Borazan Mantarı Faydaları Nelerdir? Nasıl Pişirilir?

Borazan Mantarı Faydaları Nelerdir? Nasıl Pişirilir? Tarifi

İçeriğinin Yarısından Fazlası Protein!

Borazan Mantarı

Ilık ve nemli iklimlerde en çok dikkat çeken besinler mantarlardır. Klorofili olmayan kısa süreli canlılardır. Biraz suyu ve nemliliği gördüklerinde birer birer can bulurlar. Bir iken bin bile olabilirler. Dünya genelinde yüzlerce çeşit mantar olmasının nedeni de ılıman iklimlerin etkisi olmaktadır.

Her çeşit mantarın yenilmeyeceği bilinir. Mantar zehirlenmeleri yaşamamak adına tüketilen mantarların ince elenip sık dokunması gerekir. Olası bir zehirlenme durumu yaşamamak adına, mantarlar konusunda bilgi sahibi olmak önemli bir detaydır. Mantar zehirlenmeleri ülkemizde sıkça yaşanan bir vakadır. Zehirlenme anında zehirlenen kişiye hiçbir gıda verilmeden derhal hastaneye götürülmelidir.

Mutfağımızda neredeyse her yemeği lezzetlendiren mantarlar, pek çok şekilde ve özellikte gıda sektöründe yerini almıştır. Çorbaları, makarnaları, et yemeklerini lezzetlendiren bu türler arasından borazan mantar türünü seçtik ve faydalarını hazırladık. Farklı tatları sevenler için trompet adıyla da bilinen borazan mantarı hakkında merak edilen her şey şimdi sizlerle. Kayın ağaçlarının çevresinde borazan mantarına denk gelirseniz, yazımızı hatırlayabilirsiniz.

borazan mantarı

Borazan Mantarı ve Özellikleri

Mantarların kalorisi düşük olması ile sıkça tercih edildiği bilinir. Borazan mantarı da bunlardan biridir. Bir külahı andıran görünümü ile alışılmış mantarlardan farklı olduğunu gösterir. Rengi de çoğu zaman koyu tonlarda görülmektedir. Siyah olanları da dikkat çeker. Kenarları yapışkan kıvamındadır ve dışa dönük kıvrımları vardır. Etli bölgesi adeta baharatlı bir meyveyi andırır. Aromalı bir tadı olduğu için tüketilmeye uygundur. Şekli ve rengi ile insanları biraz düşündürse de lezzeti ile bütün yemekler de tercih edilebilecek bir mantardır.

Bulunduğu topraklarda biraz zor fark edilir, borazan mantarı. Bunun nedeni ise renginin siyah olmasıdır. Ağaç diplerinde kendini gizleyen bir yapısı vardır. Verimli bir borazan mantarının boyu 6 cm ile 15 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Borazan mantarının geçmişi Yunan Mitolojisi’ne kadar uzanmaktadır. Antik Yunan’da bu mantar bolluk ve bereketin simgelerinden biridir.

Tüketilirken diğer mantarlar gibi dikkatli olunması gerekir. Borazan mantarına benzeyen zehirli mantarlar, zehirlenme ve ölüme neden olabilirler. Fransızlar borazan mantarına “ölüm trompeti” adını vermiştir. Bu ismin hikayesi de oldukça ilginçtir. Borazana benzeyen şekli ile, yeraltında yatan ölülerin sesini duyuran bir bitki olduğuna inanırlarmış. Bu sebeple Fransız kültüründe bu mantar ölüm trompeti olarak yer edinmiştir.

siyah borazan mantarı

Borazan Mantarı Nerede Yetişir?

Mantar türleri ılık ve nemli alanları, ormanların dip bölgelerini ve insanların nadir geldiği yeşil alanları çok severler. Bu bölgelerde özgürce yetişmektedirler. Borazan mantarları da yine bu bölgelere uyum sağlayan, hatta kayın ve meşe ağaçlarının bulunduğu verimli ormanlarda yetişen bir türdür. En çok uyum sağladığı topraklar, kalkerli yapıda olan arazilerdir. Fındık bahçelerinde görülme ihtimali de vardır.

Konum olarak ise Kuzey Amerika ve Avrupa bölgelerinde sıkça gözlemlenir. Uzak Doğu topraklarında da yer alarak mutfaklarda severek tüketilir. Özellikle Japonya ve Kore’de yemekleri lezzetlendiren bir sebze olarak tercih edilir. Ülkemizde ise Ege topraklarında az da olsa bulunmaktadır.

borazan mantarı çeşitleri

Borazan Mantarı Faydaları Nelerdir?

Mantarın faydaları her yaştan insan için oldukça etkilidir. Çeşitli yemeklerde kullanılarak mantarın içinde bulunan vitaminler alınabilir. İşte sağlıklı bir yaşam için listelenen borazan mantarı faydaları:

  • Siyah rengi ile dikkat çeken borazan mantarında, bolca lif bulunmaktadır. Lif ise her insan için sindirim sistemini düzenleyen bir maddedir. Lif alınan bünyelerin sindirim sistemi daha aktif ve düzenli çalışmaktadır.
  • C vitamini konusunda da oldukça zengindir. C vitamini ise sizi soğuk günlerde hastalıklardan koruyacak bir vitamindir. Yeterli miktarda C vitamini almayan kişilerin bağışıklık sistemi oldukça zayıf olmaktadır. Bu durum ise sürekli tekrarlanan hastalıklara yer hazırlar.
  • Doymamış yağ asitleri bakımından da zengin bir mantar türü olarak karşınıza çıkar. Bu yağ asitleri ise kötü kolesterolü azaltır ve kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkiler.
  • Borazan mantarı güçlü bir protein deposudur. Sporcular ve diyet yapanlar için tercih edilebilir bir besindir. 100 gramlık bir siyah borazan mantarında yaklaşık 70 gram protein vardır. Yetişkin bir bireyin gün içinde alması gereken proteini, tek başına karşılayacak kadar güçlüdür. Aynı zamanda 13.44 karbonhidrat içerir. 5 gram da yağ bulunur.
  • Balık menülerinde sağlıklı bir beslenme için tercih edilecek mantar türüdür. Vücut sağlığı için ihtiyaç duyulan karbonhidratı karşılar.
  • Düzenli olarak borazan mantarı tüketen kişilerin vücutlarında, yağlanma olmadığı ve daha dirençli oldukları gözlemlenmiştir.

borazan mantarı nerede yetişir

Borazan Mantarı Nasıl Pişirilir?

Lezzetli bir siyah borazan mantarı ile yemek hazırlamak istediğinizde öncelikle taze mantara ihtiyacınız olacaktır. Mantar toplayanlar bu mantar için “kara deliğe bakmak” tabirini kullanırlar. Renginden dolayı iyi kamufle olmuştur ve zor fark edilir. Haziran ve Kasım aylarında toplama imkanı bulunur. Tıpkı biber ve patlıcan gibi kurutulmuş borazan mantarlarını da yemeklerinizde tercih edebilirsiniz.

Külaha benzeyen şekli ile, içine toz ve ufak böcekleri alması oldukça doğaldır. Bu sebeple ortadan ikiye keserek güzelce yıkamalısınız. Temizliğinden emin olunca pişirmek için hazırlayabilirsiniz. Diğer mantar türleri ile pişirilmesi çok tavsiye edilmez. Temizlenen mantarınızı sote yapmak istediğinizde doğrayıp zeytinyağı ile pişirebilirsiniz. Et ile yapılan ızgara yemeklerinizde mutlaka aklınızda bulunmalı.

Bir Japon pişirme tekniği olan “tempura” ile borazan mantarlarınızı hazırlamak isterseniz, öncelikle tempura hamurunuzu hazırlamalısınız. Tempura tekniği; sebze veya etleri hamura batırıp kızartma işlemidir. Un, süt, su ve yumurta ile yapılan kaba hamurun içine mantarınızı batırıp çıkarın ve bol yağda kızartın. Mantarınızı bu yöntem ile daha da lezzetlendirebilirsiniz.

Siyah borazan mantarları ile lezzetli pizzalar yapmak da mümkün. İnce dilimlediğiniz mantarları pizzalarınıza ekleyerek bol malzemeli bir pizza yapmak sizin elinizde. Geç yapılan kahvaltılarda da mantarlı omlet hazırlayabilirsiniz. Kurutulmuş borazan mantarını, sebzeli pilavlarınızda değerlendirmek de aklınızda bulunabilir. Kuru mantarınızı sıcak suda biraz bekleterek, çözebilirsiniz. Çözülen mantarlar; afiyetle tüketilmek için hazır olacaktır.

borazan mantarı fiyatı

Borazan Mantarı Nerede Bulunur? Fiyatı Ne Kadar?

Ülkemizin Akdeniz kıyılarında ve Güneydoğu Bölgesi’nde fazla güneş olmasından dolayı sebzelerin kurutulması yaygındır. Tıpkı biber ve patlıcan gibi borazan mantarları da kurutularak tüketilebilir. Her mevsim kurutulmuş mantarlar ile lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.

Büyük marketlerde bulabileceğiniz kurutulmuş borazan mantarı fiyatı 250 gramı 25 TL’den başlayan rakamlarda satılmaktadır. Zor bulunmasından dolayı, ekonomik değeri biraz yüksektir. Ülkemizin Kuzey kesimlerinde bulunması oldukça zordur. Mantar satışı yapan internet satıcılarından, bu mantarı satın alabilirsiniz. Eğer Ege Bölgesi’nde yaşıyorsanız Haziran ve Kasım aylarında orman gezintilerine çıkıp bir araştırmacı edasıyla borazan mantarı arayabilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir? Tarifi

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir? Tarifi

Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir?

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu) Tarifi

Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri