Yanmış Tencere Nasıl Temizlenir? 7 Kesin Çözüm

Yanmış Tencere Nasıl Temizlenir? 7 Kesin Çözüm Tarifi

Tencere Yanığı Nasıl Çıkar?

Zamanının büyük bir bölümünü mutfakta geçiren kişiler için bazı mutfak kazaları can sıkıcı olabilir. Özellikle kalabalık ailelerde yapılan yemeklerin fazla olması, yemek yapma koşturmacası gibi durumlar bazen dalgınlıklara yol açsa da mutfakta çareler tükenmez!

Yanmış Tencere Nasıl Temizlenir?

  • Bulaşık Makinesi Deterjanı
  • Sirke
  • Karbonat
  • Çamaşır Deterjanı
  • Limon ve Tuz
  • Alüminyum Folyo
  • Limon Tuzu
yanmış tencere nasıl temizlenir

Güzel bir akşam yemeği sonrasında kim mutfak temizliği ve bulaşıklarla uğraşmak ister ki? Özellikle yağlı ve ağır yemeklerin ardından temizlik yapmak biraz zor olabilir; aynı zamanda ufak mutfak kazaları sonucu ortaya çıkan yanmış tencere temizliği çoğu zaman bir kabusa dönüşebilir. Bulaşık makinesi olsa bile yanmış tencereler nasıl temizlenir sorusu gündemdedir; çünkü böyle tencereleri direkt makineye atmak genellikle iyi bir sonuç vermez.

Siz de sık sık mutfak kazaları yaşayanlardan mısınız? Yanan tencere nasıl temizlenir ya da yanmış tencere dibi nasıl temizlenir gibi sorulara cevap mı arıyorsunuz? Yemeğinizin yanık kısmını temizledikten sonra bir miktarını kurtarabildiniz ama içi yanmış tencere nasıl temizlenir, tenceremi kurtarabilir miyim diye mi merak ediyorsunuz?

İşte, mutfak kazalarınızı kısa sürede ortadan kaldıracak bu yöntemler sayesinde artık mutfakta vakit geçirmek çok daha keyifli! Gelin hep birlikte yanmış tencereyi ne temizler sorusuna yazımız ile cevap bulalım!

İlginizi çekebilir: Cam Kesme Tahtası Sağlıklı Mı, Nasıl Temizlenir?

Yanmış Tencere Nasıl Temizlenir? 7 Kesin Çözüm

1) Tencerede Çizilmelere Son: Bulaşık Makinesi Deterjanı

Mutfağınız için son derece kullanışlı olan teflon tencereler her ne kadar hasara karşı dayanıklı olarak üretilse de, zamanla oluşan yıpranmalar sonucu özelliğini kaybedebilir. Özellikle misafir ağırlamayı seviyorsanız ve sık sık güzel sofralar kuruyorsanız, tencere temizliği de sizin için önemli olacaktır.

Teflon tencere yanığı nasıl temizlenir? Çok kötü yanmış tencere nasıl temizlenir diyenlerin bile bu yöntemle iyi bir sonuca ulaşma ihtimalleri yüksektir.

Eğer yanmış ya da kenarları kararmış bir teflon tencereniz varsa ve yanmış teflon tencere nasıl temizlenir diyorsanız bu pratik yöntemi mutlaka uygulamalısınız! Yanmış tencere temizliği yaparken bulaşık makinesi deterjanından faydalanacağız.

  • Tencerenize yanık kısmın üzerini geçecek kadar su koyun ve içerisine bir miktar bulaşık makinesi deterjanı ekleyin.
  • Bu şekilde tenceredeki suyu kaynatın ve bir gece bekletin.
  • Bir gece sonunda bir tahta kaşık yardımıyla yanık kısımların kolayca temizlendiğini göreceksiniz.
  • Yanık kısımların tamamen temizlendiğine emin olduktan sonra tencereye 1 su bardağı karbonat koyun ve üzerine su ilave edin.
  • Bir gece daha beklettiğiniz tencereyi tamamen temizleyerek kullanmaya devam edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kahve Lekesi Nasıl Çıkar? Kurumuş Lekelere 7 Pratik Kesin Çözüm

bulaşık makinesi deterjanı

2) İnatçı Lekeler İçin: Sirke ile Doğal Temizlik

Ev hanımlarının en büyük yardımcısı olan sirke, mutfak temizliği için fazlasıyla önem taşımaktadır.

  • Özellikle çelik tencerelerinizin dibindeki kararmadan şikayetçiyseniz 1 su bardağı sirkeyi tencereye koyun ve kapağını kapatarak bir gece boyunca bekletin.
  • Yanmış granit tencere nasıl temizlenir diye merak edenler için de sirke en iyi çözüm önerilerinden biridir.
  • Ertesi gün tencerenizi deterjanlı sünger ile iyice temizleyerek kararan tencere diplerine rahatlıkla veda edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Ütü Kireci Temizlemenin En Pratik 5 Yöntemi

elma sirkesi

3) Karbonat ile Hızlı ve Etkili Çözüm

Söz konusu temizlikse karbonat en büyük yardımcınız olabilir! Karbonatla tencere temizliği de elbette mümkün. Dibi yanmış tencere nasıl temizlenir diye kara kara düşünenler için de karbonat bembeyaz rengiyle ferahlatıcı bir çözüm olarak karşımıza çıkar.

Pek çok konuda faydalı olan ve kolay ulaşılabilirliği açısından sık sık tercih edilen karbonat, yanmış tencerelerin temizlenmesinde etkili yöntemler arasındadır. Özellikle yanmış alüminyum tencere nasıl temizlenir diyenleri buraya alalım!

  • Eğer tencerenizi ocakta unuttuysanız ve dibinde kararma oluştuysa öncelikle hemen ocaktan alın ve henüz sıcakken tahta bir kaşık ile dibine yapışmış kalıntıları temizleyin.
  • Daha sonra tencereyi soğumaya bırakın.
  • Oda ısısına ulaşan tencerenin içine tabanını kaplayacak kadar karbonat koyun ve üzerine oda sıcaklığında su ekleyin.
  • Yeniden ocağın üzerine alın ve kaynamaya bırakın.
  • Karbonat ve su miktarını tencerenizin büyüklüğüne göre ayarlayabilirsiniz.
  • Tencerenin dibindeki yanık kısımlar yumuşamaya başladıktan sonra içindeki karbonatlı suyu boşaltın ve yeniden soğumaya bırakın.
  • Soğuyan tencerenizi tamamen temizledikten sonra kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yanmış tencere dışı nasıl parlatılır diye de merak edenler olabilir. Tencerenin dışındaki yanık lekeleri için de karbonattan faydalanabilirsiniz. Karbonat ve limon eklediğiniz sıcak suda tencerenizi birkaç saat beklettikten sonra süngerde ovalama yaparak lekelerden kurtulabilirsiniz. Tencere altı kararması nasıl temizlenir diye merak edenler de bu yöntemi deneyebilirler.

İlginizi çekebilir: Fayans Aralarını Temizlemenin En Kolay 5 Yolu

karbonat

4) Deterjan ile Pratik Temizlik

Yemek yaparken bir anlık dalgınlık sonucu dibi tutan tencerenize anında çözüm bulmak artık çok kolay! Yanmış bir tencere nasıl temizlenir denince her kirde olduğu gibi akla tabii ki deterjanlar da gelir. Deterjanla yanık çıkarma işleminde vereceğimiz yönlendirme ile sonuç almanız yüksek ihtimal olacaktır.

  • Tercihe göre bir miktar bulaşık deterjanı ya da toz çamaşır deterjanı eklediğiniz tencereyi, deterjanın üzerini geçecek kadar su ile doldurun ve ocakta kaynatın.
  • Su kaynarken bir tahta kaşık yardımı ile ve yavaş şekilde yanık kısımları kazıyın.
  • Daha sonra kaynayan suyu boşaltın ve bir sünger yardımı ile tencerenizi iyice temizleyin.

İlginizi çekebilir: Çaydanlık Kireci Nasıl Temizlenir? 5 Kesin Çözüm

deterjan

5) Limon ve Tuz Mucizesi

Dibinde kararmalar meydana gelmiş ya da yanmış tencerenizi temizlemenin bir diğer yolu da limon ve tuzun güçlü birleşimi sayesinde çok daha kolay! Yanmış emaye tencere nasıl temizlenir diyenler bu yöntemi deneyebilirler eğer istenilen sonuç alınmazsa önce karbonat yöntemi ardından da limonla tuz yöntemi de uygulanabilir.

  • Bu yöntemi uygulamak için öncelikle yanmış tencere ya da tavaya 1 yemek kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin ve bu şekilde yarım saat bekletin.
  • Bu süre sonunda tencerenizi çok zarar vermeyen bir sünger yardımı ile fazla bastırmadan ve ovarak temizleyin.

İlginizi çekebilir: Evdeki 5 Malzeme ile Beyaz Ayakkabı Temizliği

limon tuz

6) Alüminyum Folyo

Yanmış tencereyi temizlemek için bir diğer alternatif yöntem için ihtiyacınız olanlar kabartma tozu ve alüminyum folyodur. Yanık bölümlere kabartma tozu serptikten sonra buruşturduğunuz alüminyum folyoyu mutfak teli gibi kullanarak temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

alüminyum folyo

7) Limon Tuzu

Çelik tencere yanık problemi yaşıyorsanız işte sizin için bir farklı yöntem önerisi daha; yanık tencere limon tuzu ile de temizlenebilir. Tencerenizin dibi tuttuysa çok beklemeden limon tuzu ile müdahale etmeniz yanığı temizlemenizi sağlayabilir.

  • Tencerenin içini suyla doldurun ve içine limon tuzu ekleyin.
  • Kısık ateşte suyu biraz kaynatın.
  • Tencereyi ocaktan alıp biraz ılımasına bekledikten sonra süngerle veya telle yanık kısımları ovalayarak temizleyin.
limon tuz

Teflon Tava Nasıl Temizlenir? Zararları Var Mıdır?

Döküm Tava Nasıl Temizlenir? Doğru Kullanımına Dair İpuçları

Fırın Nasıl Temizlenir? Yağ ve Kirden Arındıracak 5 Kolay Yöntem

Mutfak Tezgahı Nasıl Temizlenir? İhtiyacınız Olan 7 Pratik Yöntem

Tahta Kaşık Temizliği: Kirden Arındıracak Çok Kolay 5 Sihirli Yöntem

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İşkembe Nasıl Temizlenir Tarifi

İşkembe Nasıl Temizlenir

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kete Nasıl Yapılır?

Kete Nasıl Yapılır?

6-8 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Yayla Çorbası Nasıl Yapılır? (videolu)

Yayla Çorbası Nasıl Yapılır? (videolu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Tavada Pişen İçli Kete Yada Katmer Tarifi

Tavada Pişen İçli Kete Yada Katmer

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, Pişirme yok
İshal Çözüm Tarifi

İshal Çözüm

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kete Tarifi

Kete

6-8 kişilik,
Kete Tarifi

Kete

4-6 kişilik, 40dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri