Soya Sütü Faydaları Nelerdir? İnek Sütüne Laktozsuz Alternatif

Soya Sütü Faydaları Nelerdir? İnek Sütüne Laktozsuz Alternatif Tarifi

Düşük Kalori Bitkisel Protein: Vegan Soya Sütü

Organik beslenmeye olan ilginin artması ile birlikte farklı besin maddelerini trend haline gelir. Son yıllarda özellikle vegan beslenenlerin yaygın olarak tükettiği soya sütü, kolay erişilebilirliği ve bitkisel kaynaklı olması nedeniyle tercih edilir.

Soya fasulyesi ile yapılan soya sütü, vejetaryen beslenenlerin yanı sıra laktoz intoleransı yaşayan kişiler tarafından da tercih edilir. Özellikle inek sütüne alerjisi olan bebeklerde kullanılabilen soya sütü, inek sütünün bir alternatifi olarak kullanılabilir.

soya fasulyesi

Soya Sütü Nedir?

Asya mutfağında en çok kullanılan besinlerden biri olan soya fasulyesinin ıslatılıp, öğütülerek süzülmesi sonucu oluşan soya sütü, besin değeri yüksek bir sıvıdır. Tüm dünyada geniş bir kullanım ağına sahip olan ürün, popülerliği gün geçtikçe artan bir besin maddesidir.

Bitkisel protein açısından zengin bir kaynak olan soya sütü; özellikle içeceklerde, sütlü tatlılarda, kek, börek ve çörek yapımında kullanılır. İnek sütüne bir alternatif olarak piyasaya sürülen soya sütü, özellikle laktoz intoleransına sahip kişiler ve vegan beslenenler tarafından tercih edilir.

soya sütü faydaları

Soya Sütü Faydaları Nelerdir?

  • Kalp ve damar hastalıklarının tedavisine yardımcı bir ürün olan soya sütü, bitkisel kaynaklı olduğundan dolayı kolesterol içermez. Yüksek kolesterol sahibi kişiler tarafından güvenle kullanılabilir.
  • Daidzein ve genistein gibi fitoöstrojen maddeler içeren soya sütü özellikle menopoz döneminde yaşanan ateş basması gibi semptomların azalmasına yardımcı olur.
  • İnek sütü proteinlerine karşı alerjisi olanlar tarafından tercih edilen soya sütü, laktoz içermediğinden dolayı laktoz intoleransına sahip olan kişilere de önerilebilir.
  • Yüksek oranda protein içeren soya sütü, hücre yenilenmesini destekler ve vücuttaki metabolik olayların düzenlenmesine katkıda bulunur.
  • Yüksek oranda magnezyum içeriğine sahip olan ürün, uyku kalitesini arttırarak kronik yorgunluğun tedavisine yardımcı olur.
  • İçeriğindeki antioksidan bileşenler vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyonlara karşı mücadelesine yardımcı olur. Aynı zamanda kanser hücresi oluşumunu engelleyen soya sütü, var olan tümör hücrelerinin çoğalmasını önler.
  • Yüksek oranda folik asit içeriğinden dolayı hamilelikte soya sütü tüketilebilir. Ancak hamilelerin soya sütü tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışması ve alerjisi olup olmadığının anlaşılması gerekir.

soya sütünün faydaları

Soya Sütü Kalori ve Besin Değeri

Soya sütü kalori içeriği düşük bir besindir. 100 mililitre soya sütü yaklaşık 52 kalori içerir. A vitamini, D vitamini E vitamini ve riboflavin açısından zengin bir kaynak olan soya sütü protein içeriği ile de dikkat çekicidir. 100 mililitresinde yaklaşık 3.5 gram protein vardır. Sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından da zengin olan soya sütü; yüksek oranda da demir içerir. Ancak soya sütündeki kalsiyum ve D vitamini miktarı inek sütü kadar yüksek değildir.

Her ne kadar inek sütüne alternatif olarak gösterilse de soya sütünün protein içeriği bitkisel kaynaklı olduğu içeren vücut tarafından inek sütü proteini kadar kullanılamaz. 100 mililitre soya sütünde yaklaşık 2 gam yağ bulunur. Ancak bu yağ, doymamış yağ asidi içeriği nedeniyle kolesterol içermez. Aksine iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolünün vücuttaki oranını arttırıcı etki gösterir.

Detaylı bilgi için: Süt Kaç Kalori?

soya sütü kalorisi

Soya Sütü Zararları ve Yan Etkileri

Soya sütü faydaları olduğu kadar zararlara da sahip bir bitkisel besindir. Soya sütü proteinleri bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Soya sütü tüketiminden sonra cilt kızarması, ağız karıncalanması, kaşıntı, şişmeler, karın ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akması ve nefes almada zorlanma gözlenebilir.

Yapılan bazı araştırmalarda soya sütünde yer alan izoflavon bileşenlerin sperm sayısında azalma yarattığı gözlenmiştir. Tiroid ilacının vücut tarafından yeterli oranda emilmesini engelleyen soya sütü, bu ilaçları kullananlar tarafından tüketilmemelidir. Vücuttaki iyot oranını azaltıcı etki gösteren soya sütü, tiroid fonksiyonlarında bozulma yaratabilir.

İçeriğindeki fitoöstrojenler meme ve prostat kanserine sahip kişilerde tümör hücrelerinin büyümesine yol açabilir. Soya sütü östrojen içeriği nedeniyle meme kanserinin tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini azaltabilir. Bu riskinden dolayı göğüs kanseri tedavisi görenlerin tüketmemeleri önerilir.

soya fasulyesi

Soya Sütü Göğüsleri Büyütür Mü?

Meme dokusunun büyüklüğü vücuttaki östrojen hormonunun salgılanmasına bağlıdır. Kadınlık hormonu olarak bilinen östrojenler meme büyümesi ve gelişiminde önemli rol oynar. Özellikle ergenlik döneminde ve hamilelik döneminde göğüslerin büyümesi ve gelişmesi vücutta salgılanan östrojen miktarının artması nedeniyle olur.

Östrojenin bu etkileri göz önüne alındığında vücuttaki östrojen miktarını arttıran yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi göğüs büyümesine yardımcı olabilir. Fitoöstrojen bileşenler içeren bu besinler vücuttaki östrojen seviyesini arttır. Soya sütü de fitoöstrojen bileşenler açısından zengin bir besindir. Düzenli olarak soya sütü tüketimi meme gelişimine katkıda bulunabilir.

soya sütü

Soya Sütü Zayıflatır Mı?

Yüksek oranda protein içeren soya sütü, mideyi geç terk ederek uzun süre tokluk hissi yaratır. İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler vücuttaki toksin maddelerin ve fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olur. Ayrıca soya sütünde bulunan ve izoflavon olarak tanımlanan bileşenler kan şekerini düzenleyerek insülin regülasyonu sağlar.

İnsülin direnci oluşumunu da engelleyen maddeler vücudun yağ metabolizması üzerinde etkin rol oynar. Bu nedenle zayıflama programlarına eklenen soya sütünün kilo vermeyi destekleyici etkisinden söz edilebilir.

soya fasulyesi

Soya Sütü Nasıl Yapılır?

Soya fasulyesi ve su kullanılarak hazırlanan soya sütü yapımı oldukça kolay ve pratiktir. 500 gram organik soya fasulyesi iyice temizlenir ve yıkanır. Üzerini birkaç parmak geçecek şekilde ıslatılır. En az 8 en fazla 24 saat suda bekletilir. Islatılan soya fasulyesi süzülerek kaynatılır.

Kaynama işleminden sonra üzerine bir miktar daha su eklenerek blender yardımıyla öğütülür. Öğütülen sıvı karışım köpüklü kremsi bir yapıya sahiptir. Bu sıvıyı tekrar tencereye boşaltılarak ve köpükler kabardıkça karıştırılarak yaklaşık 20 dakika pişirilir.

Büyük bir kâsenin üzerine ince bir tülbent serilir ve kaynayan karışım ocaktan alınarak tülbent yardımıyla süzülür. Süzülen kısım saf ve doğal soya sütüdür. Tülbendin üzerinde kalan lif kısım ise pasta, börek ve çöreklerde lif olarak değerlendirilebilir.

soya sütü kalorisi

Soya Sütü Nerelerde Satılır? Fiyat Bilgisi

Soya sütü büyük alışveriş merkezlerinde, organik ürün satan marketlerde, bazı aktarlarda ve internet üzerinden online organik ürün satışı yapan firmalardan satın alınabilir. Bazı eczanelerde anne sütü alamayan bebekler için özel olarak formüle edilmiş soya sütü bulunabilir. 1 litre soya sütü fiyat aralığı 10 lira ile 25 lira arasında değişiklik gösterir.

Ev Yapımı Sağlıklı Soya Sütü Tarifleri

1) Soya Fasulyesinden Gelen Lezzet: Soya Sütü

Soya fasulyesi, su ve temiz bir tülbent kullanılarak hazırlanan soya sütü; yüksek oranda bitkisel protein, vitamin ve mineral içerir. Hazırlaması oldukça kolay olan soya sütünü dilediğiniz zaman yaparak pasta, kek, börek gibi hamur işlerinizde değerlendirebilirsiniz. Soya Sütü

Tarif: Soya Sütü

2 ) Hem Sağlıklı Hem Lezzetli: Soya Sütü

Besleyici değeri ve kendine özgü aroması ile dikkatleri üzerine toplayan soya sütü kuru soya fasulyesi kullanılarak hazırlanır. Pratik ve kolay bir hazırlanışa sahip olan soya sütü detoks etkisi nedeni ile beğenilen bir besindir. Soya Sütü

Tarif: Soya Sütü

3) Yüksek Protein Enfes Lezzet: Soya Sütlü Vegan Ice Latte

Soya sütü, buz ve kahve kullanılarak hazırlanan soya sütlü vegan ice latte, vegan beslenme tarzını benimseyenlerin ve laktoz intoleransına sahip kişilerin tercihidir. Kendine özgü bir aromaya sahip olan içecek, özellikle sıcak yaz günlerinin en besleyici tariflerinden biridir. Vegan Ice Latte

Tarif: Vegan Ice Latte

4) Laktozsuz Puding Keyfi: Soya Sütlü Puding

Soya sütü, şeker, pirinç unu, vanilya, bisküvi parçaları, fındık ve bitter çikolata kullanılarak hazırlanan soya sütlü puding; muhteşem lezzeti ve kendine has aroması ile ara öğünlerin aranılan lezzetidir. Hazırlaması kolay ve pratik olan soya sütlü pudingi çay saatlerinizde misafirlerinize ikram ederek
farklılık yaratabilirsiniz. Soya Sütlü Puding

Tarif: Soya Sütlü Puding

Soya Ürünleri Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Soya Fasulyesi Nedir? Nerede Satılır? Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Süt Kaymağı Tarifi

Süt Kaymağı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Süt Konservesi Tarifi

Süt Konservesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Sütten Ekşimik Tarifi

Sütten Ekşimik

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Süt Kesiği Tarifi

Süt Kesiği

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Süt Reçeli Tarifi

Süt Reçeli

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Süt Reçeli Tarifi

Süt Reçeli

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Süt Reçeli Tarifi

Süt Reçeli

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri