Turşu Suyu Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Turşu Suyu Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Sirkeden Mi Limondan Mı?

Efsane Lezzet Turşu Suyu

Yeşilçam filmlerine kadar uzanan bir sevdadır turşu suyu. Sirkeden yapıldığında ayrı lezzette, limondan yapıldığında ise bambaşka bir lezzette turşu suyu elde edilir. Neşeli Günler filminden, bizlere kalan en tatlı hatıradır.

Eminönü sahilinde turşu suyu içmenin verdiği lezzeti ancak yaşayanlar bilir. Martı sesleri eşliğinde denize nazır kahve içmek her zaman güzel hatıralar bırakır insanda değil mi? Peki ya bu manzara eşliğinde bir turşu suyu lezzetine ne dersiniz? Ülkemizin nadide lezzetlerinden her yemeğe eşlik edecek turşunun suyu hakkında, biraz sizi bilgilendirelim. Malum yaz telaşlarından biri de turşu hazırlamaktır deyim yerindeyse turşu kurmaktır. Hazırlığımızı şimdiden yapalım.

Turşu Suyu

Turşu Suyunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Yaz kış demeden yemeklerinize turşu suyunun eşlik etmesi için işte mucize bilgileri sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

  • Yorgun bir gün geçirdiyseniz ve kas ağrıları yaşıyorsanız, özellikle de sporcu kitle için ağrı kesici niteliğinde şifalı bir su kaynağıdır.
  • Huzurlu uykular geçirip sabaha daha mutlu uyanmayı herkes diler. Gün içinde yorulan bedeninizi ise bir fincan turşu suyu rahatlatabilir. Özellikle bacak ve eklem ağrılarınızı dindirerek, sizi daha rahat bir uykuya hazırlayabilir. Daha rahat uyumak için yatmadan 1 fincan turşu suyu tüketmelisiniz.
  • İçeriği sayesinde kan şekerinizi düzenler. Yemeklerden sonra da bir fincan turşu suyu tüketmek sindirim sisteminiz için oldukça etkili olacaktır.
  • Kilo vermek isteyenler sizleri de böyle alalım. Çünkü düzenli şekilde ve az miktarda turşu suyu içenlerin yağ yakımının hızlandığı belirlenmiştir. Özellikle sirkeli turşular, yağ yakımında oldukça etkilidir.
  • Yetişkin bir insan gün içinde mutlaka antioksidan almalıdır. Almadığı takdirde vücut, serbest radikallerle savaşamaz. Turşu suyu da güçlü bir antioksidandır ve C vitamini açısından zengindir. Düzenli turşu suyu tüketiminde kanser ve tümör hücrelerinin vücudunuza yerleşmesi, neredeyse imkansız hale gelecektir.
  • Turşu suyu tam anlamıyla bir mide ilacıdır. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde midede yer alan bakterileri yok eder ve mide sağlığınızı korur.
  • Probiyotik bakterilerin çok olduğu turşu suyu ile midenizi daha sağlıklı hale getirmek sizin elinizde. Günde 1 fincan turşu suyu ile, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken midenizin sindirim faaliyetini de düzene almış olacaksınız.
  • İçeriğindeki sirke ve limondan ötürü, kabızlık sorunlarına en doğal ilaçtır. Sindirim sistemi sorunlarınızı turşu suyu ile yok edebilirsiniz.
  • Üstelik Alzheimer önleyici özelliğe sahiptir.

Turşu Suyu

Söylerken Bile Ağız Sulandıran: Turşu Suyu Nasıl Yapılır?

Yemeklerinize nefis lezzetiyle masada eşlik edecek turşu suyu hazırlamak için birkaç püf noktası bilmenizde fayda var:

  • Turşunuzun lezzetli olmasını sağlayacak malzemeler arasında mutlaka tuz olmalı ama bu tuz bilinen sofra tuzu değildir. İri şekilde taneleri olan özellikle turşular için satılan tuzları tercih etmelisiniz.
  • Tuz, sirke, limon gibi kilit malzemeleriniz sebzelerinizin turşu olmasını sağlayan, mayalanmasını sağlayan önemli faktörlerdir.
  • Lezzetli bir turşu suyu elde etmek için sirke, limon tuzu, iri tuz, nohut, su, sarımsak, şeker ve hava almayacak kapalı bir bidon benzeri kaba ihtiyacınız olacaktır.
  • Hazırlanan turşunun lezzetini almanız için yaklaşık 20 gün bekleme süreniz olmalı.
  • Eğer turşunuza renk ve mayhoş bir lezzet katmak isterseniz kırmızı pancarı eklemenizi tavsiye ederiz. Lezzetine bayılacaksınız.

Turşu Suyu

Hay Aksi! Turşu Suyu Neden Bulanıklaşır?

Bir heyecanla turşuyu hazırladınız. Birkaç gün sonra bir de baktınız ki turşu suyunuz bulanıklaşmış. Muhakkak bir yerde bir hata yapıldı fakat nerede? İşte gözden kaçan bazı detaylar olduğunda turşu suyunuz ne yazık ki bulanıklaşacak ve lezzetinden biraz ödün verecektir:

  • Turşunun mayalanması için gerekli olan malzemelerden biri eksik kaldığında, o turşu bulanık olacaktır. Bu sebeple turşu malzemelerinizi hazırladıktan sonra gözden geçirmekte fayda vardır. Eksik malzemeler varsa, yapımını biraz erteleyip malzemeleri temin etmeye çalışmalısınız.
  • Turşu suyunun bulanık olmasındaki bir diğer faktör de kullanılan sudur. Eğer musluk suyu kullanırsanız, turşu suyunuz bulanık olabilir. Biz sizlere hazır su kullanmanızı önerebiliriz. Zira emeklerinizin boşa gitmesini istemeyiz.

Turşu Suyu

Dünyanın Sonu Değil: Turşu Suyu Bozulursa Ne Yapmalı?

Turşu suyunuzun bozulduğunu anlamanız için bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Malzemeleriniz fazla yumuşak hal almışsa, suyu bulanıklaşmışsa, suyu olduğundan daha koyu bir renk almışsa turşu suyunuz bozulmuştur demektir. Peki bozulma durumunda ne yapmalı? Çürümeye başlayan malzemelerinizi ayırarak turşunuzun bozulmasını bir nebze daha engelleyebilirsiniz.

Öncelikle bozulan sebzeleri ayırın. En ufak parçasına kadar kavanozunuzda bozulan sebze bırakmayın. Daha sonra kavanoza bir çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyin ve kavanozu kapatın. Hava almamasına özen gösterin. Ciddi derecede bozulan ve kokan turşu suyunu içmek pek de sağlıklı olmayacaktır. Aksi halde mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

turşu suyu

Diyet Yaparken Turşu Suyu Zayıflatır Mı?

Sağlıklı şekilde kilo verme sürecinde sürekli araştırma yapar dururuz. Hangi besin neye iyi gelir, hangi sebze yağ yakar diye. Turşu suyunun da bu konuda size yardım edeceğini hiç düşündünüz mü?

  • Tuz oranına dikkat ettiğiniz sürece, turşu suyu içindeki asit sayesinde metabolizmanızı hızlandırarak yağ yakımınızı gerçekleştirir.
  • Ayrıca sindirim sistemi kaynaklı rahatsızlıklarınızı gidererek mutlu bağırsaklar ile sizi daha iyi hissettirir.
  • Sirke ve limon tuzundan oluşan içeriği ile turşu suyu ödem atma konusunda size destek olacak lezzetli bir şifa kaynağıdır.
  • Kilo verme sürecinizi turşu suyu içerek daha keyifli hale getirebilirsiniz. Tabii sağlıklı beslenmeye ve spora dikkat etmeyi de ihmal etmemek gerekli ;)

turşu suyu

Turşu Suyu İçmek Zararlı Mı? Günde Kaç Bardak İçilmeli?

Dikkat edilmesi gereken önemli bir başlığı açmak istiyoruz:

  • Tuzlu bir gıda olan turşu, aşırı tüketimde midenizi biraz etkileyebilir. Bu sebeple, gün içinde belli bir miktarda tüketilmesi önerilir.
  • Yoğun tuz kullanarak elde edilen turşu suyu, kan basıncını yükseltip tansiyonunuzu etkileyebilir.
  • Tansiyonu düşen insanlara turşu suyu içirmek, bizim en doğal tedavi yöntemimiz olarak bilinir.
  • Evet, tansiyonu düşen insanlara iyi geldiğini inkar edemeyiz; fakat tansiyon seviyesi normal olan bir insan, turşu suyundan fazla tükettiği durumda aniden tansiyon seviyesi yükselebilir. Bu durum da ufak çaplı rahatsızlıklara neden olabilir.
  • Sürekli ve aşırı turşu suyu tüketimi, vücuttaki insülin dengesiyle oynayıp sizi şeker hastası riski ile karşılaştırabilir. Sirkeli turşular ise çok fazla tüketildiğinde midede yanmaya yol açabilir. Sağlıklı mideniz, turşu suyu tüketiminde sınırları geçtiğinizde reflüye merhaba diyebilir. Aman dikkat diyelim!
  • Kronik tansiyon ve şeker hastalığınız varsa, turşu suyu içiminde doktora danışmakta fayda var. Yemekleri lezzetlendiren turşu suyu, size tehlikeli sonuçlar getirmesin.

turşu suyu

Turşu Suyu Kalori ve Besin Değeri, Tuz Oranı

  • Her yörede sevilen turşu, A ve C vitamini açısından zengindir.
  • Vücudunuz için gerekli olan potasyum ve liflere de sahiptir.
  • Tuz içeriği yüksek olan turşuları tüketirken dikkatli olmak gerekir. Zira turşu suyu içtiğinizde, vücudunuza aniden tuz yüklemesi yapmak çok da sağlıklı olmayacaktır.
  • Yaklaşık bir su bardağı turşu suyu kalori bakımından ele alındığında 24 kcal değerini görebiliriz.

Ayrıca:

  • 3.63 karbonhidrat
  • 1.93 protein
  • 0.2 yağ
  • 0.31 lif, 372 sodyum
  • 200 potasyum değerlerine sahiptir.
turşu suyu

İştah Açıcı 10 Leziz Turşu ve Turşu Suyu Tarifi

Vücudunuzun turşuya ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir. Peki o zaman ne yapmalı? Verilen nefis tarifleri denemeli!

1) Turşu Telaşları Başlasın: Karışık Turşular İçin Turşu Suyu Yapımı

Kış günlerinde sağlıklı salata malzemeleri bulunmuyorsa, nefis turşularınız var. Tarifimiz ile evde turşu suyu nasıl hazırlanır endişesi sona erecek. Karışık Turşular İçin Turşu Suyu Yapımı

Tarif: Karışık Turşular İçin Turşu Suyu Yapımı

2) Turşucudan Turşu Suyu ve Turşu Tarifi Nefis Lezzette

Her yemeğin yanına yakışan, iştah açan nefis turşuları siz de evinizde kolayca yapabilirsiniz. İşte tarifimiz sizlerle. Turşucudan Turşu Suyu ve Turşu Tarifi

Tarif: Turşucudan Turşu Suyu ve Turşu Tarifi

3) Sofrada Olmazsa Olmaz Turşu Suyu

Şöyle bir bardak içip tansiyonu dengelemek için nefis bir turşu tarifimiz var. Haydi malzemeleri hazırlayın. Turşu Suyu

Tarif: Turşu Suyu

4) Mükemmel Turşular İçin Turşu Suyu

Mutfağınızda görsel şölen yaratırken damaklarınızda leziz tat bırakan turşu suyu tarifi için sizi şöyle alalım. Mükemmel Turşular İçin Turşu Suyu

Tarif: Mükemmel Turşular İçin Turşu Suyu

5) Turşu Suyu Hazırlanışı Püf Noktalarıyla

Turşunun olmazsa olmazı nedir? Tam tarifi ve püf noktalarıyla nefis turşu hazırlamak isterseniz tarifimizi şöyle bırakalım. Turşu Suyu Hazırlanması

Tarif: Turşu Suyu Hazırlanması

6) Karışık Turşu Suyu ve Hava Almaması İçin Çözümler

Bu tarifi denedikten sonra turşu suyunuzun bulanık olması mümkün değil. Leziz ve nefis bir turşu suyu için sizleri tarife bekliyoruz. Karışık Turşu Suyu ve Hava Almaması İçin Çözümler

Tarif: Karışık Turşu Suyu ve Hava Almaması İçin Çözümler

7) Detaylı Tarifiyle Ev Yapımı Turşu ve Turşu Suyu

Bilirsiniz ki turşu suyu içmek en doğal tedavi yöntemidir. O halde tüm rahatsızlıklara çare olacak turşu suyunu siz de evinizde yapabilesiniz diye, tarifimiz sizlerle. Ev Yapımı Turşu ve Turşu Suyu

Tarif: Ev Yapımı Turşu ve Turşu Suyu

8) Antioksidan Şifası Turşu Suyu Ölçüsü

Dilediğiniz sebzeleri ekleyerek nefis lezzet hazırlayabileceğiniz bir turşu suyu tarifi daha sizlerle. Afiyetle. Turşu Suyu Ölçüsü

Tarif: Turşu Suyu Ölçüsü

9) Kış Sofralarının Lezzeti: Turşu Suyu

Kış menülerini lezzetlendiren turşular, her zaman mutfağın baş tacı olmuştur. Bu tarif ile istediğiniz sebzeleri doğal şifaya dönüştürebilirsiniz. Turşu Suyu Tarifi

Tarif: Turşu Suyu Tarifi

10) Mutfakta Dönüşüm: Artan Turşu Suyunda Havuçlu Lahana Turşusu

Önceki turşu suyunuz arttığında ne yapıyorsunuz? Aman atıyoruz demeyin, zira israfı kimse sevmez. Mükemmel bir mutfak tasarrufu ile sizlere bol şifalı günler diliyoruz. Artan Turşu Suyunda Havuçlu Lahana Turşusu

Tarif: Artan Turşu Suyunda Havuçlu Lahana Turşusu

Turşu Tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Nefis Yemek Tarifleri Kış Hazırlıkları listesine göz atın!

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri