Tarihi Yarımada’da Ne Yenir? En Meşhur 10 Köklü Lezzet Durağı

Tarihi Yarımada’da Ne Yenir? En Meşhur 10 Köklü Lezzet Durağı Tarifi

Eşsiz Miras Tarihi Yarımada’da Lezzet Durakları

Tarihi Yarımada, Bizans döneminden günümüze kalan en büyük miraslardan biri olmalı şüphesiz. Suriçi adı ile de anılan bu bölge, birkaç semtten meydana gelmektedir. Tarihi Yarımada’nın çevresi Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi ile çevrilmiş durumdadır. Fatih ilçesini sınırlarına alan bu üç nokta Tarihi Yarımada neresi sorunuzun yanıtı olmaktadır. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu yarımada, Türk hakimiyetine geçtikten sonra Türk kültürü ile canlılığını korumaya devam etmiştir. Dersaadet ve İstanbul, yarımadaya verilen isimlerden en çok kullanılan isimlerdir.

Tarihi Yarımada, Türk ve yabancı turistlerin İstanbul’da gezilecek yerler listesine eklediği; eklenmediği durumda o gezide bir şeylerin eksik kaldığı bölgedir. Pek çok tarihi eserin ve doğal güzelliklerin bu civarda olması, turistlerin dolu dolu bir İstanbul gezisi yaşamasını sağlar.

Peki yerli ve yabancı turistler Tarihi Yarımada’da neler yapabilir?

Osmanlı’dan kalan köşk, cami, kümbet ve tarihi yapıları yakından inceleyebilir. Birbirinden lezzetli restoranlarda enfes Türk yemeklerini tadabilir. Marmara Denizi’nin verdiği sonsuz seyir keyfini en tepelerde yaşayabilir. Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı’nda keyifli alışveriş yapabilir. Boğaz’da düzenlenen tekne turları ile İstanbul’u daha iyi tanıyabilir. Eğlencenin ve gezmenin sınırsız olduğu Tarihi Yarımada’da yapacak çok şeyiniz var!

Eyüp, Fener, Balat, Beyazıt, Sultanahmet Meydanı, Haliç ve diğer büyülü bölgeler Tarihi Yarımada’da keşfinizi bekliyor. Buraya geldiğinizde Tarihi Yarımada gezi rotası oluşturmak için artık yorulmayacaksınız. Çünkü bu yazımızda sizler için lezzet rotalarını biz oluşturduk. Eğlenceli bir Tarihi Yarımada gezisi içinde acıktığınız anlarda Tarihi Yarımada kahvaltı ve restoran önerileri sizi bu sayfada bekliyor. Damak zevkinize hitap eden mekanlara uğramadan İstanbul’u gezdim demek yok. Keyif ve afiyetle!

tarihi yarımada
www.atlasdergisi.com

Tarihi Yarımada’da Yemek Yiyebileceğiniz En Köklü 10 Lezzet Durağı

1) Vefa Bozacısı 1876

Türk mutfağının geleneksel içeceği olan boza, İstanbul’da Fatih’te en lezzetli şekilde hazırlanıyor. Bozanın ustası olan Hacı Sadık Bey’in gizli tarifi ile meşhur olan boza, şimdilerde Vefa semtinin simgesi haline gelmiş durumda. Bardağı 5 TL’den satılan boza, sizler eve de alasınız diye şişeler halinde de sunuluyor. Tarihi Yarımada gezisine kısa bir mola verip boza ile enerjinizi yenilemek isterseniz,Vefa Bozacısı gece 00.00’a kadar kapılarını sizler için açık tutuyor. Darı irmiği, şeker ve mısırdan elde edilen bu lezzetli içecek Türkiye’de Vefa Bozacısı adıyla ünleniyor. Bu tada şahit olmak için sevdiklerinizi alıp Vefa Bozacısı’na gelebilirsiniz.

Detaylı bilgi için: Vefa Bozacısı – 1876’dan Günümüze 4. Nesil Geleneksel Lezzet

Adres: Vefa Caddesi, No: 66 Fatih, İstanbul

İletişim: 0212 519 49 22

vefa bozacısı

2) Sultanahmet Köftecisi Selim Usta 1920

1920 senesinde temellerini atan Sultanahmet Köftecisi Selim Usta, lezzet yolculuğuna ufak bir dükkan işe başlamıştır. %100 dana etinden hazırladıkları köftelere, hiçbir şekilde baharat eklemeden lezzeti yakalayan bu mekan, asırlardır gelen köfte geleneğini Sultanahmet’te yaşatıyor. Piyaz, köfte, irmik helvası, kuzu şiş gibi iştah açan tatları kaliteli şekilde yemek için Tarihi Yarımada turunuzda burada mola verebilirsiniz. Katkı maddeleri içermeden yapılan en doğal köftenin adresi, İstanbul’da Sultanahmet Köftecisi Selim Usta!

Adres: Alemdar Mahallesi, Divan Yolu Caddesi, No: 12 Fatih, İstanbul

İletişim: 0212 520 05 66

sultanahmet köftecisi selim usta

3) Süleymaniye Kuru Fasulyeci Erzincanlı Ali Baba 1924

Kuru fasulyenin bir marka haline geldiği Süleymaniye Kuru Fasulyeci Erzincanlı Ali Baba, tam kıvamında kuru fasulye yemek isteyenler için kapılarını sabaha 08.00 olduğunda açıyor. Kuru fasulye pilav ikilisini çok seviyorum diyorsanız, muhakkak uğramanız gereken bu mekanda aynı zamanda tamamı dana etinden oluşan hamburger ve ızgara etler de servis ediliyor. Vegan beslenenler için hazırlanan salatalar ise masaları renklendirecek. Bir kişi için ortalama 30 TL ödeyerek Süleymaniye Kuru Fasulyeci Erzincanlı Ali Baba’da tadına doyum olmayan lezzetleri tatma imkanına sahip olabilirsiniz.

Adres: Süleymaniye Mahallesi, Süleymaniye No: 7, Prof. Sıddık Sami Onar Caddesi Fatih, İstanbul

İletişim: 0212 513 62 19

süleymaniyeli kuru fasulyeci erzincanlı ali baba

4) Meşhur Filibe Köftecisi 1893

İçinde ekmek olmayan, soğan ve baharatlar ile lezzetlendirilen nefis köfteler Meşhur Filibe Köftecisi’nde tabağınızda yer alsın ister misiniz? Nesilden nesle aktarılan köfte geleneğini yaşatan Meşhur Filibe Köftecisi, sizlere damaklarda iz bırakan bir köfte sunacak. Bir porsiyonda tam 6 adet köfte ile midenizi ödüllendireceğinize inanıyoruz. Tarihi Yarımada’yı köfte kokusu ile kokutan Filibe Köftecisi’nde, bir kişi için ortalama 15 TL’lik bir hesap ödeyebilirsiniz.

Adres: Hoca Paşa Mahallesi Ankara Caddesi No: 112 Sirkeci, İstanbul

İletişim: 0212 519 39 76

meşhur filibe köftecisi

5) Hamdi Restaurant 1960

Eminönü seyri imkanı sunan Hamdi Restoran, İstanbul’a gelenlerin muhakkak önünden geçtiği bir mekandır. Kebap, katmer, ızgara etler ve Güneydoğu mutfağının en lezzetli yemekleri midesine değer verenler için Hamdi Restoran’da hazırlanıyor. Ramazan akşamlarında ya da acıktığınız her anda uğrayıp damaklarınızı şenlendirebileceğiniz bu mekan, önce görsel bir şölen yarattıktan sonra unutulmaz yöresel tatlar bırakacak. Tarihi Yarımada’da yemek duraklarınızdan biri de Hamdi Restoran olabilir.

Adres: Tahmis Caddesi Kalçın Sokak No: 11 Eminönü, Fatih

İletişim: 0 212 528 03 90

hamdi restaurant

6) Pandeli Restaurant 1901

Tarihi Yarımada içinde görmeniz gereken yerlerden biri olan Mısır Çarşısı, Pandeli Lokantası’na ev sahipliği yapmaktadır. Bu lokantada birbirinden leziz yemekleri tatma fırsatınız olduğunu şimdiden söyleyelim. Öğle saatlerinde yoğun talepten dolayı akşama kadar bazı yemekler kalmayabilir. Eğer yolda arayıp masanızı ayırırsanız en beğenilen yemekleri siz de tadabilirsiniz. 1901’den bu yana kendini korumayı başarmış Pandeli Lokantası günümüzde yerli ve yabancı turistin karnını doyurduğu köklü mekanlardan biri olarak listenizde yer alabilir.

Adres: Mısır Çarşısı No: 1 (The Spice Bazaar) Eminönü (Ragıp Gümüşpala Caddesi) İstanbul

İletişim: 0212 527 39 09

pandeli

7) Sultan Köşesi

Sultanahmet’te sultanlara yakışır bir mekan hazırlamışlar ve sizi bekliyorlar. Bu mekana ilk girdiğiniz anda atmosferden büyülenebilirsiniz. Pazar günlerinde açık büfe kahvaltısına, dilediğiniz her anda leziz yemekleri denemeye davetlisiniz. Samimi personeller ve hızlı servisi ile kendini sevdirmeyi başaran Sultan Köşesi, Sultanahmet’te gezisini tamamlayanlara kapılarını açıyor. Çorbalar, ızgara etler, kebap türleri ve tatlı seçenekleri ile nefis tatlar sizin için Sultan Köşesi’nde.

Adres: Sultan Ahmet Mahallesi, Küçük Ayasofya Caddesi Fatih, İstanbul

İletişim: 0212 516 66 06

sultan köşesi

8) Saray Restaurant

Saray Restoran Eminönü’nde kaliteli ve taze balık yiyebileceğiniz adreslerden biri. Gün içinde pek çok kişiyi ağırlayan bu mekan, içeri girdiğinizde iştah açan balık kokusu ile sizi de en iyi şekilde ağırlamayı hedeflemektedir. Mevsim balıklarını, bol salata ve afiyetle tüketme imkanını burada bulabilirsiniz. Deniz manzarası eşliğinde iyi bir balık ziyafeti yaşamak ve yaşatmak isterseniz, Eminönü’ndeki adresiniz Saray Restoran makul fiyatları ile sizi de bekliyor.

Adres: Rüstem Paşa Mahallesi, Galata Köprüsü Altı, Karaköy Boğaz Tarafı, No 10, Fatih, İstanbul

İletişim: 0212 2438985

saray restaurant

9) Tarihi Hocapaşa Pidecisi 1964

Hocapaşa Pidecisi, Tarihi Yarımada içinde bulunan en meşhur ve eski bir pidecidir. Siz nasıl yemek istiyorsanız isteğinize göre hazırlanan pideler çıtır çıtırken masanızda yerini alıyor. Kıymalı, yumurtalı, kuşbaşı etli, peynirli, sucuklu ve pizza pideleri gördüğünüzde kendinizden geçebilirsiniz. Bu mekana geldiğinizde aç bir şekilde gelin ki tüm lezzetleri tatma imkanı bulun. Hocapaşa Pidecisi, sizlere en iyi şekilde hizmet vermek için yıllardır aynı kalitesini korumaya devam ediyor. Uygun rakamlar ödeyerek midenizi doyurmak isterseniz, davetlisiniz.

Adres: Ankara Caddesi. Hocapasa Sokak No: 19 Sirkeci Fatih, İstanbul

İletişim: 0212 512 09 90

hocapaşa pidecisi

10) Kör Agop Meyhanesi 1938

Pek çok yemek kültürüne eşlik eden Tarihi Yarımada, meyhane kültürünü de iyi derecede yaşatıyor. Yıllardır müşterileri değişmeyen ve kalitesinden ödün vermeyen Kör Agop Meyhanesi, 1938 yılından günümüze kadar aynı ünle kendinden bahsediyor. Sıcak ve soğuk mezeler ile donatılan masanız, mevsim balıklarının en lezzetli hali ile daha da doyumsuz hale gelecek.

Adres: Şehsuvar Bey Mahallesi, Ördekli Bakkal Sokak. No: 7, Fatih, İstanbul

İletişim: 0212 517 23 35

kör agop

Sıralama gelişigüzel verilmiştir; değer teşkil etmez.

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul Semtleri ile Bütünleşen 12 Lezzet – Hangi Semtin Nesi Meşhur?

İstanbul En İyi Fasıl Mekanları – Yemekli Müzik Ziyafetine Doyacaksınız!

İstanbul Boğaz Manzaralı Akşam Yemeği – Şık ve Nezih 10 Restoran

İstanbul Açık Büfe Kahvaltı Mekanları – Tıka Basa Doyacağınız 10 Yer

Eminönü Gezilecek Yerler Listesi – En İyi 10 Kültürel Tanıtımı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tarihi Bir Lezzet Boza Tarifi

Tarihi Bir Lezzet Boza

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kızartma Da Neymiş? Tarifi

Kızartma Da Neymiş?

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Ispanak Köklü Yumurta Tarifi

Ispanak Köklü Yumurta

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Mersin’in Meşhur Lezzeti Tantuni Tarifi

Mersin’in Meşhur Lezzeti Tantuni

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ispanak Köklü Brokoli Salatası Tarifi

Ispanak Köklü Brokoli Salatası

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Zeytinyağlı Pırasa Ispanak Köklü Tarifi

Zeytinyağlı Pırasa Ispanak Köklü

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri