Sütün Faydaları Nelerdir? Düzenli Süt İçmenin Faydaları

Sütün Faydaları Nelerdir? Düzenli Süt İçmenin Faydaları Tarifi

Her Gün Düzenli Süt İçmek İçin Çok Nedeniniz Var!

Dünyada en çok tüketilen ve en çok sevilen hayvansal gıdalardan biri olan süt; yüksek protein içeriğinin yanı sıra kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum ve potasyum mineralleri açısında da zengindir. A vitamini, B12 vitaminin de zengin bir kaynağı olan besin; peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri ile de dikkat çekicidir. 100 mililitresi yaklaşık 42 kalori içeren süt, doymuş yağ asidi ve karbonhidrat içeren besleyici değeri yüksek bir besindir. İçeriğinde yer alan laktozun sindiriminde yaşanan problemlerden dolayı bazı insanlarda laktoz intoleransı denilen bir sindirim problemine neden olabilir.

Süt denilince akla gelen bir diğer süt çeşidi ise arı sütüdür. Genç arıların yutak altı bezlerinden salgıladıkları bir tür enzim olan arı sütü faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından ele alınmaktadır. Saraçoğlu arı sütünün hücre yenileyici fonksiyonlara sahip olduğunu ve bu özelliği nedeniyle kısırlık, kanser, enfeksiyon hastalıkları üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu belirtmektedir.

süt faydaları

Süt İçmenin Faydaları Nelerdir?

  • Zencefil eklenerek tüketilen süt, yağ depolarının enerjiye dönüşümünü hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda kalp sağlığının korunması, kolesterol dengesinin sağlanması da zencefilli sütün faydaları arasındadır.
  • Antimikrobiyal özelliği ile ön plana çıkan zerdeçal eklenerek tüketilen süt, bakteri ve virüs enfeksiyonlarına karşı savaşır. Özellikle astım ve bronşit gibi üst solunum yolu hastalıkları için doğal bir çözüm olan zerdeçallı sütün faydaları arasında vücut ısısını dengelemesi ve ciğer tıkanmalarını açması sayılabilir.
  • Yüksek protein içeriği ile beslenme programlarının temel besin öğelerinden biri olan süt, libidoyu arttırıcı özelliğe sahiptir. Özellikle erkeklerdeki testosteronu östrojene çeviren enzimi inhibe edici özelliğe sahip olan çinko içeriği sayesinde cinsel performansı arttırması sütün cinselliğe faydaları arasındadır.
  • Anne sütünün alternatifi olarak önerilen keçi sütünün faydaları Maranki tarafından ele alınmıştır. Maranki keçi sütünün sindiriminin daha kolay olduğunu ve bu özelliğinden dolayı bebeklere önerilebileceğini belirtmektedir.

badem sütü

Sütün Saça Faydaları Nelerdir?

  • Saç diplerinin beslenmesini sağlayan protein ve kalsiyum içeriğine sahip olan süt, aynı zamanda nemlendirici özelliğe sahiptir. Kuru ve yıpranan saçların onarımını sağlar.
  • Sütte bulunan kazein ve whey proteinleri saç foliküllerini uyararak saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur.
  • Doğal bir saç düzleştirici işlevi gören süt içeriğindeki yüksek orandaki antioksidan vitamin ve minerallerin desteği ile saç tellerinin güçlenmesini sağlar.

sütün yüze faydaları

Sütün Yüze Faydaları Nelerdir?

  • Sütün içeriğindeki antioksidan özelliğe sahip A vitamini ve çinko, cilt sağlığının korunmasında faydalı rol oynar. Süt ve bal kullanılarak yapılan ballı süt maskesinin faydaları arasında cildin nem dengesini sağlayarak sivilceleri önlemesi, cildin kurumasını önlemesi, kolajen oluşumunu desteklemesi sayılabilir.
  • Toz jelâtin karıştırılarak hazırlanarak yüze sürülen cilt maskesi, siyah noktalardan kurtulmayı sağlar.

laktozsuz sütün faydaları

Laktozsuz Sütün Faydaları Nelerdir?

  • Sütte bulunan laktoz içeriğinin laktik aside dönüşmesi için içine laktaz enzimi eklenerek satışa sunulan laktozsuz süt, laktoz intoleransına sahip kişilerin de rahatça süt içebilmesini sağlar.
  • Yüksek kalsiyum içeriği sağlıklı diş ve kemik gelişiminde önemli rol oynar, Özellikle gelişme dönemindeki çocukların beslenme programında mutlaka süt yer almalıdır.
  • İçeriğinde yer alan protein sayesinde vücut dokularının gelişimi için faydalı olan süt aynı zamanda beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etki yaratarak hafızayı ve odaklanma yeteneğini güçlendirir.
  • Zayıflama diyetlerine eklenen 2 su bardağı süt yağ yakımını arttırır. İçeriğinde yer alan kalsiyum vücut yağ metabolizması üzerinde oldukça etkindir. Kilo kontrolünün dengelenmesinde önemli bir faktör olan kalsiyum vücut yağlanmasını azaltıcı etki gösterir. Ayrıca sütün linoleik asit ve protein içeriği de uzun süre tok tutmayı sağlayarak diyeti destekler.

Laktozsuz süt hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.

eşek sütünün faydaları nelerdir

Eşek Sütünün Faydaları Nelerdir?

  • Anne sütüne en yakın süt çeşitlerinden biri olan eşek sütü, omega 3 yağ asidi içerir. İnek sütüne göre daha az yağ içeren eşek sütünde A vitamini, B grubu vitaminler, D ve E vitaminine ek olarak sodyum, çinko, kalsiyum, magnezyum ve fosfor bulunur. Bu vitamin ve mineral içeriği sayesinde genel sağlık durumunu destekleyici etki gösterir
  • Eşek sütünde yer alan immünoglobülinler ve gliserol alkil yaşlanma etkilerini azaltıcı etkisinin yanı sıra iyileştirici özelliklere de sahiptir.
  • Kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser çeşidine faydalı olan eşek sütü; astım, bronşit ve siroz hastalıklarının tedavisini de destekleyicidir.
  • İyi bir nemlendirici olan eşek sütü, sedef ve egzama hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır.

sütün faydası

Süt Reçelinin Faydaları Nelerdir?

  • Süt, toz şeker, vanilya ve kabartma tozu kullanılarak hazırlanan süt reçeli, özellikle büyüme çağındaki çocukların enerji gereksiniminin karşılanmasında önemli rol oynar. 100 gramında 315 kalori bulunan süt reçeli doğal bir besindir.
  • Yüksek oranda protein, vitamin ve mineral içeren süt reçeli faydaları arasında kemik ve diş sağlığını koruması, kolesterol ve kalp sağlığını koruyucu özellikleri sayılabilir.

süt

Süt ile Hazırlanan Çok Seveceğiniz 12 Hafif Tarif

1) Geleneksel Damak Tadı: Sütlaç Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk tatlıları arasında özel bir yere sahip olan sütlaç, düşük kalorisi nedeniyle tercih edilir. Lezzetinin yanı sıra yüksek protein ve kalsiyum içeriği ile de dikkat çeken sütlaç, oldukça pratik ve kolay bir tatlıdır. Süt, pirinç, pirinç unu, şeker, tarçın kullanılarak yapılır. Yaz ve kış sevilerek tüketilen sütlaç, ara öğünlerde çocuklarınız için de ideal bir seçenektir. Sütlaç Nasıl Yapılır?

Tarif: Sütlaç Nasıl Yapılır?

2) Çocukların Vazgeçilmezi: Süt Burger

Kendine has aroması ve yumuşacık lezzeti ile çocukların vazgeçilmez atıştırmalıklarından biri olan süt burger, pankek ve kremadan oluşan kolay ve pratik bir kurabiye çeşididir. Yumurta, şeker, vanilya, süt, un sıvı yağ, kabartma tozu, kakao kullanılarak hazırlanan pankekin üzerine eklenen krema ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakır. Çocuklarınızın ara öğünü için sağlıklı bir ara öğün seçeneği olmasının yanı sıra misafirlerinize sunabileceğiniz eşsiz bir ikramdır. Süt Burger

Tarif: Süt Burger

3) Dayanılmaz Lezzet: Sütlü Pamuk Ekmekçikler

Yaş maya, ılık süt, şeker, un, bal, yumurta ve tereyağı kullanılarak hazırlanan sütlü pamuk ekmekçikler, yumuşacık ağızda dağılan lezzeti ile çay saatlerinin aranılan lezzetidir. Yüksek vitamin, mineral ve protein içeriğinden dolayı özellikle büyüme çağındaki çocuklar için özel bir besin olan sütlü pamuk ekmekçikler basit ve pratik yapımından dolayı tercih edilir. Sütlü Pamuk Ekmekçikler

Tarif: Sütlü Pamuk Ekmekçikler

4) Hem Sağlıklı Hem Lezzetli: Bol Köpüklü Sütlü Kahve

Kendine has kokusu ve aroması ile en çok tercih edilen içeceklerden biri olan sütlü kahve özel tarifi sayesinde bol köpüklü görünümüyle beğenilir. Özellikle sabah saatlerinde ve ikindi saatlerinde tercih edilen bol köpüklü sütlü kahveyi yanında küçük kurabiyelerle misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Bol Köpüklü Sütlü Kahve

Tarif: Bol Köpüklü Sütlü Kahve

5) Yumuşacık Lezzet: Süt Dilimi

Çocukların en sevdiği kurabiye çeşitlerinden biri olan süt dilimi, yumuşak kekin arasına eklenen kreması ile damaklarınızda kalıcı bir aroma bırakır. Ara öğünlerde ve kahvaltılarda farklı bir seçenek olan süt dilimi misafirleriniz için de farklı bir alternatiftir. Süt Dilimi

Tarif: Süt Dilimi

6) Besleyici ve Lezzetli: Aslan Sütü

Tel şehriye, süt, un, toz şeker, fındık, ceviz, Hindistan cevizi ve tereyağı kullanılarak hazırlanan aslan sütü tatlısı lezzeti ile olduğu kadar besleyici özelliği ile de dikkat çekicidir. Özellikle kilo almak isteyenler için ideal bir seçenek olan aslan sütü tatlısı; içerdiği vitamin, mineral, proteinden dolayı gelişme çağındaki çocuklar için ideal bir ara öğün seçeneğidir. Aslan Sütü

Tarif: Aslan Sütü

7) Süt ve Kabartma Tozu ile Gelen Muhteşem Lezzet: Süt Reçeli

Süt, toz şeker ve kabartma tozu kullanılarak hazırlanan süt reçelini sabah kahvaltılarında beğenerek tüketebilirsiniz. Doğal bir besin olan süt reçeli ile çörek, kurabiye, tatlı ve kek de yapabilirsiniz. Süt Reçeli

Tarif: Süt Reçeli

8) Hem Basit Hem Lezzetli: Süt Helvası

Tereyağı, un, süt, şeker ve vanilya kullanılarak hazırlanan süt helvası; hem basit yapılabilen hem de lezzetiyle ön plana çıkan özel bit tatlıdır. Güveçlik kâselerde yapılarak fırında pişirilen süt helvası kendine has aroması ve lezzeti ile misafirleriniz için de enfes bir sunumdur. Süt Helvası

Tarif: Süt Helvası

9) Süt ile Baklavanın Mükemmel Uyumu: Sütlü Nuriye

En çok sevilen şerbetli tatlılardan biri olan Sütlü Nuriye tatlısı, içeriğindeki süt nedeniyle daha hafif bir lezzete sahiptir. Şerbetinde kullanılan süt sayesinde besleyici değeri artan tatlı, yüksek enerjilidir. Kilo problemi olanların dikkatli tüketmesi gereken bir besin olan Sütlü Nuriye, çocuklarında en sevdiği tatlılardan biridir. Sütlü Nuriye

Tarif: Sütlü Nuriye

10) Hem Doğal Hem Lezzetli: Süt Kaymağı

Krema, süt ve mısır nişastası kullanılarak hazırlanan süt kaymağı doğallığı ve kendine has lezzeti ile sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Kahvaltıların yanı sıra tatlılarda da kullanılabilen süt kaymağı, lezzetinin yanı sıra faydalı özelliklerinden dolayı da tercih edilir. Süt Kaymağı

Tarif: Süt Kaymağı

11) Yufka ve Sütün Muhteşem Birlikteliği: Süt Böreği

Yufka, süt, lor, kaşar peyniri, yumurta, maydanoz ve çörek otu kullanılarak hazırlanan süt böreği; çıtır çıtır lezzeti ile kahvaltı ve ara öğünlerin vazgeçilmezidir. Oldukça basit ve pratik bir şekilde hazırlanan süt böreği ikindi çayları için sağlıklı bir seçenektir. Süt Böreği

Tarif: Süt Böreği

12) Süt ve Patatesin Mükemmel Uyumu: Patatesli Sütlü Dilimler

Pazar kahvaltıları için sağlıklı bir alternatif olan patatesli sütlü dilimler bayat ekmeklerin değerlendirilmesini de sağlar. Patates, süt, peynir, yumurta ve baharat kullanılarak hazırlanan ekmek dilimleri fırında kızartılarak servis edilir. Çay saatlerinin aranılan lezzeti olan patates dilimlerini basit ve pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Patatesli Sütlü Dilimler

Tarif: Patatesli Sütlü Dilimler

Laktozsuz Süt Nedir? Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

Süt ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Süt Kaç Kalori? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Süt Reçeli Tarifi

Süt Reçeli

1-2 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Süt Helvası Tarifi

Süt Helvası

6-8 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Süt Tatlısı Tarifi

Süt Tatlısı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Süt Konservesi Tarifi

Süt Konservesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri