Şeker Hastalığı Belirtileri, Nedenleri, Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Şeker Hastalığı Belirtileri, Nedenleri, Bitkisel Tedavi Yöntemleri Tarifi

Şeker Hastalığı Hakkında Her Şey

Bazı hastalıklar vardır ki; erken teşhis yapılmadığında ve gerekli tedavi süreci başlamadığında daha büyük etkileri ile hayatınızda yer edinir. Bu yazımızda sizler için diyabeti yani şeker hastalığını inceleyeceğiz. Halk arasında “şekerim varmış, şekerim yüksek çıktı, şeker beni mahvetti” diye yakınılan, kişinin tüm yaşamını etkileyen bu ciddi hastalık hakkında bilinmeyenleri öğreneceksiniz.

Kan şekerinde oluşan düzensizlikle başlayan bu hastalık, daha ciddi bir boyut aldığında ameliyat bile gerektirebilir. O halde şimdi şeker hastalığı hakkında doğru bilinen yanlışları düzeltmek ve daha bilinçli olmak için yazımıza başlayalım.

şeker hastalığı

Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker hastalığı metabolik bir rahatsızlıktır. Kan şekerinin aniden yükselmesi ile başlar ve bu durum bir süre sonra kronik bir hal alır. Vücudumuzda pankreas bulunmaktadır. Pankreas ise vücudumuz için yeterli miktarda insülin hormonu üretmekle görevlidir. İnsülin hormonunun yeterli derecede üretilmediği durumlarda ve yine ayn şekilde bu hormonun dengeli kullanılmadığında meydana gelen ciddi bir hastalıktır.

Şeker hastalığının tıbbi adı “diyabet”tir. Diyabet dünyada en çok görülen kronik rahatsızlıklardandır. Neredeyse her 11 kişiden 1’i diyabet hastasıdır. Şeker hastalığı çeşitleri sade tek tip değildir. 3 tip şeker hastalığı bilinmektedir. Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet bilinirken, yapılan araştırmalara göre ara bir Tip de belirlenmiştir. Tip 1,5 olarak adlandırılan bu ara form diyabetin başlarında, insülin hormonu üretilir fakat bir süre sonra üretim durduğu için Tip 1’e döner.

Tip 1 diyabet; genellikle 30 yaşından önce görülmektedir. Olduğundan fazla susama ve lavaboya çıkma durumları görülmektedir. Diyetle veya ilaçlarla ortadan kaldırılması mümkün olmayan bir durumdur. Bu rahatsızlığı yaşayanlar insülin iğneleri ile vücut dengesini korumaktadırlar.

Tip 2 diyabet; genellikle kilolu insanlarda görülmektedir. 30 yaşından sonra kendini belli eder. Şeker hastalığı yaşayan kişilerin neredeyse %90’ı Tip 2 diyabet hastasıdır. Bu hastalar genellikle obez olarak tanımlanır. Yavaş yavaş gelişen Tip 2 diyabet, ilaçlarla ve spor destekli diyetlerle kontrol altına alınır.

şeker hastalığı belirtileri

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Sık ve fazla derecede idrara çıkma durumları, şeker hastalığının en çok bilinen belirtisidir.
  • Çok fazla idrara çıkıldığından, su ihtiyacı da normalden fazla olacaktır. Aşırı susama durumları da şeker hastalığı belirtileri arasında yer alır.
  • Kısa sürede verilen kilolarla beraber, yorgunluk ve halsizlik de belirtiler arasındadır.
  • Kandaki glikoz değeri fazla ise, vücudun tüm bölgelerinde ve dokularında su kaybı yaşanır. Bu durum göz merceğine de yansır. Bunun sonucunda bulanık görme durumu gerçekleşir.
  • Nefeste hissedilen aseton kokuları, şeker hastalığının bir diğer ayırt edici belirtisidir.
  • Zaman zaman görülen kan şekeri düşmeleri veya aniden kan şekerinin yükselmesi.
  • Çeşitli türdeki enfeksiyonlara eğilim görülmesi.
  • Böbrek ve idrar yolu enfeksiyonlarının sıkça görülmesi.
  • Deride görülen kaşıntılar, şeker hastalığının gözle görülür belirtileri arasındadır.
  • Regl döneminde gecikmeler ve kesilmeler de sıkça görülen şeker hastalığının işaretlerindendir.

şeker hastalığı tedavisi

Şeker Hastalığı Neden Olur?

Kanda bulunan glikoz, insülin tarafından düzenlenir. Glikoz kan dolaşımına geçtiğinde pankreasta insülin üretilmesini sağlar. İnsülin sayesinde kanda bulunan glikoz diğer hücrelerin içinde yer alır. Bu demek oluyor ki insülin hormonu şekerin hücrelerin içinde yer almasında büyük role sahiptir. Kan şekeri ideal seviyeye indiğinde insülin üretimi de azalmaktadır. Eğer vücutta glikoz üretimi yeterli değilse ve hücreler insüline karşı bir direnç gösteriyorsa kandaki glikoz değeri biraz fazla kalır. Kandaki şeker oranı yükseldiğinde ise ortaya şeker hastalığı adı verilen diyabet çıkar.

Hastalığa neden olan faktörleri incelediğimizde; genetik faktörler ilk sırada yer alır. İlerleyen yaş, fazla kilo, hareketsiz yaşam şekli ve stres diyabeti tetikleyen diğer nedenler arasında dikkat çeker.

şeker hastalığı

Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeker hastalığının tedavisi kısa bir tedavi değildir. Ömür boyu kan şekerinin korunması için tedavi gerekir. Bunun için öncelikle şeker hastalığında beslenme alışkanlığı değiştirilir. Şeker hastaları doymuş yağ ve kolesterol içeriği düşük yiyecekler ve yüksek lif içeriğine sahip tam tahıllı gıdalar tüketmelidir. Diyabet hastalarının öğünleri bu kural doğrultusunda hazırlanmalıdır.

Diyabeti kontrol altına almak için doktor ile uzman bir diyetisyenle hareket edilmelidir. Şeker hastalığı diyet listesi kişinin hastalık derecesine göre belirlenir. Eğer yanlış besinler tüketirse hastalığın etkilerini daha da artırabilir. Bu nedenle bir şeker diyetine girmeleri gerekir.

Hareketsiz yaşamdan da kaynaklandığı için, vücut eskisinde göre daha aktif hale gelmelidir. Bunun için sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli spor da yapılmalıdır. Her yıl düzenli olarak göz kontrolü yapılarak, şeker hastalığının etkileri incelenir. Tedavi sürecinde kan glikozu takibi yapılır. Olması gereken seviyeye gelene kadar yemeklerde kalori hesabı yapılır ve diğer önlemler alınır.

Tip 1 diyabet hastaları yaşamları boyunca insülin iğnesi yapmaktadır. Bu insülin iğneleri, doktor tarafından kişinin değerlerine göre verilmektedir. Gerekli görüldüğü durumlarda kan glikozunu dengeleyen şeker hastalığı ilaçları da kullanılmaya başlanır. Hastalığın boyutu daha da ilerlediğinde ve ilaçlar yetersiz kaldığında şeker hastalığı ameliyatı yapılır. Bu operasyon hastanın ciddiyetine göre kimi zaman böbrek nakli ile gerçekleşir. Görme duyusu da bir zamandan sonra zayıflayacağı için gerekli göz ameliyatları da yapılmaktadır.

şeker hastalığı testi

Şeker Hastalığı Zararları Nelerdir?

  • Şeker hastalığının zararlarının en bilineni öncelikle psikolojik değişimlerdir. Kişinin beslenmesi ve yaşam şartları değiştiğinden oldukça hassas bir döneme girer. İnsülin iğneleri vuran hastalarda ise iğneden kaynaklı stresler yaşanır.
  • Böbreklerde ve karaciğerde ağrı hissedilmesi, bir süre sonra görmede zayıflama da diyabetin kişiye olan zararları arasındadır.
  • Tansiyon yükselmesi, felç riskinin yüksek olması, böbrek yetmezliği, kas ve sinirlerde zaman zaman uyuşma diyabetin zararlarıdır.

şeker hastalığı nedir

Şeker Hastalığı Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Şeker hastalığı için bitki kaynaklı doğal yöntemler içeren bu bilgiler sizi daha iyi hissettirebilir! Kan şekerinizi dengeleyen doğal ilaçlar ile daha sağlıklı günlere merhaba diyebilirsiniz. Yıllardır denenen ve etkili çözüm olan bitkisel tedavi doğal yöntemler şu şekildedir:

  • Çörek Otu: 3 yemek kaşığı çörek otunu bir havan içinde ezerek bir kase yoğurtla tüketebilirsiniz. Çörek otu kan şekerinizi dengeleyecek seçenekler arasında yerini alıyor.
  • Beyaz Lahana: Beyaz lahananın yapraklarını kaynattığınız suyu günde 2 bardak olacak şekilde tüketebilirsiniz. Sabah ve akşam olmak üzere içme zamanını belirleyebilirsiniz.
  • Tarçın: Diyabet ile mücadele eden baharatlar arasında yerini alan tarçın, yoğurtla ve sütle rahatlıkla tüketilebilir. Gün içinde içilen suyun içine bir adet çubuk tarçın eklendiğinde kan şekerini düzenleyecektir.
  • Zerdeçal: Kandaki yüksek şeker oranını düşüren zerdeçal, diyabet hastalarının yemeklerinde kullanılacak baharatlar arasında yer alır.
  • Zencefil: Özellikle de Tip 2 diyabet için etkili olan zencefil, vücuttaki mikropları temizlediği gibi şeker hastalarında oluşan göz problemlerini de giderecektir.
  • Yaban Mersini: Yaban mersini yapraklarını kaynatıp suyunu içtiğinizde, yükselen şeker oranı dengelenecektir.
  • Soğan: Soğan çiğ veya pişmiş şekilde tüketildiğinde kan şekerini düşürücü özelliğini gösterecektir. Şeker hastalarının yemeklerinden eksik etmemesi gereken bir sebzedir.
  • Yasemin Çayı: İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen yasemin çayı Tip 2 diyabet için oldukça etkili bir bitki çayıdır.
  • Zeytin Yaprağı ve Isırgan Otu: Bir tutam zeytin yaprağı ve ısırgan, bir bardak sıcak suda demlenip gün içinde düzenli olarak içilirse, şeker hastalığının etkileri en aza indirilir.
şeker hastalığı

11 Soruda Diyabet (Şeker Hastalığı) Uzman Doktor Cevaplıyor

Şekerin Zararları Nelerdir? Şekerin 23 Zararlı Etkisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bitkisel Çaylı Muhallebi Tarifi

Bitkisel Çaylı Muhallebi

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bitkisel Antibiyotik (Videolu) Tarifi

Bitkisel Antibiyotik (Videolu)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bitkisel Öksürük Şurubu Tarifi

Bitkisel Öksürük Şurubu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Şeker Pare Tarifi

Şeker Pare

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Şeker Pare Tarifi

Şeker Pare

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Dondurucuda Domates Saklama  Yöntemleri Tarifi

Dondurucuda Domates Saklama Yöntemleri

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Şeker Pare Tarifi

Şeker Pare

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Elma Şekeri Tarifi

Elma Şekeri

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri