Sultan Ahmet Camii Tarihçesi, 10 İlginç Bilgi

Sultan Ahmet Camii Tarihçesi, 10 İlginç Bilgi Tarifi

Tüm Gizemli Yönleri ve Tarihi Dokusuyla

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii, İstanbul’un en çok dikkat çeken mimari yapılarından biri olarak hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Bu tarihi mimari yapının inşa edilmesi, camide bulunan 6 minarenin gizemi pek çok tarih sever ve turist tarafından merak edilir. Sultan Ahmet Camii kim tarafından inşa edildi? Nasıl yapıldı? Osmanlı mimarisi için önemi nedir? gibi tüm merak edilenler şimdi bu tarih kokan yazıda açıklanıyor. İstanbul’u İstanbul yapan detaylardan biri olan Sultan Ahmet Camii üzerine tarihi bilgiler şimdi sizlerle.

sultan ahmet camii nerede

Sultan Ahmet Camii Nerede?

Sultan Ahmet Camii, İstanbul’un Fatih semtinde At Meydanı’nda ihtişamlı görüntüsü ile kendini belli eder. İç ve dış süslemesi ile sadece Türkiye’de değil pek çok ülkede kendinden bahsettirmeyi başarmıştır. Muazzam çini süslemeleri açısından Sultan Ahmet Camii, yabancı turistlerce “Blue Mosque” olarak bilinmektedir. Türk İslam mimarisi incelendiğinde en çok dikkat çeken ve dünyaca tanınan bir yapıdır.

sultan ahmet camii mimarı

Sultan Ahmet Camii Tarihçesi

Sultan Ahmet Camii tarihçesi hakkında merak edilen konulardan biri de Sultan Ahmet Camii mimarı olacaktır. Kim, neden yaptırdı? Sultan Ahmet Camii, 1609 ve 1616 yılları arasında maneviyata büyük önem veren Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Türk İslam kültürü açısından büyük önem taşıyan bu camiinin yapımına pek çok kişi de yardım etmiştir. Vaktinde padişahlar, halk, devlet adamları ellerinde kazma ve kürekle camiinin inşasını hızlandırmıştır. Her ne kadar birçok insanın el emeği ve teri olsa da inşaat 7 yıl, 5 ay, 6 gün sonunda tamamlanabilmiştir.

Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından inşa edilen Sultan Ahmet Camii, birbiri üzerinde yükselen kubbeler açısından ve zengin çini süsleme detaylarından dolayı Osmanlı İmparatorluğu’nun en gösterişli ve tek 6 minareli camiisi olarak bilinmektedir. Sultan Ahmet Camii hakkında bilgiler öğrenmek isteyenlere bu camiinin hikayesini de anlatmak gereklidir. Sultan Ahmet Camii hikayesi şöyle anlatılır:

Hikayeye göre Sultan 1. Ahmet, yaptırmak istediği camiinin minarelerinin altından işlenmesini istemiştir. İnşa görevini verdiği Sedefkâr Mehmet Ağa, minarelerin altından yapılmasının oldukça maliyetli olacağını düşünmüştür. Yanlış işittiğini varsayarak bir inşa planı hazırlamıştır. Minareleri altından değil de 6 adet şeklinde inşa etmeye başlamıştır. İnşa bitimine doğru bu camiinin çok gösterişli ve muazzam olduğunu gören herkes camiye hayranlık duymuştur. Fakat bir sorun meydana gelir. O dönemlerde tek 6 minareli mimari yapı Kabe’dir. Bu benzerliğin Kabe’ye karşı yapılan bir saygısızlık olduğu Sultan tarafından dile getirilmiştir ve bir çözüm istemiştir. Bu benzerliği netleştirmek ve çözüme kavuşturmak için mimar, Kabe’ye doğru yola çıkar. Gel zaman git zaman derken 2 yıl geçer ve mimar artık Sultan’ın karşısında başı diktir. Kabe’nin artık 7 minareli olduğunu ve bu sorunu çözdüğünü ifade eder. İşte çok merak edilen Sultan Ahmet Camii 6 minarenin sırrı da bu şekilde açıklanır.

sultan ahmet camii hakkında bilgi

Sultan Ahmet Camii Özellikleri – Mimari Yapısı

  • Sultan Ahmet Camii neden diğer camilerden farklıdır diye soracak olursanız, bu caminin sadece bir dini yapı olmadığını ve içinde birçok sosyal alanı barındırdığını ifade edebiliriz. Osmanlı Dönemi’nde çok değerli olan aşevi, hamamlar, okullar, kervansaraylar ve hastane odaları bu cami bünyesindedir. Birden fazla amaca hizmet eden Sultan Ahmet Camii, halkın ihtiyaçlarının giderilmesi açısından da oldukça dikkat çeker. Tabi bazı alanları şu an için aktif değildir.
  • Sultan Ahmet Camii yapısı rakamlar ile ele alındığında, 16 şerefeden meydana gelir. Toplamda 16 şerefenin olması Sultan 1. Ahmet’in 16. padişah olduğunu ifade eder. Süslemesinde kullanılan çiniler İznik ve Kütahya’dan getirilmiştir. Bu çiniler ise yaklaşık 22.000 adettir. Çinilerin ihtişamını aydınlatması amacı ile toplamda 260 pencere açılmıştır. Devasa kubbesi ise 43 metre yüksekliğe sahiptir.
  • Mimari yapısının ilham kaynağına değindiğimizde ise Sultan Ahmet Camii, Osmanlı’nın cami kültüründen ve Bizans’ın kilise kültüründen sentezlenmiştir. UNESCO tarafından, Dünya Mirasları Listesi’ne eklenen bir yapı olması da hem ülkemizin tanıtımı hem de tarihi zenginliğin bir parçasıdır. Duvar dizaynında kullanılan tabletlerde halifelerin ismi yer almaktadır.
  • İstanbul turunuzda muhakkak görmeniz gereken yerler listesinde olan Sultan Ahmet Camii, belirli günlerde ziyaretçiler için gösteriler düzenlemektedir. Bu gösterilerde ise hem dini hem de milli müzikler ile ziyaretçilere gezi sırasında fon oluşturulur.
  • Sultan Ahmet Camii giriş ücreti ise talep edilmemektedir. Camiye ibadet etmek için girebildiğiniz gibi incelemek için de girip tarihi açıdan kendinizi besleyebilirsiniz. Ayrıca camii girişinde bulunan tülbentleri de yine ücretsiz şekilde ödünç alıp camiden çıkarken iade edebilirsiniz.
sultan ahmet camii

Sultan Ahmet Camii Hakkında Duymadığınız 10 İlginç Bilgi

1) Sultan Ahmet Camii sadece Türk ziyaretçileri için değil, yabancı ziyaretçileri için de vaaz vermektedir. Cuma namazı sonrasında ve dini günlerde Türkçe verilen vaazlar sonrasında, görevli imamlar tarafından İngilizce vaaz da verilmektedir. İslam dininin güzellikleri İngilizce olarak ifade edilmektedir.

sultan ahmet camii hikayesi

2) Sultan Ahmet Camii, Türkiye’de bulunan camiler arasında 6 minareye sahip olan tek camiidir. Mineraler kalem şeklindedir ve ön cephede bulunan minarelerde iki adet şerefe yer alır.

sultan ahmet camii nerede

3) Bu camiinin inşa sırasında Sultan 1. Ahmet de yardım etmiştir. Hatta temel attığı esnada kullandığı kazma şu yıllarda Topkapı Sarayı korumasında, ziyaretçilere sergileniyor. Temelinin atıldığı gün ise adeta bir şölen yaşanmıştır. Caminin inşasına başlanmasını kutlayan ziyafetler verilmiştir. Yoksul halka hediyeler dağıtılmıştır. Temel kazma süreci ise neredeyse bir aydan fazla zaman almıştır. Tarihi kaynaklarda bu bilgilere daha detaylı yer verilmiştir.

sultan ahmet camii içi

4) Batı dünyasında Sultan Ahmet Camii, yoğun mavi ve beyaz çinilerinden dolayı Blue Mosque olarak bilinmektedir. Yabancı kaynaklarda İstanbul üzerine bir gezi yazısı incelediğinizde bu camiyi Blue Mosque olarak görebilirsiniz.

sultan ahmet camii özellikleri

5) Camii bahçesine çok yakın bir bölümde Sultan 1. Ahmet’in mezarı bulunmaktadır.

sultan ahmet camii tarihi

6) Sultan Ahmet Camii özellikleri arasında ziyaretçilerin kutsal bir mekana girdiğini hatırlatan detaylar bulunur. Giriş kapısında yer alan kordonlar, kişilerin biraz eğilerek geçeceği şekilde sarkıtılmıştır. Bu kordonlar ise gelen ziyaretçilerin mekana daha saygılı şekilde girmesi için hazırlanmıştır.

sultan ahmet camii

7) Cami inşaatının bitmesinden sonra bu camiye Yeni Camii adı verilmiştir. Fakat sonrasında Eminönü’de bir cami yapılmıştır ve Yeni Cami adı o camiye verilmiştir.

sultan ahmet camii hakkında bilgi

8) Sultan Ahmet Camii imamları tarafından her yıl Ramazan ayında en az 4 defa Kur’an okunarak hatim indirilmektedir.

sultan ahmet camii hakkında bilgiler

9) Sultan Ahmet Camii ilk selatin cami olarak bilinmektedir. Bu ise bir sultan camii olduğunu ifade eder. Yani dönem sultanı tarafından yaptırılmış bir camidir.

sultan ahmet camii

10) Evliya Çelebi’nin kaynaklardaki anlatışına göre, Sultan Ahmet Camii içerisinde bulunan avizeler neredeyse 100 Mısır hazinesi kadar değerlidir. Rivayetlere göre Sultan 1. Ahmet, vaktinde kendisine gelen değerli hediyeleri bu camii mimarisine dahil etmiştir.

sultan ahmet camii nerede

Gezi Rehberi kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Ayasofya Nerede? Tarihçesi, Giriş Ücreti, Hakkında 9 İlginç Bilgi

Süleymaniye Camii Tarihi ve Mimarisi Hakkında Bilinmeyen Sırlar

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Tarifler Geri
Videolar Geri