sevenlerin ilgisini çekeceği garanti olan bu tarif, doyuruculuk konusunda neredeyse rakip tanımıyor. Tadıyla hemen herkesi tatmin etmesi mümkün olan yüksük çorbasını, yöresinin usulüne uygun hazırlamak istiyorsanız tarifimizi incelemeniz yeterli!
Bursa ilimizin yöresel çorbalarından biri olan muradiye çorbası, hem hafif hem de doyurucu alternatiflerden ilki. Tavuk göğsü ve arpa şehriye ile hazırlanan bu çorba, aslında hepimizin lezzetini tahmin edeceği kıvamda. İftar sofralarının başlangıçlarına epey yakışacak bu tarifimize göz atmayı unutmayın!
Yoğurtlu çorbaları tercih edenlerdenseniz, sıradaki önerimiz tam size göre. Erzurum yöresinde epey popüler olan bu çorba, yoğurt ve buğdayın muhteşem uyumunu içeriyor. Aşotu çorbası, orucunu sıcacık ama ferah bir yoldan açmak isteyenlere gelsin!
Mısır unu denilince akla ilk gelen bölgemiz Karadeniz elbette. Ama bu sefer mısır unundan muhlama yapmak yerine, çorba yapmayı tercih ediyoruz! Tadının sıradan bir çorbadan farklı olacağı kesin. Değişik ama etkili bir başlangıç hazırlamak isteyenler, bu tarif kaçmaz...
Aslında ülkenin her tarafında sıklıkla tercih edilenlerden biri olsa da aslen Trakya mutfağınındır düğün çorbası. Mutfaktan mutfağa yapılış aşamalarında ufak değişiklikler olsa da, tadının eşsizliği hep aynı kalır. Hem malzemelerinin zenginliği sebebiyle hem de doyurucu oluşuyla iftar akşamları gibi davet yemeklerine en çok yakışacaklardan da biridir. Bu leziz çorbanın nasıl yapıldığına dair tüm püf noktalar için tarifimize bekliyoruz!
Yoğurt sayesinde hafifliğine hafiflik katan buğdaylı ayran çorbası da önerilerimizden bir diğeri. Erzincan mutfağının Türk mutfağına kattığı leziz bir çorba diyebiliriz. Ferahlatıcı lezzetiyle iftara rahatlatıcı bir başlangıç yapmanızı sağlayacak bu tarif, aradığınız çorba olabilir! Hazırlaması pratik, tadı tam iftara layık bu tarif kaçmaz...
Bir rivayete göre Selçuklulardan, günümüze ulaşmış bir lezzet olduğu söyleniyor sıradaki tarifimizin. Tutmaç çorbası; erişte, yoğurt ve mercimeğin başrolleri oynadığı nefis mi nefis bir tarif. Değişik çorba tarifleri arayanlara ilaç gibi gelecek olan tutmaç çorbası nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir diyorsanız tüm cevaplar tarifimizde!
Karalahananın hakkıyla değerlendirildiği bir yer varsa orası Karadeniz’dir. İşte tam da bu sebeple mis gibi karalahana çorbasını da iftar sofralarınızın gözdesi olabilecek tarifler arasına aldık. Hem besleyici özellikleri hem de yöresel leziz bir çorba olması açısından oldukça iyi bir seçim!
Sıradaki lezzet İç Anadolu’nun kalbinden, Konya’dan geliyor… Ferah ve hafif tadıyla tanıdığımız bamyayı, çorba kıvamında pişirip, leziz bir başlangıç olarak sunabilirsiniz. İftar sofranızda göz dolduran lezzetlerden biri olacağı kesin!
“Kırmızı etsiz iftar sofrası olmaz!” diyorsanız, tercihinize uygun bir çorba önerimiz elbette var… Beyran çorbası, Gaziantep yöresinin en leziz tariflerinden biri. İçerisinde sarımsak, salça, pirinç, et suyu ve parçalarıyla son derece doyurucu bir tarif!
Gaziantep yöresine ait bir çorba tarifi daha! Yoğurt, pirinç, haşlanmış nohut, kıyma ve dahasıyla bol malzemeli, zengin bir tarif: lebeniye çorbası.Tam da Ramazan sofralarına layık olacak şekilde çokça besleyici. İşte tarif!
Özellikle tek bir yöreye ait olmasa da, sevilerek pişirilip, afiyetle tüketilen bir çorbadan bahsedeceğiz son olarak. Salçalı un çorbası, doyurucu ve leziz bir tarif arayanların alternatifi olabilir. Hem daha az malzemeli, hem de daha pratik oluşuyla son dakika sofralarının vazgeçilmezi!
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman buradan katabilirsiniz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.