Tüm Gizemli Yönleri ve Tarihi Dokusuyla
Sultan Ahmet Camii
Sultan Ahmet Camii, İstanbul’un en çok dikkat çeken mimari yapılarından biri olarak hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Bu tarihi mimari yapının inşa edilmesi, camide bulunan 6 minarenin gizemi pek çok tarih sever ve turist tarafından merak edilir. Sultan Ahmet Camii kim tarafından inşa edildi? Nasıl yapıldı? Osmanlı mimarisi için önemi nedir? gibi tüm merak edilenler şimdi bu tarih kokan yazıda açıklanıyor. İstanbul’u İstanbul yapan detaylardan biri olan Sultan Ahmet Camii üzerine tarihi bilgiler şimdi sizlerle.

Sultan Ahmet Camii Nerede?
Sultan Ahmet Camii, İstanbul’un Fatih semtinde At Meydanı’nda ihtişamlı görüntüsü ile kendini belli eder. İç ve dış süslemesi ile sadece Türkiye’de değil pek çok ülkede kendinden bahsettirmeyi başarmıştır. Muazzam çini süslemeleri açısından Sultan Ahmet Camii, yabancı turistlerce “Blue Mosque” olarak bilinmektedir. Türk İslam mimarisi incelendiğinde en çok dikkat çeken ve dünyaca tanınan bir yapıdır.

Sultan Ahmet Camii Tarihçesi
Sultan Ahmet Camii tarihçesi hakkında merak edilen konulardan biri de Sultan Ahmet Camii mimarı olacaktır. Kim, neden yaptırdı? Sultan Ahmet Camii, 1609 ve 1616 yılları arasında maneviyata büyük önem veren Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Türk İslam kültürü açısından büyük önem taşıyan bu camiinin yapımına pek çok kişi de yardım etmiştir. Vaktinde padişahlar, halk, devlet adamları ellerinde kazma ve kürekle camiinin inşasını hızlandırmıştır. Her ne kadar birçok insanın el emeği ve teri olsa da inşaat 7 yıl, 5 ay, 6 gün sonunda tamamlanabilmiştir.
Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından inşa edilen Sultan Ahmet Camii, birbiri üzerinde yükselen kubbeler açısından ve zengin çini süsleme detaylarından dolayı Osmanlı İmparatorluğu’nun en gösterişli ve tek 6 minareli camiisi olarak bilinmektedir. Sultan Ahmet Camii hakkında bilgiler öğrenmek isteyenlere bu camiinin hikayesini de anlatmak gereklidir. Sultan Ahmet Camii hikayesi şöyle anlatılır:
Hikayeye göre Sultan 1. Ahmet, yaptırmak istediği camiinin minarelerinin altından işlenmesini istemiştir. İnşa görevini verdiği Sedefkâr Mehmet Ağa, minarelerin altından yapılmasının oldukça maliyetli olacağını düşünmüştür. Yanlış işittiğini varsayarak bir inşa planı hazırlamıştır. Minareleri altından değil de 6 adet şeklinde inşa etmeye başlamıştır. İnşa bitimine doğru bu camiinin çok gösterişli ve muazzam olduğunu gören herkes camiye hayranlık duymuştur. Fakat bir sorun meydana gelir. O dönemlerde tek 6 minareli mimari yapı Kabe’dir. Bu benzerliğin Kabe’ye karşı yapılan bir saygısızlık olduğu Sultan tarafından dile getirilmiştir ve bir çözüm istemiştir. Bu benzerliği netleştirmek ve çözüme kavuşturmak için mimar, Kabe’ye doğru yola çıkar. Gel zaman git zaman derken 2 yıl geçer ve mimar artık Sultan’ın karşısında başı diktir. Kabe’nin artık 7 minareli olduğunu ve bu sorunu çözdüğünü ifade eder. İşte çok merak edilen Sultan Ahmet Camii 6 minarenin sırrı da bu şekilde açıklanır.

Sultan Ahmet Camii Özellikleri – Mimari Yapısı
- Sultan Ahmet Camii neden diğer camilerden farklıdır diye soracak olursanız, bu caminin sadece bir dini yapı olmadığını ve içinde birçok sosyal alanı barındırdığını ifade edebiliriz. Osmanlı Dönemi’nde çok değerli olan aşevi, hamamlar, okullar, kervansaraylar ve hastane odaları bu cami bünyesindedir. Birden fazla amaca hizmet eden Sultan Ahmet Camii, halkın ihtiyaçlarının giderilmesi açısından da oldukça dikkat çeker. Tabi bazı alanları şu an için aktif değildir.
- Sultan Ahmet Camii yapısı rakamlar ile ele alındığında, 16 şerefeden meydana gelir. Toplamda 16 şerefenin olması Sultan 1. Ahmet’in 16. padişah olduğunu ifade eder. Süslemesinde kullanılan çiniler İznik ve Kütahya’dan getirilmiştir. Bu çiniler ise yaklaşık 22.000 adettir. Çinilerin ihtişamını aydınlatması amacı ile toplamda 260 pencere açılmıştır. Devasa kubbesi ise 43 metre yüksekliğe sahiptir.
- Mimari yapısının ilham kaynağına değindiğimizde ise Sultan Ahmet Camii, Osmanlı’nın cami kültüründen ve Bizans’ın kilise kültüründen sentezlenmiştir. UNESCO tarafından, Dünya Mirasları Listesi’ne eklenen bir yapı olması da hem ülkemizin tanıtımı hem de tarihi zenginliğin bir parçasıdır. Duvar dizaynında kullanılan tabletlerde halifelerin ismi yer almaktadır.
- İstanbul turunuzda muhakkak görmeniz gereken yerler listesinde olan Sultan Ahmet Camii, belirli günlerde ziyaretçiler için gösteriler düzenlemektedir. Bu gösterilerde ise hem dini hem de milli müzikler ile ziyaretçilere gezi sırasında fon oluşturulur.
- Sultan Ahmet Camii giriş ücreti ise talep edilmemektedir. Camiye ibadet etmek için girebildiğiniz gibi incelemek için de girip tarihi açıdan kendinizi besleyebilirsiniz. Ayrıca camii girişinde bulunan tülbentleri de yine ücretsiz şekilde ödünç alıp camiden çıkarken iade edebilirsiniz.

Sultan Ahmet Camii Hakkında Duymadığınız 10 İlginç Bilgi
1) Sultan Ahmet Camii sadece Türk ziyaretçileri için değil, yabancı ziyaretçileri için de vaaz vermektedir. Cuma namazı sonrasında ve dini günlerde Türkçe verilen vaazlar sonrasında, görevli imamlar tarafından İngilizce vaaz da verilmektedir. İslam dininin güzellikleri İngilizce olarak ifade edilmektedir.

2) Sultan Ahmet Camii, Türkiye’de bulunan camiler arasında 6 minareye sahip olan tek camiidir. Mineraler kalem şeklindedir ve ön cephede bulunan minarelerde iki adet şerefe yer alır.

3) Bu camiinin inşa sırasında Sultan 1. Ahmet de yardım etmiştir. Hatta temel attığı esnada kullandığı kazma şu yıllarda Topkapı Sarayı korumasında, ziyaretçilere sergileniyor. Temelinin atıldığı gün ise adeta bir şölen yaşanmıştır. Caminin inşasına başlanmasını kutlayan ziyafetler verilmiştir. Yoksul halka hediyeler dağıtılmıştır. Temel kazma süreci ise neredeyse bir aydan fazla zaman almıştır. Tarihi kaynaklarda bu bilgilere daha detaylı yer verilmiştir.

4) Batı dünyasında Sultan Ahmet Camii, yoğun mavi ve beyaz çinilerinden dolayı Blue Mosque olarak bilinmektedir. Yabancı kaynaklarda İstanbul üzerine bir gezi yazısı incelediğinizde bu camiyi Blue Mosque olarak görebilirsiniz.

5) Camii bahçesine çok yakın bir bölümde Sultan 1. Ahmet’in mezarı bulunmaktadır.

6) Sultan Ahmet Camii özellikleri arasında ziyaretçilerin kutsal bir mekana girdiğini hatırlatan detaylar bulunur. Giriş kapısında yer alan kordonlar, kişilerin biraz eğilerek geçeceği şekilde sarkıtılmıştır. Bu kordonlar ise gelen ziyaretçilerin mekana daha saygılı şekilde girmesi için hazırlanmıştır.

7) Cami inşaatının bitmesinden sonra bu camiye Yeni Camii adı verilmiştir. Fakat sonrasında Eminönü’de bir cami yapılmıştır ve Yeni Cami adı o camiye verilmiştir.

8) Sultan Ahmet Camii imamları tarafından her yıl Ramazan ayında en az 4 defa Kur’an okunarak hatim indirilmektedir.

9) Sultan Ahmet Camii ilk selatin cami olarak bilinmektedir. Bu ise bir sultan camii olduğunu ifade eder. Yani dönem sultanı tarafından yaptırılmış bir camidir.

10) Evliya Çelebi’nin kaynaklardaki anlatışına göre, Sultan Ahmet Camii içerisinde bulunan avizeler neredeyse 100 Mısır hazinesi kadar değerlidir. Rivayetlere göre Sultan 1. Ahmet, vaktinde kendisine gelen değerli hediyeleri bu camii mimarisine dahil etmiştir.

Kaynakça: www.sultanahmetcamii.org
Gezi Rehberi kategorisini ziyaret edebilirsiniz.
Ayasofya Nerede? Tarihçesi, Giriş Ücreti, Hakkında 9 İlginç Bilgi
Süleymaniye Camii Tarihi ve Mimarisi Hakkında Bilinmeyen Sırlar
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Teşekkürler bilgiler için