Süleymaniye Camii Tarihi ve Mimarisi Hakkında Bilinmeyen Sırlar

Süleymaniye Camii Tarihi ve Mimarisi Hakkında Bilinmeyen Sırlar Tarifi

Mimar Sinan’ın Kalfalık Eseri

Süleymaniye Camii Gizemleri

Süleymaniye Camii tarihi ve dini açıdan Türk kültürü için önemli bir mimari yapıdır. Mimar Sinan’ın eseri olan Süleymaniye Cami, sade olduğu kadar da ihtişamlı bir yapıdır aslında. İstanbul’u gezmek ve daha yakından tanımak için gelen turistlerin gezi noktalarından biri olan Süleymaniye Cami, İstanbul’da yaşayanların da ibadet merkezidir. Bu tarihi şaheseri daha iyi tanımak amacıyla sizlerle bu yazıda buluşuyoruz. Süleymaniye Camisi’nin yapısında bulunan gizemler ve caminin yapılış hikayesi bu sayfada açıklanıyor!

süleymaniye camii nerededir

Süleymaniye Camii Nerededir?

Süleymaniye Cami, İstanbul il sınırında Fatih semtinde yer alan ve İstanbul’un dini önem taşıyan yapılarından biridir. Kapalıçarşıya ve Mısır Çarşısı’na çok kısa bir mesafede uzaktadır. Yürüyerek ulaşım sağlanabilir. Açık adres ile camiye ulaşmak istediğinizde şu adresi izleyebilirsiniz:

Adres: Eminönü, Prof. Sıddık Sami Onar Caddesi 1-45, 34116 Süleymaniye, İstanbul, Türkiye – İstanbul

süleymaniye camii nasıl gidilir

Süleymaniye Camii Nasıl Gidilir?

Süleymaniye Camisi’ne ulaşmak ve ziyaret etmek için, özel aracınızı tercih edebilirsiniz. Eğer toplu taşıma araçları ile camiye ulaşmak isterseniz tramvayı kullanarak gidebilirsiniz. Bu şekilde ise Kabataş ve Bağcılar arasında çalışan tramvay hattını kullanmalısınız. Laleli ve üniversite durağında inip birkaç dakika yürüyerek camiye varabilirsiniz. Farklı bir duraktan da camiye ulaşım sağlanıyor. Eğer Beyazıt durağında inmek isterseniz Sahaflar Çarşısı’ndan ileriye doğru yürüyerek Büyük Pazar’ın Beyazıt Kapısı tarafındaki yolu izlemelisiniz. Otobüsü tercih edip Süleymaniye Camisi’ne gitmek isteyenler ise 48T hattı ile ulaşımı sağlayabilir.

Ziyaret planı yaparken Süleymaniye Camii ziyaret saatleri hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var:

  • 09.00 ile 18.00 saatleri arasında, Süleymaniye Camii yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık oluyor.

Ziyaretçilerin merak ettiği Süleymaniye Camii giriş ücreti konusuna ise açıklık getirelim:

  • Camiye giriş yapmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Yani ücretsiz bir şekilde ve kıyafet kurallarına saygı göstererek bu camiyi ziyaret edebilirsiniz. Cami girişinde kadınlar için bulunan tülbentleri girişte alıp çıkarken teslim edebilirsiniz.
süleymaniye camii içi

Süleymaniye Camii Tarihçesi ve Mimarı Özellikleri

Süleymaniye Camii, Osmanlı döneminde inşa edilen mimari yapıların en önemlileri arasındadır. Süleymaniye Camii ne zaman yapıldı? 1550 yılında başlayan inşaat 1557 yılında sonra ermiş ve ortaya bu muazzam dini mimari çıkmıştır. Caminin bir an önce bitmesi için tüm devlet organları harekete geçer. Çünkü bu cami, Şehzade Mehmet için adanmış bir camidir. Süleymaniye Camii ne amaçla yapıldı diye düşündüğünüzde; caminin Şehzade Mehmet için adanmış olduğunu ve Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine yapıldığını hatırlayabilirsiniz.

Her bir detayı üzerinde dikkatli şekilde yoğunlaşan Mimar Sinan, Süleymaniye Camisi’ni “sonsuza kadar yıkılmayacak cami” olarak tanıtıyor. Ayrıca Süleymaniye Camisi sadece bir cami olarak kalmamış ve döneminde külliye olarak da faaliyet göstermiştir. Süleymaniye Camisi’nin asırlar boyunca hiçbir doğal afetten etkilenmemesi, Mimar Sinan’ın eşsiz zekasını ve mimarlığını yansıtır.

Mimar Sinan, Süleymaniye Camisi’ni bitirdiğinde bu eserini “kalfalık eseri” olarak nitelendirmiştir. Caminin iç ve dış süslemelerinden, avludaki yapılara kadar her bir noktasını en ince detayına kadar hesaplamış ve inşa etmiştir. Camide bulunan 4 minare, Kanuni sultan Süleyman’ın İstanbul Fethi’nden sonra tahta geçen 4. padişah olduğunu temsil eder. 4 minare üzerinde bulunan 10 şerefenin de bir anlamı vardır. Kanuni, Osmanlı Dönemi’nin 10. padişahıdır. Böylece Süleymaniye Camii kaç minareli diye merak edenler, minarelerin anlamını da öğrenmiş oluyor.

süleymaniye camii

Süleymaniye Camisi’ne giriş yapanlar caminin oldukça sade bir yapıda olduğunu hissedebilir. Kapıdan içeri girildiğinde ise büyüleyici bir iç süsleme dikkat çeker. Caminin yapısı dört farklı sütun ile desteklenmiştir. Bu sütunlar ise farklı coğrafyalardan getirilen malzemelerden meydana gelir. İskenderiye Şehri, Baalbek Tapınağı, Topkapı Sarayı ve Vefa semtinden destek malzemeler getirilmiş ve sütunlara eklenmiştir.

Cami üzerine hesaplama yapıldığında kubbenin 53 metre ve 27.5 m çapında olduğu gözlemlenir. Cami içinin en iyi şekilde aydınlatılması için kullanılan pencerelerin sayısı ise 32 adettir. Süleymaniye Camisi’nin gizemlerinden biri de akustiğidir. Süleymaniye Camii akustik özellikleri arasında seslerin her bir köşeden duyulmasıdır. Seslerin daha iyi yayılması için kubbelerin altında boş küplerin olduğu bilinmektedir. Hatta bu akusitik özelliği ile ilgili döneminde çok söylenti çıkmıştır. Şöyle anlatılır:

İnşaatın bitmesine yakın günlerde Mimar Sinan’ı kıskanan insanlardan bazıları, Kanuni’ye Mimar Sinan’ı şikayet eder. Şikayet ettikleri konu ise caminin henüz bitmemiş olması ve Mimar Sinan’ın camide keyfine bakmasıdır. Bu sözleri duyan Kanuni, Mimar Sinan’ı kontrol amacı ile camiye gider ve Mimar Sinan’ın nargile kaynattığını görür. Bir an söylenenlerin gerçek olduğunu düşünür. Mimar Sinan ise yanan nargilenin içinde kesinlikle tütün olmadığını belirtir. Fokurdama sesinin camide yayılmasını test ettiğini de ekler ve durum açıklığa kavuşur.

süleymaniye camii hikayesi

Süleymaniye Camii Hakkında Duymadığınız 7 İlginç Bilgi

1) Süleymaniye Cami avlusunda bazı türbeler bulunuyor. Bu türbeler ise Osmanlı vaktinde adını sıkça duyuran kişilere ait. Süleymaniye Camii defnedilen kişiler kimlerdir dedinizde avluda Hürrem Sultan’ın, Mimar Sinan’ın, Kanuni Sultan Süleyman’ın, İkinci Ahmet’in, Asiye ve Rabia Sultan’ın türbesini göreceksiniz.

süleymaniye camii nerededir

2) Süleymaniye Camii altın oran gizemi ile de tarihe adını yazdıran bir yapı olmuştur. Altın oran bir yapının eninin yüksekliğine bölündüğünde elde edilen 1.618 değeridir. Süleymaniye Camisi’nin eni yüksekliğine bölündüğünde bu rakam elde edilir. Güzelliğin simgelerinden biri olan altın oran, Mimar Sinan tarafından da biliniyordu ve kalfalık eserine işlendi.

süleymaniye camii hikayesi

3) Süleymaniye Camii kırmızı taş hikayesi camiye giriş yapanların muhakkak işittiği bir hikayedir. Asırlardır anlatıldığına göre girişte yer alan kırmızı büyük taş, Hristiyanlar tarafından cami inşaatına hediye edilmiştir. Bu kırmızı taşın arasında gizli bir şekilde Haç işareti işlenmiştir. İnşaatı devam eden camiye katkı yapmak ve destek olmak amacı ile Hristiyanlar tarafından gönderilen bu taş, Mimar Sinan’ın dikkatini çeker. Mimar Sinan ise taşı kabul ettiği gece bir rüya görür ve sabah vaktinde taşı tam ortadan ikiye ayırır. Ayırdığında taşın arasında Haç işaretinin olduğunu görür. Kanuni’ye bu durumu bildirir ve taşın camiye giriş yapılan yere yerleştirilmesini ister. Böylece cami avlusuna girmeden önce kırmızı taştan geçilir. Mimar Sinan daha sonra Hristiyan çevreye, taşı kabul ettiklerini ve en doğru yere koyduklarını haber gönderir. Cami avlusunda bulunan kırmızı taşın gizemli öyküsü de böyledir.

süleymaniye camii kırmızı taş

4) Süleymaniye Camii sırları bilginize bir de kubbedeki sırı ekleyelim. Osmanlı zamanında inşa edilen tüm camilerde alem simgesi yer alır. Bu simge kubbe ya da minarenin ortasında bulunur. Hilal ve yıldız şeklindeki bu alem, muazzam bir şekilde gökyüzüne mesaj verir. Ay ve yıldız motifleri, Türkler’in evren kültürünü ifade eder.

süleymaniye camii

5) Süleymaniye Camii hikayesi her satırıyla dikkat çekiyor. Eşsiz bir zeka ile tasarlanan mum ve kandiller camiye zarar vermesin diye cami içinde is odası hazırlattı. Aydınlatmadan çıkan isler, bu odada toplandı ve toplanan isler mürekkep olarak değerlendirildi. Mürekkeplerin de silinmeme özelliği bulunuyordu. Ancak kağıdı tamamen yok ederek mürekkep temizlenebiliyor.

süleymaniye camii içi

6) Camiye böcek ve sineklerin gelmemesi adına, Mimar Sinan deve kuşu yumurtası ile önlem almıştır. Avizelerin tam ortasında yer alan deve kuşu yumurtası sayesinde böcek ve haşereler camiye giremiyor.

süleymaniye camii içi

7) Kanuni Türbesi’nin giriş kapısındaki sancak kısmında Hacer-ül Esved taşı yer alıyor. Bu taşın tek bir eşi vardır o da Kabe’dedir. Bu taşa dokunmak yasaklı kurallardan biri olarak gelen ziyaretçilere anlatılıyor. (Bknz: Fotoğrafın üst kısmındaki koyu renkli taş)

süleymaniye camii içi

Gezi Rehberi kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Ayasofya Nerede? Tarihçesi, Giriş Ücreti, Hakkında 9 İlginç Bilgi

Sultan Ahmet Camii Tarihçesi, Hakkında Duymadığınız 10 İlginç Bilgi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sırın Tarifi

Sırın

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Süleymaniye Çorbası Tarifi

Süleymaniye Çorbası

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Babiko (Sırın) Tarifi

Babiko (Sırın)

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Fırında Sırın Tarifi

Fırında Sırın

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Tavuklu Sırın (Siron) Tarifi

Tavuklu Sırın (Siron)

1-2 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Bulgur Pilavı (Tüm Sırlarıyla) Tarifi

Bulgur Pilavı (Tüm Sırlarıyla)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Sır Tarifim ( Süper Dondurmam )

Sır Tarifim ( Süper Dondurmam )

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
Sırın (Elazığın Yöresel Yemeği) Tarifi

Sırın (Elazığın Yöresel Yemeği)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri