Kebap sevenler için yer, zaman, mekan asla bir engel değil! Bu da işin keyifli taraflarından biri haliyle. İşte bu ülke sınırlarını aşarak tüm dünyaya hızla yayılan kebap kültürümüz, kendi içerisinde çeşitli kollara ayrılarak her damak tadına uyabilecek tarif seçenekleriyle dolu bir derya… Bu yazımızda ise kutlamalarımıza, şenliklerimize, aile toplantılarımıza, iftar sofralarımıza ya da keyifli bir iş çıkışı kaçamağına konuk olan kebap tarifleriyle ilgili olacak.
Kebap çeşitleri, aynı zamanda yapımı çok zevkli olan yemeklerden! Özellikle vereceği davet için menü hazırlama aşamasında olanlara aşağıda listeleyeceğimiz kebap çeşitleri yol gösterici olabilir. Üstelik restoranlardaki leziz tadı evde kebap yapımı ile yakalamak hiç de zor değil.
Tüm bu bilgilerden sonra “kebap nasıl yapılır?” sorusu zihinlerinizde canlanmaya başladıysa, ne mutlu bize! Buyurun tarifleri sıralamaya başlayalım.
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Kebap tariflerinin ev mutfaklarında çok sık hazırlanan şekli, fırında patlıcan kebabıdır. Dilimlenen patlıcanların arasına yerleştirilen köfteleri ile yapımı aşırı pratik! Fırına verilmiş sivri biber ve domates eşliğinde harika gider.
Genellikle lokantada yediğiniz tas kebabını evde hazırlayabileceğiniz leziz bir tarif var desek! Kırmızı eti, kebap tariflerinde kullanırken etin sert kalmasından şikayetçiyseniz bu tarif sayesinde lokum gibi bir kebap hazırlayabilirsiniz.
Köz patlıcanın yakıştığı onlarca yemek tarifine bir de söğürme kebabını ekleyelim. Söğürme Gaziantep'in meşhur bir yemeği! Üzerine eklenen köfteler ile bu leziz yemek enfes söğürme kebabına dönüşür.
Yanına lavaşla yemesi ayrı bir güzel olur: soğan kebabı tarifi! Mümkünse arpacık soğanla hazırlamanız tavsiye edilen bu tarif pişen soğanın karamelize olan tadı ile doğrusu bir harika.
Lokanta lezzetinde beyti kebabı hazırlamak ister misiniz? Kendi mutfağınızda kebap lezzeti yaşamak için bu tarif çok ideal. Yoğurt, domates sosu ve yufkada sarılı enfes et tam bir lezzet şöleni oluşturuyor. Özenli sofralarınıza layık bu kebabı kaçırmayın.
Davet sofralarına layık adı ve tadıyla sıradaki lezzet sunumu, tavuklu saray kebabı. Beşamel sosun çok yakıştığı bu tarif yufkaya sarılarak yapılan bir kebap, hala denemeyenler için videosu tek tıkla parmağınızın ucunda!
Tepsi kebabı hazırlamanın gayet kolay bir tarifini veriyoruz. Kıymayla hazırlanan iç harcın üzerine patates dilimleri eklenen bu tarif ister akşam yemeklerine isterseniz de misafir sofralarına hazırlanabilir.
Kebap iskender şeklinde yapılınca, gönülleri fethetmemesi imkansız. Eğer ailenizi veya misafirlerinizi biraz şımartmak istiyorsanız et döner tarifine bakmanızı tavsiye ederiz. İnce ince kesilmiş et parçalarının, pideyle buluşması doyurucu olurken, yoğurt esintisi sizi ferahlatacaktır.
Gaziantep ve Kilis'te en şahane lezzetlerini tadabileceğiniz oruk kebabı, yörede simit olarak adlandırılan ince bulgurla yapılır. Ünü yöresinin dışına taşmış kebaplardan olan bu tarifi evde hazırlamak isterseniz buraya bakabilirsiniz.
Şanlıurfa ağzında domatese "frenk" denir diyerek tanıtalım bu leziz kebabı! Domateslerin içine enfes köfteler hazırlayıp, yanına soğanlar ekleyerek tepsiyi fırına verebilirsiniz. Bu lezzetli kebabı hazırlamanız 20 dakika bile sürmeyecek.
Farklı yörelerden kebap tarifleri eklediğimiz bu lezzetli listede Malatya'nın meşhur Geleli kebabını da paylaşmak gerek! Patlıcanla yapılan tarifini inceledikten sonra tarifini mutlaka defterinize kaydetmek isteyeceksiniz.
Adından hareketle, sultanlara yakışacak bir kebap tarifi olur kendisi. Görünüşünün müthiş bir emek eseri olduğu düşünülürse, davet menünüze de çok yakışacak! Misafirlerinizden övgü toplamaktan öte, sizden tarif alacakları bu kebap çeşidini krepli ya da patlıcanlı sultan kebabı olarak kendi damak zevkinize göre şekillendirmeniz de mümkün.
Kızartılmış köfteler ve sebzelerin enfes bir kebaba can verdiği tarifi! Avcı kebabının çok zengin bir malzeme listesi var. Eklenen tüm sebzelerin ve etin lezzet ortaklığı ile şahane bir tarif oluyor. Misafirlerinize sunmak isteyeceğiniz kadar lezzetli ve iştah açıcı!
Kırmızı et yerine beyaz et ile bir kebap hazırlamak isteyenler için sözü edilmeden geçilemeyecek tariflerden biri de tavuklu çökertme kebabı olabilir. Çıtır çıtır patates kızartmalarının tavuklara eşlik ettiği bu lezzet, özellikle de çocuklar için mutluluk verici olacaktır. Çocuklarınızı ödüllendirmek adına bu tarifi tercih edebileceğiniz gibi, davetinize katılacak ailelerin çocuklarına da bir sürpriz hazırlamış olabilirsiniz!
İsmi tamamıyla Osmanlı mutfağını anımsatan ve ruhumuzu o dönemin esintilerine teslim eden şehzade kebabı tarifi, patlıcanlı kebap çeşitlerinden biri. Eğer et ile patlıcanın müthiş yakıştığını düşünüyorsanız –ki asla yalnız olamazsınız- bu tarife göz atın deriz! Çünkü patlıcanla kavuşup güvece yerleşen etler nefis tatlara sebebiyet olacak. Hem yapımı pratik hem de vereceği lezzeti dillere destan eden bu tarife kesinlikle bakmanızı öneririz.
Ülkedeki tüm kebap restoranlarının menüsünde mutlaka olan Adana kebabını evinizin mutfağında fırında pişirebilirsiniz. Lezzetini çok beğeneceğiniz ev yapımı Kebabın yanına çok yakışan köz patlıcanlı mezeler ve acılı ezme ile afiyetle yenen bu tarifi kaçırmamalısınız.
Kendi başına ana yemeğin kraliçesi olan buğu kebabı da, peynirin ağızda dağılma hissiyatını sevenler için gelsin… Diğer tariflere göre, kaşar peynirle zenginleşen bu kebap çeşidinde yok yok! Hem sebzenin, hem beşamel sosun, hem de peynirin etlere katıldığı bu güveç içi şölende lezzetin yoksunluğu imkansız.
Orijinal tarifinde özel bir pişirme mekanizması olarak sobanın içinde pişirilen Tokat kebabı, damaklarda çok özel tatlar bırakır. Evinizin mutfağında fırında pişirerek aynı lezzeti yakalamak isterseniz tarifine bakabilirsiniz.
Düdüklü tencerelerin hakkının ödenemez olduğunun kanıtı bir tarif: kuzu tandır kebabı! Tandır kebabına en yakın lezzeti düdüklü tencerede yaparak yakalayabilirsiniz. Domatesli bulgur pilavı ile uyumu ise şahane.
Kızartma aşamaları biraz emek istese de yerken tüm yorgunluğunuzu atacağınız fırın kebabı tarifi! Sebzelerin ve kırmızı etin tadına varacağınız bu tarif ev yapımı kebapları sevenler için hoş bir lezzet sunacak.
Ekmek kebabı tarifinde, iskendere benzer bir yol izlemek mümkün. Pide yerine ekmek parçalarını tabana serpiştireceğiniz bu kebap türünde, kıyma kullanmak değişimi yaratıyor. Sebzelerin bu şenliğe katıldığı ekmek kebabında, yoğurtla kapatacağınız yemeğinize bir de sos hazırlamayı unutmayın!
Patates püresi severler buraya! Nefis tepsi kebabı üzerini kaplayan patates püresi ile son derece şık ve yenilesi duruyor. Fırında pişirme yöntemiyle kebap tarifi arayanlar için bir alternatif. Birbirinden ayrı düşünülemeyecek bu iki lezzeti sofralara taşımak için tarifimize göz atın.
Anadolu'nun farklı illerinde çömleklerde, testilerde genellikle odun ateşinde pişen bir kebap. Kapalı kap içerisinde testi kabının tadı ve kendi buharı eşliğinde pişen bu tarifin yapılışını buradan inceleyebilirsiniz.
Çiftlikte ne var ne yoksa bu tarife dahil olmuş desek yeridir. Pirinç pilavına aşırı yakışan lezzeti ile bu tarif akşam yemeği menülerinizde yer almaya talip!
Harika bir sunuma önem verenler saksı kebabı tarifini çok beğeneceklerdir. Patlıcanlı kebap tarifi olan saksı kebabında, patlıcanları doğrayıp etlere eklemek yerine “saksı” şeklinde kullanıp sunumu güzelleştiriyoruz.
Çökertme kebabını deneyip lezzetini çok beğenenleri bu tarife bekleriz: çentik kebabı! Kibrit çöpü kadar ince doğranıp kızartılmış patatesler, yoğurt ve kıymalı sosu ile tadına doyulamayacak kadar güzel.
Patlıcan ve patatesin çevrelediği bir tepsi düşünün, ortasında kıymaların yer aldığı… Domates dilimleriyle taçlanan ve birbirleriyle adeta hasret gideren bu leziz malzemelerle sunuma hazır olan parmak kebabı kesinlikle denemeye değer.
Sunum olarak değişik bir kebap tarifi arıyorsanız, seçeneklerinizden biri kağıt kebabı çeşidi olabilir. Kağıdın içinde saklı bir lezzet olan bu tarifte, patates ve çeşitli sebzelerle aynı anda pişen et kesinlikle çok daha leziz bir hale geliyor! Yanında tereyağlı bir pilavla beraber şenlik vaziyeti yaratacak olan kağıt kebabı tarifi için sizi şöyle alalım…
Orman kebabı tarifi, adından da anlaşılacağı üzere yeşilliklerle çevrelenmiş bir lezzet aslında. Kuşbaşı doğranmış etin yanına küp küp doğranan sebzelerin eşlik ettiği bu tarifte, birbirine geçen lezzetlerin oluşturduğu bütünlük etkileyici oluyor.
Kuşkusuz en sevilen kebaplardan biri de Ali Nazik Kebabı. Tercihe göre, beyaz pirinçle yapacağınız tane tane pilavınızla servis edebileceğiniz gibi bulgur pilavıyla da muhteşem uyum içerisinde olan bu kebap, oldukça pratik aynı zamanda. Yoğurdun büyük rollerden birini üstlendiği bu tarif, midenizi rahatlatan ferahlatıcı notaları da bu yolla yakalamanızı sağlayacak.
Tepsi kebabıyla ufak bir benzerlik gösteren sini kebabı tarifinde, et harcının üstüne biber ve domates yerleştiriliyor. Yapımı çok pratik olan sini kebabı, lezzetinden ödün vermeden sofralara konuk olabilecek bir alternatif…
Fırında pişirme yoluyla yapılacak bir diğer kebap tarifi de tavuk şiş olabilir. Eğer menünüzde bir ana kahramana odaklanmaktan çok, yardımcı oyuncuları da işin içine sokmak istiyorsanız tavuk şiş yanına güzel bir pilav ve sebzeleri de ekleyerek menünüzü zenginleştirebilirsiniz.
Tarih boyunca yaşadığımız coğrafyaların sunduğu malzemeler sayesinde, oldukça geniş yelpazeli bir mutfak kültürüne sahip olduğumuz aşikar… Bu eski ve köklü mutfak kültürümüz, kuşkusuz dünyanın her yanında bir saygınlığa sahip. Öyle ki, ülkemizde rastlayacağımız herhangi bir turistin ağzından “kebap” sözcüğünü duymak şaşırmayacağımız bir durum. Hatta belki de hiç İngilizce bilmeyenimizden bile “Do you like kebap?” sorusunu telaffuz ettiğini duymuş olabiliriz. Sadece Türkiye’de değil, diğer ülkelerin birçoğunda caddede yürürken aniden bir kebap restoranına rastlamak da içimizi ısıtan türden oluyor.
Birbirinden nefis kebap tarifleriyle dolu bu listenin sonunda, kebap dediğimiz şeyin ne olduğunu kısaca vurgulamak isteriz. Genellikle büyükbaş veya küçükbaş hayvanların yumuşak kısımlarından yapılıyor kebaplar. Tabii etin en kıymetli kısımları da bunlar oluyor. Bu sebeple de kebap, son derece lezzetli bir tarif haline geliveriyor. Kullanılacak olan etin direkt olarak ateşe, şişe geçirilerek veya çömlek benzeri bir malzemeye konarak pişirebildiği gibi, kavurma ya da kızartma yöntemiyle de hazırlayabilmek mümkün. Susuz olarak pişirilen bu et yemeği aslında yapılış tarzına göre isim alıyor ve bu yolla da kebap çeşitleri ortaya çıkıyor.
İftara ne yapsam diye düşünenleri çok memnun edecek iftar menüsü tariflerinde 10. gün! İftar çorbaları arasında çok beğenilen, besleyici aşçıbaşı çorbasının ardından ramazan yemekleri için damak çatlatan fırında biber dolması ve iftar salatası olarak yufka çanağında kereviz salatası var ...
Popüler tariflerden ilk siz haberdar olmak ister misiniz?
Evet seçeneğini seçtiğinizde sitede en çok ilgi gören tariflerle ilgili bildirim alacaksınız. Bu bildirimleri istediğiniz zaman
buradan katabilirsiniz.