Sebzeli Çeşni Nerelerde Kullanılır?
Mevsiminde toplanan sebze, baharat ve otların doğal yöntemlerle kurutularak hazırlanması ve ideal ölçülerde paketlenen çeşniler yemeklerinizi lezzetlendirmek için bekliyor. Mutfakların vazgeçilmezi olan sebzeli çeşniler özellikle tavuk yemeklerine oldukça fazla tercih ediliyor.
Knorr, Hürrem gibi markaların ürettiği sebzeli çeşni hangi yemeklerde kullanılır, neye yakışır? Sebzeli çeşni hakkında tüm merak edilenler yazının devamında sizleri bekliyor.
Yemeklerinizin lezzetini artıracak enfes bilgilere geçmeden önce, kendi mutfağınızda sebzeli çeşni hazırlamak isterseniz aşağıdaki tarifimize tıklayabilir, denenmiş ve birebir ölçülü yapılışını inceleyerek birbirinden değişik yemeklerde harika sonuçlar elde edebilirsiniz!
Sebzeli Çeşni Nedir?
- Sebzeli çeşni yiyeceklerin içine lezzet katmak amacıyla kullanılır. Sebzeli çeşni, çeşitli sebzelerin kurutulmuş halini tuzla bir araya getirerek hazırlanır. Yemeklere farklı bir tat ve lezzet katar.
- Çeşninin asıl aromasını tuz, tatlı kırmızı biber granül, sarımsak granül, havuç parçacıkları, soğan granül, beyaz karabiber, maydanoz, pırasa granül ve kereviz yaprağı verir.
- Mutfakta bütün baharatların bulunması zor ve masraflı olur. Çeşniler ise bu baharatları ekonomik fiyatlar ile mutfaklarınıza taşır.
- Yapılan bir araştırmaya göre ülkemizdeki şeflerin yaklaşık %30’u yemeklerde çeşni kullanmaktadır. Çeşni en çok restoranlarda tercih edilmektedir. Türkiye’deki şefler ise çeşni olarak genellikle sebzeli çeşni tercih etmektedir. Ülkemizde en yaygın sebzeli çeşni, patlıcan, köfte ve köri soslu tavuk yemeklerinde kullanılmaktadır.
Sebzeli Çeşni: Lezzet Artıran Kullanımı
- Zeytinyağlı veya etli tencere yemeklerinde
- Her türlü sulu, kızarmış ya da fırın sebze yemeğinde
- Kırmızı ve beyaz et marinasyonunda
- Patates kızartması ya da fırın patateste (farklı sebzeler de olabilir)
- Köfte baharatı olarak
- Makarna soslarında
- Pürelerde
- Çorbalarda
- Börek, poğaça gibi tuzlu hamur işlerinin iç harçlarında
- Salata soslarınında yağın içinde çözdürülerek kullanılabilir.
Baharatlı sebze çeşnileri baskın bir tat vermeden yemeklerin lezzetini artırır. Sebzeli çeşni, yemeklerin farklı aşamalarında kullanılabilir ve her yemeğe ayrı ayrı baharat katma zahmetine bir son verir. Sebzeli çeşni nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız çeşninin kullanımı oldukça pratik ve kolaydır. Taneli yapısı sayesinde yemeklerde kolayca çözünür. Çeşni severler sebzeli çeşni ile ne yapılır diye merak ediyor. Sebzeli çeşni ile birçok yemek yapabilirsiniz.
Öncelikle belirtelim: 1 litre su için 20 gr yani 1 çorba kaşığı sebzeli çeşni yeterli olacaktır.
- Sebzeli çeşniler özellikle tavuk yemeklerine oldukça yakışmaktadır. Ayrıca baharatlı sebze çeşnisi ile çoban köfte tarifini de yapabilirsiniz.
- Yemeklerinizi ocağa koyduktan sonra sebzeli çeşniyi ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 1 litre suya 20 gram çeşni yeterli olacaktır. Yemeklere tuz eklemeden önce mutlaka tadına bakmalısınız. Çünkü sebzeli çeşninin içinde tuz vardır ve bir de sizin tuz eklemeniz yemeğiniz fazla tuzlu olmasına neden olabilir.
- Sebzeli çeşni nerelerde kullanılır, sorusunun cevaplarından biri çorbalardır. Çorbalarınıza sebzeli çeşniden ekleyerek daha lezzetli çorbalar elde edebilirsiniz. Baharatlı sebze çeşnisini çorbaların dışında tencere yemeklerinde etsiz ya da etli yemeklerde, pilav ya da makarnalarda ve soslarda da kullanabilirsiniz.
- Çocuklara okul dönüşünde lezzetli atıştırmalıklar hazırlamak için bu çeşnilerden yararlanabilirsiniz. Çeşniler ile hem lezzetli hem de düşük kalorili atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
- Sebze ve et yemeklerinizi daha lezzetli hale getirmek için hazırlana baharatlı sebzeli çeşniyi hem etleri zeytinyağı ile marine ederken hem de pişirirken kullanabilirsiniz.
- Lezzetli patatesler için sebzeli çeşniyi tercih edebilirsiniz. Bunun için önce patates dilimlerini çeşniye bulayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve çeşniye buladığınız patatesleri tepsiye dizin.
- Sarımsaklı yoğurt çeşnisiyle de mezeleriniz daha da lezzetlenir.
Sebzeli çeşniyi serin, kokusuz ve kuru bir ortamda saklamalısınız. Sebzeli çeşniyi yağda kavurmamalısınız.
Sebzeli Çeşni İçindekiler Listesi
Tencere yemekleri için baharatlı sebzeli çeşni içindekiler listesi:
- Tuz
- Patates nişastası
- Şeker
- Kereviz
- Kurutulmuş öğütülmüş kereviz
- Zerdeçal
- Ayçiçek yağı
- Mısır nişastası
- Sarımsak
- Soğan
- Karabiber
- Kurutulmuş ve öğütülmüş soğan
- Acı kırmızı biber
- Pırasa
- Maydanoz
- Nane
Sebze çeşnilerinin içinde az miktarda süt ve süt ürünleri, buğday, çam fıstığı, susam, hardal, Antep fıstığı, badem, soya ve yumurta içerebilir. Bu nedenle eğer bir alerjiniz varsa kullanacağınız çeşninin içindekiler kısmını dikkatle incelemenizi öneririz.
Çin Tuzu Nedir? Zararları Nelerdir? Nerede Satılır?
Baharat Çeşitleri İsimleri, Kullanım Teknikleri ve Faydaları
Hangi Baharat Hangi Yemekte Kullanılır? Lezzet Artıran İpuçları
Umami Nedir? Tadı Nasıl Anlaşılır? Umami Yiyecekler Hangileri?
Köri Nedir? Köri Baharatı Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.