Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tedavi ve İlk Yardım

Mantar Zehirlenmesi Belirtileri, Tedavi ve İlk Yardım Tarifi

Mantar Zehirlenmesi Hakkında Hayat Kurtaran Bilgiler

Doğa yürüyüşlerinde ve kır pikniklerinde veya köy tatillerinizde “Şöyle bir ağacın altına uzanayım da soluklanayım.” dediğiniz anları düşünün. Sırtınızı yasladığınız ağaç diplerindeki mantarlar mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Görünüşleri ile oldukça sevimli bir hal alırlar öyle değil mi? Adeta ufak bir ev veya şemsiye olarak hayal dünyanızda canlanır. Bazen göründükleri kadar masum olmadıklarını ifade edelim. İşte o mantarlar hakkında, sizi biraz bilgilendirmek için buradayız.

Mantarları incelediğinizde kökleri ve sapları olmayan, minik bir bitki olduğunu gözlemlersiniz. Nemli ve ılık olan her yerde yaşayabilen mantarlar, mutfaklarda da kendine yer bulmuştur. Etli yemeklerde ve sotelerde hatta makarna ve çorbalarda da yer alarak, nefis lezzetlere ortak olabilirler. Tabi sağlıklı ve temiz mantarlar bu güzel lezzetlerde yer alırlar.

Mantar tüketimi konusunda ise çok dikkatli olmak gereklidir. Zehirlenmelere neden olan bir etken de mantarlardır. Hazırladığımız yazı ile mantar zehirlenmeleri hakkında sizleri bilgilendirip zehirlenme anında neler yapacağınızı önereceğiz. Aman dikkat diyelim, her mantara değil, güvendiğiniz yerlerden alınan mantarlara mutfağınızda yer açmayı unutmayın.

mantar zehirlenmesinin belirtileri

Mantar Zehirlenmesi Nedir?

Mantarlar, besin değeri yüksek ve faydalı bir bitki türüdür. İçinde zehirli maddeler bulunan mantarlar tüketildiğinde vücutta meydana gelen ani reaksiyonlar, mantar zehirlenmesi olarak ifade edilir. Mantar zehirlenmesi, ciddi ve çeşitli klinik sonuçlar doğurur.

Zehirlenmeye neden olan mantarlar, kültür mantarlarıyla beraber yetişen türler arasından olabilir. Zehirli ve sağlıklı mantarı birbirinden ayırt etmek neredeyse imkansız. Çünkü mantarın içinde biriken zehirli bileşenler, zehirlenmeyi meydana getirir. Mantar zehirlenmelerinin en çok yaşandığı dönem ilkbahar ve sonbahar mevsimidir. Havanın biraz daha ılık ve yağışlı olduğu dönemlerde, hemen hemen her yerde ufak mantarlar dikkatinizi çekebilir.

Her mantar farklı şekilde yan etki meydana getirmektedir. Koprin adı verilen zehir içeren mantarlar, alkol ile beraber tüketildiğinde alkol zehirlenmesine neden olmaktadır. Musimol içeren mantarlar ise doğrudan sinir sistemine etki yapıyor. Olası zehirlenmelere karşı tedbir alınmak istendiğinde, kültür mantarları dışında mantar tüketilmemelidir. Kültür mantarlarını da belirli yerlerden almak gereklidir.

mantar zehirlenmesi belirtileri

Peki sağlıklı mantarlar nasıl zehirli hale geliyor? Aynı yerde yıllarca yetişen zehirsiz mantar, hava akımı ve rüzgarların etkisiyle zararlı maddelerle buluşuyor. Zehirli mantarın tohumları ile döllenerek tıpkı kültür mantarı görünümü ile zehirleyen mantar olarak doğada yer alıyor. Yağmurlu ve ılık bölgelerde mantar tüketimine çok dikkat edilmelidir. Ilık hava şartlarını seven mantarlar, zehirleriyle insan sağlığını tehdit eden bir unsur haline gelebiliyor.

Mantar tüketimini sevenler için ve zehirlenme ihtimalini önlemek için; mantarda seçici olmak gereklidir. Renkli mantarları asla tüketmemelisiniz. Özellikle de şapkasında renk olan mantarlardan uzak durmalısınız. Piknik yapılan kırlarda dikkatinizi çeken mantarlara aldanıp hayatınızı tehlikeye sokmayın. Market ve pazardan aldığınız mantarları ise, son tüketim tarihinden önce tüketmeye özen gösterin.

Mantar zehirlenmeleri ile ilgili basında ve sosyal medyada doğru bilinen yanlışlar yer almaktadır. Bu bilgilerle yola çıkan kişiler ise ne yazık ki zehirlenme vakalarını yaşamaktadırlar. Bu yanlışlardan en önemlisi, iyi pişen mantarın zehirleme ihtimalinin ortadan kalkacağıdır. Böyle bir durumun aslı yoktur. Mantarda bulunan zehir, hiçbir şekilde yok edilemez ve vücuda karıştığı anda büyük risk taşır.

Temiz toprakta ve çimende yetişen mantarın da zehirli olmadığına dair bilgiler yer almaktadır. Bu asılsız bilgiye de kulak asmamak gerekir. İnsanların bu konuda bilinçli olması, zehirlenme ihtimalini ortadan kaldırır ve sağlıklı günler getirir. Özellikle de çocuklara, mantarların zehirli olması hakkında bilgi verilmelidir.

mantar zehirlenmesi tedavi

Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Kişide mantar zehirlenmesi belirtisi hemen görülmeyebilir. Bu sebeple yayla ve kırlarda toplanılan mantarları yedikten sonra zehirlenmediğinizi düşünmeyin. Pek çok kişide 2 saat sonra etkisini gösterirken, bazı insanlarda ise 24 saat sonra belirti görülmektedir. Belirtiler görüldüğü anda acil servise gidilmesi gereklidir. Zehirlenme belirtileri şu şekildedir:

  • Mantar tüketiminden sonra birden gelen şiddetli karın ağrısı,
  • Mide sancıları ile beraber gelen kusma durumları,
  • Kalp ritminde bozukluk ve çarpıntı,
  • İshal ve baş dönmesi,
  • Yüzde ve boyun bölgesinde kızarmalar,
  • Ağızda metal tadı hissetme,
  • Terleme ve üşüme hali,
  • Yorgunluk ve fazla susama durumları mantar zehirlenmesi işaretleri arasında yer almaktadır.

mantar zehirlenmesi

Mantar Zehirlenmesi ve İlk Yardım

Mantar zehirlenmesine dair belirtiler görülen kişi, çok vakit kaybetmeden hastaneye götürülmelidir. Mantar tüketirken olası bir ihtimale karşı, yediğiniz mantar türünü unutmamalısınız. Doktora yenilen mantarla ilgili bilgi verilmelidir. Tüketilen mantardan varsa, bir örneği de hastaneye giderken götürülmelidir. Hastanın oksijen kaybetmemesi için de gerekli ferah ortam sağlanmalıdır. Başında kalabalık oluşması, oksijen miktarını azaltacak ve hastada akciğer sorunlarına da yol açacaktır. Bu bilgiler ile hastaya yardım edebilirsiniz.

Ne zaman ve nerede hangi pişirme yöntemi ile yenildiği de, doktora verilecek bilgiler arasında yer almalıdır. Bu soruların cevapları, zehirlenen kişinin hayatını kurtaracaktır. Aksi halde yılan sokması durumlarında görülen hayati risk, mantar zehirlenmesinde de görülecektir.

Mantar zehirlenmeleri başta olmak üzere çeşitli zehirlenmelerde aranacak bir numara, 112 Acil ile beraber 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi’dir. Bu numarayı aradığınızda zehirlenme durumunda ne yapmanız gerekiyor ise, danışma merkezi tarafından anlatılır. 112 Acil ambulansı gelene kadar gerekli ilk yardım bilgisi için zehirlenme durumlarında arayabilirsiniz.

doktor

Mantar Zehirlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mantar zehirlenmesinde tedavi öncelikle gerekli tahlillerle başlar. Zehirlenen kişide çok fazla miktarda su kaybı meydana gelir. İlaç tedavisi ile beraber sıvı kaybını önlemek amacıyla da bir tedavi süreci devam eder. Hastanın sıvı dengesi sağlanır. Yapılacak testler arasında böbrek ve karaciğer testi de yer alır. İşlevleri kontrol edilerek, normal değerler bulunana kadar hasta gözlem altında tutulur.

Zehirlenme şiddetine göre hastanın midesi yıkanır ve serum uygulanır. Erken teşhis ve tedavi ile hastanın hayatı kurtulabilir. Bu sebeple, belirtiler görüldüğünde ilk gideceğiniz yer hastane olmalıdır. Genellikle mantar zehirlenmesi haberleri basında ölümle sonuçlandığına dair yer alır. Fakat bilinmesi gerekir ki, ölümle sonuçlanan zehirlenmelerde genelde kişide karaciğer yetmezliği rahatsızlığı da görülür. Doğru tedavi ile zehirlenme etkisi vücuttan sağlıklı şekilde atılır.

Zehirlenme sonunda hastada karaciğer ve böbrek işlevleri zayıflayacaktır. Bu mantar zehirlenmesi karaciğer nakli ihtiyacını doğuracaktır. Çünkü karaciğer nakli yapılmayan hastaların vücudunda fazlasıyla amonyak birikir. Amonyak birikmesi ise hastanın hayatını kaybetmesine sebep olacaktır.

yoğurt

Mantar Zehirlenmesine Yoğurt İyi Gelir Mi?

Halk arasında zehirlenen kişiye hemen yoğurt yedirilir veya süt içirilir. Evet yoğurt bazı zehirlenmelerde zehir etkisini azaltacaktır. Fakat zehirli bir mantarın içindeki zararlı toksinleri yok etmez. Zehirlenme anında hiçbir şekilde gıda takviyesi yapılmadan ve ilaç verilmeden hastaneye gidilmelidir. Hastanede doktor, hastanın tedavisi için gerekli işlemleri yapacaktır.

Zehirlenen hastayı doğal yolla kusturmanız da önemli bir faktördür. Bunun için biraz tuzlu su vermeniz yeterli olacaktır. Zehirlenmeden kaynaklı sıvı kaybı yaşanacağı için, hastanın bol su içmesi sağlanmalıdır. Eğer hasta kendisi kusuyorsa, başını yana çevirmelisiniz. Aksi takdirde mideden gelen sıvıları yutarsa, bu durum karaciğeri de etkileyecektir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Patlıcanlı Yarımca Tarifi

Patlıcanlı Yarımca

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Misket Köfte Ve Kaşarlı Mantar Tarifi

Misket Köfte Ve Kaşarlı Mantar

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kiremitte Kaşarlı Köfte Ve Mantar Tarifi

Kiremitte Kaşarlı Köfte Ve Mantar

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Malaga Yarı Bitterli Yarı Sütlü Çikolatalı Tarifi

Malaga Yarı Bitterli Yarı Sütlü Çikolatalı

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kaygana (Mantar Ve Pırasalı) Tarifi

Kaygana (Mantar Ve Pırasalı)

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
İlk İçli Köftem Tarifi

İlk İçli Köftem

6-8 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kolay Yaş Pasta (Yarım Yaş Yarım Pasta) Tarifi

Kolay Yaş Pasta (Yarım Yaş Yarım Pasta)

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
İlk İçli Köftem Tarifi

İlk İçli Köftem

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 15dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri