Tok Tutan Yiyecekler Listesi, Gün Boyu Acıktırmayacak 10 Faydalı Besin

Tok Tutan Yiyecekler Listesi, Gün Boyu Acıktırmayacak 10 Faydalı Besin Tarifi

Sizi Uzun Süre Tok Tutacak İştah Kesen Yiyecekler

Tok tutan yiyecekler, en çok diyet günlerinde ve telaşlı günlerde tercih edilmektedir. Daha az yemek yiyip daha uzun süre tok kalmak için bu besinlere ihtiyaç duyulur. Sahip olduğu vitamin ve minerallerin sayesinde, açlık duygusu bir süre bastırılır. Sebzeler, meyveler ve etler bu besinlerdendir. Sağlıklı bir bedene bir ömür sahip olmak için hem tok tutan hem de vücut fonksiyonlarının çalışmasını sağlayan besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.

Zayıflamak isteyenler için tok tutan zayıflatan yiyecekler en büyük besin desteğidir. Porsiyon kontrolü sağlarken şimdi sizlere açıklayacağımız iştah kesen yiyecekler tok tutan yiyecekler listesinden damak zevkinize göre olanını seçebilirsiniz. Tabağınızda bu yiyeceklere yer verirseniz, daha az acıkıp daha kolay kilo verebilirsiniz. Kişinin tok kalmasını sağlayan tok tutan besinler nelerdir, yapısında neler bulunur hep beraber inceleyelim!

iştah kesen yiyecekler

1) Ayran

  • Ayranda bolca protein bulunur. Bu proteinler ise uzun süre tok kalmanızı sağlar. Her öğünde ayran içerek, tokluk hissini daha da güçlendirebilirsiniz. Ayrıca ayran güçlü bir kalsiyum kaynağıdır. Metabolizma dostu da olan ayran ile kas ve kemik gelişimini güçlendirmek çok kolay.
  • Ayran içerken hazır ayran almaktansa kendi ayranınızı kendiniz yapabilirsiniz. Ayranda yer alan B12 vitaminleri sayesinde göbek bölgesinde yağ oluşmasının da önüne geçebilirsiniz.
  • Asitli ve kafeinli içecekleri içmek yerine öğünlerinize 200 ml ölçüde ayran ekleyerek, sağlığınıza destek olabilirsiniz. Eğer öğünlerde karbonhidrat içeren gıdalar tüketilecekse, bir bardak ayran içilmesi önerilmektedir. Ayran et ve sebze yemeklerinin yanında tüketilecek en sağlıklı içecektir.
ayran

2) Kuru Yemiş

  • Kuru yemişlerin enerji miktarı oldukça yüksektir. Bu özelliği ise saatlerce tok kalmanızı sağlar. Diyet yapanların listesinde ayran – kuru yemiş, kahve – kuru yemiş eklenmesinin bir nedeni de budur. Kişideki açlık hissini bastırır ve doğal yağlardan olduğu için uzun süre tok tutar.
  • Fındık, fıstık, badem, kaju ve ceviz gibi kuru yemişlerde bulunan A, B, C ve E vitamini kan akışını hızlandırmaktadır. Bu durum sonucunda ise kişi dinç kalır ve bir süre acıkmaz.
  • Kuru yemişler sağlık için faydalı olduğu gibi aşırı tüketimi kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle günlük kuru yemiş miktarını kontrol etmeniz önerilir. Ceviz ve badem tok tutan kahvaltı için tercih edilecek bir kahvaltılık olabilir.
kuruyemiş

3) Yumurta

  • Kahvaltının sağlık için önemi günden güne daha da vurgulanmaktadır. Doyurucu ve iyi bir kahvaltı için yumurta tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Yumurtanın önerilmesi, yumurtada bulunan protein ve vitamindendir. Yumurta, sağlıklı besin zincirinin bir halkasıdır.
  • Anne sütünden sonra en iyi protein kaynağı olan yumurta, haşlama olarak tüketilirse daha sağlıklı bir seçim yapılmış olur. E vitamini, demir, sodyum, fosfor ve daha pek çok minerale sahiptir.
  • Yumurta üzerine yapılan araştırmalar, kahvaltıda yumurta tüketen bireylerin daha az acıktığını ve daha dinç kaldığını gösteren sonuçlar vermektedir. Siz de güne başlarken kahvaltı tabağınıza haşlanmış yumurta ekleyerek gün içinde daha az yiyebilirsiniz.
yumurta

4) Turşu

  • Turşu, fermente edilen bir besindir. Pek çok yemek yanında salata tercihi olarak da tüketilmektedir.
  • Turşu yediğiniz anda, içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde kendinizi tok hissedebilirsiniz.
  • Turşu yiyerek tok kalmak için, öğlen ve akşam yemeklerini tercih edebilirsiniz. Çok fazla turşu tüketimi de kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle dikkat ederek ve porsiyon kontrolü sağlayarak turşu yiyebilirsiniz. Hangi turşu tok tutar diyecek olursanız, salatalık turşusunun daha geç acıktırdığı ifade edilmektedir.
turşu

5) Yulaf Ezmesi

  • Yulaf, lif ve protein bakımından zengin bir tahıl ürünüdür. Tahıl ürünleri içinde yüksek posa içeren yulaf, her öğünde tüketilmesi tavsiye edilen bir besindir.
  • Yoğurt içine eklenerek, sütle karıştırılarak ve sebze salatalarına bir miktar atarak yiyebilirsiniz.
  • Yulaf sizi nasıl tok tutar diye merak ettiğinizde, yulafın içinde kan şekerini düzenleyen minerallerin olduğunu hatırlayabilirsiniz. Ayrıca yulafta bulunan karbonhidratlar, vücutta daha geç yakılır. Bu ise daha çok tok hissetmenizi sağlar.
yulaf ezmesi

6) Hurma

  • Hurmanın besin değeri oldukça yüksektir. Kan şekerini dengeleme konusunda ise çok başarılıdır.
  • Hurmayı yiyerek tatlı krizlerinin önüne geçebilirsiniz. Diyette ara öğünlerde kahve ve çayla beraber tüketebileceğiniz gibi süt ile beraber de tercih ettiğinizde iyi bir tok tutucu besin olacaktır.
  • A, B ve C vitaminleri yapısında barındıran hurma, kalp hastalıklarının da düşmanı olmakta. Son zamanlarda sıkça yemek yemekten vazgeçmek istiyorsanız, tatlı niyetine bir iki adet hurma yemenizi tavsiye edebiliriz.
  • Hurma ile tok kalıp daha az yemek yiyebilirsiniz. Sağlıklı beslenmeye devam!
hurma

7) Avokado

  • Tok tutan meyveler listesinde avokado da yer alıyor. Avokado herkes için şifa dağıtan bir meyve. Tok tutmasındaki en önemli faktör, doymamış yağları içermesi ve bol lif barındırmasıdır.
  • Eğer gün içinde 1 orta boy avokado yerseniz, günlük lif ihtiyacını iyi derece karşılamış olacaksınız. Çünkü bir avokadoda ortalama 12 gram lif bulunmakta. Bu ise sizin hem tok kalmanızı hem de bağırsaklarınızı korumanızı sağlıyor.
  • C vitamini ve antioksidan maddeler açısından zengin olan avokado ile salatalar hazırlayıp öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Ayrıca avokado ezmesini tam buğday ekmeği ile tüketmek de bir seçenek olabilir.
avokado

8) Elma

  • Elma, ülkemizde sıkça yetişen bir meyvedir. Elma bolluğu yaşarken, bu zenginlikten de faydalanmak gerekir.
  • Diyet yaparken, spor yaparken ve acıktığınız her anda elma tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Çünkü elma da sizi tok tutacak meyvelerden biridir ve acıkmanızı erteleyen mineralleri barındırır.
  • Elmanın yapısında lif ve su bolca bulunur. Daha az acıkmanızı ise bu özelliği ile sağlar. Kilo vermek için de iyi bir seçimdir. Yağ yakıcı özelliği vardır.
  • Elma kan şekerinin aniden yükselmesini ve düşmesini önler. Kan şekerini ideal dengede tutar ve ağır tatlıları yeme isteğinizi bastırır. Kalp ve bağırsak sağlığınızı korumak, aynı zamanda tok kalmak için öğünlerden önce elma tüketmek sağlıklı bir adım olmaktadır.
elma

9) Mercimek

  • B vitaminleri yönünden zengin olan mercimek, mideyi tok tutan besinler arasındadır. Kırmızı mercimek ve yeşil mercimek demir, lif ve protein açısından vücudunuza faydalı bir baklagildir. Diyet beslenmelerinde ve öğünlerde tüketilmesi önerilir.
  • Mercimek ile çorba, yemek, salata hazırlayabilir uzun bir süre tok kalabilirsiniz. İçerisinde yer alan vitaminler sizi besleyecek ve daha geç acıkmanızı sağlayacaktır.
    Yeşil mercimeği haşlayıp her türden salataya eklemek, tok kalma konusunda yardım edici bir öneri olabilir.
mercimek

10) Chia Tohumu

  • Son yıllarda zayıflama ve sağlıklı beslenme konusunda meşhur olan chia tohumu, artık mutfakta pek çok şekilde yer almakta.
  • Chia tohumu protein, karbonhidrat ve lif açısından dolgun bir tahıl ürünüdür. Sahip olduğu bu mineraller de kişinin tok kalmasını sağlayacaktır.
  • Tokluk üzerindeki bilinen en büyük etkisi, sıvı bir besinle ya da içecekle tüketildiğinde midede oluşturduğu şişliktir. Şişen mide tokluk hissini oluşturur ve kişiler uzun süre acıkmaz. Chia tohumunu sütle, yoğurtla ve salatalarla beraber tüketmenizde büyük fayda var.
chia tohumu

Lifli Gıdalar Nelerdir? Ne İşe Yarar? Zayıflatır Mı? Lif Kaynağı 12 Tarif

Lifli Yiyecekler Listesi – Lif İçeriği Tavan Yapmış 14 Posalı Besin

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Gün Boyu Tok Tutacak Sahurluk Börek Tarifi

Gün Boyu Tok Tutacak Sahurluk Börek

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Tok Tutan İçecek Tarifi

Tok Tutan İçecek

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Tok Tutan Maydanozlu Omlet Tarifi

Tok Tutan Maydanozlu Omlet

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Kayısılı Tok Tutan Mama Tarifi

Kayısılı Tok Tutan Mama

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Tok Tutan Yumurtalı Dürüm Tarifi

Tok Tutan Yumurtalı Dürüm

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Tok Tutan Kahvaltı (6+) Tarifi

Tok Tutan Kahvaltı (6+)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Yulaflı Tok Tutan Smoothie Tarifi

Yulaflı Tok Tutan Smoothie

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Tarifler Geri
Videolar Geri