Şeker Hastalığı Belirtileri, Nedenleri, Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Şeker Hastalığı Belirtileri, Nedenleri, Bitkisel Tedavi Yöntemleri Tarifi

Şeker Hastalığı Hakkında Her Şey

Bazı hastalıklar vardır ki; erken teşhis yapılmadığında ve gerekli tedavi süreci başlamadığında daha büyük etkileri ile hayatınızda yer edinir. Bu yazımızda sizler için diyabeti yani şeker hastalığını inceleyeceğiz. Halk arasında “şekerim varmış, şekerim yüksek çıktı, şeker beni mahvetti” diye yakınılan, kişinin tüm yaşamını etkileyen bu ciddi hastalık hakkında bilinmeyenleri öğreneceksiniz.

Kan şekerinde oluşan düzensizlikle başlayan bu hastalık, daha ciddi bir boyut aldığında ameliyat bile gerektirebilir. O halde şimdi şeker hastalığı hakkında doğru bilinen yanlışları düzeltmek ve daha bilinçli olmak için yazımıza başlayalım.

şeker hastalığı

Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker hastalığı metabolik bir rahatsızlıktır. Kan şekerinin aniden yükselmesi ile başlar ve bu durum bir süre sonra kronik bir hal alır. Vücudumuzda pankreas bulunmaktadır. Pankreas ise vücudumuz için yeterli miktarda insülin hormonu üretmekle görevlidir. İnsülin hormonunun yeterli derecede üretilmediği durumlarda ve yine ayn şekilde bu hormonun dengeli kullanılmadığında meydana gelen ciddi bir hastalıktır.

Şeker hastalığının tıbbi adı “diyabet”tir. Diyabet dünyada en çok görülen kronik rahatsızlıklardandır. Neredeyse her 11 kişiden 1’i diyabet hastasıdır. Şeker hastalığı çeşitleri sade tek tip değildir. 3 tip şeker hastalığı bilinmektedir. Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet bilinirken, yapılan araştırmalara göre ara bir Tip de belirlenmiştir. Tip 1,5 olarak adlandırılan bu ara form diyabetin başlarında, insülin hormonu üretilir fakat bir süre sonra üretim durduğu için Tip 1’e döner.

Tip 1 diyabet; genellikle 30 yaşından önce görülmektedir. Olduğundan fazla susama ve lavaboya çıkma durumları görülmektedir. Diyetle veya ilaçlarla ortadan kaldırılması mümkün olmayan bir durumdur. Bu rahatsızlığı yaşayanlar insülin iğneleri ile vücut dengesini korumaktadırlar.

Tip 2 diyabet; genellikle kilolu insanlarda görülmektedir. 30 yaşından sonra kendini belli eder. Şeker hastalığı yaşayan kişilerin neredeyse %90’ı Tip 2 diyabet hastasıdır. Bu hastalar genellikle obez olarak tanımlanır. Yavaş yavaş gelişen Tip 2 diyabet, ilaçlarla ve spor destekli diyetlerle kontrol altına alınır.

şeker hastalığı belirtileri

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Sık ve fazla derecede idrara çıkma durumları, şeker hastalığının en çok bilinen belirtisidir.
  • Çok fazla idrara çıkıldığından, su ihtiyacı da normalden fazla olacaktır. Aşırı susama durumları da şeker hastalığı belirtileri arasında yer alır.
  • Kısa sürede verilen kilolarla beraber, yorgunluk ve halsizlik de belirtiler arasındadır.
  • Kandaki glikoz değeri fazla ise, vücudun tüm bölgelerinde ve dokularında su kaybı yaşanır. Bu durum göz merceğine de yansır. Bunun sonucunda bulanık görme durumu gerçekleşir.
  • Nefeste hissedilen aseton kokuları, şeker hastalığının bir diğer ayırt edici belirtisidir.
  • Zaman zaman görülen kan şekeri düşmeleri veya aniden kan şekerinin yükselmesi.
  • Çeşitli türdeki enfeksiyonlara eğilim görülmesi.
  • Böbrek ve idrar yolu enfeksiyonlarının sıkça görülmesi.
  • Deride görülen kaşıntılar, şeker hastalığının gözle görülür belirtileri arasındadır.
  • Regl döneminde gecikmeler ve kesilmeler de sıkça görülen şeker hastalığının işaretlerindendir.

şeker hastalığı tedavisi

Şeker Hastalığı Neden Olur?

Kanda bulunan glikoz, insülin tarafından düzenlenir. Glikoz kan dolaşımına geçtiğinde pankreasta insülin üretilmesini sağlar. İnsülin sayesinde kanda bulunan glikoz diğer hücrelerin içinde yer alır. Bu demek oluyor ki insülin hormonu şekerin hücrelerin içinde yer almasında büyük role sahiptir. Kan şekeri ideal seviyeye indiğinde insülin üretimi de azalmaktadır. Eğer vücutta glikoz üretimi yeterli değilse ve hücreler insüline karşı bir direnç gösteriyorsa kandaki glikoz değeri biraz fazla kalır. Kandaki şeker oranı yükseldiğinde ise ortaya şeker hastalığı adı verilen diyabet çıkar.

Hastalığa neden olan faktörleri incelediğimizde; genetik faktörler ilk sırada yer alır. İlerleyen yaş, fazla kilo, hareketsiz yaşam şekli ve stres diyabeti tetikleyen diğer nedenler arasında dikkat çeker.

şeker hastalığı

Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeker hastalığının tedavisi kısa bir tedavi değildir. Ömür boyu kan şekerinin korunması için tedavi gerekir. Bunun için öncelikle şeker hastalığında beslenme alışkanlığı değiştirilir. Şeker hastaları doymuş yağ ve kolesterol içeriği düşük yiyecekler ve yüksek lif içeriğine sahip tam tahıllı gıdalar tüketmelidir. Diyabet hastalarının öğünleri bu kural doğrultusunda hazırlanmalıdır.

Diyabeti kontrol altına almak için doktor ile uzman bir diyetisyenle hareket edilmelidir. Şeker hastalığı diyet listesi kişinin hastalık derecesine göre belirlenir. Eğer yanlış besinler tüketirse hastalığın etkilerini daha da artırabilir. Bu nedenle bir şeker diyetine girmeleri gerekir.

Hareketsiz yaşamdan da kaynaklandığı için, vücut eskisinde göre daha aktif hale gelmelidir. Bunun için sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli spor da yapılmalıdır. Her yıl düzenli olarak göz kontrolü yapılarak, şeker hastalığının etkileri incelenir. Tedavi sürecinde kan glikozu takibi yapılır. Olması gereken seviyeye gelene kadar yemeklerde kalori hesabı yapılır ve diğer önlemler alınır.

Tip 1 diyabet hastaları yaşamları boyunca insülin iğnesi yapmaktadır. Bu insülin iğneleri, doktor tarafından kişinin değerlerine göre verilmektedir. Gerekli görüldüğü durumlarda kan glikozunu dengeleyen şeker hastalığı ilaçları da kullanılmaya başlanır. Hastalığın boyutu daha da ilerlediğinde ve ilaçlar yetersiz kaldığında şeker hastalığı ameliyatı yapılır. Bu operasyon hastanın ciddiyetine göre kimi zaman böbrek nakli ile gerçekleşir. Görme duyusu da bir zamandan sonra zayıflayacağı için gerekli göz ameliyatları da yapılmaktadır.

şeker hastalığı testi

Şeker Hastalığı Zararları Nelerdir?

  • Şeker hastalığının zararlarının en bilineni öncelikle psikolojik değişimlerdir. Kişinin beslenmesi ve yaşam şartları değiştiğinden oldukça hassas bir döneme girer. İnsülin iğneleri vuran hastalarda ise iğneden kaynaklı stresler yaşanır.
  • Böbreklerde ve karaciğerde ağrı hissedilmesi, bir süre sonra görmede zayıflama da diyabetin kişiye olan zararları arasındadır.
  • Tansiyon yükselmesi, felç riskinin yüksek olması, böbrek yetmezliği, kas ve sinirlerde zaman zaman uyuşma diyabetin zararlarıdır.

şeker hastalığı nedir

Şeker Hastalığı Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Şeker hastalığı için bitki kaynaklı doğal yöntemler içeren bu bilgiler sizi daha iyi hissettirebilir! Kan şekerinizi dengeleyen doğal ilaçlar ile daha sağlıklı günlere merhaba diyebilirsiniz. Yıllardır denenen ve etkili çözüm olan bitkisel tedavi doğal yöntemler şu şekildedir:

  • Çörek Otu: 3 yemek kaşığı çörek otunu bir havan içinde ezerek bir kase yoğurtla tüketebilirsiniz. Çörek otu kan şekerinizi dengeleyecek seçenekler arasında yerini alıyor.
  • Beyaz Lahana: Beyaz lahananın yapraklarını kaynattığınız suyu günde 2 bardak olacak şekilde tüketebilirsiniz. Sabah ve akşam olmak üzere içme zamanını belirleyebilirsiniz.
  • Tarçın: Diyabet ile mücadele eden baharatlar arasında yerini alan tarçın, yoğurtla ve sütle rahatlıkla tüketilebilir. Gün içinde içilen suyun içine bir adet çubuk tarçın eklendiğinde kan şekerini düzenleyecektir.
  • Zerdeçal: Kandaki yüksek şeker oranını düşüren zerdeçal, diyabet hastalarının yemeklerinde kullanılacak baharatlar arasında yer alır.
  • Zencefil: Özellikle de Tip 2 diyabet için etkili olan zencefil, vücuttaki mikropları temizlediği gibi şeker hastalarında oluşan göz problemlerini de giderecektir.
  • Yaban Mersini: Yaban mersini yapraklarını kaynatıp suyunu içtiğinizde, yükselen şeker oranı dengelenecektir.
  • Soğan: Soğan çiğ veya pişmiş şekilde tüketildiğinde kan şekerini düşürücü özelliğini gösterecektir. Şeker hastalarının yemeklerinden eksik etmemesi gereken bir sebzedir.
  • Yasemin Çayı: İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen yasemin çayı Tip 2 diyabet için oldukça etkili bir bitki çayıdır.
  • Zeytin Yaprağı ve Isırgan Otu: Bir tutam zeytin yaprağı ve ısırgan, bir bardak sıcak suda demlenip gün içinde düzenli olarak içilirse, şeker hastalığının etkileri en aza indirilir.
şeker hastalığı

11 Soruda Diyabet (Şeker Hastalığı) Uzman Doktor Cevaplıyor

Şekerin Zararları Nelerdir? Şekerin 23 Zararlı Etkisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bitkisel Şurup Tarifi

Bitkisel Şurup

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Bitkisel Antibiyotik (Videolu) Tarifi

Bitkisel Antibiyotik (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Dondurucuda Domates Saklama  Yöntemleri Tarifi

Dondurucuda Domates Saklama Yöntemleri

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Hastalık Dermanı Erişte Çorbası Tarifi

Hastalık Dermanı Erişte Çorbası

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kışlık Semizotu Saklama Yöntemleri Tarifi

Kışlık Semizotu Saklama Yöntemleri

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Elma Şekeri Tarifi

Elma Şekeri

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Cevizli Şeker Tarifi

Cevizli Şeker

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Şeker Kurabiyem Tarifi

Şeker Kurabiyem

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Badem Şekeri Tarifi

Badem Şekeri

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

B12 Eksikliği Nelere Yol Açar? Tarifi
B12 Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar? B12 vitamini, vücudun optimal işlevselliğini sürdürebilmesi adına önem taşıyan…

Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi

Tavuk Dünyası Menüsü: Hangisi Ne Kadar? Daha önce gitmemiş olanlara ve güncel menüyü merak edenlere…

Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Dominos Pizza Menüsü Fiyat Listesi

Dominos Pizza Menüsü: Hangi Pizza Ne Kadar? Dominos Pizza, 1960 senesinde Amerika’da ilk şubesini açan…

McDonald’s Menü Fiyat Listesi Tarifi
McDonald’s Menü Fiyat Listesi

McDonald's Menüleri Ne Kadar? 1940 yılında Richard ve Maurice McDonald kardeşler tarafından kurulan küçük lokantalardan…

2024 Ağustos Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Ağustos Ayının 30 Popüler Tarifi

2024 ağustos ayında en çok deftere eklenen tarifler listesi her ay olduğu gibi yine harika!…

Kan Vermenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Kan Vermenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Kan Vermenin Faydaları Kan vermek, hem toplumsal dayanışmanın bir parçası hem de bireysel sağlık için…

Tarifler Geri
Videolar Geri