Sığır Dili Mantarı Nasıl Pişirilir? Faydaları Nelerdir?

Sığır Dili Mantarı Nasıl Pişirilir? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Şahsına Münhasır Görünümü ve Zengin Besin Değerleriyle

Sığır Dili Mantarı

Sığır dili gibi pütürlü bir yüzeye sahip olan sığır dili mantarı, ülkemizin pek çok bölgesinde yetişen mantar türüdür. Farklı ortamlarda kendiliğinden yetişmesine rağmen, genellikle iğne yapraklı ağaçların olduğu ormanlarda daha sıklıkla görülür.

Beyaz olan sığır dili mantarı olgunlaşma süresine gelince, ortası çukurlaşarak kadifemsi bir doku kazanır. Rengi de tam beyazdan kremsi beyaza, sarımsı portakala ya da tavuk eti rengine dönüşür.

Sığır dili mantarı yenir mi sorusunun yanıtı evettir. Zehirli bir mantar türü olmadığı gibi oldukça da şifalıdır. Ülkemizde kolayca bulunan sığır mantarı lezzetli, aromalı ve sağlığa faydalıdır. Birçok yemek çeşidine yakışır özelliktedir. Mutfağınızda bu mantarı kullanarak çok hoş lezzetler yakalayabilirsiniz.

sığır dili mantarı

Sığır Dili Mantarı ve Özellikleri

Latince adı Hydnum Repandum’dur. Görünümünden dolayı halk arasında sığır dili mantarı olarak adlandırılan türün, şapka kısmı engebeli ve kenarları kıvrımlıdır. Mat bir görünüme sahiptir. Rengi ise beyazdan hafif turuncu tonlarına kadar değişim gösterir. Sapında dikenimsi çıkıntılar bulunan mantarın şapkası, sapı ve eti aynı renk özelliği gösterir. Bu da onun kolayca tanınmasını sağlar.

Sığır dili mantarı, yaz aylarının ortalarından sonbaharın bitimine kadar doğal ortamında ve geniş bir alanda yetişir. Temmuz ve kasım ayları arasında ona bolca rastlamak mümkündür. Besin değeri yüksek olan mantar, vitamin ve mineraller bakımından çok zengindir. Görünüm itibariyle doğada başka benzeri olmayan bir mantar türüdür.

Doğal ortamından kendiniz toplayıp tüketecekseniz, genç olanlarını toplamaya özen göstermelisiniz. Çünkü mantar yaşlandıkça tadı acımsı olmaya başlar. Çok büyükleri yerine orta boylarını toplamanız, büyümüş olanları ormanda bırakmanız tavsiye edilir. Sığır mantarı gelişim çağındaki çocuklara çok faydalı olacak bir türdür. Yoğun kalsiyum ve protein ihtiva eder. Kemik ve beden gelişimlerine katkı sağlayacak özellikler içerdiği için çocuklarınızın beslenme programına gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.

sığır dili mantarı nasıl pişirilir

Sığır Dili Mantarı Nerede Yetişir?

Ülkemizin birçok bölgesinde kendiliğinden yetişen bir mantar türüdür. Doğada ona sıklıkla rastlayabilirsiniz. Çoğunlukla iğne yapraklı ağaçlar ile dolu ormanlarda yetişir. Fakat huş ağacı ormanları ile karışık ormanlarda da yetişebilen örnekleri mevcuttur. Bu nedenle sığır dili mantarını palamut, köknar, kayın ve meşe ağaçlarının altında da bulmanız olasıdır.

Genellikle uzun sıralar veya gruplar halinde oldukları için onları rahatça görebilirsiniz. Bu mantar türüne ülkemizde en çok Karadeniz, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nde rastlanır. Çeşitli otlar arasında kendini gösterir.

Şapkası ve sapı aynı renk olan sığır dili mantarını hemen fark edebilirsiniz. Bazı çeşitlerinde kahverengi lekeler olabilir ama bunlar zararsızdır. En lezzetli ve şifalı olanları ise tamamı beyaz renkte olan çeşitleridir.

sığır dili mantarı

Sığır Dili Mantarı Nasıl Temizlenir?

Dayanıklı bir mantar türü olduğu için uzun süre taze kalabilen sığır dili mantarı kolayca temizlenme özelliği gösterir. Bu mantarın dikkatlice temizlenmesi, tehlike yaratmaması için önem taşır. Sığır dili mantarı, kendi doğal ortamında yetişirken üzerine yoğun biçimde böcek ve sinek çeken özellik göstermez. Bu niteliği sayesinde kolayca temizlenmesi mümkün olur.

Mantarı temizlerken öncelikle sap kısmı, yavaşça kopartılarak gövdesinden ayrılır. Topraklı olan uç kısmı ise bıçak yardımıyla kesilerek alınır. Arzuya bağlı olarak istenirse bir fırça yardımıyla saplardaki dikenler temizlenebilir. Genç mantarlardaki dikenler, temizlenmeden tüketilebilir çünkü mantarın eti gibi faydalıdır. Sonra iyice yıkanarak temizleme işi sonlandırılır.

Bu işlemler bittikten sonra sığır dili mantarı kullanıma hazır hale gelir. Doğal ortamından toplanan tüm mantar türlerinin temizliğine özen göstermeniz gerektiğini unutmamalısınız.

sığır dili mantarı faydaları

Sığır Dili Mantarı Faydaları Nelerdir?

Oldukça faydalı bir mantar olan sığır dili mantarı faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Bitkinlik ve halsizlik sorunu yaşayanlar için çok yararlıdır.
  • Demir minerali açısından zengin bir türdür. Kansızlık problemi olanlara iyi gelir. Demir eksikliği olanlar için destek gıda özelliği taşır.
  • Diğer mantar türlerine oranla daha az yağ içerir. Zayıflama diyetlerine rahatlıkla eklenebilir. Besleyici özelliği vardır.
  • Güçlü bir protein kaynağı olduğu için vücut enfeksiyonlarına karşı savaş verir ve vücudu korur. Çocukların gelişmesine katkı sağlar.
  • Kılcal damarların güçlenmesini yardımcı olur, kanın pıhtılaşmasına karşı etkilidir.
  • B, D, K ve P vitaminleri açısından zengin bir mantardır.
  • Kalsiyum zengini olan sığır dili mantarı kemiklerin güçlenmesinde çok yararlıdır.
  • Potasyum, bakır ve fosfor açısından zengin olan mantar, çocukların bedensel gelişimlerine katkı sağlar.
  • Az yağlı bir mantar türü olması nedeniyle kalori oranı düşüktür.

sığır dili mantarı faydaları

Sığır Dili Mantarı Nasıl Pişirilir?

Sığır dili mantarı farklı yemek çeşitlerine yakışan lezzetli bir türdür. Pişirilmemiş konumdayken tadı keskin olmakla beraber, pişince bu lezzet yok olur. Sos yapımında ve yemeklerin beraberinde garnitür olarak kullanılır.

Mantarın keskin tadını yumuşatmak için önce haşlanmasında fayda vardır. Yemeği yapılacak olsa bile biraz limon katılmış suda kısa süre haşlanması mantarın lezzetini artırır. Sığır dili mantarı ile makarnalarınız ve et yemekleriniz için harika soslar hazırlayabilirsiniz.

Pilavlarınızın ve sebze yemeklerinizin içine çeşni olarak katabilirsiniz. Tek başına yemeğini de pişirebilirsiniz. Tavuk yemek çeşitlerine oldukça yakışan bir mantardır. İtalyan tarzı makarnalar ve pizzalar için elverişlidir. Soteleyerek istediğiniz sebzelerle birlikte pişirebilirsiniz.

Özel yemek tariflerinde çeşni olarak kullanabileceğiniz bir mantar türüdür. Sığır dili mantarının turşusunu ve konservesini yaparak tüketmeniz de mümkündür. Protein kaynağı olan mantarı yemeklerinizde şu şekilde kullanabilirsiniz:

  • Sote yemeklerinde: Et ve tavuk sote yemeklerinde birlikte kullanabilirsiniz.
  • Salata çeşitlerinde: Haşlama usulüyle pişirip değişik salata malzemeleriyle hoş salatalar hazırlayabilirsiniz. Salata sosu olarak da kullanabilirsiniz.
  • Pirinç yemeklerinde: Kendine özgü tadı ve aromasıyla pilavlara çok yakışır. Risotto yapmak için kullanabileceğiniz en uygun mantar türüdür.
  • Mantar sosu: Haşlayıp çok ince şekilde kıydıktan sonra biraz tereyağı ve krema yardımıyla makarna ve deniz mahsullerinde kullanılmak üzere enfes bir sos yapabilirsiniz.
  • Çorbalara ekleyerek: Güzel aroması nedeniyle çorbalarınıza lezzet katması için tercih edebilirsiniz. Soğanla kavurup, tavuk suyuna çorba şeklinde de tüketebilirsiniz.
  • Fırında pişirme: mantarın fırınlanmış hali çok lezzetlidir. Kaşar peyniri ve tereyağı kullanarak fırınlanmış güveçte mantar yapabilirsiniz.

sığır dili mantarı

Sığır Dili Mantarı Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Ülkemizde kültür mantarı üreticiliği yapıldığı gibi, doğal ortamından mantar toplayıp satan firmalar da mevcuttur. Sadece bu işi yapan firmalardan, üreticilerinden kolayca temin edebileceğiniz bir mantar türüdür. Organik ürün satan ya da köy ürünleri satan pazarlar sığır dili mantarı bulabileceğiniz diğer yerlerdir. Mantar toplayıcılığı işi yapan firmalar kayın ve meşe ağaçlarının olduğu ormanlardan özenle topladıkları mantarları, internet üzerinden de satışa sunarlar.

Firmaların online alışveriş sitelerinden sığır dili mantarı satın almayı seçebilirsiniz. Toplayıcı firmalar, kurutulmuş ve dondurulmuş olarak tüketebileceğiniz sığır dili mantarını, sizlerin kullanımlarına sunarlar.

Makul fiyatlarla satılan sığır dili mantarı fiyatı için ortalama olarak rakam verilebilir. İnternet ortamında bir kilogramı 25 – 35 TL arasında satılır. Fakat bu rakamlar mantarı alacağınız yere, markasına ve tazelik oranına göre değişim gösterebilir.

Pazarlarda karşılaşacağınız fiyatlar daha uygun ölçekli olacaktır. Büyük market zincirleri de sığır dili mantarı bulabileceğiniz diğer satış noktalarıdır. Bilgi sahibi olduktan sonra yaşadığınız yerlerdeki ormanlık alanlarda kendiniz toplama yolunu seçerseniz, doğada olmanın keyfini de yaşayabilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir? Tarifi

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir? Tarifi

Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir?

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu) Tarifi

Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri